АНАЛІЗ впливу регуляторного акта – проекту рішення Нікопольської міської ради


Скачати 49.82 Kb.
Назва АНАЛІЗ впливу регуляторного акта – проекту рішення Нікопольської міської ради
Дата 26.03.2013
Розмір 49.82 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
АНАЛІЗ

впливу регуляторного акта – проекту рішення Нікопольської міської ради

«Про затвердження Статуту територіальної громади міста Нікополь»

  

Проект рішення Нікопольської міської ради «Про затвердження Статуту територіальної громади міста Нікополь» розроблено робочою групою, створеною рішенням міської ради від 27.12.2010 р. № 2465-01р.

 

1. Визначення та аналіз проблеми, яку буде розв’язано шляхом державного регулювання.

 

Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено право представницького органу місцевого самоврядування на основі Конституції та законів України прийняти Статут територіальної громади міста з метою врахування історичних, національно-культурних, соціально-економічних та інших особливостей здійснення місцевого самоврядування. 

Члени територіальної громади як основного суб’єкта місцевого самоврядування відповідно до законодавства мають права щодо прийняття участі у діяльності та контролю за органами місцевого самоврядування, однак, на даний час практична реалізація даних прав знаходиться на низькому рівні.

Так, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлено низку норм безпосередньої демократії, зокрема скликання та врахування рішення загальних зборів громадян, організація та проведення громадських слухань, місцевих ініціатив та ін., процедура здійснення яких потребує визначення у Статуті територіальної громади міста.

Крім того, вказаним законом встановлено правила щодо здійснення місцевого самоврядування для всіх територіальних громад. Такий підхід не дозволяє враховувати історичні, національно-культурні, соціально-економічні особливості кожної територіальної громади.

 

2. Цілі державного регулювання.
Закріплення норм, встановлених Конституцією, законами України,  Європейською хартією місцевого самоврядування, встановлення порядку їх виконання, вираження особливостей, які властиві мешканцям міста Нікополя, пропонується вирішити шляхом затвердження Статуту територіальної громади міста Нікополь.

 

3. Альтернативні способи досягнення встановлених цілей.

 

Альтернативою є прийняття низки рішень міської ради для врегулювання важливих питань територіальної громади. Даний спосіб не є ефективним з декількох причин:

- Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» прямо встановлюється, що визначення, зокрема проведення громадських слухань,  загальних зборів громадян, внесення місцевих ініціатив встановлюється Статутом територіальної громади;

- вирішення важливих для міста питань шляхом прийняття різних рішень міської ради значно ускладнює інформованість членів територіальної громади стосовно їх прав у здійсненні місцевого самоврядування;

сукупність рішень міської ради за своєю суттю не можуть врахувати та систематизувати історичні, національно-культурні, соціально-економічні та інші особливості здійснення місцевого самоврядування на території міста Нікополя.

 

4. Механізм, який пропонується застосувати для роз’яснення проблеми, і відповідні заходи.

 

Вперше пропонується офіційно закріпити історичні, національно-культурні, соціально-економічні та інші особливості м. Нікополя, визначити символіку та гімн міста, затвердити засади нагородження Нікопольців та інших видатних діячів за внесок в розвиток міста.

Статутом регулюються права членів територіальної громади на проведення громадських слухань, загальних зборів громадян, внесення місцевих ініціатив та встановлюється порядок їх реалізації.

Прийняття Статуту територіальної громади встановить чіткі вимоги по механізму участі членів територіальної громади у вирішенні важливих для міста питань та визначить особливості здійснення місцевого самоврядування на території міста Нікополя.

 

5. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття регуляторного акта.

 

Досягнення цілей, поставлених розробниками пропонується вирішити шляхом обов’язковості виконання норм Статуту всіма членами територіальної громади та органами владних повноважень.

Також пропонується проведення широкої інформаційної кампанії щодо роз’яснення положень Статуту та інформування мешканців міста.

 

6. Очікувані результати прийняття акта.

 

Дія зазначеного регуляторного акта поширюється на осіб, які зареєстровані та постійно мешкають на території міста Нікополя.

Для визначення очікуваних результатів прийняття запропонованого регуляторного акта, які виникають у різних груп суб’єктів, на яких поширюється дія цього акта, наведена таблиця аналізу вигод та витрат.

 

 

Сфера впливу

Вигоди

Витрати

Члени територіальної громади

Одержання можливості активно впливати та брати участь у вирішенні міських проблем,

можливість отримати певні важелі щодо рівноправної, партнерської ролі у місцевому самоврядуванні; інструмент розвитку і формування власне самої громади

Відсутні

Органи місцевого самоврядування

Можливість реальної кооперації у вирішенні міських проблем, передача частини повноважень і відповідальності іншим суб’єктам самоврядування міської громади за їх розв’язання

Витрати на розповсюдження та тиражування прийнятого рішення

 

7. Визначення строку дії регуляторного акта.

Дія зазначеного регуляторного акта без обмеження строку. До чинного акта Статуту територіальної громади міста Нікополя, протягом дії можливе внесення змін та доповнень.
8. Визначення показників результативності акта.

 

Для визначення результативності цього регуляторного акта пропонується встановити наступні загальні показники:

 

- кількість проведених зборів в трудових колективах;

- кількість внесених місцевих ініціатив.
9. Заходи, за допомогою яких здійснюється відстеження результативності акта.

 

Відстеження результативності регуляторного акта буде відбуватися в порядку, передбаченому статтею 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та згідно Постанові Кабінету Міністрів України №308 від 11.03.2011 «Про затвердження методик проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта». 

 

 

  

 

 

Голова робочої групи з узагальнення

матеріалів та доопрацювання проекту

Статуту територіальної громади м. Нікополя

секретар Нікопольської міської ради                                    В.В. Горяна                           

Схожі:

Аналіз регуляторного впливу щодо обґрунтування регуляторного акта-проекту...
Нікопольської міської ради «Про  затвердження  Порядку розміщення та встановлення технічних елементів (пристроїв) на будівлях та...
Аналіз впливу регуляторного акта: проекту рішення міської ради
Нікопольської міської ради, згідно Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та враховуючи ст ст. 9, 13 Закону України...
Аналіз регуляторного впливу проекту рішення Кременчуцької міської ради
Методики проведення аналізу впливу регуляторного акту, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11. 03. 2004 р. №308,...
АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ проекту рішення виконавчого комітету Нікопольської міської ради
Визначення та аналіз проблеми, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання
Щодо обґрунтування регуляторного акта-проекту рішення
Кабінету Міністрів України від 11. 03. 2004 р. №308 та визначає правові та організаційні засади реалізації проекту рішення Нікопольської...
Аналіз впливу регуляторного акта: проекту рішення виконавчого комітету...
Механізм дії запропонованого регуляторного акту спрямований на усунення перешкод при здійсненні господарської діяльності комунального...
АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ Проекту рішення виконавчого комітету Нікопольської міської ради
«Про встановлення вартості платних послуг КЗ «Нікопольський Палац урочистих подій»
Ана ліз регуляторного впливу до проекту рішення Нікопольської міської...
Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення Нікопольської міської ради «Про встановлення податку на нерухоме майно, відмінне від...
Аналіз впливу регуляторного акта проекту рішення міської ради
«Про затвердження персонального складу та Положення про конкурсну комісію з визначення постачальників (виконавців) при здійсненні...
АНАЛІЗ регуляторного впливу до проекту рішення Нікопольської міської ради
«Про внесення змін та доповнень до Положення про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки»
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка