Комплекс щойно виявлена пам’ятка історії, архітектури, містобудування


Скачати 200.85 Kb.
Назва Комплекс щойно виявлена пам’ятка історії, архітектури, містобудування
Дата 21.12.2013
Розмір 200.85 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи



Народна лічниця, XVIII ст., 1938 р.

(Шпиталь імені митрополита Андрея Шептицького)

на вул. Озаркевича, 4-4а у Львові
Комплекс
щойно виявлена пам’ятка

історії, архітектури, містобудування

ПАСПОРТ ПАМ’ЯТКИ


Львів-2013



У К Р А Ї Н А

ПАСПОРТ

об'єкту культурної спадщини





Народна лічниця

(Шпиталь імені митрополита Андрея Шептицького)

Комплекс споруд

(найменування об'єкту)

Вид


Тип

Категорія пам’ятки

Історичний, архітектури та містобудування

Комплекс

Щойно виявлена пам’ятка



1. Дата створення об'єкту:

XVIII ст., 1938 р.


2. Місцезнаходження об'єкту:

79016 м. Львів, вул. Озаркевича, 4-4а


3. Охоронний № пам’ятки:

Охоронний номер не присвоєно


4. Дати і №№ рішень відповідно до яких об’єкт взято на державний облік та визначено категорію пам'ятки:

На державний облік не взято


5. Наявність охоронних дощок, знаків інших інформаційних написів, позначок

Праворуч від входу поміщена інформаційна дошка з назвою установи: «Благодійна установа Шпиталь імені митрополита Андрея Шептицького»; ліворуч поміщена меморіальна таблиця з портретом А. Шептицького та з написом: «Український шпиталь народної лічниці імені митрополита Андрея Шептицького збудований волею та зусиллям народу. Прийняв перших пацієнтів 10.11.1938» (худ. Р. Петрук).


6. Власник:

Приватна власність. Власник: Українська греко-католицька церква. Курія Львівської Архиєпархії м. Львів, пл. Соборна, 5. тел. (380 32) 261 08 94.


7. Користувач:

Благодійна установа Шпиталь імені митрополита Андрея Шептицького Курії Львівської Архиєпархії Української греко-католицької церкви. тел. (380 32) 235-22-69.

Орендар частини комплексу шпиталю (вул. Озаркевича, 4а): ТзОВ «Розвиток нерухомості», Львів, вул. Чорновола, 67г. Тел. 067 537 07 87. Директор Микола Дмух

8. Охоронний договір:




9. Функціональне використання:

Сучасне

Первісне

Інші (протягом часу існування об’єкту)

1. Склад


1. Житловий будинок з ремісничою майстернею

1. Народна лічниця (1903-1938), стерилізаційна

2. Шпиталь ім. митропол. Андрея Шептицького

2. Народна лічниця, 1938


2. Львівська 3-я міська лікарня

3. Огорожа з брамою

3. Огорожа з брамою

3. Огорожа з брамою


10. Історичні дані про об'єкт:

Будинки шпиталю імені митрополита Андрея Шептицького постали на найдавнішому земельному володінні василиянського монастиря Святого Юра, на так званій Святоюрській юридиці Яворщина, яка була утворена 1550 року. Вона розташовувалася на схилі між Городоцькою дорогою, навпроти комплексу Святого Юра. На 1766 р. на тій юридиці була стара заїжджа корчма з двома ізбами (покоями), з алькерами (спальнями) і сіньми. Юридика мала 12 будинків, серед них – дім цигана-коваля та шевця. У другій половині XVIII ст. на землях Яворщини метрополія збудувала броварню – пів-мурований, а пів-дерев’яний будинок, та мешкальний будинок з боднарською майстернею в офіцині – мурований Г-подібний в плані (той, що збережений донині).

1854 р. на замовлення І. Колянківського до бровара добудували пивну. Будинок бровару «Brauhaus» з прибудованою пивною «Bierstube» отримав конскрипційний № 81 2/4; житловий будинок з майстернею «Wohnhaus» Г-подібний – конскрипційний № 82 2/4. В боднарській майстерні виготовляли бочки для пива, та розташовувалася стайня з яслами. Бровар перебував в оренді юдеїв. 1867 року при броварі була збудована склеплена льодівня (будівничий Щебльовський, архітектор Яків Шведзіцький). Після того, як 1879 р. бровар розбудували вулицю Бічну Городоцьку, що вела на Святоюрську гору, почали називати Пивоварською. 1884 р. Г-подібний партеровий будинок був реконструйований: підняли стіни і влаштували новий дах з черепичною дахікою, в офіцині замість стайні влаштували склад дерева. 1885 р. вул. Пивоварську назвали вулицею П. Скарги, хоча бровар функціонував ще 1900 року.

В січні 1903 р. ділянки з будинками під конскр. №№ 81, 82 2/4 на вул. Петра Скарги, 4 митрополит Андрей Шептицький відступив Товариству «Народна лічниця», статут якого був затверджений 22 січня 1903 р. Основною метою благодійної установи була медична допомога всім мешканцям Львова і цілої Галичини без різниці віросповідання і народності. Під лічницю відразу вирішили пристосувати існуючий метрополійний Г-подібний партеровий будинок, збудований у другій пол. XVIII ст. Директор Народної лічниці др. Євген Озаркевич запросив відомого українського архітектора, будівничого і підприємця Івана Левинського, який розробив проект реконструкції (затверджений 12.05.1903), згідно з яким у мешкальній частині цього будинку була влаштована власне лічниця, офіцина залишилася складською, в приміщенні посередині влаштували сторожівку. 1 липня 1903 року Інституція почала функціонувати. Товариство планувало звести нову будівлю, яка би відповідала потребам лічниці, однак планам, напевно, перешкодила Перша світова війна. Щойно 1938 року збудували нову, чотириповерхову будівлю лічниці за проектом (1935 р.) архітектора Олександра Пежанського.

Нова будівля Народної лічниці постала на місці давнього бровара, Г-подібна будівля, у якій від 1903 року функціонувала перша Народна лічниця, залишилася в структурі громадської Інституції. 1938 року інженер Юрій П’ясецький запроектував сіткову огорожу лічниці від вулиці Озаркевича (Петра Скарги). Ймовірно, сучасна цегляна огорожа – результат реконструкції у радянські часи. Під час окупації Львова німцями та совєтами лічниця продовжувала функціонувати. В 1941 р. був збудований гараж при північній стіні сусіднього будинку № 6 (інженер Лімберґер) за сприяння управителя міського уряду здоров’я д-ра. О. Барвінського.

1946 року після ліквідації греко-католицької церкви «Народну лічницю» перетворили на Львівську 3-ю міську лікарню, при тому зберегли старий медичний персонал, який складався з монашок. Прийшла окупаційна совєтська влада розуміла їхню виняткову жертовність і «закрила очі» на ідеологічну різнобіжність. В старому партеровому будинку розташовувалася стерилізаційна.

В час Незалежности 3-ю міську лікарню перетворили на шпиталь ім. митрополита Андрея Шептицького Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ. На фасаді помістили меморіальну дошку митрополиту А. Шептицькому (худ. Р. Петрук).


11. Відомості про сучасний стан об'єкту:

Розташування об’єкту і його роль у навколишньому середовищі

Шпиталь ім. митрополита Андрея Шептицького, колишня Народна лічниця, розташований на найдавнішій Святоюрській юридиці Яворщина, на крутому схилі при вулиці, що веде з Городоцької до церкви Святого Юра, навпроти комплексу Святого Юра. Об’єкт складається з будівель, зведених у різний час: партерового Г-подібного будинку (XVIII), чотириповерхо-вого будинку (1938) та гаражів (1941). Чотириповерховий будинок відіграє роль домінанти в забудові вулиці; партерова будівля організовує простір шпитального комплексу.

Ландшафт

Ділянка шпиталю розташована на схилі, з поодинокими садовими деревами та засадженими декоративними листяними та шпильковими деревами і кущами, з розбитими квітниками.

Опис об'єкту

За функціональним призначенням – лікувально-профілактична установа. До об’єктів комплексу входять: 1. адміністративний будинок (новий корпус лічниці, 1938);2. старий корпус лічниці (XVIII, 1903-1938); 3. огорожа з брамою (1938).

Габаритні розміри: Адмін. будинок (новий корпус лічниці)– 28.60х23.30х23 м; Старий корпус лічниці – 23.10х10.20 м; 19.20х5.20х м. Загальна площа – 3 554 кв. м

1. Адміністративний будинок (новий корпус лічниці) – зведений 1938 року в стилі функціоналізму з елементами ар деко; мурований з цегли, отинькований, базований на П-подібному плані, чотириповерховий з цоколем, що в нижній частині переходить в поверх, вкритий трисхилим дахом з бляшаною покрівлею. Будинок з двома репрезентативними фасадами: східним – чільним і південним – дворовим. Високий партер і четвертий поверх підкреслені підвіконними поясками. Композиційне вирішення чільного фасаду – асиметричне; восьмивіконний ритм прямокутних вікон збитий зміщеними двома осями. До будинку веде два входи: головний з вулиці та з подвір’я. Головний вхід підкреслений характерним для функціоналізму порталом; двері – дерев’яні, двостулкові, засклена частина з ґратками в геометричний рисунок. Справа від входу поміщена інформаційна таблиця, зліва, ближче до вікна – меморіальна дошка митрополиту А. Шептицькому, авторства Романа Петрука. З тилу два крила пов’язані галереєю. Композиційним елементом планувально-просторової структури є тримаршова сходова клітка, розплану-вання приміщень – анфіладного типу; перекриття пласкі.

Пам’ятка – зразок лікарняно-профілактичної установи в стилі функціоналізму з елементами ар деко.

2. Старий корпус лічниці – зведений у XVIII ст. з великорозмірної цегли (~18х36 см), отинькований, вкритий повним черепичним дахом. Вхід влаштований через ґанок з північного боку. Перекриття пласкі. Збережені віконні обрамування на північному Офіцина у південній частині збудована на кам’яній склепленій пивниці, вхід до якої провадить з подвір’я, вкрита односхилим шиферним дахом. Стилістично будівля зберігає риси пізнього бароко, часу завершення будови Святоюрського собору архітектором Себастяном Фесінґером.

3. Огорожа мурована з цегли на цегляному східчастому підмурівку, отинькована, складається з глухих прясел, двостулковою брамою і фірткою.

Гаражі – зведені 1941 року. Типова споруда на три авта, збудована з цегли, вкрита пласким дахом.

Об’єкт складається з різночасових стильових споруд, як комплекс пам’яток архітектури та містобудування.

Як пам’ятка історії комплекс пов’язаний з першим українським медичним закладом у Львові, створеним під патронатом церкви та митрополита А. Шептицького. Народна лічниця пов’язана з іменами історичних постатей: лікарів (др. Євген Озаркевич), архітекторів (І. Левинський, О. Пежанський) та інших.

Перебудови, втрати та історичні нашарування

Друга пол. XVIII ст. – збудована броварня та мешкальний будинок з боднарською майстернею (збережений).

1854 рік – до броварні добудували пивну.

1867 рік – до броварні добудували склеплену льодівню (будівничий Щебльовський, архітектор Яків Шведзіцький).

1884 рік – Г-подібний будинок реконструювали: підняли стіни і влаштували новий дах з черепичною дахікою.

1903 рік – Г-подібний метрополійний будинок (XVIII) пристосували під лікарню Товариства «Народна лічниця» (арх. І. Левинський), У мешкальній частині будинку була влаштована власне лічниця.

1938 рік – на місці давнього бровара збудовано нову, чотириповерхову будівлю лічниці за проектом архітектора Олександра Пежанського. Г-подібна офіцина, у якій від 1903 року функціонувала перша Народна лічниця, залишилася в структурі громадської Інституції, яка використовувалася як стерилізаційна з аптекою.

1938 рік – проект сіткової огорожі лічниці від вулиці Петра Скарги (інж. Юрій П’ясецький).

1941 рік – збудований гараж при північній стіні сусіднього будинку № 6 (інженер Лімберґер).

1946 рік – лічниця перетворена на Львівську 3-ю міську лікарню; в партеровому будинку розташували аптеку та морґ.

1990-і рр. – 3-я міська лікарня перетворена на шпиталь ім. Митрополита Андрея Шептицького.

2000 рік – Влаштована меморіальна дошка митрополиту А. Шептицькому (худ. Р. Петрук).

Наявність творів мистецтва та їх опис

Меморіальна дошка митрополиту А. Шептицькому на головному корпусі лічниці (худ. Р. Петрук).

Опис території об'єкту

На території пам’ятки розташовані об’єкти, які формують комплекс шпиталю, колишньої Народної лічниці: партерова будівля (XVIII ст.) – стара будівля лічниці, чотириповерхова будівля (1938) – нова будівля лічниці, огорожа з брамою (1938), гаражі (1941, 1990-і), подвір’я, сквер зі студнею. Партерова Г-подібна будівля розташована посередині діляки, зліва, при торцевій стіні буд. № 6 на Озаркевича, розміщені гаражі, справа при вулиці стоїть П-подібний чотириповерховий корпус, до якого з тилу прилягає сквер з групами декоративних кущів та з квітниками; посеред скверу збережена металева студня з помпою. Перед партеровим будинком, між гаражами та чотириповерховим корпусом сформоване подвір’я, заасфальтоване. Вхід на територію шпиталю веде з вулиці Озаркевича через двостулкову браму у центральному пряслі цегляної огорожі та через фіртку – у північному пряслі.

Загальна оцінка

стану

Старий корпус лічниці – партерова Г-подібна будівля: фундаменти – кам’яні; склепіння пивниці – з великих блоків вапняку на вапняно-пісковому розчині, перекриття приміщень – пласкі дерев’яні стелі. Стіни цегляні. Конструкції – несучі повздовжні та поперечні стіни. Ступінь капітальності – мурована будівля з займистим дахом. Збереження первісного вигляду – 75%. Загальна оцінка технічного стану – незадовільна.

2. Адміністративний будинок (новий корпус лічниці) чотириповерхова будівля лічниці (1938 р.) – фундаменти – кам’яні; перекриття – пласкі. Стіни цегляні. Конструкції – несучі повздовжні та поперечні стіни. Ступінь капітальності – мурована будівля з займистим дахом. Збереження первісного вигляду – 95%. Загальна оцінка технічного стану – добра.

3. Огорожа з брамою – мурована з цегли, отинькована. Ступінь капітальності – мурована будівля. Збереження первісного вигляду – 70%. Загальна оцінка тех. стану – задовільна.

Акт технічного стану від 08.11.2013 року

Наявність інженер-них мереж та інжен. обладнання

Водогін, побутова і зливова каналізація, теплові мережі, кабельні мережі, лінії електропередач, газопровід, низькострумні мережі, освітлення, котельня, мережеве оточення.

Дата і № довідки про майнову цінність об’єкту, найменуван. організації, яка про-вела оцінку (в грн.)

Майнова цінність пам’ятки не визначена


12. Перелік складових (для комплексу, визначного місця):

1. Адміністративний будинок (новий корпус лічниці, 1938);2. Старий корпус лічниці (XVIII, 1903-1938); 3. Огорожа з брамою (1938).


13. Територія об'єкту:

Площа

Площа – 3 554 кв. м

Опис меж

Межі ділянки Шпиталю відповідають межам ділянки Народної лічниці, сформованим 1938 року (з постанням нової будівлі). Від півночі ділянка межує з поліклінікою 3-ї міської клінічної лікарні (Озаркевича, 2) і проходить по лінії пн. стіни будівлі лічниці, впираючись у схил, повертає наліво; від заходу межує з ділянками на вул. Сєченова і Шептицьких, проходить по зах. стіні партерового будинку лічниці, повертає наліво і проходить по лінії північної стіни буд. № 6 на Озаркевича; від сходу ділянка огороджена мурованим парканом, попри який проходить вулиця, що розділяє території шпиталю і собору Св. Юра.


14. Оцінка антропологічної, археологічної, естетичної, етнографічної, історичної, мистецької, наукової чи художньої цінності об'єкту:

Якості об’єкту, завдяки яким він набуває культурної цінності як пам’ятка

Об’єкт набув культурної цінності завдяки відповідним критеріям. В історичному аспекті – Шпиталь (народна лічниця) є пам’яткою історії, свідченням змагань українців з допомогою церковної ієрархії до забезпечення всіх сторін свого побуту, зокрема і медичних послуг. Інституція пов’язана з визначними діячами української культури і науки, зокрема: митрополитом УГКЦ Андреєм Шептицьким, д-ром. Євгеном Озаркевичом, д-ром Олександром Барвінським, архітекторами Іваном Левинським та Олександром Пежанським та ін.

В архітектурно-містобудівному аспекті – об’єкт є комплексом різночасових будівель. Партеровий Г-подібний будинок є найдавнішою будівлею не лише Шпиталю, але й західних околиць Святоюрського комплексу, яка походить щонайменше з кінця XVIII ст. і зберігає тогочасні стилістичні риси. Саме в ній від 1903 по 1938 рік розташовувалася Народна лічниця. Чотириповерховий будинок зведений за проектом українського архітектора Олександра Пежанського є зразком медичної установи в стилі функціоналізму з елементами ар деко.


15. Зони охорони пам'ятки:

Організація-розробник науково-проєктної документації

Пам’ятка входить в межі історичного ареалу Львова, в зону охорони ландшафту. Проект зведених зон охорони історичного середовища м. Львова. Ін-т «Укрзахідпроектреставрація», м. Львів. Кер. Р. Могитич, ГАП – Л. Бачинська.

Дата розроблення науково-проєктної документації

2004 р.

Дата і номер доку-менту про затвер-дження науково-проєктної документ.

Рішення виконкому Львівської міської ради №1311 від 09.12.2005 року «Про затвердження меж історичного ареалу та зон регулювання забудови міста Львова».

Короткий опис меж, зон охорони із зазначенням площі кожної зони

Пам’ятка межує з територією комплексу Собору Святого Юра – пам’ятки ЮНЕСКО.


16. Наявність науково-дослідної та науково-проєктної документації на об’єкт:

Найменування документації

Рік розроблення

Автор (організація)

Місце зберігання,

інв. №

Науково- проектна доку менттація не розроблялася











17. Дослідницькі й реставраційні роботи:

Найменування робіт

Рік проведення

Замовник

Виконавець

Підрядна організація

Дослідницькі і реставра ційні роботи не проводились














18. Основні джерела відомостей про об’єкт:

Археологічні метеріяли




Іконографічні матеріяли

Історичні карти 1802, 1836, 1849 років; проекти з буд. справи.

Архівні матеріяли

1. Державний архів Львівської обл. (ДАЛО), ф. 2, оп. 2, спр. 2681.

2. Центральний державний історичний архів України у Львові (ЦДІАУЛ), ф. 186, оп. 8, спр. 629.

3. ЦДІАУ у Львові, ф. 409, оп. 1, спр. 494a.

4. ЦДІАУ у Львові, ф. 684, оп. 1, спр. 2261; 2264.

6. ЦДІАУ у Львові, ф. 684, оп. 1, спр. 2184, арк. 23 зв.-26.

7. Бойко О., Слободян В. Комплекс Святого Юра. Земельні володіння. Історична довідка. Управління охорони історичного середовища міста Львова. Машинопис.

Бібліографічні матеріяли

8. Вуйцик В. Невідомий найдавніший план Святоюрської гори // Вісник інституту Укрзахідпроектреставрація. – Львів, 2002. – Ч. 12. – С. 212-216.

9. Вуйцик В. Архікатедра Св. Юра у Львові // Leopolitana. – Львів: ВНТЛ-Класика, 2013. – С. 159.

10. Мельник Б. Довідник перейменувань вулиць і площ Львова. Львів: Світ, 2001. – С.43.

11. Хроніка // Мета. – Львів, 1938. – Ч. 50.


19. Графічні матеріяли та фотофіксація:

Найменування

Кіль-кість

Дата ви-конання

Виконавець

Картографічні та іконографічні матеріали (світлини)

Ситуаційний план Шпиталю

1







Ситуаційний план Святоюрської гори

1

1755

Бернард Меретин

Фраґмент карти Львова

1

1802




Топографічна карта Львова

1

1836

Kriegsarchiv

Фраґмент кадастрової карти Львова

1

1849

ЦДІАУЛ

Графічні матеріали

Проект добудови пивної

1

1854 р.




Проект добудови льодівні до бровару

1

1879 р.




Проект реконструкції Г-подібного буд.

1

1884 р.




Проект пристосування житлового Г-подібного будинку на лічницю

1

1903 р.

Іван Левинський

Проєкт Народної лічниці

2

1935 р.

Олександр Пежанський

Проєкт огорожі Народної лічниці

1

1938

Інж. Юрій П’ясецький

Проєкт гаража Народної лічниці

1

22.10.1941

Інж. Лімберґер

План відведення земельної ділянки Львівській 3-й міській лікарні

1

1951




Документи

Лист директора Народної лічниці др. Євгена Озаркевича

1

06.06.1903




Лист О. Барвінського про затвердження проекту гаража Народної лічниці

1

17.10.1941







Фотофіксація:

Фото екстер’єру

7

06.2013

Оксана Бойко

Фото деталей

6

06.2013





Паспорт склала:

Посада

Спеціальність, кваліфік. рівень

Прізвище, ініціали

Підпис

Дата складання

Ст наук. співр. Інституту Укрзахідпроектреставрація

канд. арх.

О. Бойко




Листопад 2013



Начальник Відділу охорони культурної

спадщини та культурних цінностей

Львівської облдержадміністрації_______________________________А. С. Левик

Фраґмент карти Львова 1802 року



Метрополійна ділянка з броварнею ((пів-мурована, пів-дерев’яна будівля)) та боднарською майстернею (Г-подібний мурований будинок)

Фраґмент топографічної карти Львова 1836 року. Kriegsarchiw. Wien



Зображена метрополійна ділянка з броварнею та боднарською майстернею.

Фраґмент кадастральної карти Львова 1849 року, ЦДІАУЛ, ф. 186, оп. 8, спр. 629.



Земельна ділянка позначена топографічним № 3875; будівельні ділянки № 1578 (мурований бровар), № 1588 (мурований Г-подібний будинок з мешканням, стайнею та боднарською майстернею, у якому від 1903 по 1938 рр. розташовувалася перша Народна лічниця.

Проект добудови пивної 1854 р. (ДАЛО, ф. 2, оп. 2, спр. 2681).



Прямокутний будинок з підписом «Brauhaus» (бровар) з прибудовою

«Bierstube» (пивна) – під конскр. № 81 2/4; Г-подібний будинок

«Wohnhaus» (житловий) – під конскр. № 82 2/4.

Проект добудови льодовні до бровару 1879 р.

ДАЛО, ф. 2, оп. 2, спр. 2681 (I), арк. 48.



Вулиця Бічна Городоцька названа Пивоварською.

Проект реконструкції Г-подібного будинку 1884 р.

(ДАЛО, ф. 2, оп. 2, спр. 2681 (I), арк. 50).



Підняті стіни та влаштований новий дах.

Проект пристосування житлового Г-подібного будинку на лічницю 1903 р.

Архітектор Іван Левинський. (ДАЛО, ф.2, оп. 2, спр. 2681, арк. 50).



Проєкт Народної личниці 1935 р. Архітектор Олександр Пежанський

(ДАЛО, ф.2, оп. 2, спр. 2681 (II).



Лист директора Народної лічниці др. Євгена Озаркевича

від 6 червня 1903 р. про пристосування існуючого будинку (Г-подібного) на лічницю. (ДАЛО, ф.2, оп. 2, спр. 2681, арк. 50).



Лист О. Барвінського про затвердження проекту гаража Народної лічниці

від 17.10.1941 р. (ДАЛО, ф. 2, оп. 2, спр. 2681).




Проєкт гаража Народної лічниці, 22.10.1941 р.

Інженер Лімберґер (ДАЛО, ф. 2, оп. 2, спр. 2681).



Проєкт сіткової огорожі Народної лічниці,1938 р.

Інженер Юрій П’ясецький (ДАЛО, ф. 2, оп. 2, спр. 2681).



План відведення земельної ділянки Львівській 3-й міській лікарні, 1951 рік.



Ситуаційна схема ділянки Шпиталю імені митрополита Андрея Шептицького на вул. Озаркевича, 4



Ситуаційний план Святоюрської гори. Бернард Меретин, ~1755 р. ЦДІАУЛ




Схожі:

ПОЛОЖЕННЯ про управління містобудування та архітектури Нікопольської міської ради
Управління містобудування та архітектури (далі Управління) є виконавчим органом Нікопольської міської ради та спеціально уповноваженим...
ШОСТЕ СКЛИКАННЯ
Створити Службу містобудівного кадастру у складі відділу архітектури та містобудування Синельниківської міської ради (далі служба...
ПОЛОЖЕННЯ про Службу містобудівного кадастру відділу архітектури...
Створити Службу містобудівного кадастру відділу архітектури та містобудування Синельниківської міської ради чисельністю 2 штатних...
Оцінка історико – культурних рекреаційних ресурсів
В залежності від основних ознак пам’ятки історії і культури поділяються на п’ять основних видів: історії, археології, містобудівництва...
ПАМ’ЯТКА ПЕРШОКУРСНИКУ Дніпропетровськ
Пам’ятка першокурснику: інформаційно-довідкове видання. Дніпропетровськ: Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля, 2014....
ПАМ’ЯТКА ПЕРШОКУРСНИКУ Дніпропетровськ
Пам’ятка  першокурснику: інформаційно-довідкове видання. Дніпропетровськ: Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля, 2013....
ПОЛОЖЕНН Я про відділ містобудівного кадастру управління містобудування...
Відділ містобудівного кадастру (далі відділ) є структурним підрозділом Нікопольської міської ради у складі управління містобудування...
Урок №9 Тема: Пам’ятки арабо-мусульманської архітектури
Обладнання: кабінет комп’ютерних технологій, ПК, учительська презентація по темі «Пам’ятки арабо-мусульманської архітектури», додаткові...
Пам’ятка про адміністративні процедури виписування, видачі і отримання податкових накладних
Зазначена Пам’ятка підготовлена з урахуванням вимог ст. 201 розділу V ПКУ та наказу ДПА України від 21. 12. 2010 р. №969 “Про затвердження...
ПОЛОЖЕНН Я
Відділ архітектурного планування та забудови міста (далі відділ) є структурним підрозділом Нікопольської міської ради у складі управління...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка