Сенсорна дошка служить математиці


Скачати 30.54 Kb.
Назва Сенсорна дошка служить математиці
Дата 10.12.2013
Розмір 30.54 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Математика > Документи
Сенсорна дошка служить математиці


Останнім часом щоденна праця вчителя - предметника набуває нових тенденцій у справі навчання школярів. Особиста розвиненість учнів, їх освіченість, грамотність у сфері комп’ютерних технологій та інших новинок техніки вимагає від сучасного вчителя переглянути свої погляди, подолати певний консерватизм напрацьованих методик і рухатись вперед, створюючи нові освітні моделі.

Сенсорна дошка – вже не новинка на ринку високих технологій. В поєднанні з комп’ютером, вона є незмінним інструментом на уроці. А сам урок перетворюється на цікаве, насичене різним яскравим матеріалом дійство, що максимально привертає увагу учнів.

Ця технологічна новинка надає широкі можливості викладання різних дисциплін. А я хочу поділитися досвідом роботи з сенсорною дошкою SMART Board на уроках математики.

По-перше – це великий екран, який можна використати при перевірці домашнього завдання, усного рахунку, демонстрації різних довідкових матеріалів, відео фрагментів, різноманітних схем, формул тощо.

По-друге – програмне забезпечення самої дошки SMART Board дозволяє створювати динамічні, більш наглядні матеріали безпосередньо перед очима учнів та залучати їх до цього процесу.

У галереї шаблонів, що містить дошка, є дуже багато різноманітних заготовок для використання на уроках. Так, знайшовши в переліку геометричних фігур кути, а серед вимірювальних приладів лінійку, трикутник та транспортир, народилась ідея застосувати їх про вивченні теми «Кути. Вимірювання кутів» в курсі 5 класу.

На одному з етапів уроку, діставши кути різної величини, пропоную учням візуально порівняти їх. А потім після порівняння пропоную накласти їх один на одного. Таким чином учні перевіряють себе і роблять висновки, що рівні кути при накладанні співпадають.

Вчителі математики знають, що при вимірюванні кутів школярі іноді невірно виставляють транспортир і, як результат, неправильно знаходять їх градусні міри. Можливості дошки дозволяють запобігти цьому. Транспортир у базі даних дошки прозорий і тому всі елементи кута крізь нього добре видно. Вершина і сторони кута чітко співпадають з відповідними позначками на транспортирі і учні фактично не припускаються помилок. А захоплення така робота викликає неабияке. Пізніше можна використовувати транспортир і при вимірюванні кутів трикутників.

Фігури на дошці можна збільшувати, зменшувати, повертати, переміщати. Цю можливість я теж використала на уроці. Всі кути, які були на дошці, розташувала по іншому і запропонувала учням їх виміряти. Звідси висновок учнів - яким чином не були б розміщені кути, їх градусні міри зберігаються.

На одному з уроків теми, діставши з колекції даних гострі, тупі, прямі, розгорнуті кути, розбила дошку на чотири колонки і запропонувала учням перемістити дотиком руки кути в потрібну колонку. Так було організоване повторення їх видів.

Можна сказати, що вивчення теми перетворилось на одну велику практичну роботу. А найголовнішим стало те, що не вчитель давав готові факти, а учні пошуковим шляхом отримували інформацію і робили самостійні висновки.

Під час ознайомлення дітей з координатною площиною фоном на дошці обираю різні види міліметрівок. Це полегшує роботу учням і дає можливість економити час. Здобути навички визначення координат точок на площині дають такі завдання. З бази даних дістаю точку і швидко починаю рухати її по площині, а школярі вказують її координати. Учні отримують «квитки на кіносеанс» з вказаними місцями і рядами (зала – координатна площина). Потрібно правильно сісти на місце, тобто за вказаними координатами маркером побудувати точку на площині.

Базу даних шаблонів можна поповнювати власними заготовками. Готуючись до уроків геометрії в 11 класі, були створені різні стереометричні фігури з виділеними різними кольорами елементами побудовані їх перерізи. Ці заготовки можна використовувати на різних етапах уроку, причому неодноразово. Таким чином учні бачать великі кольорові зображення, які допомагають краще сформувати просторову уяву та вивільнити час для практичного розв’язання задач.

Правильне застосування сенсорної дошки дає учням і вчителю позитивні моменти: увага учнів захоплена на весь урок, включається візуальний канал сприйняття матеріалу, висока активність учнів, а звідси – і темп уроку, розширення світогляду дітей, їх бажання знати більше.

Вчитель – людина, яка постійно перебуває в пошуку нових ідей, методів, підходів. Можливості сенсорної дошки та власна фантазія – це невичерпне джерело для створення незабутніх захоплюючих уроків.

Схожі:

«Толерантність та нетерпимість» Класний керівник 8 класу Вишневецька О. П. 2013р
Обладнання: картки, мультимедійна дошка, квітка ромашка, кольорові олівці, відкидна дошка або ватман, маркери, тест
Уроку з теми «Взаємодія тіл» 8 клас Тема уроку
Обладнання: мультимедійний проектор,мультимедійна дошка, прозора посудина з піском, дерев’яна дошка із вбитими на краях металевими...
Урок засвоєння нових знань та вмінь. Обладнання: інтерактивна дошка, посібник «Зелений пакет»
Обладнання: інтерактивна дошка, посібник «Зелений пакет», таблиця розчинності речовин у воді, комп'ютери
Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно 1 грудня...
Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно 1 грудня з 1988 року. Цей день служить нагадуванням про необхідність зупинити...
Вікторина «Як ти знаєш історію математики ?»
Жив він у Давній Греції у 111 ст до н е. і займався науками, атлет-п'ятиборець. У математиці він відомий своїм "решетом"
2. 1 Загальна характеристика теми і цільові установки
Тригонометричні функції мають важливе значення як у математиці, так і в її застосуваннях. Знайомство з цим класом функцій є складовою...
Що, на вашу думку, служить основною сировиною для виробництва машин і устаткування?
Наведіть приклади використання машин і устаткування в різних галузях промисловості, сільського господарства і транспорту
ДИФЕРЕНЦІЙОВАНЕ НАВЧАННЯ МАТЕМАТИЦІ З ПОЗИЦІЙ ГУМАНІЗМУ
Виховати людину математично освічену, причому гуманними методами, в гуманних формах, той ідеал, до якого прагне всякий цивілізований...
Мова-це єдина цілісна складна система звуків, знаків, слів, речень,...
Боротьба українців відновлення власної державності булла пов'язана з боротьбою за права рідної мови
Розв'язування прикладних задач
У математиці задачі відіграють важливу роль. Iсторiя свідчить, що математика як наука виникла iз задач i розвивається в основному...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка