Тестові завдання для перевірки початкового рівня знань


Скачати 3.06 Mb.
Назва Тестові завдання для перевірки початкового рівня знань
Сторінка 1/25
Дата 15.05.2013
Розмір 3.06 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Медицина > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   25



Ведення хворого зі стабільною стенокардією

Актуальність теми. В Україні серед дорослого населення хвороби серцево-судинної системи складають 22,4 % від загальної захворюваності. Хвороби органів кровообігу на території України складають на частку більше половини всіх випадків смерті (60%), а 32% хворих стають інвалідами. Знання сучасних методів діагностики і принципів лікування стабільної стенокардії дозволить поліпшити якість допомоги хворим, які страждають на це захворювання.


Загальна мета: Уміти поставити діагноз хворому на стабільну стенокардію і визначити тактику лікування.
Тестові завдання для перевірки початкового рівня знань

1. У хворого 56 років відмічаються напади стискуючих болів у загрудинній ділянці при незначному фізичному навантаженні, що проходять у стані спокою чи після вживання нітрогліцерину. Які вазодилятатори найбільш доцільно призначити для гемодинамічного розвантаження серця?

А. Ніфедипін.

В. Молсидамін.

С. Празозин.

D. Тразикор.

Е. Верапаміл.
2. Хворий 50 років, скаржиться на появу 3 тижні назад сильних ангінозних нападів, болю за грудиною з іррадіацією в шию і нижню щелепу, протягом до 10 хвилин. За останній час біль став частішим – до 10 - 15 разів на добу. В анамнезі – зловживання алкоголем. Який найбільш вірогідний діагноз?

А. Невралгія.

В. Нестабільна стенокардія.

С. Інфаркт міокарда.

D. Міозит.

Е. Алкогольна кардіоміопатія.
3. Хворий 56 років, скаржиться на біль стискуючого характеру, який з’являється вночі в один і той же час, проводиться у ліву лопатку, не проходить після прийому нітрогліцерину. На ЕКГ під час нападу: сегмент ST вище ізолінії на 5 мм у відведеннях V5 - V6, після нападу – повертається на ізолінію. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

А. Стенокардія напруження.

В. Інфаркт міокарду.

С. Остеохондроз шийного відділу хребта.

D. Сухий перикардит.

Е. Стенокардія Принцметала.
4. У хворого був інфаркт міокарда із зубцем Q. Маса тіла перевищує норму на 36%. АТ 150/90 мм рт.ст. Глюкоза крові 5,6 ммоль/л, загальний холестерин 4,9 ммоль/л, сечова кислота – 0,211 ммоль/л. Який з факторів ризику хворого першочергово треба усунути в процесі проведення вторинної профілактики?

А. Гіперурікемія.

В. Артеріальна гіпертензія.

С. Гіперглікемія.

D. Гіперхолестеринемія.

Е. Ожиріння.
5. У хворого 52 років стабільна стенокардія напруги, II функціональний клас. Хворіє протягом 8 місяців. Пульс 108 /хв., аритмічний, помірно напружений, АТ 170/100 мм рт.ст. Який препарат показаний хворому для тривалої терапії?

А. Гіпотіазид.

В. Нітросорбід.

С. Адельфан.

D. Капотен.

Е. Метопролол.
Правильні відповіді: 1 В; 2 В; 3 Е; 4 Е; 5 Е


Орієнтована основа дії


Стенокардія — це клінічний синдром, що виявляється відчуттям дискомфорту або болем у грудній клітці стискуючого характеру, який локалізується найчастіше за грудиною і може іррадіювати у ліву руку, шию, нижню щелепу, епігастральну ділянку.

Основні чинники, що провокують біль у грудях:

  • фізичне навантаження: швидка ходьба, під'йом у гору або по сходах, перенесення вантажу;

  • підвищення артеріального тиску;

  • холод;

  • висококалорійна їжа;

  • емоційний стрес.

Класифікація ішемічної хвороби серця

В Україні використовується класифікація ІХС, рекомендована об’єднаним Пленумом кардіологів та кардіохірургів 6-8 жовтня 1999 року.

1. Раптова коронарна смерть (МКХ-Х - 146.1).

1.1. Раптова клінічна коронарна смерть.

1.2. Раптова коронарна смерть (летальний випадок).

2. Стенокардія (МКХ –Х – 120.0).

2.1.1. Стабільна стенокардія напруги (із зазначенням функціональних класів (ФК), для ІІІ і IV ФК можливе приєднання стенокардії спокою, яка, за суттю, є стенокардією малої напруги.

2.1.2. Стабільна стенокардія напруги при ангіографічно інтактних судинах (коронарний синдром Х).

2.2. Вазоспастична стенокардія (ангіоспастична, спонтанна, варіантна, Принцметала). (МКХ-Х - 120.1).

2.3. Нестабільна стенокардія (МКХ – Х - 120.0).

2.3.1. Стенокардія, що виникла вперше до 28 діб (напади стенокардії, що виникли вперше, з транзисторними змінами на ЕКГ – спокою).

2.3.2. Прогресуюча стенокардія (поява стенокардії спокою або нічних нападів у хворого із стенокардією напруги, зміна ФК стенокардії, прогресуюче зниження толерантності до фізичного навантаження, транзиторні зміни на ЕКГ – спокою).

2.3.3. Рання постінфарктна стенокардія ( з 3 до 28 діб).

3. Гострий інфаркт міокардe. Діагноз виставляють із зазначенням дати виникнення (до 28 діб), локалізації (передня стінка, передньоверхівковий, передньобоковий, передньо-септальний, діафрагмальний, нижньобоковий, нижньозадній, нижньобазальний, верхівковобоковий, базально­латеральний, верхньобоковий, боковий, задній, задньобазальний, задньобоковий, задньосептальний, септальний, правого шлуночка), рецидивуючий (від 3 до 28 діб), первинний, повторний (вказати розміри і локалізацію не обов’язково, якщо виникають труднощі в ЕКГ –діагностиці). (МКХ-Х – 121).

3.1. Гострий інфаркт міокарда з наявністю зубця Q (трансмуральний, великовогнищевий). (МКХ – Х - 121.0 – 121.3).

3.2. Гострий інфаркт міокарда без зубця Q (дрібновогнищевий).

3.3. Гострий субендокардіальний інфаркт міокарда (МКХ – Х - 121.4).

3.4. Гострий інфаркт міокарда (невизначений) ( МКХ – Х – 121.9).

3.5. Рецидивуючий інфаркт міокарда (від 3 до 28 діб).

3.6. Повторний інфаркт міокарда (після 28 діб) (МКХ – Х – 122).

3.7. Гостра коронарна недостатність. Діагноз попередній – елевація або депресія сегмента ST, що відображає гостру ішемію до розвитку ознак некрозу міокарда або раптової коронарної смерті (МКХ – Х 120.3):

- гостра серцева недостатність (класи за Killip I – IV);

- порушення серцевого ритму та провідності;

- розрив серця зовнішній (з гемоперикардитом МКХ – 123.0; без гемоперикардиту МКХ – Х – 123.3) і внутрішній (дефект міжпередсердної перетинки МКХ – Х 123.1., дефект міжшлуночкової перетинки МКХ – Х 123.2., розрив сухожильної хорди МКХ – Х – 123.4, розрив папілярного м’язу МКХ – Х – 123.5);

- тромбоемболії різної локалізації;

- тромбоутворення в порожнинах серця (МКХ – Х – 123.6);

- гостра аневризма серця;

- синдром Дресслера (МКХ – Х – 124.1);

- постінфарктна стенокардія (від 72 годин після розвитку інфаркту міокарда до 28 діб).

4. Кардіосклероз

4.1. Вогнищевий кардіосклероз (МКХ – Х – 125.2);

4.1.1. Постінфарктний кардіосклероз із зазначенням форми та стадії серцевої недостатності, характеру порушення ритму і провідності, кількості перенесених інфарктів, їх локалізації та часу виникнення).

4.1.2.Аневризма серця хронічна (МКХ – Х – 125.20;

4.1.3. Вогнищевий кардіосклероз, не зумовлений інфарктом міокарду.

4.2. Дифузний кардіосклероз (із вказівкою на стадію серцевої недостатності, порушень ритму і провідності) (МКХ – Х 125.0).

5. Безбольова форма ІХС. Діагноз базується на підставі виявлення ознак ішемії міокарда за допомогою тесту з фізичним навантаженням, Холтерівського моніторування ЕКГ з верифікацією за даними коронарографії, сцинтиграфії міокарда Т1, стрес-ЕхоКГ (МКХ – Х – 125.6).

Класифікація стенокардія напруги

1. Стенокардія напруги. Виявляється мінливими больовими відчуттями, які виникають при фізичному або емоційному навантаженні, підвищенні АТ, збільшенні ЧСС.

  1. Вперше виникла стенокардія напруги. Тривалість до 1 міс. з моменту появи. Поліморфна за перебігом і прогнозу: може регресувати, перейти у стабільну стенокардію або прогресувати.

  2. Стабільна стенокардія напруги. Тривалість більше 1 місяця. У діагнозі необхідно вказувати функціональний клас захворювання залежно від здатності хворого переносити фізичні навантаження.

I ФК звичайне фізичне навантаження не викликає нападів стенокардії. Рідкісні напади стенокардії виникають лише при інтенсивних навантаженнях. Фізична активність практично не обмежена.

II ФК напади стенокардії виникають при ходьбі і підйомі по сходах, в морозну погоду, на холодному вітрі, під час емоційного стресу або в першу годину після пробудження. Напади стенокардії викликає ходьба по рівній місцевості у нормальному темпі і у нормальних умовах на відстань більше 500 м, підйом більше, ніж на один поверх звичайних сходів. Фізична активність трохи обмежена.

III ФК напади стенокардії викликають при звичайній ходьбі по рівній місцевості і в нормальному темпі на невеликі відстані (на відстань 100 – 500 м), підйом по сходах на один поверх. Виражене обмеження фізичного навантаження.

IV ФК напади виникають при найменшому фізичному навантаженні, ходьбі по рівній місцевості на відстань менше 100 м і навіть у спокої.

Клас стенокардії уточнюється при пробі із дозованим фізичним навантаженням на велоергометрі або тредмілі. Гранична потужність навантаження у осіб IV ФК дуже низька – 25 Вт, а при II ФК може перевищити 100 Вт.

1.3. Прогресуюча стенокардія напруги. Раптове збільшення частоти, тяжкості і тривалості нападів стенокардії у відповідь на звичне для даного хворого навантаження.

1.4. Спонтанна (особлива) стенокардія. Напади стенокардії розвиваються без видимого зв'язку з чинниками, які ведуть до підвищення метаболічних потреб міокарду (фізична або психоемоційна напруги). Ангінальний синдром триваліший і більше інтенсивний, ніж при стенокардії напруги, важче ліквідується нітрогліцерином. Спонтанну (особливу) стенокардію, яка зазвичай супроводжується скороминущими підйомами сегменту ST, часто називають "варіантною стенокардією" або "стенокардією Принцметала".
Етіологія. Головною морфологічною основою ІХС і, зокрема, стенокардії, є стенозуючий атеросклероз коронарних артерій. Разом з цим в патогенезі ішемії міокарду важливу роль відіграють функціональний стан коронарних артерій (їх схильність до спазму або дилатації) і порушення властивостей реології крові, підвищення агрегаційно-адгезивних властивостей тромбоцитів і еритроцитів, що сприяють утворенню транзиторних мікроагрегатів.

Патогенез. Основним патофізіологічним механізмом стенокардії є невідповідність між потребою міокарду в кисні і можливостями коронарного кровотоку задовольнити ці потреби.
Клінічна картина типового перебігу стенокардії.

Найважливіша ознака стенокардії – поява загрудинного дискомфорту у момент фізичного навантаження і припинення болю через 1 – 2 хв. після зменшення навантаження. Якщо навантаження (швидка ходьба, підйом по сходах) не спричиняє загрудинного дискомфорту, то з великою вірогідністю можна допускати, що у хворого немає значного ураження великих вінцевих артерій серця. Таким чином, зв'язок виникнення болю з фізичним навантаженням є одною з найважливіших ознак класичної стенокардії напруги.

Хворі описують напад стенокардії як біль, який ріже, тисне, давить, або як би обпалює, обпікає серце або стискує горло. Проте часто хворими напади сприймаються не як явний біль, а як важко сприйманий дискомфорт, який може бути охарактеризований як тягар, стиснення, стискання або тупий біль. Інколи хворий з явною стенокардією може заперечувати наявність у нього болі, що веде до діагностичної помилки лікаря.

Локалізація та іррадіація болю. Загрудинна локалізація больових відчуттів з іррадіацією в ліве плече і руку найбільш типова. Біль починається усередині грудної клітки за грудиною і звідси розповсюджується на всі боки.

Іррадіює ангінальний біль у лопатку, шию, обличчя, щелепу, зуби, а також у праве плече. Чим важчі напади стенокардії, тим обширніше може опинитися зона іррадіації болю.

Інтенсивність і тривалість ангінальних болів помітно варіюють у різних хворих. Вони не знаходяться у строгій залежності від числа уражених артерій серця і від ступеня їх ураження. Проте у одного й того ж хворого при стабільному перебігу захворювання напади стенокардії повністю порівняні один з одним.

Тривалість ангінозного нападу при стенокардії майже завжди більш за одну хвилину і зазвичай менше 15 хв. Частіше напади стенокардії продовжуються 2 - 5 хв. і рідше тривають до 10 хв. Напад буде коротший і менш інтенсивний, якщо хворий відразу ж припинить навантаження і прийме нітрогліцерин. Якщо напад стенокардії виник у відповідь на емоційну напругу, коли хворий не в змозі контролювати ситуацію, то він може стати затяжним та інтенсивнішим, ніж у відповідь на фізичне навантаження.

Больовий напад упродовж більше 15 хв. вважається за тривалий і вимагає втручання лікаря, тому що в деяких випадках може передувати виникненню гострого інфаркту міокарду.

Структура больового нападу. Болі при стенокардії наростають поступово у вигляді наступаючих один за іншим нападів печіння, що посилюються, і стискування. Досягши своєї кульмінації, приблизно однакової по інтенсивності для даного хворого, болі швидко зникають. Тривалість періоду наростання болів завжди значно перевищує тривалість періоду їх виникнення.

Для ангінозного нападу характерна провокація його на морозі або на холодному вітрі, що особливо часто спостерігається вранці при виході з дому. Те ж навантаження, що добре переноситься у комфортних умовах, при морозній та вітряній погоді може спричиняти й напади стенокардії. Напад стенокардії може виникнути навіть при локальному впливі холоду, наприклад, після вживання замороженої їжі або занурення рук у крижану воду. У хворих із стенокардією в найбільш важкому ступені напад може бути спровокований умиванням холодною водою або роздяганням у холодному помешканні.

Емоційне напруження разом поряд з фізичним навантаженням може стати провокуючим чинником нападу стенокардії. Напади ангінозних болів також можуть провокуватися гнівом, страхом, болем. Навіть якщо хворий перебуває у стані фізичного спокою, емоційний чинник, збільшуючи число серцевих скорочень і артеріальний тиск, у поєднанні із зростанням викиду катехоламінів, веде до підвищення потреби міокарду в кисні. Отже, такий напад, власне кажучи, є стенокардією напруги (стенокардія емоційного напруження).

Напад стенокардії може виникати у процесі паління (так звана тютюнова стенокардія).

Чим більше виражена патологія коронарних артерій, тим нижче поріг виникнення болю у відповідь на провокуючі чинники. У хворих із важким ураженням трьох коронарних артерій напади стенокардії виникають у відповідь на мінімальні навантаження, яких важко уникнути. Відмічені розбіжності у реакції хворого різними провокуючими чинниками і навантаженнями знаходять своє відображення у функціональних класах стенокардії.

Напади стенокардії зазвичай полегшує нітрогліцерин. При його впливі відчуття загрудинного дискомфорту проходить повністю або частково. З'ясувавши ефект нітрогліцерину у хворого, потрібно пам'ятати, що прийнятий під язик препарат розпочинає діяти через 1 – 3 хв. Оскільки часто напад минає спонтанно впродовж 2 або 3 хв., то хворий не завжди може дати точну відповідь – допоміг йому нітрогліцерин чи ні. Крім того, якщо у хворого загрудинний біль вщухає, наприклад, через 10 хв. після прийому нітрогліцерину, лікар не повинен вважати позитивною дію цього препарату, оскільки його ефект повинен був виявитися раніше.

Напад стенокардії швидше проходить, коли хворий сидить або стоїть. При типовому нападі стенокардії хворі уникають лежати, тому що у положенні на спині збільшується об'єм лівого шлуночку і напруга стінки міокарду, що веде до підвищення внутрішньо-шлуночкового тиску і зростання засвоєння кисню міокардом. У положенні сидячи або стоячи потреба міокарду в кисні знижується.

Одні хворі сприймають біль спокійно, інші відчувають страх смерті, який може появлятися при тривалому нападі стенокардії, коли хворому своєчасно не надана допомога (під час відсутності нітрогліцерину), а також у хворих з неврозами.

Вегетативна симптоматика може інколи супроводжувати напади стенокардії. У цих випадках спостерігається прискорене дихання, блідість шкірних покровів, сухість у роті, підвищення артеріального тиску, екстрасистолія, тахікардія, позиви до сечовипускання.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   25

Схожі:

Тестові завдання для перевірки рівня навчальних досягнень учнів по...
А. Перевищення доходів держави над її видатками. Б. Збільшення видатків держави
Конспект уроку з алгебри у 9 класі з поглибленим вивченням математики
Обладнання: тестові завдання у програмі ТЕСТ,посібник Готуємось до ЗНО з математики, картки зворотнього зв`язку для перевірки знань...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ПЛАНІВ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ З ДИСЦИПЛІНИ ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО
Це вид заняття, на якому викладач організовує обговорення курсантами питань програмного матеріалу для перевірки знань та для формування...
Дидактичні матеріали Завдання для перевірки знань, умінь та навичок...
Завдання для перевірки знань, умінь та навичок учнів з теми «Внутрішні води Південної Америки»
Завдання для перевірки знань, умінь та навичок учнів з теми «Природні зони Південної Америки»

Завдання для перевірки знань, умінь, навичок учнів до вивченої теми
«Який сьогодні бо Христос в Давидовім для місті народився вас Спаситель є Господь»
Завдання для перевірки знань, умінь, навичок учнів до вивченої теми
«Який сьогодні бо Христос в Давидовім для місті народився вас Спаситель є Господь»
“Многогранники та їх властивості” (геометрія з застосуванням комп’ютерної грамотності)
Юріївна відповідально працює над підвищенням якості знань учнів, приділяючи увагу індивідуальним, груповим, колективним формам роботи....
Завдання для перевірки знань, умінь, навичок учнів до вивченої теми: «Добро і зло»
З’днай колонки сонечка та місяця, отримаєш поради про те, як бути доброю людиною
Переставна і сполучна властивості множення
Даний посібник можуть використовувати вчителі математики при вивченні теми «Множення раціональних чисел» у 6 класі. До посібника...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка