Тема «Налагодження протоколів TCP/IP»


Скачати 86.66 Kb.
Назва Тема «Налагодження протоколів TCP/IP»
Дата 06.04.2013
Розмір 86.66 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи

Комп’ютерні системи і мережі


Лабораторна робота № 11-12 .

Тема «Налагодження протоколів TCP/IP».

Мета: Навчитися налагоджувати мережні протоколи.

Хід роботи.

  1. Протокол TCP/IP — промисловий стандарт, що дозволяє організувати комп'ютерну локальну мережу підприємства і зв'язувати комп'ютери, що працюють під управлінням Windows XP Professional.

  2. Використання протоколу TCP/IP у Windows XP Professional дає наступні переваги: мережний протокол з маршрутизацією підтримують майже всі операційні системи. Крім того, майже усі великі мережі засновані на TCP/IP;ця технологія дозволяє з'єднувати різнорідні системи за допомогою стандартних утиліт зв'язку для доступу і передачі даних. В Windows XP Professional входять деякі з цих стандартних утиліт; забезпечує надійне, розширюване інтегроване середовище на основі моделі «клієнт — сервер», яка працює на різних платформах. TCP/IP підтримує інтерфейс Microsoft Windows Sockets (Winsock), що ідеально підходить для розробки прикладних програм «клієнт — сервер» на стеках Winsock; можливість отримання доступу до ресурсів Інтернет.

  3. Протокол TCP/IP заснований на концептуальній моделі, що складається з чотирьох рівнів ..

  4. Чотири рівні набору протоколів TCP/IP.

Рівень Інтернету

Формує пакети в дататаграми Інтернету і виконує всі необхідні алгоритми маршрутизації. Використовує чотири протоколи — Internet Protocol (IP), Address Resolution Protocol (ARP), Internet Control Message Protocol (ІСМР)і Internet Group Management Protocol (IGMP)

Протокол

Опис

IP

Забезпечує доставку пакетів для всіх інших протоколів у наборі. Не гарантує доставку пакета чи правильну послідовність пакетів. Не виправляє помилки (загублені, дубльовані або затримані пакети, пакети, що доставлені в невірній послідовності).

ARP

Забезпечує відображення IP-адреси в MAC-адресу. За допомогою широкомовного запиту передає спеціальний пакет ARP, що містить IP-адресу одержувача. Підрівень MAC з'єднується безпосередньо з мережною картою комп'ютера і відповідає за безпомилкову доставку даних між двома комп'ютерами в мережі

ICMP

Забезпечує з'єднання між вузлами мережі з метою спільного використання інформації про помилки і стан мережі.

IGMP

Забезпечує багатоадресну передачу для з'єднання і управління інформацією між пристроями в групі багатоадресної IP-передачі. Трафік багатоадресної IP-передачі здійснюється на одну МАС-адресу, але обробляється декількома вузлами. IGMP інформує сусідні маршрутизатори багатоадресної передачі про членство вузла групи в конкретній мережі. Windows ХР Professional підтримує можливість багатоадресної передачі, що дозволяє розроблювачам створювати програми багатоадресної передачі типу служби NetShow у Microsoft Windows 2000 Server

Транспортний рівень

Реалізує сеанси зв'язку між комп'ютерами. Найкращий метод доставки даних визначається транспортним протоколом (таблиця 7.2): протоколом управління передачею (Transmission Control Protocol, TCP), протоколом датаграм користувача (User Datagram Protocol, UDP).

Протоколи, що входять у транспортний рівень

TCP

Надає, орієнтований на з'єднання надійний спосіб комунікації прикладних програм, що передають великі обсяги даних відразу чи потребуючих підтвердження після одержання даних. Після передачі даних вузол одержувача повинен послати підтвердження (АСК) про одержання. Якщо АСК не прийнятий, дані передаються повторно. TCP гарантує доставку пакетів, правильну послідовність даних і формує контрольну суму, яка підтверджує коректність заголовка пакета і його даних.

UDP

Забезпечує зв'язок, не встановлюючи з'єднання і не гарантуючи доставку або правильну послідовність передачі пакетів. Прикладні програми, які використовують UDP, як правило, передають маленькі обсяги даних за один раз. Надійна доставка покладається на прикладну програму.

івень прикладних програм

Прикладні програми одержують доступ у мережу. Для рівня прикладних програм розроблено безліч стандартних утиліт і служб TCP/IP — File Transfer Protocol (FTP), Telnet, Simple Network Management Protocol (SNMP), система доменних імен (Domain Name System, DNS) і т.д.

TCP/IP надає два інтерфейси для мережних прикладних програм, призначених для роботи з набором протоколів TCP/IP: Winsock і інтерфейс NetBIOS по TCP/IP (NetBT)

Інтерфейси, через які прикладні програми використовують служби TCP/IP

Winsock

стандартний інтерфейс між прикладними програмами на основі сокетів і протоколів TCP/IP. Прикладна програма задає протокол, IP-адресу вузла одержувача і порт прикладної програми одержувача. Інтерфейс Winsock надають служби, що дозволяють прикладним програмам зв'язуватися з заданим портом і IP-адресою на вузлі, ініціалізувати і дозволяти з'єднання, посилати й одержувати дані, а також закривати з'єднання.

NetBT

стандартний інтерфейс для сервісів NetBIOS, включаючи сервіс імен, датаграм і сесій, а також стандартний інтерфейс між прикладними програмами на основі NetBIOS і протоколами TCP/IP.

Настроювання TCP/IP і усунення несправностей

Кожний вузол TCP/IP має власну IР-адресу (статичну чи динамічну). Остання привласнюється автоматично за допомогою DHCP-сервера (Dynamic Host Configuration Protocol).

Використання статичної IP-адреси

Для кожної плати мережного адаптера в комп'ютері, що використовує TCP/IP, ви можете установити IP-адресу, маску підмережі і шлюз за замовчуванням

Для настроювання TCP/IP з використанням статичної IP адреси виконайте дії:

Натисніть Пуск (Start), Панель управління (Панель управления)
У вікні Панель управління (Панель управления або Control Panel) натисніть Мережа і підключення до Інтернету (Сеть и подключения к Интернету).

У вікні Мережа і підключення до Інтернету (Сеть и подключения к Интернету) натисніть Мережні підключення (Сетевые подключения), натисніть правою кнопкою миші Локальні підключення (Локальные подключения) і потім натисніть пункт меню Властивості (Свойства).

У діалоговому вікні Властивості: локальна мережа (Свойства: локальная сеть) натисніть Протокол Інтернету TCP/IP (Протокол Интернета TCP/IP), переконайтеся, що прапорець ліворуч установлений, і потім натисніть Властивості (Свойства).

Удіалоговому вікні Властивості: Протокол Інтернету TCP/IP (Свойства: Протокол Интернета TCP/IP), на вкладці Загальні (Общие), натисніть перемикач Використовувати наступну IP-адресу (Использовать следующий адрес IP), введіть параметри настроювання TCP/IP і потім натисніть ОК.

Натисніть ОК, щоб закрити діалогове вікно Властивості: локальна мережа (Свойства: локальная сеть), і потім закрийте вікно Мережні підключення (Сетевые подключения).

Для настроювання клієнта DHCP виконайте дії:
Натисніть Пуск (Старт або Start), Панель управління (Панель управления)

У вікні Панель управління (Панель управления) натисніть Мережа і підключення до Інтернету (Сеть и подключения к Интернету).

У вікні Мережа і підключення до Інтернету (Сеть и подключения к Интернету) натисніть значок Мережні підключення (Сетевые подключения) двічі натисніть Локальні підключення (Локальные подключения) і потім натисніть пункт меню Властивості (Свойства) У діалоговому вікні Властивості: локальна мережа (Свойства: локальная сеть) натисніть Протокол Інтернету TCP/IP (Протокол Интернета TCP/IP), упевніться, що прапорець ліворуч установлений, і потім натисніть кнопку Властивості (Свойства). У діалоговому вікні Властивості: Протокол Інтернету TCP/IP (Свойства: Протокол Интернета TCP/IP), на вкладці Загальні (Общие або General), натисніть перемикач Одержати IP-адресу автоматично (Получить IP-адрес автоматически).

Натисніть OK, щоб закрити діалогове вікно Властивості: локальна мережа (Свойства: локальная сеть) і потім закрийте вікно Мережні підключення (Сетевые подключения).

Використання автоматичного призначення IP-адрес

У Windows XP Professional реалізація TCP/IP підтримує автоматичне призначення IP-адрес для простих локальних мережних конфігурацій. Цей механізм адресації — розширення динамічного призначення IP-адрес для мережних адаптерів, яке дозволяє виконувати настроювання IP-адрес без призначення статичної IP-адреси чи встановлення служби DHCP. Автоматичне призначення IP адрес доступно за замовчуванням у Windows XP Professional, що дозволяє користувачам, працюючим вдома, і тим, хто займається дрібним бізнесом, створити функціонуючу одиночну підмережу на основі TCP/IP без необхідності настроювати TCP/IP-протокол вручну чи встановлювати DHCP-сервер.

Робота функції автоматичного призначення IP-адрес, показана на рис




CP/IP у Windows XP Professional намагається знайти DHCP-сервер у приєднаній мережі для динамічного призначення IP-адреси.

2. Якщо під час завантаження DHCP-сервер відсутній (наприклад, якщо він виключений на обслуговування чи ремонт), клієнт не може отримати IP-адресу.

3. Функція автоматичного призначення IP-адрес генерує IP-адресу у формі 169.254.х.у (де х.у — унікальний ідентифікатор клієнта) і маску підмережі 255.255.0.0.

Після генерації адреси комп'ютер розсилає широкомовним способом цю адресу і потім привласнює її собі, якщо інші комп'ютери не відповідають. Комп'ютер використовує цю адресу, поки не знайде DHCP-сервер і не отримає від нього інформацію про параметри. Таким чином, два комп'ютери, підключені до мережного концентратора, можуть перезапускатися без настроювання IP-адрес і використовувати TCP/IP для доступу в локальну мережу.

Якщо комп'ютер настроєний як клієнт DHCP, попередньо отримав дозвіл від DHCP-сервера і термін дії дозволу не минув під час початкового завантаження, то послідовність подій трохи інша. Клієнт намагається відновити дозвіл у DHCP-сеpвера. Якщо йому не вдається зв'язатися з DHCP-сервером протягом спроби поновлення, він намагається надіслати запит шлюзу за замовчуванням, зазначеному в дозволі.

Якщо шлюз за замовчуванням відповідає на запит, клієнт DHCP припускає, що він все ще знаходиться в тій же мережі, де одержав поточний дозвіл, тому він продовжує використовувати дозвіл. За замовчуванням клієнт намагається відновити дозвіл, коли минуло 50% призначеного часу дії дозволу. Якщо шлюз за замовчуванням не відповідає на запит, клієнт припускає, що він був переміщений в іншу мережу, де у даний момент немає служби DHCP, і далі він автоматично настроює параметри, як описано вище. Після настроювання він намагається знайти DHCP-сервер кожні 5 хвилин.

Відключення автоматичного призначення IP-адреси

За замовчуванням функція автоматичного призначення IP-адреси дозволена. Однак ви можете відключити її, виконавши альтернативне настроювання, що використовується, якщо DHCP-сервер не вдається знайти

Застосування утиліт TCP/IP
У Windows XP Professional включені утиліти, показані на рис. 7.6, які ви можете використовувати для діагностики TCP/IP і перевірки зв'язку . Усі ці діагностичні утиліти виконуються з командного рядка. Для одержання інформації про те, як їх використовувати (за винятком Hostname і Tracert), відкрийте командний рядок, наберіть команду із символами /? і потім натисніть Enter. Наприклад, для одержання інформації про утиліту ping відкрийте командний рядок, наберіть ping /? і потім натисніть Enter.
Для використання утиліти Hostname відкрийте командний рядок, наберіть hostname і потім натисніть Enter. Утиліта Hostname повертає ім'я локального комп'ютера.
Для одержання інформації про те, як використовувати утиліту Tracert, відкрийте командний рядок, наберіть tracert і потім натисніть Enter.


Утиліта

Опис

FTP

Надає двонаправлену передачу файлів між комп'ютером під управлінням Windows XP Professional і будь-яким вузлом TCP/IP із запущеним FTP Windows 2000 Server.

Trivial File Transfer Protocol (TFTP)

Надає двонаправлену передачу файлів між комп'ютером з Windows XP Professional і вузлом TCP/IP із запущеним TFTP

Telnet.

Надає емуляцію терміналу вузлу TCP/IP із запущеним Telnet.

RCP

Копіює файли між клієнтом і вузлом, що підтримує RCP; наприклад, комп'ютер з Windows XP Professional і вузол UNIX

RSH

Виконує команди на вузлі UNIX

REXEC

Виконує процес на віддаленому комп'ютері

Finger

Витягає системну інформацію з віддаленого комп'ютера, що підтримує TCP/IP і утиліту Finger

Тестування настроювання TCP/IP
Після настроювання TCP/IP і перезапуску комп'ютера необхідно перевірити засобами утиліт командного рядка Ipconflg і Ping параметри і з'єднання з іншими вузлами TCP/IP і мережами. Такі тестові перевірки гарантують, що TCP/IP працює правильно.

Використання Ipconfig

Ви використовуєте утиліту Ipconflg для перевірки параметрів TCP/IP на вузлі. Це допомагає визначити, чи ініціалізовані параметри і чи існує дублікат IP-адреси. Використовуйте утиліту Ipconfig із ключем /all для перевірки інформації про параметри.

Використання Ping

Ping - діагностична утиліта, призначена для тестування параметрів TCP/IP і діагностики збоїв зв'язку. Після перевірки параметрів TCP/IP використовуйте утиліту Ping, щоб з'ясувати, чи є визначений вузол TCP/IP доступним і діючим. Для перевірки зв'язку використовуйте утиліту ping з наступним синтаксисом: ping IP_адреса


Схожі:

Тема: Налагодження мережевих протоколів
Фактично TCP/IP представляє цей базовий набір протоколів, відповідальний за розбивання вихідного повідомлення на пакети (TCP), доставку...
Тема: НАЛАГОДЖЕННЯ ТА ПРОГРАМУВАННЯ РОБОТИЗОВАНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО...
Отримати навички програмування та налагодження промислових роботів та РТК вцілому
Тема: Використання та налагодження сервісів відкладеного читання та безпосереднього спілкування

Тема: «Налагодження інтерфейсу ОС»
Обладнання: інтерактивна дошка, персональний комп'ютер, інтерактивний кросворд
Тема: Налагодження параметрів браузера
Мета: Навчитися переглядати та завантажувати web сторінки та зберігати їх на диску
Тема: Налагодження параметрів браузера
Мета: Навчитися переглядати та завантажувати web сторінки та зберігати їх на диску
Тема: «Налагодження інтерфейсу ОС»
Навчальна: навчити виконувати загальне адміністрування Windows, інсталювати та деінсталювати програми
Тема. Налагодження інтерфейсу ОС
Методичне забезпечення: інструкція до лабораторної роботи, ОСWindows, ПК, мультимедійний проектор, інтерактивна дошка
ТЕМА: Табличний процесор
МЕТА: навчитись виконувати основні операції в середовищі електронної таблиці Excel – налагодження робочого вікна, переміщення таблицею,...
Тема по програмі
Мета уроку: Ознайомити учнів із принципом побудови та налагодження параметрів діаграм, діаграми з областями та точкової діаграми...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка