Колегія Охтирської районної державної адміністрації Про виконання Районної програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування


Скачати 124.04 Kb.
Назва Колегія Охтирської районної державної адміністрації Про виконання Районної програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування
Дата 23.09.2013
Розмір 124.04 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Колегія Охтирської районної державної адміністрації
Про виконання Районної програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування
На виконання обласної програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, затвердженої рішенням тридцять другої сесії Сумської обласної ради п’ятого скликання, рішенням сорок другої сесії Охтирської районної ради п’ятого скликання від 23.12.2009 року прийнято Районну програму реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на 2010-2017 роки.

Відповідно до заходів, спрямованих на виконання Районної програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на 2010-2017 роки, у 2011 році була проведена відповідна робота.

Спеціалізованим формуванням районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді «Мобільний консультативний пункт соціальної роботи» забезпечено проведення заходів, спрямованих на пропаганду та формування навичок здорового способу життя, підвищення обізнаності молоді щодо профілактики негативних явищ серед дітей, молоді, різних категорій сімей. У 2011 році здійснено 45 виїздів, якими охоплено 23 населені пункти району.

На базі Чернеччинського, Литовського, Височанського, Хухрянського, Бугруватського, В’язівського, Довжицького, Грунського, Лутищенського загальноосвітніх навчальних закладів, спільно із службою у справах дітей, сектором взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату Охтирської районної державної адміністрації, наркодиспансерного відділення КЗ «Охтирська ЦРЛ» організовано та проведено профілактично-просвітницькі заходи «На захисті майбутнього» для дітей, які перебувають на шкільному обліку та дітей, які виховуються в сім’ях, які перебувають у складних життєвих обставинах.

У червні-липні 2011 року центром організовано та проведено профілактично-просвітницьку акцію «Бути здоровим – модно!», у рамках якої проведено бесіди на теми: «Складові здорового способу життя», «Подбай про свою безпеку», «Щоб запобігти правопорушенням», тематичну ігротеку «Спритні. Здорові. Веселі». Розповсюджено буклети «Подбай про свою безпеку», листівки «Правила здорового способу життя». Кількість осіб охоплених груповою консультативною роботою – 97, індивідуальною – 25. Профілактично-просвітницькою роботою охоплено дітей з Михайленківського, Комишанського, Лантратівського, Литовського пришкільних таборів, оздоровчої групи педіатричного відділення КЗ «Охтирська ЦРЛ».

26 вересня 2011 року, районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, спільно із службою у справах дітей, управлінням праці та соціального захисту населення, відділом у справах молоді та спорту, сектору взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату Охтирської районної державної адміністрації, проведено засідання «круглого столу» з питань організації профілактики наркоманії.

У листопаді проведено профілактично-просвітницьку акцію з нагоди відзначення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом та толерантного ставлення до людей, що живуть із ВІЛ на тему «ВІЛ/СНІД і суспільство», у ході якої для молоді сіл Пологи, Гай Мошенка проведено відео лекторій «Що потрібно знати про ВІЛ/СНІД? Толерантне ставлення до людей, що мають ВІЛ-позитивний статус», бесіди щодо кримінально відповідальності за втягування неповнолітніх до вживання наркотичних засобів, алкоголю, тютюнопаління», профілактики алкоголізму та наркоманії.

1 грудня проведено засідання у форматі «круглого столу» на тему: «Формування толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих людей». Обговорено питання про стан розповсюдження ВІЛ-інфекції в Україні та Охтирському районі, про поширення наркоманії в Охтирському районі та її профілактики, про організацію та проведення в районі профілактично-просвітницької роботи з молоддю щодо формування здорового способу життя.

Виготовлено та розповсюджено буклет «Вплив тютюнопаління на мене» та листівку «Що треба знати про ВІЛ/СНІД», які розповсюджено під час проведення інформаційно-просвітницьких заходів.

У 2011 році до Охтирського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надійшло 26 повідомлень про сім’ї, які опинилися у складних життєвих обставинах, в яких виховується 55 дітей. З них від КЗ «Охтирська ЦРЛ» -14, від управління праці та соціального захисту населення Охтирської районної державної адміністрації -4, сільських рад -5, Охтирського відділу кримінально-виконавчої інспекції -1, служби у справах дітей -3, відділу у справах молоді та спорту -1.

На обліку, як такі, що опинилися у складних життєвих обставинах перебуває 43 сім’ї, (88 дітей). З них взято у звітному періоді - 11 сімей ( 24 дитини). Знято з обліку – 11 сімей (14 дітей). З них у зв’язку з :

  • подоланням складних життєвих обставин – 7 сім’ї ( 9 дітей);

- зміною місця проживання - 1 сім’я ( 1 дитина);

- смерть матері та позбавлення батька батьківських прав -1 сім’я (1 дитина);

- засудження матерів з позбавленням волі – 1 сім’ї ( 1дитина);

- 1 сім’я – направлення дітей до інтернатного закладу (2 дітей).

Загальна кількість сімей, охоплених соціальним супроводом у 2011 році -12 сімей, в них 27 дітей. З них: опікунські сім’ї – 2 (2 дітей), багатодітні сім’ї – 5 (18 дітей).

У звітному періоді знято з соціального супроводу – 9 сімей. З них з позитивним результатом – 8 сімей, у зв’язку зі зміною місця проживання -1.

У 2011 році під соціальним супроводом не перебувало сімей, в яких батьків було поновлено в батьківських правах.

Службою у справах дітей Охтирської районної державної адміністрації проводиться робота в єдиній електронно-інформаційній системі «Діти», яка передбачає створення і ведення електронних баз даних про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, які перебувають в надзвичайно складних життєвих обставинах. На даний час у базі перебуває 103 картки дітей –сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, сім’ї яких перебувають у складних життєвих обставинах.

Районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводить роботу, спрямовану на запобігання ранньому соціальному сирітству: при пологово-гінекологічному відділенні КЗ «Охтирська ЦРЛ» створено консультаційний пункт, який працює з вагітними жінками та жінками, які народили дитину; з неповнолітніми матерями, які потребують соціальної та психологічної підтримки, молодими подружжями. Клієнтам надаються інформаційні послуги, консультації щодо ведення здорового способу життя.

Забезпечується обмін інформацією між КЗ «Охтирська ЦРЛ» та районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з метою попередження раннього соціального сирітства. Протягом року до районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надійшло 14 повідомлень від КЗ «Охтирська ЦРЛ» щодо вагітних жінок та жінок з новонародженими дітьми.

У травні 2011 року, з метою об’єднання зусиль суб’єктів соціальної роботи щодо попередження відмовам від новонароджених дітей, раннього соціального сирітства, формування відповідального, усвідомленого батьківства спільно із службою у справах дітей Охтирської районної державної адміністрації та комунальним закладом «Охтирська центральна районна лікарня» проведено семінар-навчання для медичних працівників району «Шляхи запобігання раннього соціального сирітства». У липні, на базі районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проведено нараду за участю медичних працівників щодо профілактики раннього соціального сирітства на тему: «На захисті життя та здоров’я дітей» . Обговорено питання щодо порядку взаємодії суб’єктів соціальної роботи, спрямованої на запобігання відмовам від новонароджених дітей, про діяльність органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини, про роботу медичних закладів району по запобіганню відмовам від новонароджених дітей.

Повідомлення про жінок, які мають намір відмовитися від новонароджених дітей не надходили.

У районі створено дитячий будинок сімейного типу Лукавенко в с.Журавне, прийомну сім’ю Івахів в с.Гнилиця ( квітень 2008 року). прийомну сім’ї Петрових в смт. Чупахівка ( лютий 2009 року), прийомну сім’ї Данькової в с. Журавне (лютий 2009 року), в яких виховується 14 дітей.

5 квітня, 12 квітня, 5 травня, 20 липня робочою групою, до якої входять спеціалісти служби у справах дітей, відділу освіти Охтирської районної державної адміністрації, районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, комунального закладу «Охтирська центральна районна лікарня» здійснено виїзди у прийомні сім’ї Івах, Данькової, Петрової та дитячий будинок сімейного типу Лукавенко із метою вивчення стану виховання та догляду дітей, запобігання негативного поводження з ними, здійснення аналізу якості виконання прийомними батьками своїх обов’язків. Спеціалістами обстежено житлово-побутові умови сім’ї, проведено зустріч з педагогічними колективами шкіл.

Фактів неналежного виховання дітей, їх розвитку та утримання прийомними батьками та батьками-вихователями не зареєстровано.

Службою у справах дітей, відділом освіти, у справах молоді та спорту Охтирської районної державної адміністрації, районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, КЗ «Охтирська ЦРЛ» у квітні 2011 року проведено зустріч з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування – випускниками навчальних закладів району у 2011 році та їх опікунами на тему: «Професія як основа життєвого успіху» та зустріч із опікунами (піклувальниками) району на тему: «Із турботою про дитину, позбавлену батьківського піклування».

20 квітня 2011 року на базі Охтирської районної державної адміністрації проведено засідання «круглого столу» на тему: «Захистимо дитину. Допоможемо сім’ї. Підтримаємо молодь».

17 травня 2011 року на базі Лутищанської сільської ради, з нагоди відзначення Дня сім’ї та з метою формування позитивного іміджу альтернативних форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, проведено засідання у форматі «круглого столу» на тему: «Прийомна сім’я – повернене щастя». 25 травня на базі Куземинської ЗОШ І-ІІІ ст. проведено інформаційний захід на тему: «Прийомна сім’я – це для мене».

У загальноосвітніх начальних закладах Охтирського району систематично поновлюється банк даних щодо дітей з психофізичними вадами, охоплених індивідуальною формою навчання. У 2011 -2012 індивідуальною формою навчання охоплено 21 учня.

У 2011-2012 навчальному році забезпечено фаховий психологічний та соціально-педагогічний супровід дітей соціально незахищених категорій (11 практичних психологів, 7 соціальних педагогів охоплюють 100% дітей 9 освітніх округів Охтирського району). Керівниками навчально-виховних закладів району, практичними психологами, соціальними педагогами, класними керівниками обстежено 220 сімей, у яких виховуються діти соціально незахищених категорій. У результаті обстеження встановлено, що більшість дітей мають належні умови для проживання та розвитку. Батьки та особи, які їх заміняють, слідкують за станом здоров’я дітей, належному їх утриманню та вихованню, вчасно забезпечують профілактичне лікування.

Було проведено групове консультування педагогічних працівників «Як допомогти дітям з особливими освітніми потребами в загальноосвітніх закладах району», психологічні бесіди для батьків, які виховують дітей-інвалідів «На які пільги можуть розраховувати діти-інваліди», корекційно-розвивальну програму «Я вчусь керувати собою».

Педагогічними працівниками Охтирського району проведено години спілкування для учнів 1-11 класів – «Толерантність – норма життя», «Від серця до серця», «Я + інші= друзі», «Спілкуймося разом»; тренінги «Спілкуємося толерантно»; корекційно-розвивальні заняття з учнями, які знаходяться на індивідуальній формі навчання; «рівний-рівному» (4 навчальні заклади: Чупахівська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів, Сонячненська, Чернеччинська загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів, Жовтнева загальноосвітня школа І-ІІ ступенів); групові, індивідуальні консультації з учнями; групові, індивідуальні консультації з батьками; засідання «Батьківського клубу».

У січні 2011 року службою у справах дітей Охтирської районної державної адміністрації спільно з РЦСССДМ проведено благодійну новорічно-різдвяну акцію «Вітрила надії» по збору новорічних подарунків для дітей. Подарунки були вручені вихованцям дитячого будинку сімейного типу Лукавенко, прийомних сімей Івах, Петрових, Данькової, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям які проживають в сім’ях, що перебувають в складних життєвих обставинах. Новорічні подарунки надано благодійно Качанівським ГПЗ.

З нагоди відзначення Міжнародного Дня захисту дітей, у рамках районної благодійної акції «В ім’я дитини» проведено ігротеку «Країна дитинства», у ході якої забезпечено роботу трьох ігрових майданчиків: «Мальовничий», «Ігровий», «Пізнайко», спортивні змагання, VІ районний фестиваль дитячої творчості «Первоцвіт». На свято були запрошені прийомні діти та діти-вихованці. Учасникам конкурсів вручено призи та солодкі подарунки, які придбано за спонсорські кошти.

У 2011 році службою у справах дітей спільно з відділом освіти Охтирської районної державної адміністрації, РЦСССДМ, проведено перевірку умов проживання 67 сімей на території селищної та сільських рад району.

За результатами проведення інспектувань складаються акти обстеження житлово-побутових умов, проводяться бесіди з батьками по запобіганню насильства в сім’ї, про відповідальність за виховання дітей, створення їм належних умов проживання, про наслідки вживання алкогольних напоїв та наркотичних речовин. Батьки, які не займаються вихованням малолітніх дітей, зловживають алкоголем, запрошуються на виїзні засідання координаційної ради по соціальному захисту та профілактиці правопорушень серед неповнолітніх та опікунської ради.

З 25 серпня по 30 вересня службою у справах дітей спільно з РЦСССДМ проводилась благодійна акція «Даруймо радість дітям» по перевірці підготовки до школи дітьми, які проживають в сім’ях, що перебувають у складних життєвих обставинах та наданню їм допомоги канцтоварами, які благодійно надали приватні підприємці. Надано допомоги 21 неповнолітньому.

22 листопада в Охтирській районній державній адміністрації відбулося засідання у форматі «круглого столу» з нагоди відзначення Дня спільних дій в інтересах дітей «Захист дитинства - захист майбутнього», на який були запрошені спеціалісти відділів та служб, які опікуються проблемами дітей. Організовано та проведено профілактично-просвітницькі заходи для сімей та осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах на тему «Сімейні цінності» на базі Грунської, Височанської, Хухрянської, Бугруватської, Куземинської сільських та Чупахівської селищної рад. Спеціалістами відділів та служб, які опікуються проблемами дітей проведено бесіди, надано консультації щодо профілактики правопорушень, негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі.

На базі Куземинської, В’язівської, Комишанської, Малопавлівської сільських рад службою у справах дітей, районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділом у справах молоді та спорту, освіти, сектором взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату Охтирської районної державної адміністрації, проведено засідання «круглого столу» для працівників соціальної сфери, депутатів сільських рад на теми: «Соціальне партнерство як механізм вирішення соціальних проблем у територіальній громаді».

Станом на 01.03.2012 року на первинному обліку служби у справах дітей Охтирської районної державної адміністрації перебуває 72 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Із них: 8 -діти-сироти, 64- діти, позбавлені батьківського піклування. Із загальної кількості дітей: 37 дітей перебуває під опікою(піклуванням) в Охтирському районі, 9 дітей перебуває під опікою (піклуванням) в інших регіонах, 5 дітей перебуває в прийомних сім’ях на території області, 16 дітей перебуває в інтернатних закладах, 1 дитина перебуває в Сумському обласному будинку дитини, 3 дітей навчається в навчальних закладах І-ІV рівня акредитації, 1 дитина тимчасово проживає у сім’ї родичів до призначення опікуна.

У 2011 році без батьківського піклування залишилось 6 дітей. 5 дітей перебуває під опікою. 1 дитина перебуває у Сумському обласному будинку дитини. У 2012 році без батьківського піклування залишилось 6 дітей. 5 дітей влаштовано під опіку.

У 2011 році Охтирським міськрайонним судом було прийнято одне рішення про усиновлення 1 дитини іноземними громадянами та одне рішення про усиновлення дитини громадянами району.

При підготовці батьків-вихователів ДБСТ, прийомних сімей - для ознайомлення з особливостями розвитку дітей раннього віку та дітей з проблемами в стані здоров’я залучаються лікарі-педіатри, лікарі ЗПСМ. Із дітей-вихованців та прийомних дітей на«Д» обліку перебуває 8, в т.ч. дітей - інвалідів –2.

У червні учасниця обласного фестивалю для дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Повір у себе, і в тебе повірять інші», Галіуліна Світлана нагороджена путівкою до МДЦ «Артек».

9 листопада проведено районний фестиваль для дітей з функціональними обмеженнями «Повір у себе, і в тебе повірять інші». У номінації «Художня самодіяльність» дипломами І-ІІ ступенів нагороджено Афанас’єву Ренату (с. Олешня), Горобій Юлію та Голод Олену ( с. Чернеччина) та Галіуліну Світлану (с. Хухра). У номінації «Декоративно-прикладне мистецтво» дипломами нагороджено Перепеку Віталія ( с. Жовтневе), Дяченка Юрія ( с. Українка) та Кондратюка Олександра ( с. Чупахівка).

2 грудня проведено районний захід з нагоди Дня інвалідів. У рамках заходу спеціалістами районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організовано для батьків, які виховують дітей з функціональними обмеженнями, консультації щодо соціального захисту сімей, у яких виховуються діти з функціональними обмеженнями, медичного обслуговування дітей з функціональними обмеженнями, соціальну підтримку сім’ї державою. До проведення заходу районним центром залучено спонсорську допомогу для харчування дітей та вручення їм призів. Спонсором заходу став президент Сумського обласного благодійного фонду «Благовіст» Дашутін Г.П.

У 2011 році пройшла оздоровлення в м.Львів та м.Трускавець Комісар Юля (2006р.н.) дитина –інвалід.

На первинному обліку Охтирського району перебуває 93 дітей – інвалідів. З них дітей шкільного віку - 71, дошкільного віку -22. Діти, які охоплені навчанням та вихованням у закладах району – 45, дітей-інвалідів, які знаходяться в школах-інтернатах системи Міністерства освіти України – 13.

Відділом освіти Охтирської районної державної адміністрації проведено низку консультативно-роз’яснювальних заходів серед керівників навчальних закладів, методистів, спеціалістів відділу освіти щодо забезпечення рівного доступу до якісної освіти. Протягом 2011 року питання розглядалось на апаратних нарадах відділу освіти, на нарадах директорів загальноосвітніх закладів району, колегії відділу освіти. Було проведено семінари-практикуми для фахівців психологічної служби, завідуючих дошкільними навчальними закладами.

Проведено консультативно-роз’яснювальну роботу серед педагогічних працівників (390), батьків (135) щодо забезпечення права дітей на освіту. На загальношкільних та класних батьківських зборах проведено роз’яснювальну роботу щодо забезпечення права дітей на освіту та звернено увагу на питання значущості впровадження інклюзивного навчання, необхідності інтеграції та інклюзії в сучасному суспільстві й створення позитивного клімату у шкільному середовищі.

У районі проводиться відповідна робота щодо підготовки навчальних закладів для безперешкодного доступу для осіб з особливими освітніми потребами.
Начальник служби

у справах дітей Н.Г.Зайцева

Погоджено

Керівник апарату Охтирської

районної державної адміністрації В.О.Гуць

Схожі:

«Особливості форм життєвлаштування дітей – сиріт і дітей, що залишились...
Державна система утримання дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування
Інформація про стан дотримання вимог чинного законодавства щодо соціального...
Про органи і служби у справах дітей та соціальні установи для дітей", постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007р. №1228...
ЗАГАЛЬНІ ФУНКЦІОНАЛЬНІ ПОВНОВАЖЕННЯ ЗАСТУПНИКА ГОЛОВИ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
Ціального захисту населення, пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського...
Контрольні питання з навчальної дисципліни
Державна система закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування
Державна підтримка дітям, які залишились без батьківського піклування
З метою створення належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,...
Показники оцінки ефективності виконання Програми захисту прав дітей...
Підтримка дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з малозабезпечених, багатодітних сімей, дітей-інвалідів,...
Зміни до річного плану державних закупівель Бердичівської загальноосвітньої...
Бердичівської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на...
Наукова робота Порівняльний аналіз системи соціального захисту дітей-сиріт в Україні та США
РОЗДІЛ ТЕОРЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ 5
РОЗПОРЯДЖЕНН Я
Кіровоградської обласної державної адміністрації від 11 лютого 2008 року №90-р „Про затвердження обласних заходів з проведення в...
ЛУГИНСЬКА РАЙОННА РАДА
Про районну (комплексну) цільову соціальну Програму забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка