Україно, доки жити буду, доти відкриватиму тебе!


Скачати 63.31 Kb.
Назва Україно, доки жити буду, доти відкриватиму тебе!
Дата 05.04.2013
Розмір 63.31 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Культура > Документи
Україно, доки жити буду, доти відкриватиму тебе!

Що є кращого у світі за мамину пісню, за українську світлицю, де пахне свіжоспеченим хлібом, пахне терпкою м’ятою, де над образами Ісуса та Божої Матері переливаються барвами, цвітуть літо і зиму вишивані рушники.

Україна...За кілька тисячоліть своєї складної і славної історії виплекала велику власну культуру – основу української національної духовності. І сьогодні необхідно гідно розпорядитися історичною спадщиною, примножити духовні та культурні здобутки попередніх поколінь. Адже високі поняття «батьківщина», «національна гідність» починається саме зі знання рідного краю, де людина народилася і виросла, де минуло її дитинство. А краєзнавчі відкриття й знахідки для тих, хто вивчає історію, культуру рідного краю — пізнавальні, несподівані, цікаві…

Із 30 листопада по 2 грудня 2012 року до Миколаївський обласний Центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді провів ІІІ Всеукраїнську (VІІ Міжрегіональну) краєзнавчу конференцію учнівської молоді «Мій рідний край, моя земля очима сучасника».

У чудовий листопадовий день, коли осінь щедрим теплом знову нагадала про себе, юні краєзнавці з усіх куточків України зібралися у мальовничому південному місті. До Миколаєва прибули делегації з АР Крим, Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Сумської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької областей та міста Севастополя. А також – дослідники рідного краю із усіх районів Миколаївщини. У роботі конференції взяли участь школярі та вихованці краєзнавчих гуртків загальноосвітніх та позашкільних закладів нашого міста та гуртківці Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді.

Програма конференції була насиченою і багатогранною.

На урочистому відкритті були присутніми: Бут С.В., головний спеціаліст Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України; Омельченко Д.Г., член президії національної спілки краєзнавців, заступник директора Українського державного центру туризму та краєзнавства учнівської молоді Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України; Бугаєнко Т.І., депутат Обласної ради; Літвін С.М., Зінченко А.І., заступники начальника управління освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації, які щиро привітали юних учасників і гостей конференції.

Першого дня під час пленарної частини відбулася цікава зустріч із відомими людьми Миколаївщини – науковцями та краєзнавцями-дослідниками рідного краю: Березовською Т.В., Кременем.Т.Д., Любаровим Ю.Й., Смирновим О.І., Тригубом О.П., Хаєцьким О.П.

Під час урочистого відкриття заходу відбувся святковий концерт з участю дитячих художніх колективів Обласного будинку художньої творчості, Обласного палацу культури та Миколаївського коледжу культури та мистецтва. Цікавими були для гостей нашого міста і екскурсії до Обласного краєзнавчого музею, Миколаївського зоопарку та пішохідні екскурсії вулицями Миколаєва.

Наступного дня під час роботи секцій юні пошуковці захищали свої пошуково-дослідницькі проекти.

Юні дослідники-історики на багаточисленній секції  «Історичне краєзнавство» довели, що їхній пошук стимулює регіональні дослідження, сприяє відродженню інтересу саме до місцевої, "малої історії".

Цілями пошукових досліджень юних археологів є не лише хронологічне узагальнення, прослідковування історії того чи іншого заповідника, але й звернення до можновладців з проблемою захисту археологічних пам’яток, які є невід’ємною частиною світового культурного надбання.

В учнівських екологічних проектах порушувалися актуальні питання механізмів впливу різних аспектів діяльності людини на природні системи, закономірності реакцій біологічних об’єктів на антропогенні впливи.

На секції мистецтвознавчого напряму розкривався багатогранний світ митця з творчою палітрою художнього слова та інших видів мистецтва.

У більшості робіт секції «Етнології» автори-дослідники розкривали творчі, самобутні портрети майстрів народної творчості свого регіону.

Учасники конференції з географічного напрямку розкривали питання історії природокористування, взаємин людини з довкіллям через господарську діяльність.

Під час урочистого закриття учасників краєзнавчого форуму очікував сюрприз – сертифікати на право друку пошуково-дослідницької роботи у збірнику-альманасі матеріалів Всеукраїнської учнівської краєзнавчої конференції за 2012 рік. Проте їх отримали не всі, а ті, захисти у яких були цікавими та яскравими. Зокрема, хотілося відмітити виступи юних краєзнавців на секції «Культура, архітектура, література та мистецтво рідного краю» із містечка Гнівані, що на Вінничині, які привезли на конференцію цікаві роботи про історію однієї старовинної печатка та старовинного загадкового Черленківського замку. Вартим уваги був і виступ юної донеччанки про проблеми «фемінізації» вчительського фаху та розгортання українського жіночого руху на Наддніпрянській Україні.

 

З історичного краєзнавства не залишив байдужим пошуковий проект двох учениць із Кривоозерщини про історію депортації українців у 1951 році з території Західної України. Екологічні проблеми, зокрема збереження рідкісних видів тварин та рослин на Півдні України найкраще висвітлили учні Петромихайлівської ЗОШ Запорізької області та вихованка творчого об’єднання «Екос» М-Ларинської ЗОШ Жовтневого району Миколаївської обл. З археології гідно захистив свій пошук «Поховальний обряд Ямної культури межиріччя Південного Бугу та Дніпра» старшокласник із м. Кіровоград. Яскравим був виступ на секції географічного краєзнавства представниці АР Крим з роботою «З геологічним молотком навколо Сімферополя». Запам’ятався всім і виступ на секції «Етнологія» вихованки Центру дитячої та юнацької творчості м. Васильків Київської області про відтворення символів Трипільської культури у писанкарстві Васильківщини.

Дорогі діти, шановні учасники ІІІ Всеукраїнської краєзнавчої конференції учнівської молоді «Мій рідний край, моя земля очима сучасника»!

Рада вітати вас на нашому форумі такою дружною і гарною краєзнавчою родиною!

Щасливі ми, що народилися і живемо на чудовій, багатій землі – у славній Україні.

Тут корінь роду українського, що сягає сивої давнини.

А нам з вами є чим пишатися. І є що розказати нашим гостям. Адже культура північного Причорномор’я потужним потоком вливається в цілющу ріку, що живить наші душі вірою у невмирущість українського народу.

Наша Миколаївська земля є свідком становлення і розвитку могутньої скіфської держави, яка залишила нам велику і неповторну культурну спадщину, про яку ми дізнаємося із спогадів античних літописців, істориків, письменників.

Досі не вивчений і не розкритий у повному обсязі величезний пласт із історії козаччини у нашому краї.

Пізнавати рідну землю ми вчимося на заняттях із географії, історії, природознавства, літератури. Наша рідна Україна за кілька тисячоліть своєї складної і славної історії виплекала велику власну культуру – основу української національної духовності. Бо саме ми з вами є тими людьми, які пов’язали своє життя із краєзнавчими науками. Саме ми з вами ті люди, що ідуть до народної криниці не тільки для того, щоб напитись цілющої води, але й ще для того, щоб оберігати і очищати її від мулу безпам’ятства.

Cьогоднішня зустріч для колективу Миколавського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді особлива. Адже цієї осені наш заклад вступив у рік свого шістдесятип’ятирічного ювілею.

За свою багаторічну історію він реорганізувався відповідно до принципів та засад державної політики, залишаючи провідним завданням та метою організації своєї діяльності - виховання підростаючого покоління засобами пропагування туристських, спортивних, краєзнавчих та народознавчих досягнень.

Сьогодні ми володіємо безцінним даром – вихованцями, які вірять у наші можливості, і працівниками закладу – самовідданими і творчими особистостями.

Щасливий і успішний наш Обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді, бо працюють тут творчі особистості, висококваліфіковані професіонали, фанатично віддані обраній професії. А ще - всіх нас окрилює цілюща любов до дітей.

Ми продовжуємо та розвиваємо кращі традиції давнього закладу, що зберігалися протягом 65 років. І створюємо свою історію в ім’я любові до дітей. А ще ми з оптимізмом дивимось у майбутнє.

І тому сьогодні я щиро вітаю Вас, шановні колеги-освітяни, Вас, дорогі учасників ІІІ Всеукраїнської конференції учнівської молоді „Мій рідний край, моя земля очима сучасника” і бажаю вам творчої наснаги, плідних і цікавих відкриттів на теренах краєзнавчої науки, міцного здоров’я, добра і затишку кожній родині!

Зі святом, дорогі друзі!

(виступ Горбової Т.О., директора МОЦТКЕ УМ, Заслуженого працівника народної освіти України)

Схожі:

Н. М. Степанова Моя Україно, колиско-калино, пізнати тебе мені щастя дано!
Степанова Н. М. методист лабораторії суспільно-гуманітарних дисциплін Черкаського ОІПОПП
«Ні! Я жива! Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає (...
Обладнання: портрет Лесі Українки, ілюстрації до твору, грамзапис, комп'ютерні технології
Я третім не буду, я зайвим не буду

Діагностика вад особистого розвитку (ДВОР)
Ти маєш чудову нагоду погляну4ти на себе збоку і проаналізувати, що ти знаєш про себе, поділитися цими знаннями з дорослими, аби...
Урок 20 Тема: Толерантність основа людського спілкування
«Жити серед людей – це однаково, що ходити в казковому саду, де навколо тебе ніжні пелюстки квітів, на яких тремтять краплини роси,...
Моя Україно, колиско-калино, пізнати тебе мені щастя дано!
Тому дарую вам цього метелика і бджілку. Нехай вони стануть вашими талісманами. Бажаю, щоб навчання вам давалося так легко, як літає...
"На тебе дивлюся, на тебе молюся" до відзначення Шевченківських днів

Першого уроку
Працюючи над минулим, важливо ошляхетнювати майбутнє. Кардинал Йосип Сліпий казав: «Я буду таким кардиналом, яким ви будете народом....
Звучить пісня Т. Петриненка «Україна» Ведучий І
Ведучий І. Україно… Мила моя Україно! Тихії води і яснії зорі, зелені сади, білі хати, лани золотої пшениці, медовії та молочнії...
ЕТИКА 5 КЛАС
Моральність визначає індивідуальну життєдіяльність людини й формує ціннісний простір суспільства. Споконвіку, скільки існує людство,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка