Підліткові клуби як механізм реалізації державної молодіжної політики на місцевому рівні Передумови


Скачати 48.62 Kb.
Назва Підліткові клуби як механізм реалізації державної молодіжної політики на місцевому рівні Передумови
Дата 05.07.2013
Розмір 48.62 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи


Кам’янець-Подільський
Підліткові клуби як механізм реалізації

державної молодіжної політики на місцевому рівні

Передумови
Соціально-економічні і політичні зміни, що відбуваються в нашій державі, переоцінка духовних цінностей, соціальне розшарування населення спричинили ситуацію, яка негативно впливає на значну частину молоді, формує у неї стиль мислення та поведінки, в основі якого лежить моральна вседозволеність, егоїзм, що врешті-решт веде до появи потенційної девіантності, зростання молодіжної злочинності, поширення бездоглядності та саморуйнівної поведінки.

Тому проблема організації змістовного дозвілля молоді є сьогодні надзвичайно актуальною. Школярі мають 150 вільних від занять днів на рік. Особливої уваги потребують період канікул, вихідні, свята та повсякденний вільний час підлітків. Адже вільний час – простір для розвитку особистості.
Практика та результати

Організація активного дозвілля та всебічного виховання молоді покладена в основу діяльності таких суспільних інституцій, як загальноосвітні навчальні заклади міста, міський Центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, службу у справах дітей і відділ фізичної культури та спорту міської ради, заклади позашкільної освіти, спортивні школи міста.

Важливе місце в цій структурі посідають клуби за місцем проживання, які розглядаються як унікальний та дієвий механізм соціалізації дитини. Основні засади діяльності та розвитку клубів як невід’ємної частини системи виховання та додаткової освіти дітей та підлітків визначені Законом України «Про позашкільну освіту».

Правова база діяльності підліткових клубів в місті визначена рішенням 15 сесії Кам’янець-Подільської міської ради V скликання від 12 квітня 2007 року № 29 «Про створення та затвердження статуту Об’єднання підліткових клубів за місцем проживання» та рішенням виконавчого комітету Кам’янець-Подільської міської ради від 8 листопада 2007 року № 2388.

Ці розпорядчі документи визначають такі основні завдання Об’єднання підліткових клубів:

  • задоволення потреб та інтересів дітей та юнацтва в процесі їх розвитку;

  • вдосконалення і координація дитячо-юнацьких формувань;

  • запобігання негативним проявам у дитячому та підлітковому середовищі;

  • організація і сприяння розвитку нових напрямків, ефективних форм і методів діяльності дитячо-юнацьких формувань;

  • залучення підприємств, організацій, установ та приватних осіб до участі в розвитку діяльності молодіжних клубів через благодійність, спонсорство, партнерство в комерційно-підприємницькій діяльності;

  • розповсюдження інформації і пропаганда ідей і цілей Об’єднання підліткових клубів;

  • участь у реалізації державних молодіжних програм.

Головною метою діяльності підліткових клубів є створення умов для творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку дітей і учнівської молоді у вільний від навчання час шляхом впровадження якісно нових форм і методів організації позашкільної життєдіяльності підлітків.

Як доводить практика, завдяки своїй доступності, зручному розташуванню, запровадженню цікавих форм роботи, клуби користуються популярністю серед підлітків та їх батьків. В першу чергу вони є центрами спілкування, корисного дозвілля та позитивної інформації. Завдяки різновіковому складу відвідувачів в них створюються довірливі умови для становлення особистості, передачі позитивного досвіду, виховання дітей на ідеалах загальнолюдських цінностей.

Протягом останніх років у Кам’янці-Подільському створено структуру об’єднання підліткових клубів за місцем проживання, сформовано дієвий колектив педагогів-організаторів, придбано обладнання на суму 30 тисяч гривень (музичну апаратуру, ноутбук, фотоапарат, спортивний інвентар, канцелярське приладдя), проведено реконструкцію приміщень молодіжних клубів “Сатурн”, “Шукач”; “Золоті колеса”.

На реконструкцію та розвиток клубів щороку виділяються кошти з міського бюджету, а також залучається допомога спонсорів.

З року в рік зростає кількість дітей, охоплених гуртковою роботою. Якщо у 2007 році їх було 210, то на 2011 рік – вже більше 400.

До участі в діяльності клубів все більше долучаються діти з особливими потребами. Робота з ними дуже складна, вони вимагають особливої турботи та дбайливого ставлення. За своїми можливостями клуб за місцем проживання є найбільш доступним та надає особливим дітям чудову можливість для спілкування, творчого розвитку та самореалізації. Прикладом такої роботи може бути співпраця педагогів-організаторів з спільнотою «Віра і світло», яка опікується дітьми з особливими потребами.

Варто зазначити виняткову роль клубів у пропаганді здорового способу життя, запобіганні негативних явищ (алкоголізму, наркоманії, токсикоманії). У діяльності більшості клубів присутній елемент фізичного виховання, що створює ситуацію вибору «або-або» та яскраво демонструє переваги здорового способу життя. Віддаючи данину моді, керівники більшості секцій у клубах залучають підлітків до різноманітних видів спортивних єдиноборств. Дуже добре, що заняття проходять під контролем освічених талановитих тренерів, які одночасно є і спортсменами-наставниками, і вихователями. Захоплення спортом формує у підлітків стійку протидію проявам алкоголізму, наркоманії, іншим шкідливим звичкам.

Ще один важливий аспект діяльності клубів – організація дозвілля. В умовах тимчасового колективу дитина може бути розкутою та спробувати себе у різних ролях, різних видах діяльності, а це, у свою чергу, збагачує соціальний досвід дитини, сприяє розвитку її креативності. Клуби – чудова можливість здобути перший досвід самостійності, прийняття рішень через самоврядування, участі у керуванні діяльністю клубу.

Учасниками різноманітних заходів на дитячих дворових майданчиках щорічно під час канікул, Новорічних та Різдвяних свят стають тисячі дітей, в першу чергу дошкільного та молодшого шкільного віку.

Розвиваються й сімейні форми роботи за місцем проживання, батьки залучаються до роботи клубів та участі у розважально-виховних заходах. Сімейні конкурси незмінно входять до програми свят, які проводять педагоги-організатори в мікрорайонах міста.

Сьогодні у більшості випадків клуби надають дітям первинну соціальну допомогу у вирішенні нагальних проблем. Інколи клуби стають останньою можливістю для розвитку дитини, острівцем душевного тепла та небайдужості до її долі. У клубах знаходять собі заняття до душі діти групи ризику. Педагоги-організатори добре розуміють, що у такій ситуації важливо використати цей кредит довіри дитини для максимального впливу на її поведінку, необхідно зробити все, щоб ці діти відчули себе захищеними та потрібними.
Інформація для контактів

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту

Департаменту гуманітарної політики

Кам’янець - Подільської міської ради

майдан Відродження, 1

м. Кам’янець-Подільський

Хмельницька область, 32300

Тел./факс 03849-5 15 90


Схожі:

РОЗПОРЯДЖЕНН Я
«Про затвердження Порядку залучення громадян до формування та реалізації державної політики», розпорядження голови Кіровоградської...
Указом Президента України від 2010 р. №
Ця Концепція визначає сутність державної міграційної політики, її стратегічні завдання, принципи і пріоритети діяльності державних...
Про забезпечення участі громадськості
Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики, розпорядження голови Кіровоградської обласної...
Про Порядок залучення громадян
Про затвердження Порядку залучення громадян до формування та реалізації державної політики” та розпорядження голови Кіровоградської...
Нормативно-правові акти, що регулюють державну молодіжну політику України
Декларація «Про загальні засади державної молодіжної політики в Україні» від 15 грудня 1992 року №2859-XII (зі змінами)
ЗАКОН УКРАЇНИ
Закон регулює відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами...
ПОЛОЖЕННЯ ПРО УПРАВЛІННЯ У СПРАВАХ СІМ'Ї, МОЛОДІЖНОЇ ПОЛІТИКИ, СПОРТУ...
Управління у справах сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму (далі управління) є виконавчим органом Тернопільської міської ради,...
ПАСПОРТ Програми щодо забезпечення реалізації державної політики...
Назва: Програма щодо забезпечення реалізації державної політики з питань сім’ї, жінок, дітей та молоді у м. Синельниковому на 2008-2018...
«Науково-методичний супровід зростання професійної компетентності...
...
ЗАКОН УКРАЇНИ
Цей Закон визначає правові, економічні та організаційні засади реалізації державної політики у сфері зайнятості населення, гарантії...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка