Т аємниці Києва


Скачати 67.35 Kb.
Назва Т аємниці Києва
Дата 18.04.2013
Розмір 67.35 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Історія > Документи
Таємниці Києва. Збір у будь-якому зручному місці, пішки 4-6 км, тривалість 4 години.

Прогулюючись затишними провулками, двориками, парками старого міста, згадаємо маловідомі сторінки нашої бурхливої історії. Деякі маршрути:

  • Європейська площа

  • Задвірки Хрещатика

  • Провулки навколо Майдану

  • Парки Печерська

  • Київські мости

  • Лиса гора

  • Забуті історії Лук’янівки


Лісовими стежками від Поштової площі до Лаври. Збір на М „Поштова пл.”, пішки 6 км, 4 години. Можливі варіанти прогулянки трамваєм, автобусом чи катером.

Пригадаємо історії київських трамваїв, островів, мостів. У центрі міста загубимося в лісовій глушині, заглянемо в покинуті підземелля, помилуємося зворотним боком Києво-Печерської лаври. Писана історія цих місць починається вбивством київського князя Аскольда Віщим Олегом у 882 році. Тут богатирствував і був похований Ілля Муромець.
Від Бабиного яру до Кирилівського та Сирецького гаїв. Збір на М „Дорогожичі”, пішки 6 км, 4 години.

Крім відомих меморіалів трагедій 1941, 1943, та 1961 років тутешні стежки приховують чимало цікавинок.
Долиною Сирецького струмка. Збір на М „Берестейська”, пішки 6 км, тривалість 4 години. Закінчити маршрут можна вечерею при вогнищі.

За півгодини їзди від центру Києва, вздовж Північного залізничного кільця, збереглися мальовничі лісові урочища, хутірці з цікавою історією, озерця й болітця, і навіть невеликий ботанічний сад.
Княжий град Вишгород. Пішки 6 км, тривалість 4 години. Збір на М „Героїв Дніпра”, проїзд маршруткою до Вишгорода. Можливі варіанти катером чи автобусом, з відвіданням музею в Ново-Петрівцях та греблі Київської ГЕС. Закінчити маршрут можна вечерею при вогнищі.

Прогулюючись вулицями древнього міста, згадаємо княгиню Ольгу, князів Володимира, Ярослава, Бориса, Гліба, Андрія. Здалека кинемо погляд на таємниче Межигір’я. З вишгородських круч помилуємося безкрайньою дніпровською далечінню, яхтсменами чи ковзанярами, гідроелектростанцією, віддамо шану визволителям Києва.
Княжий град Білгород – передовий рубіж київської оборони. Автобус від М „Святошине”, пішки 6-8 км, тривалість 4-6 годин, можливий варіант автотранспортом.

Білгород був заснований близько 980-го року Добринею – дядьком по матері князя Володимира Великого. Тут проходив шлях з Києва у Західну Європу. Оглядаючи величні вали древнього міста, ми згадаємо, як Рюріковичі поріднилися з древлянським родом Ніскінічів та іншими владними династіями.

Протягом XVIII століття тут проходив кордон Російської імперії з Річчю Посполитою. На початку ХХ століття військові запланували новий рубіж оборони Києва. Відтак, у 30-ті роки в Білогородці постали ДОТи і артилерійські позиції Лінії Сталіна.
Голосіївський ліс. Пішки 8 км, тривалість 4 години. Збір на М „Голосіївська”, проїзд до Національного виставкового центру. Шляхи лісовими стежками в негоду важкопрохідні.

Один з найцікавіших лісів нашого міста, де химерно сусідують різні способи зміцнення тіла й духу. Між мальовничих пагорбів ми також побачимо поважні установи і монастирі з церквами. Закінчити маршрут можна вечерею при вогнищі.

  • купальня послідовників Порфирія Іванова

  • літня і зимова гірськолижні траси

  • Головна астрономічна обсерваторія

  • Музей народної архітектури

  • варязьке кладовище

  • Китаївська пýстинь з печерним храмом.


Околицями Феофанії. Пішки 8 км, тривалість 4 години. Збір на М „Либідська”, проїзд до кінцевої зупинки 11-го тролейбуса.

Крім чудового Пантелеймонівського собору та цілющих джерел околиці Феофанії мають ще чимало маловідомих історичних пам’яток: будинок, у якому створювався один з перших у світі комп’ютерів, вали скіфського городища, таємничий залізничний тунель. Тут можна помилуватись новостворюваним ландшафтним парком а поряд – майже незайманими краєвидами. Закінчити маршрут можна у печерному Гнилецькому монастирі.
Мальовничою Жуківкою. Від М „Видубичі” 8 км громадським транспортом, пішки 8 км, 4 години. Закінчити маршрут можна вечерею при вогнищі.

Окрім знаменитих руїн тунелю під Дніпром околиці Корчуватого також ваблять природною красою.
Лісовими стежками Кончі-Заспи. Від М „Видубичі” 12 км громадським транспортом, пішки 8 км, 4 години. Можливий автобусний варіант. Закінчити маршрут можна вечерею при вогнищі.

У заповідному лісі збереглися рештки будівництва залізниці та ДОТи Київського укріпрайону Лінії Сталіна. Тут створено народний меморіал пам’яті захисників та визволителів Києва, де відбуваються мітинги на день Перемоги та на день визволення Києва. Закінчити маршрут можна у печерному Гнилецькому монастирі.
Дарницький ліс. Маршрути починаються або закінчуються на М „Лісова”, пішки близько 8 км, 6 годин.

Найвідоміша тутешня історична пам’ятка – Меморіал жертв політичних репресій у Биківні. Трагічні враження трохи компенсуються чистим лісовим повітрям та мальовничими озерами.
Шляхом боїв у Пущі-Водиці. Громадським транспортом від пл. Шевченка або М „Героїв Дніпра” до меморіалу Лютежського плацдарму в Ново-Петрівцях, пішки 10–12 км, тривалість 68 годин.

Після огляду меморіалу польові та лісові дороги приведуть нас до альтанки на березі лісового струмка. Пуща-Водицький ліс чудовий будь-якої пори року, а влітку ще й пригостить нас ягодами та грибами.
Рубежами оборони Києва. Громадським транспортом чи власним авто, на велосипедах, квадроциклах чи верхи на конях. Тривалість від 4 годин до кількох діб.

Ми оглянемо залізобетонні споруди Лінії Сталіна і величні земляні вали. Адже Київський укріпрайон побудували у 30-ті роки ХХ століття майже на тих самих рубежах, де у XVIII столітті пролягав кордон між Російською імперією та Річчю Посполитою, де на початку І тисячоліття постали сотні кілометрів Змієвих валів, а за кілька століть до нашого літочислення – скіфські городища діаметром по кілька кілометрів.
Довкола Канівського водосховища. Цілий день екскурсійним автобусом чи приватним транспортом, або кілька днів пішки, з ночівлею у наметах чи готелях.

Дорогою до історичних Канева та Переяслава не завжди вистачає часу помилуватись унікальними дніпровськими краєвидами. Пропонуємо автокруїз із зупинками у мальовничих місцях, відвідання місць боїв та меморіалу Букринського плацдарму.
Мій рідний Ніжин. Електропоїздом, автобусом чи приватним авто. Тривалість – цілий день. Можлива ночівля у готелі чи наметах.

З Ніжином у пересічної людини асоціюються перш за все ніжинські огірочки. Пригадується ще Гоголівська Гімназія вищих наук, заснована графами Безбородьками. Між тим, це містечко має не лише древню унікальну історію, але також вберегло від воєн та пожеж кілька десятків пам’яток культури. А по дорозі можна ще відвідати Козелець, Батурин, Заньки, Крути.
Чорнобильська зона. Автобус чи приватний транспорт, тривалість цілий день.

Дорога з Києва до Чорнобиля мальовнича будь-якої пори року, але відвідання Чорнобиля, міста атомників Прип’яті та евакуйованих сіл справляє дуже сумне враження.
До берегів Дністра. Поїздом чи екскурсійним автобусом, пішки до 15–20 км на день, тривалість від 2–3 діб, ночівля у наметах, приватних оселях чи готелях.

Тернопільщина славиться середньовічними фортецями та цікавими спорудами часів Австро-Угорщини і Польщі. Неподалік містечка Товсте наймальовничіші руїни сусідують з найвищим водоспадом рівнинної України.
Карпати. Поїздом чи автобусом, тривалість від трьох діб, найкращий сезон – серпень.

Можливе відвідання цікавих місць протягом вихідних, а також організація сімейних таборів і багатоденних спортивних походів з ночівлею у наметах.
Біографічна довідка. Валерій Лисенко, киянин у другому поколінні, з родини педагогів-науковців. За освітою інженер-математик (у 1973 р. закінчив мех.-мат. КНУ імені Тараса Шевченка). З початку 70-х років активно освоював інформаційно-обчислю­валь­ну техніку, працював інженером та викладачем у КПІ та інших науково-технічних установах. Займався спортивним туризмом: Київщина, Кавказ, Тянь-Шань, Памір, Арктика, Карпати, Крим. Маю трьох дорослих дітей і онуку – всі вони мандрівники.

З початку 90-х років прилучився до картографії та журналістики. В 1997–2003 роках працював у Інфоцентрі Чорнобильської зони, у тому числі три роки був веб-май­стром офіційного чорнобильського сайту.

У 1998 році, працюючи в Чорнобилі, почав великий приватний проект – один із перших культурологічних сайтів українського Інтернету „1000-ліття української культури” 1000years.uazone.net, а також захопився паперовим самвидавом на теми історії та культури.

З 2003 року працюю викладачем комп’ютерних технологій на кафедрах видавничої справи та редагування (спершу в Інституті журналістики КНУ ім. Шевченка, з 2005 року в приватному Університеті „Ук­ра­їна”). Член правління Ліги екскурсоводів Києва (ex­curs.kyiv.org).

Екскурсії провожу українською або російською; зі словником також можу спілкуватися англійською, французькою та польською мовами.

Крім наведеного переліку готовий розглянути інші про­позиції. До маршрутів підготовано крає­знавчі буклети та брошури українською та російською мовами. У разі пікніка з багаттям тривалість прогулянок зростає.

Я вдячний за відгуки та фотографії, що надходять після екскурсій. У даному буклеті використано деякі з них.
Валерій Миколайович Лисенко

т. (067)1795326, е-пошта [email protected]

Більше інформації на моєму сайті 1000years.uazone.net

та у Живому Журналі VLysenko.livejournal.com

Літо 2008 року: екскурсанти фотографуються

на оглядовій площадці Чорнобильського саркофага


Улюблені

екскурсійні маршрути





Київ 2009

Схожі:

Тема. Київ столиця України. Культурно-історичні пам’ятки Києва
Мета: ознайомити учнів з історією виникнення Києва, Хрещатика, з найбільш відомими культурно-історичними пам’ятками Києва, формувати...
Солом’янський районний суд м. Києва 03680, м. Київ, вул. Максима...
Укравтодору, а тих, що перебувають у комунальній власності, — відповідними комунальними дорожньо-експлуатаційними організаціями
Слідчому судді Печерського районного суду м. Києва
Ухвала, постановленої на підставі клопотання старшого слідчого СВ ГУ СБУ в м. Києві та області Трембача А. О., погодженим прокурором...
ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА
ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА 01030, м. Київ, вул. Б. Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98
О. М. Ніколенко (керівник колективу)
С. П. Фоміна, зав навчально-методичного кабінету світової літератури та російської мови Кіровоградського ОІППО імені В. Сухомлинського...
У провадженні Печерського районного суду м. Києва знаходиться порушена...
Апеляційним судом м. Києва 18. 01. 2011 р щодо мене було прийнято рішення про продовження строку дії раніше обраного запобіжного...
Anonymous female narrator, b. 1902 in Voronezh, daughter of mechanical engineer who retired to a
Києва. Не знаю чому. Ну й ми приїхали до Києва 17-го вересня 17-гого року. Ми приїхали в Київ. Я ще ходила до гімназії. Я маю двоюрідну...
Академія логіки Логіка, 5-6 класи (факультативний курс)
Буковська О. І. кандидат педагогічних наук, заступник директора з науково-методичної роботи ліцею «Престиж» м. Києва, вчитель-методист...
Або дещо із досвіду роботи вчителя української мови та літератури,...
П. Г. Тичини з поглибленим вивченням іноземних мов Дніпровського району м. Києва
Культурні осередки Києва
Цей перелік не претендує на жодну вичерпність, а лиш позначає деякі життєві орієнтири
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка