Виховна година до Міжнародного Дня рідної мови. «О рідна мовонько, о мово! В тобі від Бога кожне слово». «Турнір ерудитів»


Скачати 145.47 Kb.
Назва Виховна година до Міжнародного Дня рідної мови. «О рідна мовонько, о мово! В тобі від Бога кожне слово». «Турнір ерудитів»
Дата 28.10.2013
Розмір 145.47 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Література > Документи


Тема: Виховна година до Міжнародного Дня рідної мови. « О рідна мовонько, о

мово! В тобі від Бога кожне слово» . «Турнір ерудитів»

Мета: Ознайомити учнів з історією виникнення свята Міжнародного дня рідної

мови., словянської абетки, писемності, друкарства.

  • Вчити учнів застосовувати набуті знання на практиці;

  • Розвивати командний дух, швидкість реакції, прагнення перемоги, вміння працювати в команді, толерантне ставлення до думок інших

  • Виховувати любов до рідної мови, гордість за свою Батьківщину, прагнення до самовдосконалення

ХІД ЗАХОДУ

Слово учителя

Моя прекрасна українська мово,

Найкраща пісня в стоголоссі трав.

Кохане слово, наше рідне слово,

Яке колись Шевченко покохав.

Ти все знесла насмішки і зневаги,

Бездушну гру ворожих лжеідей,

Та сповнена любові і відваги

З-за грат летіла птахом до людей.

Ти наш вогонь на темнім полі битви,

Невинна кров пролита в боротьбі.

Тебе вкладаєм тихо до молитви

І за спасіння дякуєм тобі.

Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи справжню людину, кожен із нас повинен передусім створити в своїй душі світлицю, в якій зберігається найцінніший скарб – МОВА.

Люди говорять різними мовами. Їх нараховується приблизно 6 тисяч. На жаль, філологи застерігають, що у ХХІ столітті щонайменше 40% цих мов вимруть. А це страшна втрата для людства, бо кожна мова– це геніальний прояв людського духу.

Дейвід Кристал, один із світових експертів з питань мов, вважає, що мовна різноманітність – це унікальна річ, і втрата кожної мови збіднює світ. Щоразу, коли втрачаємо якусь мову, ми втрачаємо унікальне бачення світу.

Тож, де і коли народилася традиція святкування Міжнародного дня рідної мови?

Історія свята, на жаль, має дуже трагічне начало. Тобто, святкуємо ми цей день з присмаком гіркоти. 21 лютого 1952 року в Бангладеш влада придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеш став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні.

За недовгий час свого існування це свято вже стало традиційним. Це один із тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу, посіяти у своєму серці хоча б одну зернину любові до рідної мови.

Усі ми повинні пам’ятати і дбати про те багатство, яке є у кожного із нас, його ми не завжди пам’ятаємо, не завжди цінуємо, але без нього не можемо жити. І багатство це – наша рідна мова.

Доповідь учнів, яка супроводжується мультимедійною презентацією

Як виникла слов'янська абетка?

(історична довідка)

2 Існують різні думки щодо того, коли виникла писемність у слов'ян.

3 Дослідники вважають, що слов'яни мали примітивне письмо ще в першій -*половині І тисячоліття. 4

5 Коли слов'яни ще були язичниками, то читали та ворожили за допомогою рисок та зарубок.

6 Після прийняття християнства почали користуватися грецьким письмом, але було воно непристосоване до слов'янської мови. Хто ж створив слов'янський алфавіт?

7 Творцями слов'янської абетки були великі просвітителі — брати Кирило і Мефодій, проповідники християнства, перші перекладачі грецьких духовних книг.

8 Вони народилися у Греції в родині військового начальника. їхня мати була грекинею, а батько — болгарином, тому з дитинства вони добре знали як грецьку, так і слов'янську мову.

9 Візантійський імператор направив братів у Моравію, де вони повинні були вести церковну службу слов'янською мовою.

10 Перед від'їздом Костянтин розробив слов'янську абетку, бо розумів, що «просвіщати народ без писемності його мови однаково, що писати на воді».

11Вже в 863 р. Кирило й Мефодій привезли до Велеграда слов'янську азбуку та богослужебні книги, перекладені слов'янською мовою.

12 Існує два різновиди слов'янських писемних знаків: кирилиця (названа учнями Кирила на честь свого вчителя) і глаголиця. Рукописи X та XI ст. написані двома різними абетками. Одні — кирилицею, інші — глаголицею.

13 Але яка з них давніша?

13 На те, що глаголиця давніша, вказують палімпсести- пергамент, на якому стерли первісний текст, а поверх нього написали новий. На всіх палімпсестах, що збереглися до наших днів, зіскреблено глаголицю і новий текст написано кирилицею.

14 Учені вважають, що глаголиця, як і кирилиця, створена Кирилом і Мефодієм. Найдавніші книги, написані глаголицею, дійшли до нас із XI ст.15 Башчанська плита — одна з найдавніших відомих пам’яток глаголиці, 16 Глаголичне Зографське Євангеліє, 17 Київські глаголичні листи. 18 Реймське Євангеліє

19 Кириличний алфавіт почав широко використовуватися в художній і світській літературі.

20 Найстаріша книга на Русі, написана кирилицею, — Остромирове Євангеліє (1057 р.)21, 22.

23 У 2007 році Остромирову Євангелію виповнилося 950 років

24 Книжна старослов'янська азбука налічувала 38 літер.

Після смерті Кирила і Мефодія користуватися слов'янською писемною мовою в Моравії було заборонено, а їх учнів було вигнано до Болгарії.

25 Болгарія прийняла християнство у 865 р., а в X ст. стала центром слов'янської писемності. Саме з Болгарії було завезено церковні книги, написані мовою, якою перекладали Кирило та Мефодій.

26 Цю мову називають старослов'янською (церковнослов'янською).

Старослов'янська мова мала багато спільного з давньоруською мовою періоду Київської Русі, тому під її впливом почала розвиватися літературно-писемна мова Київської Русі на кириличній графічній основі.

27 Старослов'янська й давньоруська мови співіснували, доповнюючи одна одну. Вони виконували різні функції:

28 старослов'янська мова вживалася переважно в церковній сфері, давньоруською мовою укладали державно-юридичні закони, вели ділові документи,

29 писали художні твори («Слово о полку Ігоревім»),

30 Пересопницьке Євангеліє — пам'ятка староукраїнської мови

31 Їй 450 років 32

33 це святиня українського народу, перший переклад святого письма на живу народну мову

34 І Першокнига, на якій присягають на вірність своєму народу Президенти України

35 У середині XVI ст. у східних слов'ян виникає друкарство. Друкований алфавіт створено на основі кириличного письма

36 1708 року після реформи Петра І старий друкарський шрифт було дещо змінено: з алфавіту вилучили зайві літери, написання деяких спростили.37, 38

39 І нині кирилиця — в основі нашого алфавіту.

40 У листопаді 2011 року виповнилося 955 років з дня народження Нестора Літописця

41 Саме з ім’ям Нестора Літописця пов’язують зародження української писемності, книжного слова, літературної традиції

42 Вважається, що саме з преподобного Нестора і починається письмова українська мова

43 Найбільш відомою книгою, з якою пов’язане ім’я Нестора, є літопис «Повість минулих літ»44,

45. Свою титанічну роботу великий подвижник завершив близько 1113 року (майже 899 років тому!)

46 «Повість минулих літ» — не просто пам’ятка писемності, а й високохудожня поетична книга, збірка епічних пісень та перша, найдавніша історія українського народу

47 Навзнак вдячності нащадків тому, хто стояв біля витоків національної писемності й книжного слова

48 9 листопада в Україні, у день преподобного Нестора Літописця, починаючи з 1997 року, відзначають День української писемності та мови

Слово учителя : А тепер ми переходимо безпосередньо до нашої гри. І спробуємо довести, що ми не просто пишаємося нашою мовою, а дбаємо про її збереження, розповсюдження,

ТУРНІР ЕРУДИТІВ

Літературознавча сторінка

Пригадайте імя автора та назву твору, до якого підібрано ці ілюстрації.

  • І. Франко « Мойсей»

  • М. Коцюбинський « Інтермецо»

« На камені»

  • І. Франко « Сойчине крило»

  • М.Коцюбинський «Цвіт яблуні»

  • « Тіні забутих предків»

Сторінка літературознавця - ерудита

Назвіть героя за цитатою

  • . Життя – се мій скарб, мій власний, одинокий, якого найменшої частинки, одної мінутки не гідні заплатити мені всі скарби світу. Ніхто не має права жадати від мене найменшої жертви з того скарбу, так, як я не жадаю такої жертви ні від кого. « Сойчине крило» І. Франко

  • Народе мій, засмучений, розбитий,

Мов паралітик той на роздорожжу,

Людським презирством, ніби струпом вкритий,

Твоїм будущим душу я тривожу,

Від сорому, який нащадків пізніх

Палитиме, заснути я не можу І. Франко « Мойсей»


  • Знову заграла трембіта…сповістила про “ загадкову усмішку смерті на устах мертвого та ... про продовження життя, бо “ мудрий спокій єднає життя і смерть “ М. Коцюбинський « Тіні забутих предків»



  • «Висока на зріст, рівна станом, але не дуже тонка, з кремезними ногами, з рукавами, позакочуваними по лікоть, з чорними косами, вона була ніби намальована на білій стіні. Загоріле рум'яне лице ще виразніше малювалося з чорними тонкими бровами, з темними блискучими, як терен, обмитий дощем, очима. В лиці, в очах було розлите щось гостре, гаряче, було видно розум із завзяттям і трохи з злістю». І. Нечуй-Левицький « Кайдашева сімя» Мотря.



  • Вона вміла дуже добре куховарить і ще й тепер її брали до панів та до попів за куховарку на весілля, на хрестини та на храми. Вона довго терлась коло панів і набралась од їх трохи панства. До неї прилипла якась облесливість у розмові й повага до панів. Вона любила цілувать їх в руки, кланятись, підсолоджувала свою розмову з ними. Попаді й небагаті панії частували її в покоях, садовили поруч з собою на стільці як потрібну людину. ». І.Нечуй-Левицький « Кайдашева сімя»Маруся Кайдашиха.




  • Плакали люди, обнімаючи своїх безталанних братів; подавали їм на прощання — кожен по своїй спроможності: той шага, той копійку, а хто й гривню... Плакали розбишаки, навіки прощаючись з рідним селом, з своїми людьми — рідними й нерідними. Один … не плакав. Як той сич насуплений, стояв він нарізно всіх, звісивши на груди важку голову, в землю потупивши очі, — тільки коли-не-коли з-під насуплених брів посилав на людей грізний погляд... Не знайшлося душі, щоб підійшла до його, попрощалася... Панас Мирний « Хіба ревуть воли, як ясла повні» Чіпка.

Сторінка біографа – ерудита

  • Як називають в народі Т. Шевченка? ( Кобзар)

  • Як називають І. Франка? ( Каменяр)

  • Як за особливу любов до одного образу назвали М. Коцюбинського? (Великий сонцепоклонник)

  • Як називали Лесю Українку? ( Дочка Прометея)

  • Яке справжнє ім’я Лесі Українки? ( Лариса Петрівна Косач)

  • Чому Карпенко – Карий взяв собі такий псевдонім? ( Імя батька і героя твору)

  • Хто з українських письменников мав власну бібліотеку в 500 томів?

( І. Франко)

  • Кому з українських письменників допомагав у роботі над одним з творів брат? (Панас Мирний і Іван Білик)

  • Хто з українських письменників народився в родині священика і отримав вищу освіту в духовній академії? ( І. Нечуй- Левицький)

  • Зібрання творів якого українського письменника налічує 50 томів?

( І. Франко)

Сторінка ерудита - мистецтвознавця

Які стилі й напрями характеризують ці ілюстрації?

Імпресіонізм ( Клод Моне « Схід сонця»)

Відродження( Ренесанс) Рафаель Санті « Сікстинська мадонна»

Бароко ( Андріївська церква м. Київ)

Класицизм. ( Пуссен « Танець людського життя»)

Сторінка мовознавця

  • . Чи є префікс у слові “автомобілезбірний”? ( НІ)

  • Чи є префікс у слові “картоплесховище”?(НІ)

  • Назва якого розділового знака походить з грецької мови, де вона означає “кривий, зігнутий, повернутий” ? ( апостроф)

  • Назва якого розділового знака на латині означає “тягти”? ( тире)

  • Що означає явище метафори в мовленні? ( неживі предмети наділяються рисами живих істот)

  • Поясніть явище алегорії.( В образах тварин змальовані люди)

  • На які види розподіляються словники? ( загальномовні та енциклопедичні)

  • До якого типу словників звертаються, щоб пояснити слово “мольфар”

( Словник діалектизмів)

  • Яке значення має фразеологізм Сім мішків гречаної вовни. ( багато непотрібного)

«ЛАНЦЮЖОК

Поставте, де треба, апостроф, в інших випадках поєднайте букви

  • Святковий, Мін’юст, пів’ящика, м’який, бюджет, Х’юстон, інтерв’ю, мавпячий, рясно, різдвяний, солов’їний, рюкзак, цвях, морквяний, буряк, буря, трьох’ярусний, пів’юрти, земл.як, Мар’яна, тьмяний, верф’ю, Солов.йов, роз’яснення.  

ПОЛІГЛОТ”

Розпишіть слова у два стовпики: власне українські та запозичені
За першими буквами прочитайте словосполучення. До якого твору літератури його можна віднести?


  • Земля, олівець, кредит, аташе, людина, реакція, пілотаж, озеро, акустика, тепло, титан, оздоблений. ( Золото Карпат – « Тіні забутих предків»)

ЛОГІК – ЕРУДИТ”

Знайдіть частину, спільну для обох слів

Т

Р

И










И

Л

О




С

И

Г










Х

І

С




А

Н

Ш










У

Н

А




С

У

Г










О

Д

А




П

Р

О










Ф

О

Р




Д

Р

А










Т

У

Р

(1…зуб…, 2...ара…, 3...лаг…, 4…лоб…, 5…рок…, 6…кон…)

ВГАДАЙ СЛОВО”

За лексичним значенням вгадати слова

С






















Т

И

С






















Т

И

С






















Т

И

С






















Т

И

С






















Т

И



  1. З’їсти або випити трохи чогось для проби. (Скуштувати)

  2. Вказати напрям руху. (Спрямувати)

  3. Викликати почуття душевного неспокою. (Стурбувати)

  4. Надати чомусь форму. (Сформувати)

  5. Викликати почуття хвилювання. (Схвилювати)


ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ

СЛОВО УЧИТЕЛЯ
Одного разу кардинал Ришельє викликав до себе на розмову видатних письменників та професорів. Владно окинувши їх поглядом, він запитав:

- У Франції один король?

- Один, ваша превелебносте, - відповіли ті.

- Отже, маючи одного короля, ми повинні говорити однією мовою, і вам належить над цим добре попрацювати.

І французька мова стала однією з найпрестижніших мов світу.

Ви спитаєте, що можете ви, прості школярі, зробити для того, щоб українська мова заявила про себе на цілий світ?

На думку спадає одна притча:

Прилетіла Синичка до Голуба – символу миру і чистоти – і запитала:

  • Скільки важить одна сніжинка?

Здивувавшись, Голуб відповів, що майже нічого.

Але не вгамовувалась Синичка, і сівши на дерево, спостерігала, як вальсуючи, сніжинки сідають на соснову гілку.

Так їх сіло аж 750, а коли впала 751 – гілка зламалася.

Розповіла про це Синичка Голубові.

На що мудра пташка відповіла:

  • Можливо, не вистачає лише однієї особи , щоби у світі запанував мир.

Подумаймо, а, може, бракує когось одного з вас, аби наша мова беззастережно і всевладно запанувала в нашій державі?

Тож плекаймо нашу мову, кохаймося в слові. поважаймо нашу державу, пишаймося тим, що ми – українці ПЕРЕГЛЯД ВІДЕОКЛІПУ

ДОНЕЦЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА № 89

ДОНЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

«О РІДНА МОВОНЬКО,

О МОВО!

В ТОБІ ВІД БОГА

КОЖНЕ СЛОВО»

РОЗРОБКА ВИХОВНОЇ ГОДИНИ

ДЛЯ УЧНІВ 10 КЛАСУ

ПІДГОТУВАЛА

УЧИТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

ТА ЛІТЕРАТУРИ

КОСЯК НАТАЛЯ МИКОЛАЇВНА

ДОНЕЦЬК- 2012

Схожі:

Виховуємо загальнолюдські цінності
Кущенко С. В., Кубявка О. Ю. Мово рідна, слово рідне!
Виховуємо загальнолюдські цінності
Кущенко С. В., Кубявка О. Ю. Мово рідна, слово рідне!
Сценарій святкового концерту до міжнародного дня української мови
Ведучий 1: Доброго дня вам, шановні друзі! Ми раді вітати вас на святі рідної мови. Мова – це той інструмент, який єднає націю, народ...
ДОВІДКОВА ЛІТЕРАТУРА ТА РОБОТА З НЕЮ
Читаючи книгу, ми часто зустрічаємо слова, які не можемо пояснити. Мабуть, кожному цікаво, як утворилось слово, як воно звучить іншою...
Квітни мово, наша рідна. Дмитро Білоус. Віра поета в неминуче відродження...
...
Є в світі одне слово, перед яким усі народи низько схиляють голови....
На стінах плакати: «Мамо, тобі тихесенько вклонюсь…», «Без рідної мови, без пісні, без мами збідніє земля назавжди», «Серце матері...
УРОК РІДНОЇ МОВИ Тема. Рідна мова пісня солов’їна
Виховувати глибокі почуття любові до рідного краю, до маминої пісні, до рідної мови. Допомогти школярам зрозуміти, що без народної...
Сценарій до дня української писемності та мови "свято української мови"
Мета: Виховання любові до рідної землі, до рідної мови, до її носія – українського народу, до держави Україна, до народних традицій;...
Турнір юних ерудитів у 6 – 7класах Мета
Коробківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Каховського району Херсонської області
В алфавіті деякої мови всього два символи («0» і «1»). Кожне слово...
До властивостей якого поняття відносяться актуальність, об'єктивність та повнота?
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка