Методичні рекомендації щодо організації дозвілля та зайнятості учнів на період осінніх канікул


Скачати 100.66 Kb.
Назва Методичні рекомендації щодо організації дозвілля та зайнятості учнів на період осінніх канікул
Дата 06.07.2013
Розмір 100.66 Kb.
Тип Методичні рекомендації
bibl.com.ua > Культура > Методичні рекомендації
Методичні рекомендації щодо організації дозвілля та зайнятості

учнів на період осінніх канікул
Жилеско О.В.,

Мінченко Т.А.,

Осовська О.П.,

методисти НМЦ ІППОЧО:


Департамент освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької обласної державної адміністрації повідомляє, що на виконання п. 3.7 наказу Головного управління освіти і науки облдержадміністрації від 30.05.2012 № 372 "Про робочі навчальні плани загальноосвітніх навчальних закладів та структуру 2012/2013 навчального року" осінні канікули заплановано провести з 29 жовтня по 4 листопада 2012 року.

Під час осінніх канікул загальноосвітні навчальні заклади працюватимуть відповідно до плану роботи.


Крім того, під час відпочинку учні матимуть можливість взяти участь у різноманітних районних та міських масових заходах, серед яких: концерти, фестивалі, спортивні змагання, конкурси ерудитів, вікторини, творчі вечори, зустрічі, екологічні, природоохоронні акції, виставки образотворчого, декоративно-ужиткового мистецтва, народних ремесел та науково-технічної творчості.

Рекомендуємо залучити учнівську молодь до:

- Всеукраїнської експедиції учнівської та студентської молоді «Моя Батьківщина – Україна», що проводиться з метою вдосконалення патріотичного та громадянського виховання підростаючого покоління на традиціях і звичаях народу України, формування гармонійно розвиненої особистості шляхом залучення молоді до активної діяльності з вивчення історичної та культурної спадщини, історії рідного краю, ознайомлення з географічними, етнографічними, культурними та історичними заповідниками, пам’ятками та об’єктами заповідного фонду.


Осінні напрями експедиції:

«Дарунки осіннього поля» .У рамках напряму проводяться дослідження сортів і форм овочевих культур вітчизняної селекції, добре адаптованих до місцевих умов, стійких до шкодочинних хвороб та шкідників, генетично стабільних та високоврожайних для поповнення колекційного відділу навчально-дослідної земельної ділянки; збирають насіння та посадковий матеріал місцевих сортів, описують, фотографують і визначають рідкісні малопоширені рослини, вивчають різновиди рідкісних малопоширених рослин, нові екологічнобезпечні технології вирощування сільськогосподарської продукції та народні біологічні засоби захисту рослин.
Пошукові та науково-дослідницькі роботи супроводжуються відповідними додатками у формі таблиць, схем, малюнків, фотографій, а також зразків продукції, посадковим матеріалом, насінням тощо.

«Яблука з дідусевого саду». У рамках напряму проводиться пошукова робота з виявлення у своїй місцевості плодових дерев-пам’яток природи, «панських», монастирських, хутірських садів, здійснюється їх картування, визначається породний і сортовий склад, описуються їх господарські цінності. При потребі проводять обрізку, формування крони, омолодження, лікування розломів крони, цементування дупел, підживлення органічними та мінеральними добривами, вирізають конкурентів, перекопують ґрунт під кроною, обгороджують. Учасники експедиції можуть заготовляти живці та проводити перещеплення з метою збереження аборигенних сортів, а також опрацьовувати літературні джерела та архівні матеріали про стан садівництва у своїй місцевості в давні часи, проводити науково-практичні конференції. 

- Всеукраїнського конкурсу на кращу туристськокраєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування „Мій рідний край”, який проводиться в рамках руху учнівської молоді України за збереження і примноження традицій, звичаїв, обрядів народу „Моя земля – земля моїх батьків” та Міжгалузевої програми „Пізнай свою країну”.

- Всеукраїнської історико-географічної експедиції "Історія міст і сіл України". Експедиція проводиться з метою виховання в учнівської та студентської молоді любові до рідного краю, шанобливого ставлення до його історії, духовної спадщини, бажання пізнавати і вивчати історико-культурні надбання нашого народу, природне довкілля.

- продовжити пошукову, дослідницьку роботу обласного веб-проекту «Історико-краєзнавчий портрет Чернівецької області».

Додаткова інформація на сайті

Департаменту освіти і науки, молоді та спорту

Чернівецької обласної адмніністрації

http://oblosvita.com

Організувати роботу клубів за інтересами з декоративно-прикладного мистецтва:

  • майстер-клас «Українська народна забавка», «Поезія народного костюма», «Мистецтво традиційної зачіски», «Естетика народних прикрас», «Дивоцвіт народного ткацтва».

- Провести тематичну заочну екскурсію «Сім духовних святинь малої Батьківщини» («Бабусині вишиті рушники», «Старенька яблуня, посаджена прадідом», «Українська пісня – найбільша святиня», «Захід сонця – це святиня світла й добра», «Там бере початок Україна, де росте біля хати калина», «Щедрі дари осені – це святиня життя», «Церковні храми – символи неба і землі»).

Пропонуємо найрізноманітніші теми екскурсій-подорожей:

- «Наше місто/село/ район /край» – мандрівка вулицями «Чому ці символи на будинках?», площами, пам’ятками історії;

  • «Рідною країною» – подорож містами, ріками, новобудовами;

  • «Навколо світу» – мандрівка різними країнами, столицями…

  • «Дивне поруч», - подорож у світ природи, тварини, рослини, птахи, погода і клімат , пори року;

  • «Подорож у світ професій» - відвідання батьків по місцю роботи;

  • «Подорож у світ мистецтва «Ремесла мого краю» - відвідати художні виставки.

Учителі українознавства,

історії, класні керівники

Відвідати вистави:

- «Лікар Айболит», «Лисиця, що пташкою стала» та ін.

Обласний державний академічний

театр ляльок

- «Всі хлопчиська дурні або одного разом» вистава Ксенії Драгунської

30 жовтня – 2 листопада

Міський палац дітей та юнацтва (Шептицького, 10)

  • казка «Червона шапочка»

4 листопада, 12.00

- «Кайдашева сім’я»

4 листопада, 18.30

Чернівецький обласний український музично-драматичний

театр імені Ольги Кобилянської

Організувати майстер-класи з фотографії на теми: «Мистецькі барви осені», «Осінній дивограй».

Керівники фотогуртків ЗНЗ та ПНЗ

Провести майстер-класи з образотворчого мистецтва за теми: «Пейзаж у графіці. Багряна осінь», «Пейзаж у живопису. Яблуневий сад.», «Декоративний пейзаж. Розпис тарілки», майстер-клас з декупажу «Серветки осені», «Осіння краса природи у мистецтві», «Розмаїття візерунків на осінньому полотні».

Керівники гуртків з образотворчого мистецтва

Провести день мистецтва на тему: «У царині мистецтва», «Хоровод осінніх квітів», «Мистецькими стежинами рідного краю», «Природа в музиці та музика в природі»,

Вчителі музики,

керівники гуртків з образотворчого мистецтва

«Поетичний струмочок: виразне читання віршів, в яких описана краса природи.

Вчителі української літератури

Організувати та провести інтелектуальні ігри з математики, літератури, біології, історії та ін.

Вчителі-предметники ЗНЗ

Провести бесіди з учнями щодо збереження життя і здоров’я учнів на період канікул на теми: «Безпека на дорозі», « Обережно і уважно збирайте гриби», «Здоров’я – це відчуття глибокого сенсу життя», «Загартовування організму в осінньо-зимовий період», «Сходинки фізичного розвитку», спільні засідання батьків з нетрадиційних методів оздоровлення.

Провести аукціон народної мудрості (загадки, прислів’я, приказки про здоров’я людини), конкурс малюнків «Молодь обирає здоровий спосіб життя», естафети «У здоровому тілі – здоровий дух» та ін.

Класні керівники, вчителі ОБЖ

Провести операції «Щоб книжки довго жили», читання тематичних творів

Бібліотекарі ЗНЗ, вчителі трудового навчання

Започаткувати екологічні проекти:

  • «Книга скарг природи» - спостереження за станом навколишнього середовища, дізнавання про проблеми тварин та рослин та їх вирішення;

  • «Пташина їдальня» - створення регулярної роботи «Пташиної їдальні» на шкільній території. Відкриття «Пташиної їдальні» зробити урочисто. Забезпечити постачання корму;

  • Розвідка прекрасного і дивного. Екологічні стежини – відкрити для дитини найбільш прекрасного і дивного із побаченого в природі;

  • Червона книга мікрорайону. Скласти Червону книгу свого мікрорайону (найближчого парку, пришкільної ділянки і т.п.), з’ясувавши, які рідкісні рослини є на їхній території, які рослини офіційно занесені занесені до Червоної книги України;

  • Екологічна професія. Провести зустрічі з людьми екологічних професій.

29-30 жовтня – екскурсійний маршрут:м.Чернівці- с.Кострижівка – с.Звенячка.

30 жовтня – екскурсія в кінний клуб «Троя» с.Реваківці.

2-3 листопада – екскурсія туристськими туристськими об’єктами Яремчі.

2-4 листопада – тренувальний похід в м.Вижниця; тренувальний похід за маршрутом: м.Чернівці – м.Вижниця – перевал Німчич – урочище „Протяте каміння” – м.Чернівці.

2-4 листопада – участь у відкритих міжнародних змаганнях зі спортивного туризму «ХІ Буковинські екстремальні ігри – 2012.

3-4 листопада – краєзнавча екскурсія Вижницьким природним парком за маршрутом: м.Чернівці – м.Вижниця – перевал Німчич – урочище „Протяте каміння” – м. Чернівці.

Обласний центр туризму,

краєзнавства та екскурсій учнівської молоді


29 жовтня о 14.00 – екскурсія в заказник гори «Цецино».

2 листопада о 10.00 – обласний учнівський екологічний конгрес «Живи, Земле»

Чернівецький обласний центр

еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді

1-3 листопада – обласний фестиваль дитячої творчості «Буковинська зірочка».

Чернівецький обласний центр

естетичного виховання «Юність Буковини»



29 жовтня - конкурс комп’ютерного малюнку присвяченого визволенню Чернівців від німецько-фашистських загарбників.

30 жовтня - виставка композицій вихованців гуртків художньо-технічного напрямку “Подих осені”.

31 жовтня - обласний конкурс юних програмістів «Байт».

1-31 жовтня - обласний конкурс «Космічні фантазії», «Мирний космос».

1-3 листопада - обласний відкритий фото-відеофестиваль “Осінні барви Буковини”.
Чернівецький обласний центр

науково-технічної творчості учнівської молоді

вул. О. Кошового,30

30 жовтня -3 листопада – фінальний етап ХV Всеукраїнського турніру юних математиків імені професора М.Й.Ядренка.

Інститут післядипломної педагогічної освіти

Чернівецької області, багатопрофільний ліцей

Провести міські та районні турніри, шкільні спартакіади та естафети, товариські та матчеві зустрічі між школами, районами.


Залучити учнів до занять спортивних секцій: футболу, волейболу, легкої атлетики, баскетболу, настільного тенісу, стрільби з лука, гімнастики.
Взяти під особистий контроль зайнятість учнів «групи ризику» на період осінніх канікул.

Заступникам директорів з виховної роботи,

педагогам-організаторам, соціальним педагогам,

класним керівникам

Інформацію про підсумки проведення осінніх канікул надати до НМЦ Інституту ППО Чернівецької області виховної роботи Осовській О.П. (е-mail: [email protected])/




Додаток 1
Перелік обласних та районних музеїв

Чернiвецький краєзнавчий музей

58000 м.Чернiвцi, вул. О.Кобилянської, 28

(03722)2-44-98,2-44-89

 

Філії Чернiвецького краєзнавчого музею

1. Чернiвецький лiтературно-меморiальний музей iм.Федьковича

58000 м.Чернiвцi, вул. О.Кобилянської, 28

(03722)2-56-78
2. Чернiвецький лiтературно-меморiальний

музей О.Кобилянської

58000 м.Чернiвцi, вул. Дімітрова, 5

(03722)2-56-44
3. Літературно-меморіальний музей М.Емінеску

58000 мЧернівці, вул.О.Кобилянської, 28

(03722)2-50-62
Відділи Чернiвецького краєзнавчого музею:

1. Хотинський iсторичний музей

60000 м.Хотин, вул.Свято-Покровська, 17

(03731)2-13-73
2. Кiцманський iсторичний музей

59300 м. Кiцмань, вул. Незалежностi, 50

 

Чернiвецький музей буковинської дiаспори

58000 м.Чернiвцi, вул. Главки, 1

(03722)2-36-71

 

Чернiвецький музей народної архiтектури та побуту

58000 м.Чернiвцi, вул. Свiтловодська, 2

(03722)6-29-70

 

Чернiвецький художнiй музей

58000 мЧернiвцi, Центральна пл. 10

(03722)2-60-71

 

Меморiальний музей В. Iвасюка

58000  м.Чернiвцi, вул. Маяковського, 40

(03722) 55-08-89
Шкільні музеї області:
- Шкільний музей І.М. Бажанського

м. Вашківці Вижницького району,
- «Без минулого нема майбутнього»: «Музей - життєдайне джерело», «Кімната скульптур М.М.Лисаківського, заслуженого художника України», «Зала хліба», «Зала рушника»

Реваківський НВК Кіцманського району.
- Музей етнографії та краєзнавства гуцульщини

Підзахаричівський НВК «Перлина гуцульщини»

Путильського району
- Світлиця духовності

ЗНЗ №16 м. Чернівців.

- Шкільний музей «Історична пам'ять і зв'язок поколінь»

ЗНЗ №12 м. Чернівців.
- Музей "Джерело"

Заставнівська гімназія.
- Кімната-музей «Дідусева хата»

Товтрівський ЗНЗ Заставнівського району.
- Краєзнавчий музей села і зала творчості народного артиста України Павла Дворського

с. Ленківці Кельменецького району.
- Краєзгавчий музей «Оберіг бросковецьких традицій»

Новобросковецька ЗОШ І-ІІ ст.

Сторожинецького району.
- Шкільний краєзнавчий музей історії села Колінківці

Колінковецький НВК Хотинського району.
- Краєзнавчий музей села Старий Вовчинець

Старововчинецький ліцей Глибоцького району.

  • Музей-садиба Івана Миколайчука

с.Чортория Кіцманського району.

Схожі:

Про заходи щодо організації та проведення змістовного дозвілля і...
Указу Президента України від 27 листопада 2013 року №653 «Про заходи щодо проведення новорічних і різдвяних свят для дітей», з метою...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ щодо організації
Матеріали до серпневих конференцій педагогів області (методичні рекомендації щодо організації навчально-виховного процесу в закладах...
Методичні рекомендації щодо організації виховної роботи у таборах...
Дитячі заклади оздоровлення і відпочинку створюють умови для педагогічно обґрунтованого, змістовного та цікавого дозвілля дітей,...
Методичні рекомендації щодо організації с истем и діловодства в загальноосвітньому...
Методичні рекомендації щодо організації системи діловодства в загальноосвітньому навчальному закладі
Підліткові клуби як механізм реалізації державної молодіжної політики...
Тому проблема організації змістовного дозвілля молоді є сьогодні надзвичайно актуальною. Школярі мають 150 вільних від занять днів...
Загальні методичні рекомендації щодо організації навчально-виховного...
З метою організованого переходу на новий Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти Міністерство освіти і науки...
Методичні рекомендації Щодо дотримання вимог до оформлення протоколу м. Луцьк 2013 р
Методичні рекомендації розроблені з метою підвищення ефективності управлінської діяльності головного та територіальних управлінь...
Методичні рекомендації щодо організації та здійснення професійної...
...
Методичні рекомендації щодо організації та проведення ярмарків з...

Методичні рекомендації щодо організації виховної роботи в загальноосвітніх...

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка