А цензори хто…?


Скачати 48.81 Kb.
Назва А цензори хто…?
Дата 08.04.2013
Розмір 48.81 Kb.
Тип Вопрос
bibl.com.ua > Інформатика > Вопрос



СТАТТЯ
А цензори хто…?

Віктор Ткачук
Українські засоби масової інформації киплять від обурення через неприховану цензуру, розпочату після обрання Президента Януковича. Вулиці прикрашають рекламні плакати, зовнішня реклама зображає мікрофон в петлі…Наче це вперше, коли хтось намагається накласти цензуру на українські засоби масової інформації.
Давайте розберемось. Будь-які прояви цензури засобів масової інформації є порушенням статті 19 Загальної декларації прав людини, прийнятої Організацією Об’єднаних Націй, стороною якої є і Україна, тому її потрібно побороти за будь-яку ціну. Цензура – це посягання на нашу свободу.
У випадку мерзенних «темників» часів Кучми було зрозуміло, хто ініціатор і кого звинувачувати. Але сьогодні уряд обирає інший курс, той, що дозволяє заперечувати власну причетність. Я впевнений, що якщо хоча б один засіб масової інформації отримав відповідні інструкції, невдовзі повідомлення про це було б в Інтернеті. Ні, цього разу вони були значно обережніші: повідомлення донесли треті сторони напряму власникам засобів масової інформації.
Ось тут народжується дилема, оскільки більшість власників медіа люди партійні: належать до Партії Регіонів чи до опозиційних фракцій. Я можу зрозуміти, чому «союзники» уряду вирішили підкоритися. Але чому опозиція зробила те саме? Очевидно, вони б мали скористатися з можливості завдати Президентові та новому уряду максимально сильного удару з власної медіа-зброї. Але не скористалися. Отже, нам залишається лише роздумувати над тим, хто ж насправді ці таємні цензори, що мають таку владу? Може прем’єр - міністр за підтримки податкової міліції або СБУ, що справляє тиск на депутатів, чиї таємниці, виявляється, не такі вже й таємні? Чи, можливо, це «клуб депутатів» намагається не засмучувати Президента? Насправді, не важливо, як вони намагаються прикрити ініціаторів перед судом громадськості, важливо, що страждає репутація Президента та країни в цілому.
Ще одне питання залишається без відповіді – чому Президента так засмучують негативні відгуки преси? Це його не мало б турбувати, адже як мовиться у приказці: «Називай хоч горщиком, тільки в піч не став». Рішення загадки – не Президент, а невдалі дії президентської ПР команди, яка те й робить, що прикриває президентську спину. У сучасному світі розвинутих комунікаційних технологій битва між позитивними та негативними новинами переросла у справжню війну, переможцями з якої виходять найбільш професійні. Проблема у тому, що Банковій конче не вистачає кваліфікованих спеціалістів по зв’язкам із громадськістю. У результаті маємо параною на Банковій, яка призводить до розповсюдження цензури.
Адміністрація слугувала б інтересам Президента набагато ефективніше, якщо б найняла команду професійних спеціалістів по зв’язкам із громадськістю, які знають напевне, як створити баланс позитивних і негативних повідомлень преси. Така стратегія принесла б набагато кращі результати за ті, яких вони досягнуть, намагаючись прикрити цензурою вже відкритий глечик.
На жаль, не лише уряд взяв на себе роль цензорів. Редактори піддаються жорсткій цензурі зі сторони власних організацій, але цього разу це не якийсь державний службовець, що ховається у темному кутку, а їх власні рекламні відділи. Сьогодні в Україні позитивні новини, зокрема, що стосуються бізнесу, вважаються «рекламними» і, таким чином, рекламні відділи наполягають, щоби за такі новини платили. Негативні новини, натомість, вважаються «правдивими», тому вартими висвітлення. Це – комерційна цензура, і вона існує вже далеко не перший рік. Ви прагнете зрозуміти, чому образ нашої країни настільки негативний? Проблема частково пояснюється такою політикою засобів масової інформації.
Прикро, але наші редактори не багато навчилися за останні 20 років. ЗМІ досягають успіху лише тоді, коли пропонують читачеві цікаву та корисну інформацію. Люди просто не платитимуть за рекламу інших людей, як би старанно її не прикривали. Тираж наших найбільших газет менший за тираж більшості жіночих журналів. Отже, громадськість голосує через власні гаманці. І, все одно, багато газет продовжують штампувати те саме політичне «казна-що» разом із прихованою рекламою, пояснюючи це тим, що їм потрібні прибутки. Якщо б вони правильно побудували власну стратегію ведення бізнесу та давали читачеві те, чого він потребує, замість того, щоб слідувати наказам господарів-політиків, прибуток з платної журналістики був би не потрібний.
То куди ж веде уся ця цензура? Їм вдасться вимкнути Інтернет чи збудувати стіну на зразок китайської? Вони зможуть вимкнути усі мобільні телефони та відновити систему шпигування часів Радянського Союзу? Врешті решт буде більш вигідно розробити політику, що здобуде позитивні відгуки, ніж намагатися повернути країну у Середньовіччя.
Цензура у всіх своїх проявах – це образа для будь-якої демократичної країни. Свобода слова та свобода від цензури – наші невід’ємні права. І поки власники засобів масової інформації не приймуть рішення скасувати власну цензуру, вони позбавлені морального права скаржитися на уряд, який робить те саме, що й вони.
Автором статті є генеральний директор Фонду «Спочатку Люди», в минулому заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, депутат Верховної Ради України, радник Президентів та Прем’єрів України.
Опубліковано 12.07.2010 на сайті BBC Ukrainian

http://www.bbc.co.uk/ukrainian/ukraine/2010/07/100712_ukraine_censorship_im.shtml

Фонд «Спочатку люди» – це відкритий фонд демократії, некомерційна, неполітична організація, метою якої є побудова демократії шляхом діалогу, активного спілкування, підтримки громадської думки посередництвом ефективної громадської експертизи.
Ми прагнемо створити таку реальність, за якої розвиток України спиратиметься на волю народу і універсальні демократичні принципи: рівність, свободу, справедливість.
Роботу над проектом було розпочато у грудні 2008 року. Зараз у стадії формування Рада директорів та Рада експертів фонду. Команда з 45 фахівців забезпечуватиме його діяльність. Фонд відкритий для співробітництва з усіма, хто поділяє його цінності та мету.

За більш детальною інформацією прохання звертатися до:
Бєлова Юлія

Медіа директор

Фонд «Спочатку люди»

Телефон: +38 044 536 1508

Моб.тел.: +38 050 330 88 34

Email: [email protected]

Прес-офіc
Whites Communication / вул. Г. Сковороди, 1, Київ 04070, Україна

Email: [email protected] / Тел.: +38044 536 1508 / Факс: +38044 536 1509

Фонд «Спочатку Люди»

вул. Г. Сковороди, 1, Київ 04070, Україна Тел.: +38044 536 1508

Факс: +38044 536 1509




Схожі:

В березні місяці Італія святкує 150 років об,єднання. Свято яке викликало...
Хто згіден, хто ні; хто протестує, хто критикує, хто підтримує, а декому взагалі байдуже. Але тим не менш живуть під одним прапором,...
Ми раді вітати всіх хто зібрався в цій залі. Вітаємо всіх, хто любить...
Учень: У мене для вас ось така новина! Всїх вчителів направили на семінар, залишилися тільки математики. І у нас сьогодні 6 уроків...
До уваги батьків!
Учити жити — це значить передавати із серця в серце моральні багатства. І передає ці багатства той, хто з колиски пестить дитину,...
Двоє гравців по черзі кладуть п'ятикопійчані монети на круглий
Той, кому нікуди покласти монету, програє. Хто за умови дотримання правил гри виграє — той, хто ходить першим, чи той, хто ходить...
Програє той, хто не може зробити хід. Хто перемагає при найкращій грі?
Задача Двоє по черзі кладуть п'ятаки на круглий стіл, причому так, щоб вони не накладались один на одного. Програє той, хто не може...
БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
Хто такий незнайомець” (яких дорослих ти знаєш, хто вони такі, з ким і як можна поводитись)
Аскетичні науки І. ВСТУПНА АСКЕТИЧНА НАУКА
Хто бажає великого, високого достоїнства, хто хоче стояти все при Христі, а почує голос:,Коли хто служить мені, нехай іде за мною;...
Пісня  «Школярики» До школи радо хто спішить? Старанно хто уроки вчить?
Ведучий    Добридень! Шановні гості, вчителі, батьки, бабусі, дідусі, раді вас вітати!
Що таке толерантність?
«Усі люди мають недоліки – хто більші, хто менші. Ось чому і дружба, і допомога, і спілкування були б неможливими, якби не існувало...
Що бажається для України в колядці „Ой хто, хто Миколая любить”?
Про які рослини згадується в „Засівній”? (Про капусту, петрушку, часник, цибулю, пшеницю)
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка