Тема: Використання та налагодження сервісів відкладеного читання та безпосереднього спілкування


Скачати 78.38 Kb.
Назва Тема: Використання та налагодження сервісів відкладеного читання та безпосереднього спілкування
Дата 27.03.2013
Розмір 78.38 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 12


Тема: Використання та налагодження сервісів відкладеного читання та безпосереднього спілкування

Мета: Навчити учнів здійснювати настроювання параметрів сервісу
Теоретичні відомості

Включення і настроювання брандмауера підключення до Інтернету

Брандмауер захищає мережу від спроб несанкціонованого доступу з інших мереж, у тому числі і з Інтернету. Брандмауери запобігають прямому з'єднання між комп'ютерами, підключеними до мережі підприємства, і зовнішніми комп'ютерами. Весь вхідний і вихідний зв'язок проходить через проксі-сервер, розташований поза мережею підприємства. Брандмауери також ведуть облік мережних подій, реєструючи обсяг трафіка і спроби неавторизованого доступу. Брандмауер підключення до Інтернету (ICF) — це програмний міжмережний екран, який використовується для встановлення обмежень на передачу інформації між домашньою мережею чи мережею малого підприємства та Інтернетом.

Щоб включити і настроїти Брандмауер підключення до Інтернету (ICF), виконайте дії, описані далі.

1. У меню Пуск (Пуск або Start) натисніть Мій комп'ютер (Мой компьютер або My Computer), Мережне оточення (Сетевое окружение або My Network Places), потім — Відобразити мережні підключення (Отобразить сетевые подключения або View Network Connections). Відкриється вікно Мережні підключення (Сетевые подключения або Network Connections).

2. Натисніть значок підключення до Інтернету (через модем або локальну мережу), що потрібно захистити за допомогою брандмауера

3. У групі Мережні задачі (Сетевые задачи або Network Tasks) натисніть Зміна настроювань підключення (Изменение настроек подключения або Change Settings Of This Connection)

4. На вкладці Додатково (Дополнительно або Advanced) відзначте прапорець Захистити моє підключення до Інтернету (Защитить мое подключение к Інтернету або Protect My Computer And Network By Limiting Or Preventing Access To This Computer From The Internet)

5. Щоб настроїти Брандмауер підключення до Інтернету (ICF), натисніть кнопку Параметри (Параметры або Settings). Відкриється діалогове вікно Додаткові параметри (Advanced Settings) (рис. 1)



Рис. 1. Вкладка Служби діалогового вікна Додаткові параметри

На вкладці Служби (Службы або Services) можна указати внутрішні мережні служби, що будуть доступні користувачам Інтернету.

На вкладці Ведення журналу безпеки варто визначити, чи потрібно реєструвати відкинуті (пропущені) пакети й успішні підключення. Тут також задаються розмір і розміщення файлу журналу. За замовчуванням ім'я файлу журналу PFIREWALL.LOG, а його розмір обмежений 4096 кбайт.

Щоб включити ведення журналу безпеки, виберіть один з параметрів Записувати пропущені пакети чи Записувати успішні підключення чи обоє відразу. Для перегляду журналу безпеки натисніть кнопку Огляд на вкладці Ведення журналу безпеки.

На вкладці ICMP можна вказати, на які запити з мережі Інтернету буде відповідати комп'ютер. За замовчуванням жоден із прапорців на цій вкладці не відзначений.

При настроюванні Брандмауера підключення до Інтернету (ICF) необхідно мати на увазі наступне:

  • він є в 32-розрядній версії Windows XP і в Windows XP Home Edition, але відсутній у 64-розрядній версії Windows XP ;

  • для загальнодоступного підключення до Інтернету його варто включати, якщо доступ багатьох комп'ютерів до Інтернету забезпечується засобами компонента Загальний доступ до підключення Інтернету (ICS);

  • він дозволяє захистити й одиночний комп'ютер, підключений до Інтернету через кабельний, DSL чи звичайний модем;

  • для VPN-підключень чи на комп'ютерах-клієнтах його включати не слід, інакше виникнуть проблеми при спільному використанні файлів і принтерів.

Включення і настроювання компонента Мережний міст

Компонент Мережний міст дозволяє з'єднувати сегменти локальної мережі (групи мережних комп'ютерів), не використовуючи маршрутизатори чи апаратні мости. Мережний міст дозволяє з'єднувати різні типи мереж. До появи цього компонента при використанні декількох типів мереж для кожного типу було необхідно створювати окрему підмережу. Було потрібно перетворення пакетів, тому що на різних типах мереж використовуються різні протоколи. Мережний міст автоматично встановлює параметри, необхідні для передачі інформації між різними типами мереж.

Мережний міст використовує алгоритм покриваючого дерева (Spanning Tree Algogithm — STA), стандартизований IEEE. В алгоритмі STA передбачено механізм автоматичного виключення кілець у топології мережі. Для включення алгоритму STA не потрібно ніякого настроювання Мережного моста.

При настроюванні Мережного мосту необхідно мати на увазі наступне:

частиною Мережного мосту можуть бути тільки адаптери Ethernet, IEEE-1394 чи Ethernet-сумісні, наприклад безпровідні чи HPNA (Home Phone Network Adapter);

адаптери, для яких включений Брандмауер підключення до Інтернету (ICF) чи Загальний доступ до підключення Інтернету (ICS) не можуть бути частиною Мережного мосту

після того, як підключення типу Міст створене, до нього можна додавати підключення командою меню Додати до мосту;

на комп'ютері з Windows XP може працювати тільки один міст, але його дозволяється використовувати для з'єднання стількох різних типів мереж, скільки фізично дозволяє підключити комп'ютер;

на комп'ютерах з Windows 2000 чи більш ранніми версіями Windows підключення типу Міст створити не можна.

Робота з Майстром настроювання мережі

Майстер настроювання мережі (Мастер настройки сети або Network Setup Wizard) — це ще один компонент для домашніх мереж і мереж малих підприємств Windows XP . Майстер настроювання мережі запускається спочатку на тому комп'ютері, який ви припускаєте зробити ICS-хостом. Майстер настроювання мережі автоматично включає і настроює компоненти Загальний доступ до підключення Інтернету (ICS) і Брандмауер підключення до Інтернету (ICF).

По завершенні роботи Майстра настроювання мережі на ICS-хості потрібно запустити його на кожному з інших мережних комп'ютерів. Усі комп'ютери, крім ICS-хоста, називаються клієнтами. Майстер настроювання мережі автоматично настроює всі мережні комп'ютери для правильної роботи в мережі.

Основні функції ICQ

Електронна пошта, Web-сайти, телеконференції і дошки оголошень, "чат"-розмови через мережу - здавалось би, цього цілком достатньо для всебічного спілкування з іншими користувачами Iнтернета. Та виявилось, що послуги, які надає пейдженговий зв'язок, настільки зручні, що у користувачів Iнтернета виникло ще одне бажання - користуватися в глобальній мережі Iнтернет-пейджером. Це бажання задовольнила компанія ICQ, створивши однойменний програмний продукт, який ще називають Iнтернет-пейджером. Він надає Iнтернет-розмовам більше динаміки порівняно з поштою і конкретності порівняно з чатами.

Взагалі кажучи, ICQ-пейджер - це значно більше, ніж звичайний пейджер. Ця програма може відправляти і одержувати не тільки короткі повідомлення, а й окремі файли, перетворюючи Iнтернет-сервіс на повноцінну поштову систему.

За необхідності можна знайти потрібного абонента в глобальному каталозі ICQ за номером, за коротким іменем, під яким реєструюються всі користувачі, або ж за будь-яким іншим параметром, що задається користувачами під час реєстрації. Тому й така назва програми "Ай сік ю" - "я шукаю тебе".

Перерахуємо коротко ті основні функції, які може виконувати ICQ:

  • ведення адресної книги;

  • робота в режимі реального часу;

  • обмін короткими повідомленнями;

  • операції з електронною поштою;

  • "текстові переговори" у вигляді чату;

  • пряма передача файлів;

  • інформаційний менеджер - органайзер: нотатки на екрані,"будильники" і нагадування, ведення списку справ ToDo List, номери телефонів Follow Me, листівки, поздоровлення;

  • ігри телефоном або через інтенрнет;

  • розміщення своїх Web-сторінок на сервері ICQ; інтерфейс з HTML-текстом.

Налаштування програми ICQ

Після інсталяції програми ICQ, яка відбувається так само як і інсталяції будь-якої іншої Windows95/98-програми, та її запуску, наприклад, з робочого столу, необхідно зареєструватися. При цьому можна не вказувати про себе ті відомості, які не бажано оприлюднювати. Наприклад, достатньо ввести коротке ім'я, прізвисько (nickname) - ваше символічне ім'я, яке буде вказуватися в записниках інших користувачів ICQ. Пройшовши процедуру реєстрації, користувач одержує свій унікальний номер. Цей номер стає номером вашого ICQ-пейджера. Як і звичайний номер пейджера чи телефону його можна повідомити своїм знайомим або вказати на візитці.

Після запуску ICQ на панелі задач, поряд з годинником, з'явиться маленька квіточка. Подвійне клацання мишею на ній викличе головне вікно програми. Це пульт керування ICQ.

Натиснувши кнопку з написом ICQ в лівому нижньому кутку головного вікна програми, вибравши пункт меню Preferences(налаштування), одержимо на екрані діалогове вікно для налаштування роботи програми.

Під час налаштування слід звернути увагу на розділ Security & Privacy (безпека, таємниця листування). Якщо встановити прапорець Do not publish IP-address на закладці Security, то це дозволить не показувати вашу IP-адресу іншим користувачам ICQ. Також бажано встановити режим авторизації занесення вашого ICQ до списку контактів інших користувачів ICQ - My authorization is requried. Це означає, що коли хто-небудь захоче додати ваші координати до свого списку ICQ-адресатів, то ICQ автоматично відправить вам запит на дозвіл виконання такої операції. Ви можете дозволити чи заборонити її виконання. Таким чином можна контролювати, хто, коли і навіщо використовує вашу ICQ-адресу. Пункт Web Aware дозволяє іншим користувачам "бачити" вашу присутність в мережі. Це означає, що коли ви запустите ICQ на своєму комп'ютері, всі користувачі ICQ, які занесли вашу адресу до своїх списків ICQ, будуть повідомлені про те, що ви увійшли в мережу. Якщо ви взагалі не хочете спілкуватися з певним адресатом - занесіть його до списку Ignore List. Менш жорстке обмеження - адресати Invisible List. Для таких користувачів спілкування з вами не заборонене, але вони не бачать вашої присутності в мережі.

Практичне завдання

Налаштування параметрів домашньої мережі:

1. У меню Пуск (Start) натисніть Панель управління (Панель управления або Control Panel).

2. У Панелі управління (Панель управления або Control Panel) натисніть Мережа і підключення до Інтернету (Сеть и подключения к Интернету або Network And Internet Connections).

3. У списку Виберіть завдання (Выберите задание або Pick A Task) натисніть Установка і настроювання параметрів домашньої мережі чи мережі малого офісу (Установка и настройка параметров домашней сети или сети малого офиса або Set Up Or Change Your Home Or Small Office Network).
Налаштуйте Мережний міст:

1. У меню Пуск натисніть Мій комп'ютер, Мережне оточення, Відобразити мережні підключення.

2. Відкриється вікно Мережні підключення.

3. У списку Локальна мережа або високошвидкісний Інтернет виберіть усі віртуальні приватні підключення, які потрібно включити в міст.

4. На значку одного з обраних віртуальних приватних підключень натисніть правою клавішею миші, потім натисніть Підключення типу міст.

Контрольні питання:

  1. Як включити і настроїти Брандмауер?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Як ввімкнути та налагодити Меррежний міст?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Як ввімкнути ведення журналу безпеки?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Як налаштувати параметри домашньої мережі?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Які функції може виконувати ICQ?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Що можна налагодити в параметрах роботи ICQ?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Висновок:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________





Теорія

Практика

Оцінка







Підпис викладача










Схожі:

Тема уроку: Читання. Ю. Ярмиш. Їжачки Розвиток мовлення. Слова ввічливості. Діалог Мета
Мета: читання: вдосконалювати навички правильного виразного читання; розвивати усне мовлення шляхом обґрунтування відповідей, групового...
Тема. Типові сервіси Інтернету. Спілкування в мережі. Використання програм спілкування в мережі
Мета: ознайомитися з програмою для спілкування в мережі NetMeeting, навчитися створювати зустрічі, надсилати, одержувати документи...
Методичні рекомендації щодо використання ІКТ під час викладання іноземних мов
Основний зміст діяльності з навчання іноземної мови зосереджений на пріоритеті комунікативної мети, збалансованому навчанні усних...
Вступ
Модуль контролю використання корпоративної мережі та телекомунікаційних сервісів на підприємстві
ДО ЧИТАННЯ
Такий учень не буде активним читачем бібліотеки, не відчуватиме потреби спілкування з книгою, бо читання приносить йому не задоволення,...
Тема 11. Психологія спілкування
Поняття спілкування, форми, функції, рівні, засоби спілкування, види психологічних бар’єрів, особливості спілкування в підрозділах...
Тема. Створення локальної мережі шляхом безпосереднього з'єднання двох комп'ютерів
Формування вмінь і навиків створення локальної мережі без додаткових зовнішніх апаратних засобів, встановлення, відміни та використання...
КОМУНІКАТИВНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ
Це, на наш погляд, є неодмінною умовою здійснення педагогічної діяльності, яка ведеться в умовах безпосереднього спілкування з суб'єктами...
План Спілкування і комунікація. Функції спілкування. Поняття ділового...
Абрамович С. Д., Чікарьова М. Ю. Мовленнєва комунікація: Підручник. – К.: Центр навчальної літератури. – 472 с
Тема: НАЛАГОДЖЕННЯ ТА ПРОГРАМУВАННЯ РОБОТИЗОВАНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО...
Отримати навички програмування та налагодження промислових роботів та РТК вцілому
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка