Колегії державного архіву Херсонської області


Скачати 95.89 Kb.
Назва Колегії державного архіву Херсонської області
Дата 14.04.2013
Розмір 95.89 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи


Рішення

колегії державного архіву Херсонської області
м. Херсон № 1/1 16 лютого 2012 року
Про підсумки роботи архівних установ області за 2011 рік

та завдання на 2012 рік
Розглянувши підсумки виконання архівними установами планових завдань за 2011 р. та завдання на 2012 р., колегія державного архіву області відзначає, що діяльність державних архівних установ та міських рад була спрямована на реалізацію державної політики у сфері архівної справи і діловодства, забезпечення збереженості і доступності документальних ресурсів області.

Основні показники роботи архівних установ, заплановані на 2011 р., виконано.

Обсяги бюджетних призначень загального фонду державного архіву області у порівнянні з 2010 р. збільшилися на 4% і склали 1756 тис. грн. На основі Єдиної тарифної сітки підвищено посадові оклади працівників галузі на 26-30%.

Важливим джерелом фінансування продовжували залишатися позабюджетні кошти. Протягом року державними архівними установами, архівними відділами міськрад від надання платних послуг отримано 344 тис. грн, з них 276 тис. грн – за упорядкування документів. Найвищі обсяги надходжень забезпечили державний архів області, архівні відділи Білозерської, Генічеської, Каланчацької, Новотроїцької, Чаплинської райдержадміністрацій та Каховської міської ради. Кошти майже стовідсотково спрямовувалися на утримання архівних установ.

Вжито управлінські заходи, спрямовані на покращення діяльності галузі. Упродовж року прийнято 69 розпорядчих документів органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування проти 18 у 2010 р. Державним архівом області ініційовано підготовку програми розвитку архівної справи в області на 2012-2016 рр., у встановленому порядку затверджено 18 місцевих програм розвитку галузі з загальним обсягом фінансування 12,4 млн. грн.

Покращено умови зберігання документів в архівних відділах Каланчацької, Чаплинської райдержадміністрацій, Херсонської, Каховської міськрад. На виконання заходів з охорони приміщень в будівлях державного архіву області встановлено систему зовнішнього відеонагляду, в архівному відділі Нововоронцовської райдержадміністрації – охоронно-пожежну сигналізацію. Виконано ремонтні роботи в архівних відділах Голопристанської, Нижньосірогозької, Чаплинської райдержадміністрацій, Каховської, Херсонської міських рад.

На 240 пог. м збільшено протяжність стелажних полиць в архівних відділах Горностаївської, Чаплинської райдержадміністрацій, Каховської міськради, трудових архівах Високопільського, Скадовського районів. Державним архівом області, архівними відділами Бериславської, Білозерської, Каланчацької, Нижньосірогозької, Новотроїцької, Цюрупинської, Чаплинської райдержадміністрацій придбано понад 1100 картонажів. Технічний парк архівних установ оновлено на 7 комп’ютерів, 5 копіювально-множувальних апаратів, 2 цифрових фотоапарати.

Архівні установи забезпечили виконання показників Регіональної програми здійснення контролю за наявністю, станом і рухом документів НАФ на 2010-2014 рр. Планові завдання перевиконано на 17%. В архівному відділі Новокаховської міськради знайдено та знято з розшуку 147 справ.

Продовжувалася робота з виявлення й обліку документів, що потребують ремонту і реставрації. Державним архівом області проведено ремонт і реставрацію 10076 арк. Завершено картонування справ нестандартного формату. Загальний показник з картонування документів перевиконано на 75% за рахунок позапланового прийому документів ліквідованих підприємств.

Тривала робота з виявлення унікальних документів в фондах державного архіву області: показник виконано на 100%, переглянуто понад 4,6 тисяч справ. Здійснено страхування 2 унікальних документів.

На постійне зберігання до державних архівів та архівних відділів міськрад надійшло 10659 од. зб. Національного архівного фонду, планові показники перевищено на 38%.

Архівними відділами райдержадміністрацій прийнято на зберігання 8404 од. зб. управлінської документації, що на 26% більше планових завдань. Найвищі кількісні показники забезпечили архівні відділи Бериславської, Генічеської, Голопристанської райдержадміністрацій. Перевиконано планові обсяги з приймання управлінської документації в архівних відділах міськрад через позапланові надходження до архівного відділу Новокаховської міськради.

Перевиконано річні завдання з приймання документів з особового походження: на 46% – у документах та 40% – у одиницях зберігання. Найбільшу їх кількість прийняли архівні відділи Верхньорогачицької, Генічеської, Нижньосірогозької, Цюрупинської райдержадміністрацій, Каховської та Новокаховської міських рад.

Продовжувалося описування та комплектування архівних установ аудіовізуальними документами, надійшли 531 фотодокумент (118%), 190 одиниць обліку, 28 одиниць зберігання відеодокументів (відповідно 107% та 156%), 80 одиниць обліку фонодокументів (113%). Окрім того, прийнято 3866 од. зб. з особового складу, планові показники перевиконано у 7 разів.

Архівні установи області забезпечили упорядкування 43704 справ (154%), у тому числі 12630 – управлінської документації, 4504 – з особового складу. Власними силами підприємств, організацій, установ упорядковано майже 16 тис. од. зб. документів НАФ та з особового складу. Позитивні зрушення щодо збереженості документів відбулися в Головному управління агропромислового розвитку та управлінні у справах сім’ї, молоді і спорту облдержадміністрації.

Покращено ситуацію з упорядкуванням документів в установах у зоні комплектування архівних відділів Цюрупинської райдержадміністрації, Новокаховської та Херсонської міських рад.

Значна увага приділялася питанням контролю за станом діловодства та організації зберігання документів в архівних підрозділах установ – джерелах формування НАФ. Проведено 245 комплексних, 73 тематичних, 69 контрольних перевірянь роботи служб діловодства, експертних комісій та архівних підрозділів, 14 оглядів стану роботи з документами в установах – джерелах формування НАФ, організовано 36 семінарів з підвищення кваліфікації для працівників діловодних, архівних, експертних служб підприємств, установ, організацій, різними формами навчання було охоплено майже 1200 відповідальних осіб.

Архівні установи приймали активну участь у заходах з нагоди відзначення Великої Перемоги, 15-річниці Конституції України, 20-річниці незалежності України, забезпечено широку популяризацію документальних надбань з нагоди 90-річя архівної служби Херсонщини. Органам державної влади, органам місцевого самоврядування та іншим зацікавленим організаціям направлено 76 інформаційних документи проти 69 за планом. Підготовлено 74 публікації у пресі, 16 телепередач, 19 радіопередач, планові показники перевищено на 40%. На високому рівні ця робота організована архівними відділами Верхньорогачицької, Генічеської, Голопристанської райдержадміністрацій.

Архівними установами області підготовлено 69 виставок архівних документів, планові показники перевищено на 41%, у т.ч. державним архівом області ­– вдвічі.

Забезпечено постійний супровід та інформаційне наповнення веб-сайту державного архіву області, на ньому представлено 14 Інтернет-виставок. Кількість відвідувачів сайту перевищила 2 тис. осіб. Ефективно використовували можливості сучасних інформаційних технологій архівні відділи Генічеської, Скадовської райдержадміністрацій, Каховської міськради.

Перевиконано всі планові показники з виконання запитів. У порівнянні з 2010 р. удвічі зростала кількість виконаних запитів щодо підтвердження цивільного стану, на третину – генеалогічних замовлень. Практично на 94% запитів надано позитивну відповідь, що на 7% перевищує середній показник по Україні.

Відбулося 7 засідань колегії державного архіву області, у тому числі 2 – за участі керівників архівних установ області, розглянуто 41 питання, Проведено 7 засідань науково-методичної ради. На 12 засіданнях експертно-перевірної комісії розглянуто та схвалено описи справ на 18 тис. од. зб. управлінської документації та особового походження, 256 номенклатур справ. Проведено 169 засідань експертних комісій архівних відділів райдержадміністрацій та міськрад.

Станом на 01 січня 2012 року в області функціонувало 62 трудових архіви (з них 11 – юридичні особи) з документальним фондом понад 181 тис. од. зб. За звітний період до трудових архівів надійшло 6,6 тис. од. зб. з особового складу. Трудовими архівами районів виконано 8817 довідок соціально-правового характеру, архівами селищних та сільських рад – 3090.

Укомплектованість кадрами архівних установ області становить ­­­ 92%. Статус державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування мають 65 осіб або 56% працівників державних архівних установ та архівних відділів міськрад, серед них ­– 7 магістрів державного управління (11%).
Разом із цим, у діяльності архівних установ залишається низка невирішених проблем.

Майже не комплектується управлінською документацією через відсутність вільних площ держаний архів області. Водночас, в установах у зоні комплектування архіву понад встановлені роки продовжують зберігатися майже 27 тис. справ, у зоні комплектування архівних відділів низової ланки – ще понад 11 тисяч. Не зважаючи на вжиті заходи щодо надання державному архіву області додаткових приміщень, позитивних зрушень у цьому напрямку не досягнуто.

Через обмежене фінансування залишається невирішеним питання встановлення пожежно-охоронної сигналізації в архівних відділах Великоолександрівської, Верхньорогачицької, Високопільської, Голопристанської, Іванівської, Каланчацької, Чаплинської райдержадміністрацій, пожежної – Білозерської райдержадміністрації, Херсонської міськради.

Призупинена реконструкція будівлі, в якій розміщується архівний відділ Херсонської міськради. Значна частина його документів зберігається у невідремонтованих архівосховищах, що створює загрозу документам НАФ.

Не забезпечили описування та приймання на державне зберігання документів з особового складу архівні відділи Каланчацької, Каховської, фотодокументів ­– Великоолександрівської райдержадміністрацій. Не виконали планові завдання з картонування документів архівний відділ Високопільської райдержадміністрації, каталогізації документів – Нововоронцовської.

Недостатніми є темпи переведення документів на електронні носії, створення фонду користування.

Актуальною залишається проблема своєчасного упорядкування документів в установах. Невідкладного упорядкування потребують документи обласного художнього музею ім. О.О.Шовкуненка, обласної дирекції національної акціонерної страхової компанії «Оранта», обласного краєзнавчого музею, ВАТ «Херсонський бавовняний комбінат».

Потребує поліпшення організація роботи з упорядкування документів установ у зонах комплектування архівних відділів Горностаївської, Каланчацької райдержадміністрацій, Каховської міської ради. Упродовж року значно зменшилася кількість установ, що впорядкували документи по встановлені роки у зоні комплектування архівних відділів Каховської, Великолепетиської, Голопристанської райдержадміністрацій, Каховської міської ради.

Потребує підвищення ефективності робота експертних комісій архівних установ, приведення у відповідність до діючих вимог планова-звітна документації архівних відділів райдержадміністрацій, міськрад.

Гострою є необхідність оновлення цін і тарифів на надання платних послуг, значна частина яких не переглядалася з 2003-2008 рр.

Актуальним залишається питання розширення мережі трудових архівів, зокрема, створення Херсонського, Голопристанського, Цюрупинського міських трудових архівів, відновлення роботи трудового архіву Верхньорогачицького району.
Враховуючи зазначене, з метою подолання проблем архівної справи області та забезпечення подальшого її розвитку, колегія
вирішила:

  1. Звіт про підсумки роботи архівних установ області за 2011 р. взяти до відома.

  2. Схвалити пріоритетні завдання державних архівних установ, архівних відділів міськрад області на 2012 р. (додаються).

  3. Керівництву державного архіву області, керівникам його структурних підрозділів забезпечити:

3.1. Реалізацію заходів, спрямованих на виконання пріоритетних завдань на 2012 р. та плану розвитку архівної справи в області на 2012 р.;

  1. Виконання програми розвитку архівної справи в області на 2012-2016 рр.;

3.3. Здійснення заходів щодо поліпшення умов зберігання документів Національного архівного фонду;

3.4. Виконання завдань Регіональної програми здійснення контролю за наявністю, станом і рухом документів Національного архівного фонду в Херсонській області на 2010-2014 рр.;

  1. Створення страхового фонду документів НАФ;

  2. Прискорення робіт з оцифровування документів НАФ;

  3. Інформаційне наповнення та постійний супровід веб-сайту;

  4. Надання консультативно-методичної допомоги ліквідованим підприємствам, установам та організаціям з питань упорядкування документів та передавання їх на зберігання до архівних установ

  5. Продовження роботи над усуненням недоліків, виявлених під час комплексної перевірки Держкомархіву України у 2010 р.;

  6. Збереження статусу архівних відділів райдержадміністрацій і міськрад;

  7. Розвиток мережі трудових архівів.

5. Начальникам архівних відділів райдержадміністрацій, міськрад забезпечити:

  1. Виконання плану розвитку архівної справи на 2012 р.;

  2. Виконання програми розвитку архівної справи на 2012-2016 рр.;

  3. Розшук невиявлених справ та ведення їх обліку;

  4. Постійний контроль за наявністю, станом і рухом документів Національного архівного фонду;

  5. Збільшення бюджету часу на розгляд номенклатур справ, інструкцій з діловодства, положень про ЕК і архівні підрозділи та надання консультаційно-методичної допомоги установам у їх складанні у зв’язку з новими нормативно-правовими актами;

  6. Висвітлення роботи архівних установ на веб-сайті державного архіву області; своєчасне подання інформаційних матеріалів для їх оприлюднення;

  7. Надійну експлуатацію архівних будівель і приміщень, систем їх життєзабезпечення, охоронну й пожежну безпеку архівосховищ;

  8. Залучення коштів від надання платних послуг та першочергове направлення їх на зміцнення матеріально-технічної бази архівних установ.

6. Начальникам архівних відділів Великолепетиської, Горностаївської, Каланчацької, Каховської райдержадміністрацій, Каховської міської ради організувати семінари з питань упорядкування документів власними силами установ.

7. Керівникам трудових архівів:

  1. Вжити заходів щодо покращення умов зберігання документів з особового складу;

  2. Забезпечити постійний контроль за рухом документів з особового складу ліквідованих підприємств, установ та організацій та приймання їх на зберігання до архівних установ;

  3. Забезпечити якісне виконання соціально-правових запитів.



Голова колегії,

директор держархіву області В.Ф.Боровик

Секретар колегії Д.Л.Ганченко



Схожі:

Колегії державного архіву Херсонської області
Розглянувши результати комплексної перевірки діяльності архівного відділу Новотроїцької районної державної адміністрації і трудового...
Колегії державного архіву Херсонської області
Підготовлено та подано на розгляд керівників районів і міст області 6 доповідних і службових записок стосовно покращення роботи галузі:...
Колегії державного архіву Херсонської області
Відповідно до плану та за результатами обстежень проведені або планується здійснити вказані заходи
Колегії державного архіву Херсонської області
Заслухавши довідку заступника директора головного зберігача фондів держархіву області про стан пожежної безпеки в архівних установах...
Колегії державного архіву Херсонської області
Розглянувши результати перевірки стану архівної справи у Чаплинському районі, колегія зазначає, що архівним відділом проведено певну...
Колегії державного архіву Херсонської області
Більшістю районних трудових архівів розроблено програми централізованого тимчасового зберігання архівних документів, що не належать...
Наказ директора держархіву
Відділ забезпечення збереженості документів, обліку та довідкового апарату є структурним підрозділом державного архіву Херсонської...
Уроку: Навчальна
Тема уроку: Поняття про стиснення даних. Архівація файлів. Програми для роботи з архівами. Створення архіву. Додавання файлів до...
Про організаційно-аналітичний відділ
Організаційно-аналітичний відділ (далі відділ) є структурним підрозділом державного архіву області. У складі відділу знаходиться...
Вул. Шевченка, 46, м. Хмельницький, 29000 тел/факс (0382) 76-51-65,...
Заслухавши питання “Про стан організації та надання онкологічної допомоги населенню області. Про виконання рішення колегії УОЗ ОДА...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка