1. Участь козаків у війнах за межами України в першій половині XVII ст


Скачати 389.46 Kb.
Назва 1. Участь козаків у війнах за межами України в першій половині XVII ст
Сторінка 1/3
Дата 03.04.2013
Розмір 389.46 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Історія > Документи
  1   2   3


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА

Затверджено кафедрою

«___»____________200__р.
Завідувач кафедри

_______________________


Кафедра історії України

РОБОЧА ПРОГРАМА



з курсу історії України XVII століття

для студентів факультету історіїі права

денної форми навчання

Робочу програму розробив доц. Кізюн В.К.

Кіровоград – 2008

СТРУКТУРА ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ « ІСТОРІЯ УКРАЇНИ XVII СТОЛІТТЯ »


1. ОПИС ПРЕДМЕТА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ


Курс: (підготовка бакалаврів, магістрів, спеціалістів)

Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчального курсу

Кількість

кредитів ЕСТS: 3.
Модулів:2.
Змістовних модулів: 2.

Загальна кількість годин:108

Тижневих годин: 4.

Шифр та назва напряму: 6.020302. Історія

педагогічна освіта

Всі спеціальності.
Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр.

Обов'язковий.

Рік підготовки:

Семестр: 4

Лекції: 38 годин

Семінарські заняття: 34 години

Самостійна робота: 63 годин

Вид контролю: екзамен.




2. МЕТА І ЗАВДАННЯ ВИВЧЕННЯ КУРСУ:


  • комплексне вивчення та узагальнення історичного минулого українського народу зазначеного періоду в контексті світової історії та практики державотворення в сучасній українській державі;

  • засвоєння студентами основних історичних дат, постатей, понять і термінів, подій та явищ;

  • вміння самостійно добирати і опрацьовувати істричні документи, науково-популярну і додаткову літературу;

  • формуваня в студентів історичного мислення, вміння аналізувати й узагальнювати історичні події та явища, визначати їх суть, причнно-наслідкові зв’язки між ними, виділяти основне, суб’єктивне і об’єктивне, самостійно оцінювати і пояснювати історичний процес, робити обґрунтовані висновки з метою успішної розбудови національної держави.



3. НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА КУРСУ.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ І. УКРАЇНА В ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ XVII СТОЛІТТЯ.
Тема 1. Участь козаків у війнах за межами України в першій половині XVII ст.
Участь козаків у воєнних діях на території Лівонії в 1601-1602 рр.:

Війна Речі Посполитої з Швецією на початку XVII ст. і запрошення козаків до участі в ній. Часткове скасування сеймом у січні 1601р."баніції" козацтва. Похід чотирьох козацьких полків у 1601 р. у Лівонію і участь у воєнних діях на її території. Самійло Кішка. Воєнні дії 4 тис. козаків у 1602 р.

Участь козаків у воєнних діях на території Московської держави:

Участь козаків отамана Белешка та інших у поході Лжедмитрія І на Москву в 1604-1606 рр. Участь запорожців у селянській війні під проводом Івана Болотникова 1606-1607 рр. Участь козаків у поході Лжедмитрія II на Московщину в 1607-1609 рр. Дії 13-тисячного козацького війська під Москвою влітку 1608 р. Дії козаків під Торжком, Твер’ю, Новгородом та іншими містами. Участь 30-тисячного козацького війська в облозі Смоленська восени 1609 р. Визволення козацькими загонами взимку-навесні 1610 р. Чернігова, Стародуба, Почепа, Брянська та інших міст Чернігово-Сіверщини. Дії козацького війська на території Московщини в 1611-1613 рр. Похід 20-тисячного козацького війська Петра Сагайдачного на Москву в 1618 р. Участь козаків у польсько-російській війні 1632-1634 рр.

Участь козаків у Тридцятилітній війні (1618-1648 рр.): Розгром 10-тисячним козацьким військом полковників Кличковського і Русиновського військ семигородського князя Юрія Ракоція на Закарпатті в 1619 р .Переможні дії козацького найманого війська під проводом Д’єрде Хамоннаї проти трансільванського князя Габора Бетлена. Дії 20-тисячного козацького війська у північно-східній Італії в 1625 р. Дії кількатисячного козацького загону у складі австрійських військ на території Люксембургу і Франції в 1635-1636 рр. Участь запорожців у воєнних діях 1645 р. у Франції.


Тема 2. Запорозька Січ, Кримське ханство і Туреччина у першій

половині XVII століття.

Воєнні походи запорожців на Кримське ханство і Туреччину. Активізація воєнних дій у 1600-1605 рр. Взяття Варни і штурми Кілії та Акермана (1606), перемоги над турецькими ескадрами (1606-1607). Захоплення Перекопу (1608). Здобуття Синопу (1614). Похід на Царгород (1615). Захоплення Кафи і Трапезунда (1616). Воєнні походи у 20-30-х роках.

Міждержавне зближення Запорозької Січі з Кримським ханством у 20-30-х роках: Військова допомога Січі хану Махмет-Гірею у 1624 р. Союзницький договір з Кримським ханством у грудні 1624 р. Позиція Січі в акції Олександра Яхії. Три морські походи запорожців на Царгород у 1625 р. Розрив українсько-кримського союзу. Допомога запорожців Кримським ханам у боротьбі за владу в другій половині 20-х - першій половині 30-х років.

Тема 3. Участь козаків у Хотинській війні 1620-1621 рр.

Причини війни між Туреччиною та Річчю Посполитою. Поразка польської армії під Цецорою в 1620 р. Козацька делегація Петра Одинця у Москву. Наступ турецької армії навесні-влітку 1621 р. Дії запорожців Яцька Бородавки у Молдавії та посольства П.Сагайдачного у Варшаві. Вирішальна роль українського козацтва у битві проти турецько – татарського війська під Хотином. Умови Хотинського миру.

Тема 4. Козацько-селянські рухи у першій чверті ХУІІ ст.

Причини відміни "баніції" козацтва і повернення йому деяких прав і привілеїв на початку ХУІІ ст. Самійло Кішка. Покозачення селян і боротьба проти нього уряду Речі Посполитої. Козацький рух у 1616-1619 р. Вільшанська (1617 р.) та Роставицька (1619 р.) угоди між козацькою старшиною і польською шляхтою. Скинення Сагайдачного з гетьманства. Селянсько-козацьке повстання 1625 р. під проводом Марка Жмайла: початок, хід. Умови Куруківської угоди.

Тема 5. Наростання козацько-селянських повстань у 30-х роках ХУІІ ст.
Козацько-селянське повстання 1630-1631 рр. під проводом Тараса Федоровича (Трясила). Реакція українського населення на умови Куруківської угоди. Виступ запорожців у березні 1630 р. на "волость".

Повстанські лідери Андрій Діденко, Данило Білоцерківець, Іван Гиря та ін. Бої під Переяславом наприкінці травня - на початку червня 1630 р. Підписання і умови Переяславської угоди 29 травня 1630 р. Наслідки повстання. Продовження повстання в 1631 р.

Козацьке повстання 1635 р. під проводом Івана Сулими.

Козацько-селянське повстання 1637 р. під проводом Павла Бута (Павлюка). Початок і розгортання повстання навесні-влітку 1637 р. Карпо Скидан, Семен Биховець, Дмитро Гуня. Бої на Черкащині восени-взимку 1637 р. Поразка повстанців під Кумейками (6 грудня) і їх капітуляція 14 грудня. Наслідки повстання.

Козацько-селянське повстання 1638 р. під проводом Якова Острянина (Остряниці) і Карпа Скидана: початок і хід повстання у березні-травні. Оборонні бої повстанців у гирлі р.Старець у червні-липні 1638 р.

Умови "Ординації Війська Запорозького" 1638 р.

Причини поразки і значення козацько – селянських повстань першої половини ХУІІ ст.


Тема 6. Україна напередодні національно-визвольної революції .

Посилення польсько-шляхетської влади в Україні у першій половині ХУІІ ст.: адміністративний устрій, судова система, шляхетське всевладдя.

Хижацьке використання природних багатств України магнатами і шляхтою: захоплення орних земель і угідь, магнатські латифундії. Характер господарства. Розширення земельної власності католицьких костьолів. Засилля польських магнатів і шляхти в прибуткових промислах і торгівлі.

Посилення експлуатації селян, міщан і козаків: наступ можновладців на дрібне землеволодіння, зростання панщини та інших повинностей. Правове безправ’я українського населення. Становище невизнаного урядом козацтва. Погіршення становища міського населення. Опір селян і міщан.

Наступ католицизму: посилення уніатства і католицизму. Боротьба за віру православних духовенства, аристократії, козацтва. Відновлення православної ієрархії в 1620 р. Посольство від київського митрополита Іова Борецького до Москви. „Статті для заспокоєння руського народу" 1632 р.

Міжнародна обстановка напередодні національно – визвольної війни під проводом Б. Хмельницького.
ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ ІІ. УКРАЇНА В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ XVII СТОЛІТТЯ.

Тема 7. Національно-визвольна революція 1648 р. і створення нової Української держави.
Підготовка до збройного виступу. Рушійні сили повстання Б.Хмельницький, М.Кривоніс, Д.Нечай, Ф.Джеджалій, С.Мужиловський та інші.

Арешт Б. Хмельницького. Відхід керівників повстання на Січ.Захоплення повсталими Базавлуцької Січі. Початок повстання. Обрання Б.Хмельницького гетьманом. Роль перекопського мурзи Тугай – Бея у встановленні союзницьких відносин з Кримським ханством.

Організація всенародного виступу проти польської шляхти.

Революційний вибух навесні 1648 р.: битви під Жовтими Водами (5-6 травня ) і Корсунем (16 травня). Успіхи повстанців на Лівобережній та Правобережній Україні влітку 1648 р.

Розгром польської армії під Пилявцями (11-13 вересня). Облога козацько – селянською армією Львова і Замостя. Визвольний похід у Західну Україну й визволення етнічної української території.

Відступ революційної армії: причини і наслідки. Урочиста зустріч повстанської армії у Києві.

Створення нової Української держави. Революційні зміни в суспільстві. Нові органи влади і адміністративно-територіальний устрій. Республіканська форма управління. Судова система. Селянське і міщанське самоврядування. Створення національної армії.

Буржуазний характер соціально-економічних завоювань.

Тема 8. Продовження війни за незалежність новоутвореної республіки (1649-1654).

Дипломатичні переговори з Польщею взимку 1649 р. Підготовка воюючих сторін до війни. Початок воєнних дій влітку 1649 р. Війна на два фронти. Поразки під Загаллям і Лоєвом. Зборівська битва. Зборівський договір та реакція на нього народних мас. Повернення в Україну польської шляхти і спроби відновлення старих порядків.

Нейтралізація союзника Польщі Молдавського князівства в 1650 р. Козацька дипломатія в пошуках надійного союзника. Підготовка Польщі до остаточного розгрому революційної армії й встановлення влади над всією Україною.

Наступ польсько – шляхетських військ на початку 1651 р. Бої під Красним і Вінницею. Д. Нечай. І. Богун. Битва під Берестечком. Успішний наступ литовських військ на Україну і захоплення Києва. Піднесення народної боротьби проти загарбників. Білоцерківський договір 1651 р. та його наслідки.

Опір народу виконанню умов Білоцерківського договору в 1652 р. Відмова населення коритися польським панам. Відходи на Слобожанщину. Підготовка козацьких полковників до самостійних дій проти польських військ і посилення опозиції Б. Хмельницькому.

Активізація пошуків союзників козацькою дипломатією.

Батозька битва 22-23 травня 1652 р. і ліквідація умов Білоцерківського договору. Встановлення династичного союзу з Молдавією.

Воєнні дії в 1653 р. Наступ польсько – шляхетських військ на Правобережжі на початку 1653 р. Бій під Монастирищем. Відсіч ворожих вторгнень на початку 1653 р. Молдавські походи революційної армії в 1653 р. Успішні дії козацької армії в грудні 1653 р. на Поділлі. Жванецьке протистояння.

Дипломатія незалежної держави. Внутрішня та зовнішня політика гетьманського уряду. Зближення України з Росією.

Переяславська рада 8 січня 1654 р. Рішення про об'єднання України з Росією. Умови союзу. "Березневі статті".
Тема 9. Соціально-економічні зміни у перші роки національно-визвольної війни (1648-1654 рр.).

Зміни в економічному, соціальному та політичному становищі шляхти, формування її феодально-буржуазного статусу.

Перетворення козацтва в привілейований стан суспільства. Місце козацької старшини в соціальній структурі населення країни. Капіталістичний характер козацького господарства.

Посилення ролі православного духовенства в житті країни.

Соціально-економічні завоювання селянства: ліквідація кріпацтва, завоювання особистої свободи і права земельної власності. Передумови для капіталістичного розвитку господарства. Форми ренти.

Розширення прав і привілеїв міщанства і купецтва.

Тема 10. Війна за незалежність козацько – гетьманської держави (1654-1660).

Приведення українського населення до присяги на вірність царю.

Вступ російських військ у війну України з Польщею. Успіхи українсько-російських військ в Україні, Білорусії та Литві в 1654-1655 рр. Поширення влади українського гетьмана на білоруські землі. Перші непорозуміння між Україною і Росією. Відхід Росії від зобов'язань, взятих на Переяславській раді. Прагнення московського царя до союзу з Польщею і припинення воєнних дій. Вільненське перемир'я 1656 р.

Продовження Україною війни з Польщею власними силами. Пошуки Б. Хмельницьким нових союзників, формування україно – трансільвансько – шведського союзу і загострення відносин з Росією. Поразка Польщі. Закордонний похід 20-тис. війська київського полковника Антона Ждановича. Крах антипольскої коаліції. Смерть Б.Хмельницького.

Гетьманування І.Виговського (1657-1659 рр.). Спроба групи козацької старшини добитися незалежності України від Росії. Ставлення до цього Запорозької Січі. Роль царського уряду в дестабілізації обстановки в Україні. Розгром полку М.Пушкаря під Полтавою. Українсько-російська війна 1658-1659 рр. Гадяцька угода 1658 р. та її наслідки. Битва під Конотопом 1659 р. та нищівна поразка царської армії. Виступи козацької старшини проти Виговського. Початок громадянської війни в Україні. Падіння уряду І.Виговського.

Обрання гетьманом Ю.Хмельницького (1659-1663 рр.). Переяславські статті 1659 р. Обмеження прав України та реакція на нього козацької старшини.

Розкол України на два військові табори. Слободищенський трактат 1660 р.

Тема 11. Завершальний етап Української національно – визвольної революції ( 1660 – 1676 рр.).


Відхід Правобережної України до Польщі. Останні спроби силою добитись незалежності Лівобережної України від Росії в 1660-1663 рр.

Боротьба за гетьманську булаву на Лівобережжі. Наказний гетьман Я. Сомко (1660- 1663 рр.). Чорна рада в Ніжині і обрання гетьманом Лівобережної України І.Брюховецького (1663-1668 рр.). Популістська проросійська політика гетьмана І. Брюховецького. Московські статті 1665 р. і подальше обмеження прав України.

Гетьманування П.Тетері на Правобережжі (1663-1665 рр.). Остання спроба правобережної старшини спільно з Польщею звільнити Лівобережну Україну від російських гарнізонів. Розгром запорозькими козаками на чолі з кошовим отаманом І. Сірком перекопської орди (грудень 1663 р.) і крах польсько – татарської коаліції. Антипольське народне повстання на Правобережжі І. Сулимки ( 1664-1665 рр.).

Боротьба гетьмана Петра Дорошенка за відновлення незалежної Української держави (1665-1676 рр.). Остаточний відхід Росії від зобов'язань 1654 р. і укладення Андрусівського перемир'я з Польщею 1667 р. Повстання 1667 р. на Лівобережжі і повалення проросійського уряду І. Брюховецького. П.Дорошенко – гетьман Правобережної і Лівобережної України. Протурецька орієнтація П. Дорошенка: причини та наслідки. Боротьба П. Дорошенка з ставлеником Польщі – гетьманом М. Ханенком (1669 – 1674 рр.). Підтримка Кримським ханством і Запорозькою Січчю претендента на гетьманську булаву – П. Суховія (літо 1669 р.). Недалекоглядна політика Запорозької Січі стосовно П. Дорошенка та втрата останньої реальної можливості вибороти об’єднану суверенну державу.

Гетьманування Д.Многогрішного (1667-1672 рр.). Глухівські статті 1669 р. і поступки московського царя Україні. Намагання відновити колишні права України. Загострення відносин з Росією. Арешт і заслання. Обрання гетьманом І.Самойловича (1672-1687рр.). Походи російсько-українських військ на Правобережну Україну в 1674-1676 рр. Падіння уряду П. Дорошенка.

Тема 12. Відсіч турецько-татарської агресії і боротьба за визволення південних українських земель в останній чверті ХУІІ століття.

Наступ Туреччини і Криму на правобережні землі в першій половині 70-х років ХУІІ ст. Поразка Польщі у війні з Туреччиною. Бучацький мирний договір 1672р. Позиція П.Дорошенка. Масове переселення населення Правобережної України на Лівобережжя і Слобожанщину.

Відсіч першого Чигиринського походу турецької армії в 1677 р.: Ю.Хмельницький - ставленик Туреччини. Героїчна оборона Чигирина. Участь Запорозької Січі у воєнних діях. Відступ турецької армії.

Другий Чигиринський похід турецької армії у 1678 р. Героїчна оборона Чигирина. Дії запорозьких козаків. Підготовка Києва до оборони. Відступ російсько-української армії.

Останнє гетьманування Ю. Хмельницького на Правобережжі (1677 – 1681 рр.).

Передача Росією частини українських земель Туреччині за умовами Бахчисарайського мирного договору 1681 р.

Уступка Росією українських земель Польщі за Трактатом про "вічний мир" 1686 р.

Опір патріотичних сил України розчленуванню країни. Спроба відновлення козацького устрою на Правобережній Україні у другій половині 80-х – 90-х роках XVII ст. С. Палій. Спроби України та Росії відвоювати південноукраїнські землі у 80-х роках. Усунення з гетьманства І.Самойловича. Обрання І.Мазепи гетьманом (1687-1708). Коломацькі статті 1687р.

Акція Петрика. Підписання Запорозькою Січчю антиросійського договору з Кримським ханством (1692 р.). Перехід України і Росії у масований наступ на Кримське ханство у 90-х роках. Дніпровсько-азовські походи. Зміцнення позицій Росії на українських землях. Будівництво фортець.

Тема 13. Державний устрій і соціально-економічний розвиток

України в другій половині ХУІІ ст.

Стабілізація військово – адміністративного устрою Лівобережної України. Специфічні риси полково - сотенного устрою Слобідської України. Збереження самобутнього устрою Запорізької Січі у другій половині XVII ст. Судова система: генеральний, полковий, ратушний та магістратський суди. Наступ царизму на державний устрій Лівобережної України: створення Малоросійського приказу, зміцнення системи воєводського правління. Зміна адміністративно – політичного устрою західноукраїнських земель у складі іноземних держав. Причини, основні тенденції і напрямки міграції українського населення.

Російський уряд - опора відродження феодального землеволодіння у Гетьманщині. Монополізація царем функцій верховного власника українських земель. Привласнення старшиною, шляхтою і духовенством земельних угідь. Еволюція феодальних форм землеволодіння. Поступове позбавлення селян права власності на землю.

Елементи буржуазних відносин у сільському господарстві, промисловості та торгівлі: дрібнотоварне виробництво, капіталістичні мануфактури, договірні відносини.

Еволюція соціальної структури населення. Формування козацької старшини. Українська шляхта: права, привілеї і місце в суспільстві. Наступ на права і привілеї козацтва. Еволюція соціальних груп селянства. Початок "повторного закріпачення". Боротьба міщанства за свої права. Українське духовенство.

Нові соціальні групи населення.

Підпорядкування Київської митрополії московському патріархату.

Тема 14. Культура другої половини ХУІІ ст.
Загальна характеристика духовного життя. Освіта і друкарство. Київська колегія. Видатні громадсько – релігійні діячі і педагоги. Л. Баранович, І. Галятовський, І. Гізель, С. Яворський. Ф. Сафонович. Львівський університет. Наука. Історичні твори. Літопис самовидця. Київський „Синопсис”. Розвиток літератури. Театр. Усна народна творчість. Музичне мистецтво. Микола Дилецький.

Архітектура і образотворче мистецтво. Початок переходу української інтелігенції до Росії.

Фольклор. Література. Мова. Театр. Музика: І.Галятовський, Д.Туптало, І.Величковський.

Суспільно – політична думка.

4. СТРУКТУРА ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ КУРСУ




Модулі, розділи і теми

Години за видами робіт


Лекції

Семінар.

заняття

Самост.

робота

Змістовий модуль 1

Розділ 1. Україна першої половини XVII століття










Тема 1. Участь козаків у війнах за межами України.

4

4

6

Тема 2. Запорозька Січ, Кримське ханство і Туреччина в першій половині XVII століття.

2

2

4

Тема 3 Участь козаків у Хотинській війні 1620 – 1621 рр.

2

2

4

Тема 4. Козацько-селянські рухи у першій чверті XVII століття.

2

2

6

Тема 5. Наростання козацько-селянських повстань у 30-х роках XVII століття.

4

2

4

Тема 6. Україна напередодні XVII століття.національно-визвольної революції.

4

2

4

Всього годин за перший модуль

18

14

30

Модульний контроль(контрольна робота № 1)










Змістовий модуль 2

Тема 1. Національно-визвольна війна 1648 р. і створення нової Української держави.

2

2

6

Тема 2. Продовження війни за незалежність новоутвореної республіки.

4

2

8

Тема 3 Соціально-економічні змін и у перші роки національно-визвольної війни

2

2




Тема 4. Війна за незалежність козацько-гетьманської держави(1654-1660 рр.)

2

2

4

Тема 5. Завершальний етап національно-визвольної революції (1660-1676 рр.)

2

2

6

Тема 6. Відсіч турецько-татарській агресії і боротьба за визволення південних українських земель в останній чверті XVII століття.

4

4

4

Тема 7. Державний устрій і соціально-економічний розвиток України в другій половині XVII століття.

2

4

4

Тема 8. Культура в другій половині XVII століття.

2

2

1

Всього годин за другий модуль

20

20

33

Модульний контроль(контрольна робота № 2)










Всього годин на вивчення дисципліни

38

34

63

5. ТЕМАТИКА ЛЕКЦІЙ курсу «історія україни xvii століття»

Тема 1. « Участь козаків у війнах за межами України в першій половині 17 ст.» (2 год.)

1.Участь козаків у воєнних діях на території Лівонії в 1601-1602 рр

2.Участь козаків у воєнних діях на території Московської держави

3.Участь козаків у Тридцятилітній війні (1618-1648 рр.)

Тема 2. « Запорозька Січ, Кримське ханство і Туреччина в першій половині 17 ст. « (4 год.)
1. Воєнні походи запорожців на Кримське ханство і Туреччину.

2. Хотинська війна.

3. Міждержавне зближення Запорозької Січі з Кримським ханством у 20-30-х роках:


Тема 3. « Козацько-селянські рухїи у першій третині 17 ст.» (2 год.)

1. Селянсько-козацьке повстання 1625 р. під проводом Марка Жмайла

2 . Козацько-селянське повстання 1630-1631 рр. під проводом Тараса Федоровича

3. Козацько-селянське повстання 1637-38 р. під проводом Павла Бута і К. Острянинна..
Тема 4. «Наростання козацько-селянського руху в другій половині 30-х років ХУІІ ст. та його наслідки».

(2 год.).

1. Початок, розгортання і хід повстанського руху в 1637 р.

2. Хід повстання у березні-травні 1638р.

3. Оборонні бої повстанців у червні-липні 1638 р. Умови "Ординації Війська Запорозького".

Тема 5. « Національно-визвольна революція 1648 р. і створення нової Української держави».

(4 год.).

1. Причини національно-визвольної революції 1648 р.

2. Підготовка і початок повстання. Б.Хмельницький.

3. Успіхи повстанців у першій половині 1648р.
Тема 6. «Продовження війни за незалежність Української держави (1649-1654 рр.)».

(2 год.)

1. Воєнна кампанія 1649 р. Зборівська угода та її наслідки.

2. Політичне становище України в 1650-1651 рр.

3. Білоцерківський договір та його наслідки
Тема 7. « Завершальний етап загальнонаціональної війни проти Речі Посполитої. Спроба гетьмана Івана Виговського домогтись незалежності України від Росії. (1654-1660)».

(2 год.).
1. Воєнні успіхи російських та українських військ у 1654-1656 рр.

2. Підписання Росією сепаратної Вільненської угоди 1656 р. про перемир'я з Польщею та реакція на неї гетьманського уряду.

3. Боротьба України проти Речі Посполитої в союзі з Трансільванією та Швецією восени 1656 р. - навесні 1657 р.
Тема 8. «Соціально-політична боротьба в Україні 60-х років XVII ст.».

(2 год.).

1. Продовження боротьби за незалежність України (1660-1663).

2. Міжстаршинська боротьба за владу в 1663 році. „Чорна Рада”.

3. Повстання на Правобережній Україні в 1664-1665 рр.

Тема 9. «Боротьба П. Дорошенка за визволення і об'єднання України (1665-1676 рр.)».

(2 год.)

1. Політика П.Дорошенка в 1665-1668 рр.

2. Характер союзу з Туреччиною на початку 70-х років.

3. Останні роки гетьманування П.Дорошенка (1674-1676 рр.).

Тема 9. «Соціально-еконмічні зміни в ході національно-визвольної війни».

( 4 год. )



  1. Капіталістичний характер господарства та передумови для його розвитку.

  2. Перетворення козацтва на привілейований стан суспільства.

  3. Зміни в становищі шляхти.


Тема 10. «Посилення експансії Росії на Україну».

( 2 год. )



  1. Повстання на Правобережжі у 1664-1665 рр.

  2. Повалення проросійського уряду І.Брюховецького.

  3. Походи російсько-українських військ на Правобережну Україну в 1674-1676 рр.


Тема 11. «Боротьба України і Росії за Приазов'я та Причорномор'я наприкінці XVII ст.».

(2 год.).

1. Кримські походи 1687-1689 рр.

2. Відсіч татарських вторгнень в Україну в першій половині 90-х років. Акція Петрика.

3. Азово-Дніпрвські походи 1695-1696рр.

Тема 16. «Культура України другої половини ХУІІ ст.».

(4 год.).

1. Суспільно-політична думка.

2. Освіта. Наука. Книгодрукування.

6. ТЕМи і зміст семінарських занять


ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ І
Тема 1. Участь козаків у війнах за межами України в першій половині XVII cт

(4 год).
  1   2   3

Схожі:

Андрусяк І., Петренко Є. Блиск і злиденність української націонал-демократії...
України, членів Кирило-Мефодіївського братства, М. Драгоманова, Українська правова і політична думка в другій половині ХVIII – першій...
4: Національно-визвольний рух у другій половині ХVІ
Тема 4: Національно-визвольний рух у другій половині ХVІ – середині ХVІІ ст. Держава Богдана Хмельницького 4 Тема 5: Козацьке державотворення...
Лівобережна Гетьманщина та Слобідська Україна в другій половині XVII...
Лівобережна Гетьманщина та Слобідська Україна в другій половині XVII ст. Урок з історії України для 8 класу із використанням ІКТ
Програма з історії України для загальноосвітніх навчальних закладів
Розділ. СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ, КУЛЬТУРНЕ ТА ЦЕРКОВНЕ ЖИТТЯ В УКРАЇНІ В ХVІ – ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ ХVІІ СТ
Питання до модулю №2
Адміністративно-територіальний устрій українських земель та численість населення у першій половині ХІХ ст
Уроку
Бурхливий, суперечливий суспільно-історичний розвиток світу в першій половині XX ст. Зміна світоглядних та естетичних систем. Складність...
Усний журнал. Сторінками життя Т. Г. Шевченка Мета
Т. Шевченка в умовах підневільного становища нації в першій половині XIX ст.; інтерес до історичного минулого рідного краю
13. Українські землі у складі Російської імперії 8 в першій половині ХІХ ст. 8
На допомогу прийде вивчення конкретно-історичних фактів у їх взаємозв’язку з обов’язковим залученням документів як першоджерел історичної...
Західна Європа у першій половині ХVII ст. Пошуки шляхів ліквідації...
Під впливом протистояння Реформації і Контрреформації у ряді країн воно переросло у релігійний фанатизм, характерними представниками...
Золотарство
У другій половині XVII—XVIII ст золотарі широко виготовляли сережки, персні, каблучки, оклади для ікон тощо. Осередками З. були здебільшого...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка