Тема. Архітектурні пам’ятки України


Скачати 77.68 Kb.
Назва Тема. Архітектурні пам’ятки України
Дата 14.12.2013
Розмір 77.68 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Історія > Документи
Година класного керівника

Тема. Архітектурні пам’ятки України

Мета: познайомити учнів з найвідомішими архітектурними пам’ятками України, коротко розповісти їх історію, вчити помічати особливості цих споруд, порівнювати їх; розвивати вміння визначати засоби, за допомогою яких відтворюють світ майстри різних видів мистецтва; розвивати допитливість, творче, асоціативне мислення, вміння висловлювати і обґрунтовувати власну думку; виховувати естетичний смак, інтерес до мистецтва.

Обладнання: фотографії архітектурних пам’яток Коломиї, області, загальнодержавного значення

Форма проведення: урок-подорож

Хід уроку

І. Організація класу

ІІ. Повідомлення теми

Яке б місто ми не відвідали, найперше, що привертає увагу і що найдовше залишається в пам’яті - архітектура. Що означає це слово? Які ще види мистецтва ви знаєте? За допомогою чого створюють архітектурні споруди?

  • А чи є у вашому селі якісь особливі будівлі, які є його окрасою? (церква)

  • Що ви знаєте про її історію? (випереджуюче завдання)

Справді, у кожному селі церква – найкрасивіша споруда, вона вища від усіх інших будівель, здавна її старались будувати в центральній частині села, а якщо це було можливо – то на найвищому місці села.

Ми сьогодні познайомимось з найвизначнішими архітектурними пам’ятками України, а розпочнемо нашу мандрівку з Коломиї.

ІІІ. Основна частина уроку

1. Про найкращі будівлі нашого районного центру ми говорили на уроці 1 вересня. Давайте пригадаємо їх, закінчивши речення: ( пишуть лише відповідь

Єдиний у світі музей незвичайної форми – (музей «Писанка»)

Будинок, де проживав Андрій Чайковський – (Музей Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського)

Споруда, на якій зараз встановлена меморіальна дошка пам’яті Івана Франка – (ратуша)

Одна з найстаріших духовних пам’яток нашого краю, датована 1587 роком – (Благовіщенська церква)

2. В нашій області багато надзвичайно красивих і цінних пам’яток архітектури. З деякими ви самі знайомились. Щоб розгадати назву наступної пам’ятки, про яку ми поговоримо, розгадайте код:

Зашифр. МАНЯВА

Скит Манявський - православний монастир, заснований Йовом Княгиницьким у 1606 р. біля с. Манява (Богородчанський район Івано-Франківська область).

З 1621 р. монастир був обнесений кам'яним муром з 3 оборонними вежами, за якими ховалися жителі навколишніх сіл під час нападів турків і татар. З 1628 Скитові підпорядковувалось 556 інших монастирів, пізніше був закритий

  • Що ви пам’ятаєте про цей монастир?

1980 року відкрито історико-архітектурний музей.

1998 року було відкрито Манявський Хресто-Воздвиженський чоловічий монастир.

Майдан монастиря має підземні склепінчасті пивниці, справжні лабіринти з потаємними виходами в гори, сполучними переходами між будівлями.

Споруди, що колись були зведені для оборони, і нині зберігають романтичний і трохи сумний дух давнини.

  • Які асоціації викликає у вас слово «замок»? Напишіть асоціативний ланцюжок

Коли ми говоримо про замки, то уявляємо або казку, або історичний чи фантастичний фільм. А насправді такі споруди є і в нашій області, чимало їх і в сусідніх. Понад 3000 оборонних споруд нараховувалось на Україні колись. 116 твердинь - або лише їх руїн - збереглося до нашого часу. Більша їх частина – на західній Україні.

Одна з найдавніших пам’яток нашої області - Пні́вський замок. Осторонь від міста Надвірна самотньо стоїть сіра споруда — найпам'ятніша з усіх міських, завдяки якій, власне, і виникло саме поселення, яке і започаткувало Надвірну. Спорудження замку сягає в сиву давнину, він свідок багатьох подій історії. Рід угорського походження Куропатвів звів замок, котрий відомий як Пнівський (його будували селяни з давнього села Пнів). У XVI ст. замок уже стояв (вперше згадується в 1482 році). Колись тут проходив торговий шлях на Закарпаття й Угорщину, біля замку створили митницю. Потім тут стали селитись люди. Так на цьому місці виникло місто Надвірна.

Продовжимо ми нашу подорож за межами нашої області. Проїхавши Дністер, заїжджаємо в село з дуже давньою і складною історією: вже у ІХ сторіччі про місто на південно-західному Поділлі згадують давні літописи, називаючи його "Червоний Город", згадують і існуючий там замок

  • Може, ви здогадались, адже більшість з вас були у цьому місці .

Так, це Червоноградський замок на Тернопільщині. Ще до татаро-монгольської навали 1240 року за нього билися та сперечалися князі Київської Русі. Згодом він належав князям литовським, польським, українським –власники змінювались часто і багато змінювали тут. Найбільшої шкоди завдала війна – і лишилась руїна, яку можна побачити і зараз.

Міцні і давні пам’ятки зберігає Хмельниччина. Найбільша і найвідоміша –фортеця у Кам'янці-Подільському. Першопочатки кам'янецької фортеці датовано 11—12 століттями (в обережніших версіях — кінцем 12 століття), хоча спочатку її датували 14 ст. Його постійно добудовували і перебудовували (від 11 століття до початку 19 століття). Але, якщо говорити про час, коли замок набув вигляду, близького до звичного нам нині, то це середина 16 століття.

Наступна наша зупинка - Хотинська фортеця на Чернівеччині. Це міцна оборонна споруда 13 — 18 столітть, Одне з семи чудес України. Зведена для оборони поселення Хотин, до її розбудови докладали руку король Данило Галицький і його син Лев, молдовський воєвода Стефан, деякий час була у володінні турків , потім поляків. Сьогодні на території Хотинської фортеці створено Державний історико-архітектурний заповідник. Тут полюбляють проводити свята козацької звитяги та знімати фільми. Стіни твердині над Дністром можна побачити у багатьох кінострічках: «Захар Беркут», «Балада про доблесного лицаря Айвенго», «Три мушкетери», «Чорна стріла», «Стріли Робін Гуда», «Тарас Бульба» та ін.

А зараз ми змінимо напрямок подорожі. Щоб дізнатись назву області, якою ми помандруємо, розгадайте код

/ЛЬВІВСЬКА/

Унів - село Перемишлянського району Львівської області.

В Уневі з 14 століття діяв монастир Успення Богородиці з оборонними мурами.

В 1648-1770 рр. при лаврі діяла Унівська друкарня, де було надруковано ряд відомих стародруків. Тут працювали українські друкарі , а книжки прикрашали гравюрами .

За весь час в унівській друкарні видано близько 60 книг.

Львівщина надзвичайно багата памятками архітектури. Це Олеський, Жовківський, Золочівський, Підгорецький , Свірзький та інші замки – надзвичайно гарні і з дуже цікавою історією. Для ближчого знайомства нам буде потрібна окрема подорож, а ми з вами зараз вирушимо безпосередньо до Львова – перлини західної України, міста з особливою атмосферою давнини і витонченої культури. Зупинимось на центральній площі перед Львівським оперним театром. Є лише дві такі будівлі в Україні – і Львові і Одесі.

Будівництво театру розпочалось у червні в 1897 році за проектом архітектора Зигмунта Горголевського — автора багатьох монументальних споруд в Польщі і Німеччині.

Відкрився театр для глядача 4 жовтня 1900 р. прем'єрою лірико-драматичної опери «Янек» В. Желенського — про життя карпатських верховинців.
Архикатедра́льний собо́р Свято́го Ю́ра у Львові —головна святиня українських греко-католиків.

Розгляньте фото. Це стиль бароко. Послухайте запис музики у цьому стилі.

Що ви можете про нього сказати?

Одна з найкрасивіших пам’яток архітектурного мистецтва - пала́ц Пото́цьких, будівництво якого розпочалось у 1880 році. Це також бароко.

  • Які риси стилю помітні?

Але це ще не всі сюрпризи давнього міста.

Є тут місце, де знаходяться пам’ятки дерев’яної архітектури з цілої України. Це Шевченківський гай, відкритий 1971 року. Експозиція музею налічує 124 пам’ятки архітектури, котрі об’єднані в 54 садиби. Найстаріший експонат — селянська хата 1749 року. Територія музею має площу 60 га.

Остання наша «станція» , звичайно ж, столиця. Ми почнемо мандрівку цим містом так, як починали її за часів Київської Русі – зайдемо через Золоті ворота.

Золоті ворота у Києві – пам’ятка 12 сторіччя. Колись, ця споруда вражала своєю величчю та неприступністю: поверх великої бойової башти була розташована церква Благовіщення – це було досить символічно як для християнського міста, тому що ці ворота були на той час головним в’їздом до Києва. Золоті ворота було збудовано у 1164 році, після того, як було закінчене зведення захисних валів Нового міста.

  • ЯК ВИ ЇХ УЯВЛЯЄТЕ? (тоді демонструю фото)

  • Є легенда, що апостол Андрій Первозваний побував на Київських горах і прорік, що тут постане величне місто з величними святинями

Ці слова неодмінно згадуються, коли спостерігаєш ще одне з 7 чудес України – Києво-Печерську Свято-Успенську Лавру. Перші ченці, які заселили нинішню Лавру, селилися в печерах – звідти й пішла назва монастиря. Лавра – це почесне звання, яке присуджується лише великим та впливовим монастирям. Почавши своє існування з перших печер, які було викопано у 11 сторіччі, впродовж 9 віків Києво-Печерська Лавра перетворилася в величний комплекс церков та монастирів, які справляють неабияке враження не лише на віруючих людей, але й на звичайних туристів.

Зараз перемістимось до центру міста.

Собор Святої Софії був закладений Ярославом Мудрим в 11 сторіччі (1037) . Протягом свого існування, Софіївський собор зазнав кілька руйнівних нападів та розгарбувань. Був розграбований монголами, татарами. Відбудований у 17 столітт. Збереглись деякі мозаїки, найвідоміша - Оранта

Тут перебуває різьблений саркофаг з останками Ярослава Мудрого, похованого в 1054 році. Тут же спочиває син Ярослава Мудрого Всеволод, сини Всеволода Ростислав Всеволодович і Володимир Мономах.

Наша подорож підходить до завершення, тож мусимо поспішати. Однак є у столиці ще одне місце, яке не можемо не відвідати. Це маленька церква, що губиться серед величних споруд. А відома вона тим, що саме тут під час перепоховання стояла труна з тілом славетного поета Т.Шевченка 6-8 травня 1861 року, по дорозі до останнього місця спочинку в Каневі.

Це церква Різдва Христового, яку кияни називають «Шевченківською»

Підсумок

Ми відвідали багато споруд – справжніх шедеврів архітектурного мистецтва. Яка з них вам найбільше запам’яталась?

Кросворд

1. Село, де колись знаходився центральний монастир на західній Україні

2. Львівський театр, архітектор якого – автор багатьох споруд у Європі Зигмунта Горголевського

3. Фортеця, що біла у володінні турків, молдаван, поляків

4. Село, що дало назву замку у Надвірні

5. Як називались ворота при в’їзді до древнього Києва?

6. Назва поселення, що було на території Ниркова

7. Одна з найвизначніших пам’яток Коломиї

8. Прізвище власників палацу у Львові

9. Село у Львівській області, де у 17-18 ст. було розвинено друкарство

10. Стиль, для якого характерні прикраси, оздоблення ліпкою, скульптурою

11. Собор у Львові у цьому стилі

Схожі:

Урок №9 Тема: Пам’ятки арабо-мусульманської архітектури
Обладнання: кабінет комп’ютерних технологій, ПК, учительська презентація по темі «Пам’ятки арабо-мусульманської архітектури», додаткові...
Щодо вибіркової санітарної рубки в 61 кварталі ботанічної пам’ятки...
Місцевого значення «Сокольники-Помірки» (далі – пам’ятка природи) площею 163,1 га розташована в кв кв. 52 54, 60, 61, 65, 68 Лісопаркового...
Оцінка історико – культурних рекреаційних ресурсів
В залежності від основних ознак пам’ятки історії і культури поділяються на п’ять основних видів: історії, археології, містобудівництва...
Тема. Київ столиця України. Культурно-історичні пам’ятки Києва
Мета: ознайомити учнів з історією виникнення Києва, Хрещатика, з найбільш відомими культурно-історичними пам’ятками Києва, формувати...
Присвячується світлій пам’яті борців, страчених за Віру Предків
Антологія християнства: хрестоматія з релігієзнавства та культурології / [за заг ред. Г. Лозко]. – К.: КМПУ ім. Б. Д. Грінченка,...
Первісна культура археологічні пам’ятки культурних шарів в українському просторі
Тема 2 Первісна культура археологічні пам’ятки культурних шарів в українському просторі
УРОК ГРОМАДЯНСЬКОЇ ОСВІТИ 3 клас Тема. Подорож картою України. Міста України
Мета. Ознайомити учнів з розміщенням міст України на карті, формувати уявлення про визначні пам’ятки деяких міст. Розвивати інтерес...
Комплекс щойно виявлена пам’ятка історії, архітектури, містобудування
Дати і №№ рішень відповідно до яких об’єкт взято на державний облік та визначено категорію пам'ятки
1. Давня історія України Позначте науку, що вивчає минуле за речовими історичними джерелами
Вкажіть галузь історичної науки, що вивчає речові (матеріальні) пам’ятки та реконструює за ними давню історію суспільства
І. ОРГАНІЗАЦІЯ КЛАСУ ДО УРОКУ
Мета: Пізнати розмаїттям природного ландшафту, багатовіковою історією та культурні пам’ятки України; розвивати в дітей патріотичні...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка