ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з начальницьким складом СДПЧ-3 з цивільної оборони


Скачати 94.21 Kb.
Назва ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з начальницьким складом СДПЧ-3 з цивільної оборони
Дата 19.04.2013
Розмір 94.21 Kb.
Тип План-конспект
bibl.com.ua > Інформатика > План-конспект


“З А Т В Е Р Д Ж У Ю”

Начальник С Д П Ч – 3

по охороні Заводського району

майор внутрішньої служби

О.І. Корчинський

жовтня 2003 року.

ПЛАН-КОНСПЕКТ

для проведення заняття з начальницьким складом СДПЧ-3

з цивільної оборони.
ТЕМА: Тактика дій у випадку загрози хімічного зараження. Захист особового складу від зараження збудниками інфекційних хвороб в умовах можливого застосування бактеріальних (біологічних) засобів
МЕТА: вивчити з особовим складам чергових караулів основні дії особового складу у випадку загрози хімічного зараження.
ЧАС:1година.
МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: учбовий клас.
ЛІТЕРАТУРА: Пос·бник по протипожежн·й служб· цив·льној оборони.”.
Хід заняття.
1.Організаційний момент – 5 хвилин:

- перевірка присутніх;

оголошення теми і мети заняття, питань які вивчатимуться.
2.Контроль знань – 5 хвилин;

- перевірка засвоєння раніше пройденого матеріалу.

3.Викладення матеріалу теми – 40 хвилин.

1. Дії особового складу за сигналами ЦО.

2. Табельні та підручні засоби індивідуального захисту та порядок јх збереження.

3. Призначення та устрій засобів хімічної розвідки та дозиметричного контролю.








Сигнал "УВАГА ВСIМ" повідомляє населення про надзвичайну обстановку в мирний час i на випадок нападу противника у воєнний час.

Сигнал подається органами ЦО за допомогою сирен i виробничих гудкiв (тривалi гудки означають попереджувальний сигнал).

Почувши попереджувальний сигнал, необхiдно включити радiо, телевiзор i прослухати текст інформації про дії населення пiсля одержання сигналу.

Якщо немає радiо, телевізора або вони не працюють, слiд з’ясувати значення i змiст інформації у сусiдiв або iнших людей, якi знають про неї.

Пiсля одержання інформації необхiдно виконати всi вказівки тексту інформації сигналу.

У разi раптового нападу противника захист особового складу i пожежної технiки протипожежної служби мiст, вiднесених до групи по цивiльнiй оборонi i об’єктiв особливої важливостi, розташованих поза межами цих мiст, досягається негайним укриттям у захисних спорудах i розосередженням у замiську зону.

По сигналу "АВАРIЯ НА АЕС" вказується мiсце, час, масштаби аварії, iнформацiя про радiацiйну обстановку та дії населення. Якщо є загроза забруднення радiоактивними речовинами , необхiдно провести герметизацiю житлових, тваринницьких , складських примiщень. Провести заходи захисту вiд радiоактивних речовин сiльськогосподарських тварин, кормiв, урожаю, продуктiв харчування та води.

Прийняти йоднi препарати. Надалi дiяти вiдповiдно вказiвок штабу ЦО.

По сигналу "АВАРIЯ НА ХIМIЧНО-НЕБЕЗПЕЧНОМУ ОБ’ЄКТІ" повідомляється мiсце, час, масштаби аварії, iнформацiя про можливе хiмiчне зараження території, напрямок та швидкiсть руху зараженого повiтря, райони, яким загрожує небезпека. Дається iнформацiя про поведiнку населення.

Залежно вiд обставин залишатися на мiсцi у закритих житлових примiщеннях, на робочих мiсцях, не залишати їх i, застосувавши засоби індивідуального захисту, направитись на мiсце збору для евакуації або захиснi споруди.

Надалi дiяти вiдповiдно вказiвок штабу ЦО.

По сигналу "ЗАТОПЛЕННЯ" повідомляється район, в якому очікується затоплення в результатi пiдйому рiвня води чи аварії на дамбi. Населення, яке проживає в даному районi, повинно взяти необхiднi речi, документи, продукти харчування, воду, виключити електроенергiю, відключити газ i зiбратись у вказаному мiсцi для евакуації. Повiдомити сусiдiв про стихiйне лихо i надалi слухати iнформацiю штабу ЦО.

По сигналу "ШТОРМОВЕ ПОПЕРЕДЖЕННЯ" подається iнформацiя для населення про посилення вiтру. Населенню необхiдно зачинити вiкна, дверi. Закрити в примiщеннях сiльськогосподарських тварин. Повiдомити сусiдiв.

Населенню, при можливостi перейти в пiдвали, погреби.

Сигнал "ПОВIТРЯНА ТРИВОГА".

Подається для всього населення. По радiо подається текст :»Увага! Увага! Повiтряна тривога! Повiтряна тривога!" Одночасно з цим сигнал дублюється сиренами, гудками підприємств i транспорту. Тривалiсть сигналу 2-3 хвилини.

По сигналу "ПОВIТРЯНА ТРИВОГА" начальник протипожежної служби зобов’язаний:

- негайно направити на замiський пункт керування оперативну групу штабу служби (у неробочий час на замiський пункт керування направити штаб пожежогасiння) для приведення його в робочий стан;

- не пiзнiше 30 хв. з моменту одержання сигналу розсередити за межами зони можливих значних руйнувань i сховати у захисних спорудах особовий склад чергової змiни гарнiзону пожежної охорони, а також бойову i резервну технiку. Особовий склад чергової змiни , бойову i резервну пожежну технiку, що перебуває за зоною можливих великих руйнувань, розосередити у замiську зону у райони розташування зведених загонiв;

- укрити особовий склад штабу служби у робочий час в сховищi за мiсцем роботи. В неробочий час особовий склад штабу служби укривається за мiсцем проживання;

- забезпечити оповiщення особового складу вiльного вiд служби який проживає у замiськiй зонi, його самостiйне прибування у райони розмiщення зведених загонiв. Особовий склад, що мешкає в пожежнiй частинi або в безпосередній близькостi (до 1 км) вiд неї i вiльний вiд служби, зiбрати до мiсця служби, укрити в сховищах, а при можливостi направити разом з черговою змiною за межi зони можливих значних руйнувань для подальшого укриття або в замiську зону в райони розташування зведених загонiв;

- направити в район розташування зведених загонiв черговi караули гарнiзонiв пожежної охорони i пожежних частин мiст, не вiднесених до груп по цивiльнiй оборонi, райцентрiв та робiтничих селищ. Зiбрати по тривозi особовий склад цих гарнiзонiв i частин, вiльних вiд служби, ввести в бойову обслугу резервну пожежну технiку;

- розпочати формування зведених загонiв;

- привести в робочий стан радiомережi i радiонаправ- лення, органiзувати стiйкий радiозв’язок мiж штабом служби, зведеними загонами i начальниками протипожежних служб ЦО мiст i районiв;

Сигнал "ВIДБIЙ ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ"

Органами ЦО через радiотрансляцiйну мережу передається текст :»Увага! Громадяни! Вiдбiй повітряної тривоги!".

По цьому сигналу особовий склад протипожежної служби в залежностi вiд конкретної обстановки зобов’язаний негайно розпочати подальшу виконання заходiв повно i готовностi або протипожежне забезпечення рятувальних та iнших невiдкладних робiт.

Сигнал "РАДIАЦIЙНА НЕБЕЗПЕКА".

Подається в населених пунктах i районах, в напрямку яких рухається радiоактивна хмара, що утворилася при вибуху ядерного боєприпаси.

По цьому сигналу необхiдно надiти протигаз а при його вiдсутностi респiратор, протипильну тканинну маску або ватно-марлеву пов’язку, взяти пiдготовлений запас продуктiв харчування та води, медикаменти, предмети першої необхiдностi i укритись в сховищi або протирадiацiйному укриттi. В випадку вiдсутностi спеціальних захисних споруд, захистом вiд радiоактивного зараження можуть стати кам’яні будiвлi та пiдвали.

Вихiд з сховищ та укрити дозволяється тiльки по розпорядженню мiсцевих органiв ЦО.

В сiльських районах, тварин треба загнати в герметизованi i пiдготовленi для довгого утримання, примiщення. Щiльно зачинити всi дверi та люки кладових, погребiв та iнших мiсць зберігання запасiв продовольства та кормiв, перевiрити герметизацiю тваринницьких, пiдсобних та iнших примiщень.

Сигнал "ХIМIЧНА ТРИВОГА"

Подається при загрозi або безпосередньому виявленнi хiмiчного або бактерiологiчного нападу (зараження). По цьому сигналу необхiдно швидко надiти протигаз та засоби захисту шкiри (тi якi є в наявностi) i укритись в захиснiй спорудi. При загрозi хiмiчного зараження (в випадку очікуваної роботи на зараженiй території або подолання дiлянки зараження) треба прийняти антидот, а при аналогiчних умовах бактерiологiчного зараження протибактерiальний засiб №1 з аптечки АI-2. Якщо захисної споруди поблизу не виявилось то в якостi укриття вiд ураження аерозолями отруюючих речовин i бактерiальних засобiв можна використовувати житловi, виробничi та пiдсобнi примiщення.

В сільській мiсцевостi по сигналу "ХIМIЧНА ТРИВОГА" треба прийняти мiри по захисту тварин, запасiв продовольства та кормiв, а також водозабiрних колодцiв, ще раз перевiрити герметизацiю примiщень.

Необхiдно бути дуже уважним i суворо дотримуватись розпоряджень органiв ЦО. Про те, що небезпека хiмiчного чи бактерiологiчного зараження минула та про порядок подальших дiй розпорядження потупить по тим же каналам зв’язку, що й сигнал оповiщення.

Оповiщення населення про загрозу виникнення надзвичайних ситуацiй у мирний i воєнний час та постiйне iнформування його про наявну обстановку - одне з важливих завдань ЦО України. Для цього створюється система, органiзацiйно-технiчне об’єднання засобiв для передачі сигналiв i розпоряджень органiв управлiння, штабiв ЦО.
Для визначення в повiтрi, на мiсцевостi, на бойовiй технiцi зарiна, зашана, iпрiта, фосгена, дифосгена, синильноi кислоти, хлорциана а також парiв v-газiв в повiтрi застосовуеться у пожежнiй охоронi.

Прилад складаеться iз корпуса з кришкою i розмiщених в них ручного насоса,паперових касет з iндiкаторними трубками,противодимних фiльтрiв насадки до насосу, захисних ковпачкiв, електролiхтаря, корпуса i патронiв до них.

Крiм того,в комплект приладу входять пам"ятка, iнструкцiя-пам"ятка по роботi з приладом, iнструкцiя-пам"ятка по визначенню зарiна,зашана, v-газiв,iнструкцiя по експлуатацii приладу.

Для переноски приладу е в наявностi плечовий ремiнь з тесьмою.

Вага приладу-2,3 кг.

1.Ручний насос-поршневий,служить для прокачування дослiдуемого повiтря через iндикаторнi трубки. При 50 качках насосу в 1 хвилину через iндикаторну трубку проходить 1,8-2 л.повiтря.

2.Касета- служить для розмiщення десяти iндикаторних трубок з одинаковим маркуванням.

3.Насадка-служить для роботи з прибором в диму,при визначеннi О.Р. на грунтi, озброеннi, бойовiй технiцi, одязi та iнших предметах.

4.Iндикаторнi трубки-служать для визначення отруйних речовин i являють собою запаянi склянi трубки в серединi яких знаходиться поповнювач i одна чи двi склянi ампули з реактивами. Маркiювання нанесене на верхнiй частинi трубки.

5.Захиснi ковпачки служать для захисту внутрiшньоi поверхнi насадки вiд зараження плямами стiйких отруйних речовин i для помiщення проб грунта та сипучих матерiалiв.

6.Протидимнi фiльтри складаються iз одного слою фiльтруючого матерiалу i декiлькох слоiв капроновоi тканини i служать для визначення парiв отруйних речовин в диму.

7.Електролiхтар-застосовуеться для погляду у нiчний час за змiнами окрасу iндикаторних трубок.

8.Грiлка служить для пiдiгрiву трубок при визначеннi ОР при низьких температурах повiтря вiд-40 до-15оС.Грiлка складаеться iз корпусу i патронiв.

Робота з приладом.

При пiдготовцi приладу до роботи необхiдно перевiрити наявнiсть в приладi всiх предметiв i бути впевненим в iх придатностi.

Користуватись iнструкцiею.

1.Вiдкривати кiнцi iндiкаторних трубок необхiдно слiдуючим чином:

-взяти насос в лiву руку ,а iндикаторну трубку в праву,

-зробити надрiз кiнця iндикаторноi трубки за допомогою ножа,

-вставити подрiзаний кiнець трубки в одне iз заглублень для вiдлому i обламати його,натиснувши на трубку,

-таким же чином вiдкрити трубку з другого кiнця.

2.Розбивати ампули iндiкаторних трубок треба слiдуючим чином:

-вставити вiдкриту IТ в отвiр ампула вскривача насоса з таким же маркуванням,як i на iндекаторнiй трубцi,при цьому насос тримаеться головкою до верху,а штир повинен зайти в IТ,

-м"яко повертаючи IТ, натиснемо на штир ампуло вскривача до тих

- пiр,коли повнiстю не буде розбита ампула,

-вийняти IТ i, взявши за °° маркований кiнець, рiзко тряхнути ii.

3.Для того,щоб закрiпити в насадцi протидимний фiльтр,слiд:

-взяти iз приладу насадку,поворотом посадити влiво отворити зазор 2-3 мм мiж ямкою i кiльцем,

-достати протидимний фiльтр i вставити його у вказаний зазор фiльтруючим матерiалом до верху i затиснути фiльтр.

4.Грiлку приладу застосовують:

-для вiдiгрiву ампул,

-для подiгрiву трубок з червоним кiльцем i точкою при низьких температурах,

-для пiдiгрiву трубок з жовтим кiльцем при температурi нижче 15 оС.

Робота з приладом вночi може бути успiшна тiльки тодi,коли прилад пiдготовлений до роботи ранiше.

Визначення отруйних речовин в повiтрi виявляеться по зовнiшнiм ознакам i за показами iндикаторних трубок згiдно з iнструкцiею по експлуатацii.

Визначення ОР в повiтрi ст.15 Ц.О




Під запис

Під запис




4. Закріплення вивченого матеріалу 5 хв.

Питання для закріплення:

4,1 Які є сигнали ЦО в мирний час?

4,2 Які є сигнали ЦО у військовий час?

4,2 Назвіть прилади радіаційного контролю та хімічної розвідки.
5. Підбиття підсумків – 5 хв.:

- вказати на питання, які вимагають підвищеної уваги;

- оголосити оцінки;

- відповісти на запитання.


Конспект склав:

начальник 4-го караулу

ст. лейтенант вн. сл. Ю.С.Лосяк.

05 ” жовтня 2003 року.


Схожі:

ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з особовим складом СДПЧ-3 з цивільної оборони
ТЕМА: Закон України “Про Цивільну оборону України”. Єдина державна система запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення практичного заняття по медичній підготовці...
МЕТА ЗАНЯТТЯ: Учбова: Тренувати начальницький склад діям при наданні першої долікарняної допомоги
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення занять з технічної підготовки з начальницьким складом СДПЧ-3
НАВЧАЛЬНА МЕТА: вивчити з начальницьким складом частини порядок розрахунок часу роботи в протигазі АСП-2
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення практичного заняття по безпеці праці...
Тема 4 Травматизм та професійні захворювання. Заходи щодо їх запобігання. Порядок проведення розслідування нещасних випадків на службі...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з начальницьким складом СДПЧ-3 з функціональної підготовки
ТЕМА: Порядок розгляду пропозицій, заяв і скарг та організація особистого прийому громадян в апаратах та підрозділах ДПО
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з функціональної підготовки з начальницьким складом частини
МЕТА: вивчити з начальницьким складом частини основні вимоги Закону України “ Про державну службу “
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення пожежно-тактичних занять з начальницьким складом СДПЧ-3
НАВЧАЛЬНА МЕТА: вивчити з начальницьким складом частини особливості організації гасіння пожеж на складах і резервуарних парках нафти,...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з гуманітарної підготовки з...
ТЕМА: “ 26 квітня 2006 року 20 річниця аварії на Чорнобильській АЕС. Чорнобиль це спільний біль, що не має кордонів.”
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення заняття з функціональної підготовки з начальницьким складом СДПЧ-3
Призначення і основи організації технічної служби Державного департаменту пожежної безпеки МВС України
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з гуманітарної підготовки з...
ТЕМА: Система роботи органів управління щодо зміцнення дисципліни та правопорядку. Форми і методи індивідуально-виховної роботи
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка