Сімейні свята, народне мистецтво поляків та лужичан (вишивка,кераміка,килимарство)


Скачати 58.78 Kb.
Назва Сімейні свята, народне мистецтво поляків та лужичан (вишивка,кераміка,килимарство)
Дата 16.03.2013
Розмір 58.78 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Культура > Документи


сімейні свята, народне мистецтво поляків та лужичан (вишивка,кераміка,килимарство)

Традиції :Із старовинних звичаїв збереглися деякі сімейні (наприклад, весільні) і календарні.

Традиційний весільний цикл включав у минулому сватання, домовленість (на ній домовлялися про придане і ін.), заручення, вінчання, весільний бенкет. На весіллі протистояли дві "дружини" — жениха і нареченої, що складалися з їх родичів і друзів. У сучасному весіллі багато старих обрядів вже не виконуються, інші носять головним чином ігровий характер. Зберігся звичай мати дружок, але дружини жениха і нареченої стали нечисленними. За традицією піклуються про те, щоб весільний бенкет був рясним, в деяких сільських районах до нього печуть ще обрядовий хліб — "колач", "коровай", дрібне фігурне печення.

Похоронна обрядовість Поляків скоротилася, але, як і раніше, носить подвійний характер — сімейно-споріднений і суспільний. У всій Польщі щорічно 2 листопада відзначають День поминання: у костьолах служать панахиди, всі прагнуть відвідати могили своїх родичів, навіть якщо треба для цього приїхати здалеку. На могилах і перед пам'ятниками на вулицях і площах запалюють свічки і лампади

З календарних зимових свят особливо шанобливі різдвяні — "Роки"; у їх обрядовості простежуються елементи аграрної і магії скотарства , культу предків. Переддень Різдва (пол. Boze Narodzenie) — святвечір і перший його день вважаються сімейними святами. Прийнято в святвечір збиратися в будинку батьків або в крузі своєї сім'ї. До цього дня наряджають ялинку. На вечерю обов'язково готують рибні страви, вся решта їжі теж пісна. Перед їжею співтрапезники розламують облатни, одаровують ними один одного, бажаючи щасливого нового року, здоров'я, успіху. Їжа в перший день Різдва повинна бути рясною і складатися переважно з м'ясних страв. На Різдво діти одержують подарунки, нібито від Святого Миколая. У минулому в різдвяні свята і на Новий рік колядували. Зараз колядують не повсюдно, колядниками бувають хлопчики, а сам обряд перетворився на гру, звеселяння. У тому ж значенні існують святочні і новорічні ворожіння, виступи ряджених.

Славиться суспільними гуляннями польський "карнавал" — масниця. На Масницю в останній четвер перед постом їдять спеціально до цього дня випечені пампушки, млинці. Головне весняне свято "Вєльканоц" (пол. Wielkanoc) — Великдень поляки відзначають дуже урочисто, як і за старих часів: до Великодня фарбують яйця, випікають обрядовий хліб, які освячують в костьолі, готують різноманітну святкову їжу. Збереглися частково ще звичаї ходіння ряджених по дворах і обливання водою в пасхальні понеділок (дівчат) і вівторок (хлопців). Деякі традиційні народні свята мають інше значення, ніж раніше. Наприклад, дожинки стали всенародним святом урожаю. Відзначають нові свята — День моря, День шахтаря, День дитини і ін.

У Польщі живі традиції народної творчості: скульптура, різьблення, живопис на склі, вирізування вицинанок — узорів з паперу, вишивка, кераміка, ткання і плетіння. Народні мотиви використовують в своїй творчості багато художників-професіоналів. Багато усна народна творчість (обрядові, календарні, ліричні, сімейні, трудові пісні, легенди, балади, байки, казки, прислів'я і ін.). Польські народні танці — полонез, краков'як, мазурка і ін. в переробленому вигляді розповсюдилися у всій Європі. Народні танці, пісні і музика увійшли до репертуару сучасних професійних і самодіяльних колективів. Народні танцювальні і пісенні мелодії звучать в творах польських композиторів.

Поселення та житло:

Більше половини поляків живе в містах (найбільш крупні — Варшава, Лодзь, Краків, Вроцлав, Познань), зайняті в багатогалузевій промисловості, торгівлі, побутовому обслуговуванні, у сфері охорони здоров'я, освіти, науки, культури.

Традиційні типи сільських поселень: вуличні села, окольниці і овальниці з будинками, розташованими навколо центральної площі або ставка (радіальне планування). В процесі соціально-економічного і культурного розвитку міняються планування і типи забудови польських сіл. У багатьох селах зведені нові будівлі — школи, клуби, кафе і ін., в архітектурі яких поєднуються сучасний стиль і місцеві традиції. У клубах (світлицях) і кафе можна побачити старовинні селянські меблі, інтер'єр кафе нерідко витриманий цілком в стилі старої корчми, що ще зберігається в окремих селах. Тут подають польські національні блюда і напої.

У сільських поселеннях багатьох районів переважають зрубові споруди. У Великопольщі, Любушській землі, в Західному Помор'ї, Вармії, на Мазурах застосовується каркасна конструкція стін із стовпів і балок із заповненням простору між ними глиною, цеглиною, зв'язками соломи і ін., що обмазали глиною Повсюдно росте використання нових будівельних матеріалів. Дахи споруд чотирьохскатні, двосхилі або полувальмовые, з невеликим навісом. На заході і північному заході збереглися удома з "підсіньми" у вигляді арки, ніші, галереї. Традиційне планування селянського житла - трикамерна, з центральним або бічним розташуванням сіней. У Силезії, Велікопольщі, Мазовії, в південних районах Малопольщі поширені сіни з великим склепінчастим каміном, в нього виходить гирло хлібної печі, що знаходиться в хаті. Сучасний сільський будинок має декілька житлових і господарських приміщень.

Національний одяг:

Більшість поляків носять сучасні костюми. Традиційний народний одяг надягають в частині сіл у свята. Різноманітні і барвисті традиційні костюми селян, що приїжджають з різних районів на свято урожаю, інші загальнонародні торжества. Більш ніж в інших районах традиційний одяг зберігся у околицях міста Ловіч і в горах, де селяни носять її повсякденно. Для ловичського костюма характерні смугасті тканини; з них зшиті спідниці, фартухи, жіночі накидки, чоловічі штани.

Зберігся верхній чоловічий одяг — сукман. У горах чоловіки носять коротку льняну сорочку із запонкою з срібла або іншого металу, штани з білого сукна, прикрашені серцеподібним узором, широкий шкіряний пояс, коротку куртку (цуху) з білої шерсті. Селянки носять спідницю з візерункової або однотонної тканини, сорочку, безрукавку. Зимовий одяг гуралей — кожухи. Своєрідний краківський костюм: жіноча спідниця з тканини в квіточку, фартух тюлевий або полотняний, поверх сорочки — суконний або оксамитовий корсаж, прикрашений золотим або срібним шиттям, металевими пластинками і др.; чоловічий — сорочка з відкладним коміром, штани в смужку, синій каптан з багатою вишивкою, з головних уборів (теплі хутряні шапки, капелюхи і ін.) цікава конфедератка, подібна головному убору польських військових.

Національна кухня:

Поляки зберегли немало традиційних способів приготування їжі. У гірських районах роблять фігурні сири, кислий освіжаючий напій з молока. Поширені кислі юшки — жур (з борошна, заквашеного на воді), квасниця (з квашеної капусти), баршч (з квашеного буряка) і ін. Перші страви приправляють салом, маслом, сметаною; баршч готують з вушками — тісто з начинкою з м'яса або грибів, жур — з ковбасою. Поширена страва — бігос з квашеної або свіжої капусти, яку тушкують з м'ясом або ковбасою, цибулею, грибами, яблуками, лавровим листом. Велике місце в живленні поляків займають страви з картоплі, молоко, сир та ін. Польська кухня славиться кондитерськими виробами — весільне і новорічне печиво у вигляді птахів і тварин, пряники, торти, тістечка і т.п. У деяких селах печуть весільний "коровай". Звичайні напої — чай, кава із злаків і чорна.

Килимарство в польщі.

Польща славиться своєю національною керамікою, характерними декоративними елементами якої є арнамент блакитного або коричневого кольору. Ці керамічні вироби проводяться в місті Волеславец - традиції з виготовлення кераміки якого переходять від покоління до покоління вже кілька століть, - а славляться у всьому світі. Вироби з Болеславці - болеславская кераміка - об'єднують в собі традиційні форми і арнамент з функціональністю і чудовою якістю виготовлення.

Болеславец є невеликим містечком, розташованим в південно-західній частині Польщі. Кераміка проводилася тут з часів середньовіччя, а на початку XIX століття в Болеславці діяло вже 15 фабрик з виробництва глиняного посуду. У той період територія Болеславці і його околиць входила до складу Пруссії, а сам Болеславец називався по-німецьки Бунзлау (Bunzlau). Пройшли роки, змінилися державні кордони, а традиції з виготовлення кераміки живуть і сьогодні. В даний час підприємства з виробництва керамічних виробів в Болеславці є найбільшими в Польщі виробниками кераміки ручної вироблення і розпису, виробництво якої базується на традиційній технології.

Керамічні вироби Болеславці є одночасно і унікальними, у зв'язку з чим легко розпізнаваними, і надзвичайно різноманітними за своєю формою, розміром і малюнку орнаменту. Крім того, застосовується річний штемпельної метод декорації виробів, що сприяє тому, що кожен виріб є неповторним і єдиним. До найбільш популярних арнамент декорації виробів можна віднести візерунки павичів пера, маленьких квітів, а також точки і кільця.

Керамічний посуд виробляються з білої глини, прикрашається декорацією, покривається емаллю і обпалюється в спеціальних печах. Незважаючи на те, що вироби виробляються за традиційною технологією, вручну, - ця керамічний посуд може використовуватися в побуті без будь-яких обмежень: її можна мити в посудомийній машині, гріти в ній їжу в мікрохвильовій печі, заморожувати в морозильній камері. Завдяки єдиній кольоровій гамі вироби з різним арнамент можна з успіхом об'єднувати в загальний сервіз.

Іншим важливим центром з виготовлення керамічних виробів в Польщі є Влоцлавек. Для декоративних елементів виробів з Влоцлавка характерні мотиви рослин, квітів.

Схожі:

Декоративно-ужиткове мистецтво. Різновиди: вишивка, ткацтво, килимарство,...
Вдосконалювати вміння розпізнавати види і жанри декоративно- ужиткового мистецтва
Календарно-тематичне планування
Українська вишивка – традиційний вид оздоблення виробів. Матеріали, інструменти та пристосування для вишивання. Машинна вишивка
Сімейні традиції. Свята народного календаря та їх роль у вихованні...
Радиціями українців та їх роллю у вихованні дітей, святкуванням народного свята зимового циклу- старого Нового року або Василя. Презентувати...
ЛЕКЦІЯ 10 ТЕМА: ПРИГОТУВАННЯ ОБРЯДОВИХ СТРАВ ТА ВИРОБІВ УКРАЇНСЬКОЇ...
Характеристика обрядових свят : Новий рік, Щедрий вечір, Різдво, Меланка, Водохреща
Вишивка – невмирущий оберіг”
В Україні з давніх-давен вишиті рушники прикрашали ікони та вікна, на рушник становили молодих і сповивали немовля. З давнини цьому...
Уроку з теми: Писанка Слово вчителя
З приходом весни розквітає природа, воскресає життя. Надходять Великодні свята і беруться українці за давнє мистецтво розписування...
Фестиваль-конкурс «Таланти мої та моєї сім’ї». Мета і завдання свята
Надання можливості талановитим родинам загальноосвітніх шкіл,вокалістам проявити свої творчі здібності через українську пісню,донести...
Дослідницько – пошуковий міжпредметний проект
«Я і Україна», трудове навчання, образотворче мистецтво, музичне мистецтво; груповий; середньо тривалий
ПРОГРАМА творчого конкурсу за обраним фахом Галузь знань 0202 «Мистецтво»
«хорове диригування (народний хор)», «народний вокал», «хорове диригування (академічний хор)», «кобзарське мистецтво та бандура»,...
МИСТЕЦТВО
Мета курсу “Мистецтво” в основній школі полягає в особистісному художньо-естетичному розвитку учнів, формуванні у них ціннісних орієнтацій...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка