Економічні проблеми молоді в Україні та можливі шляхи їх вирішення


Скачати 69.21 Kb.
Назва Економічні проблеми молоді в Україні та можливі шляхи їх вирішення
Дата 02.04.2013
Розмір 69.21 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Економічні проблеми молоді в Україні та можливі шляхи їх вирішення

Фінансово-економічна криза, що почалася в 2008 році, ще більше актуалізувала проблеми молоді в Україні, у вирішенні яких і так не особливо досягла успіху ні попередня, ні нинішня влада. Тобто констатація факту існування даних проблем, звичайно ж, була. Однак від цього проблеми нікуди не зникли. Ймовірно, не було особливого бажання займатися їх вирішенням, ну, і, природно, фінансування.

На сьогоднішній день в Україні існує безліч молодіжних громадських організацій і рухів, які займаються молодіжною проблематикою. Однак питання, як і раніше, залишається відкритим. Відсутність у держави чіткої і послідовної стратегії реалізації молодіжної політики не дозволяє здійснити багато ідей молодіжних організацій навіть у регіональному масштабі, не кажучи вже про появу більш-менш реалістичної спільної програми. Саме тому, без державної підтримки концепцій молодіжного «третього сектора», а також об'єднання зусиль влади і громадських організацій, істотних і якісних змін в реалізації молодіжної політики в Україні не відбудеться.

Необхідно відзначити ту важливу роль, яку виконує молодь у процесах економічного, соціально-політичного та духовно-культурного розвитку будь-якої держави і суспільства. Будучи приймачами державних традицій, норм культури і моралі за сприятливих умов молодь може бути однією з найбільш активних соціальних груп і стояти в авангарді внутрішньої державної політики. Молодь виконує функції громадського контролю над діями органів влади.

На сучасному етапі державного розвитку молодь мимоволі стала «заручником» несприятливого об'єднання декількох ключових чинників, які роблять неможливим перехід від дискусій до практичного вирішення проблем.

Основні проблеми молоді можна класифікувати на 3 групи: матеріальні, соціальні та культурні.

До першочергових матеріальних проблем можна віднести наступні: безробіття, відсутність гарантованого першого робочого місця, низький рівень життя, фінансова залежність від батьків, житлова проблема.

Після закінчення навчання і отримання диплома виникає проблема № 2: працевлаштування, і бажано за отриманою спеціальністю. В останні роки, державне замовлення стрімко скорочується і, як наслідок, перше робоче місце випускники змушені шукати самостійно. Багато хто цілком справедливо робить це ще на старших курсах навчання. Погодьтеся, що в умовах, коли на одне робоче місце претендують 20 і більше осіб, шанс знайти роботу є у фахівця з мінімальним досвідом роботи, ніж у вчорашнього студента. Щодо проблем житла не тільки для молодих працюючих фахівців, а й для молоді в цілому ситуація ще більш невтішна. Доступне житло для молодих сімей, а також довгострокове кредитування на 25-35 років під 2-4% річних - так і залишилося одним з невиконаних гасел виборчої кампанії, як, втім, і багато інших.

До другої групи молодіжної проблематики можна віднести проблеми соціального характеру: втрата впевненості в завтрашньому дні, соціальної і життєвої перспективи, неможливість самореалізації, соціальна відстороненість. Нестабільна соціально-політична ситуація в державі, як наслідок призводить до зростання негативних тенденцій і песимістичних настроїв в суспільстві. Не є винятком і молодь, яка навіть в таких умовах залишається однією з найбільш активних соціальних груп. Однак і тут відчувається загальна поляризація молодіжних ідей і настроїв на основі ідеології, історії та культури. Загальне розчарування політиками, невиконання передвиборних обіцянок, неможливість конструктивного діалогу між молодими людьми і державою, повільно, але вірно призводить до зниження соціальної активності молоді, її маргіналізації і спроб формування альтернативної моделі соціальної системи всередині держави.

На жаль, в Україні активні і свідомі групи молоді, не завжди можуть реалізувати свою соціальну активність або проявити громадянську позицію. Комерціалізація суспільних відносин, роботи громадських організацій і загальне розчарування в політичних партіях все частіше призводить до того, що активну участь у громадському житті зводиться до деякого фінансового винагороді або матеріальної вигоди, ніж до спроби власної самореалізації. Загальна соціальна апатія поступово вселяє невпевненість у власних силах, організовуючи молодих людей в різні форми соціального протесту і донесення своєї думки: молодіжні субкультури.

Культурні проблеми молоді проявляються в першу чергу в загальній низькій культурі поведінки, частим ігноруванням загальноприйнятих норм моралі та цінностей суспільства. Лібералізація українського суспільства, яка почалася в 90-х, значно відрізнялася від ліберальних цінностей та ідеалів західного світу. В Україну вони виявилися значно спотвореними і дуже далекими від істини. У першу чергу, через кардинальні відмінності в світогляді, культурі і ментальності. По-друге, через відсутність адекватної альтернативної системи суспільних цінностей і активної пропаганди західного способу життя молоді. У підсумку, крайній індивідуалізм став набувати негативної риси егоїзму для задоволення особистих потреб. Такі поняття як «патріотизм», «солідарність», «взаємодопомога» втратили своє справжнє значення. Матеріальне і фінансове благополуччя, стало чи не основним критерієм виміру якостей людини замість духовних і моральних.

У відсутності чіткої системи духовних ідеалів, цінностей та орієнтирів, кардинального розшарування суспільства, широке поширення стали набувати різні соціальні відхилення: наркоманія, алкоголізм, проституція, підліткова злочинність. Державна політика по боротьбі з соціально небезпечними явищами, тільки останнім часом почала набувати обриси осмислених дій. За допомогою громадських організацій та фондів, які проводять інформаційні та соціальні кампанії по боротьбі з нікотиновою, алкогольною та наркотичною залежністю серед молоді можна говорити про позитивні тенденції в цьому напрямку. Проте чи все так добре в плані практичних результатів?

Заборона продажу тютюну і алкоголю особам, які не досягли 18 років, в Україні майже не діє. Аналогічна ситуація із забороною куріння в освітніх закладах та громадських місцях. Для істотних успіхів у боротьбі з різними залежностями, не вистачає одного - реальної альтернативи. У групі ризику наркоманії та алкоголізму в першу чергу, перебувають діти з неблагополучних сімей. І якщо раніше існувала ціла система дитячих та юнацьких клубів і спортивних секцій, то зараз таку молодь виховує вулиця.

За даними опитування проведеним Українським інститутом соціальних досліджень ім. О.Яременка, за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в 15 років 63% дітей в Україні мають досвід куріння; 91% - вживали алкоголь, а 14% - пробували легкі наркотики. Крім цього, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, Україна посідає друге місце в світі за кількістю курців-підлітків. Поширення реклами тютюну та алкоголю, широка доступність їх споживачам, спокуса для молодих людей «весело» провести час сприяють поширенню підліткового пивного алкоголізму і нікотинової залежності.

Широка пропаганда здорового способу життя повинна бути прерогативою державної молодіжної політики. Для досягнення позитивних результатів необхідно об'єднання зусиль Кабінету міністрів (фінансування), громадських організацій (інформаційні та соціальні кампанії) Міністерства сім'ї, молоді та спорту (мотивація), а також Міністерства охорони здоров'я (профілактика) і ЗМІ (широка пропаганда здорового способу життя).

Будівництво спортивних дитячих майданчиків навіть на бюджети міських і обласних рад (стартова ціна сучасної дитячої площадки від 10 тис. грн.) може допомогти забрати багатьох дітей з вулиці, прищепити їм повагу до фізкультури та здорового способу життя. Необхідно руйнувати сформований стереотип про неподільність алкоголю і спорту. Новини спорту йдуть упереміш з рекламою алкоголю. Пиво - спонсор футболу, а горілка - боксу. За допомогою реклами, алкоголю створюють ненав'язливий привабливий імідж: розкоші, багатства, успіху, цілеспрямованості. ЗМІ тільки підтримують таку рекламу, заробляючи мільйони на здоров'я своїх читачів і телеглядачів. За допомогою реклами, антиподи і абсолютно різні способи життя, як алкоголь і спорт, стали ще й нероздільними атрибутами в масовій свідомості. Звичайно, вибір: вести здоровий спосіб життя чи ні, це свідомий, особистий вибір кожної дорослої людини. Однак підлітки ще не можуть самостійно і свідомо зробити такий вибір.

В результаті, крім швидкоплинного задоволення дістається гірка правда у вигляді незворотних наслідків. На завершення хотілося б поговорити про ще одну актуальну проблему, яка більше стосується нації в цілому - демографічну кризу. Протягом 10-15 років в Україні зберігається низький рівень народжуваності, який не забезпечує навіть нормального відтворення наступних поколінь. В результаті цього, населення держави скоротилося з 52 млн. (1991 р.) до 45,9 (дані на 01.09.2011). Просто геноцид в мирний час. За даними ООН, з такими темпами до 2050 року, українців може залишитися всього 20 млн.

Причини об'єктивні: погіршення соціально-економічного рівня життя, низька тривалість життя, постійне погіршення екологічної ситуації, зниження якості продуктів харчування та питної води, низька народжуваність і висока смертність. Єдине що вдалося державі - це збільшити допомогу при народженні дитини. Але це тільки десята частина у вирішенні проблем мільйонів молодих сімей, які потребують підтримки держави.

Таким чином, державна молодіжна політика в Україні вимагає негайного реформування і стратегічного переосмислення. Ключовими пріоритетами мають стати:

Створення якісно нової системи та підходів в освіті з урахуванням світових тенденцій розвитку та ситуації на вітчизняному ринку праці, де на сьогоднішній день незатребуваними залишаються мільйони молодих фахівців;

Забезпечення випускників першим робочим місцем за фахом;

Продовження фінансування молодіжних програм житлового кредитування;

Подолання соціального відчуження молоді, залученість в соціально-економічні та політичні процеси в державі і суспільстві шляхом участі в органах місцевого самоврядування та самоорганізації;

Активна пропаганда та популяризація здорового способу життя, домінування духовних цінностей над споживчої і матеріальною культурою;

Можливість реалізації та задоволення своїх економічних, соціальних і культурних інтересів і потреб;

Значним консолідуючим фактором у реалізації вищевказаних ініціатив може стати об'єднання зусиль численних молодіжних організацій, об'єднань і рухів, а прагматична молодіжна політика держави дозволить ефективно виконати взяті на себе зобов'язання, допоможе побороти соціальну апатію, дасть можливість молоді відчути себе затребуваною в державі і необхідної суспільству.
Кавун Д.В

Схожі:

„Соціально-економічні проблеми ВІЛ/СНІДу, наркоманії та алкоголізму...
Опис досвіду „Організація роботи з питань профілактики ВІЛ /СНІДу в навчальному закладі”
6 – 10 вересня 2010 р в м. Алушта, АР Крим, Україна відбулася VI...
Ників міністерств і відомств, науково-дослідних інститутів, виробничих і комунальних організацій, вузів, неурядових організацій з...
Тема: Здоров’я молоді в Україні. ВІЛ/СНІД/ІПСШ: шляхи передачі і методи захисту
Проаналізувати особливості поширення ВІЛ-інфекції серед молоді в Україні, ознайомити учнів зі шляхами зараження організму людини...
Тема: Здоров’я молоді в Україні. ВІЛ/СНІД/ІПСШ: шляхи передачі і методи захисту
Проаналізувати особливості поширення ВІЛ-інфекції серед молоді в Україні, ознайомити учнів зі шляхами зараження організму людини...
ПОВІДОВЛЕННЯ Запрошуємо Вас взяти участь у роботі Всеук
Всеук­раїн­ської науково-практичної інтернет-конфе­ренції «Економічна безпека держави та суб'єктів підприємницької діяльності в Україні:...
LP33 МІЖНАРОДНА СИСТЕМА НАЦІОНАЛЬНИХ РАХУНКІВ: ШЛЯХИ РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ
В роботі розглянуто основні історичні етапи розвитку системи національних рахунків, проаналізована система національних рахунків...
Актуальні проблеми іншомовної освіти в Черкаській області та шляхи їх вирішення
Чи є умови для здійснення цієї мети в Черкаській області? Що було зроблено і що робиться, щоб ця мета стала реальною?
Шкільна географічна освіта у новому навчальному році: нагальні проблеми і шляхи їх вирішення
Землю як планету людей, виховує патріотизм і любов до свого краю, Батьківщини, вчить орієнтуватися в складних світових соціально-економічних...
АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІЧНИХ КОЛИВАНЬ В УКРАЇНІ. Анотація
Анотація. Розглядаються актуальні проблеми економічних коливань в Україні, аналізуються шляхи виходу з кризи
Предмет і метод економічної теорії
Основною метою вивчення економічної теорії є формування системи знань про економічні відносини як суспільну форму виробництва, проблеми...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка