Тема: «Налагодження інтерфейсу ОС»


Скачати 84.4 Kb.
Назва Тема: «Налагодження інтерфейсу ОС»
Дата 03.01.2014
Розмір 84.4 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Інформатика > Урок
Лабораторно-практична робота

Тема: «Налагодження інтерфейсу ОС»

Мета:

Навчальна: навчити виконувати загальне адміністрування Windows, інсталювати та деінсталювати програми;

Розвиваюча: розвиток навичок і вмінь роботи з інтерфейсом операційної системи;

Виховна: виховання інформаційної культури учнів, уважності, акуратності;

Типу уроку: Урок застосування знань, умінь і навичок 

Обладнання: інтерактивна дошка, персональний комп'ютер, інтерактивний кросворд.

Тривалість: 45 хв.

Структура уроку:

  1. Вступний інструктаж:

  • Орг. момент. (2 хв)

  • Актуалізація знань. (2 хв)

  • Теоретична частина. (10 хв)

  1. Поточний інструктаж:

  • Практична частина. ( 24 хв)

  1. Заключний інструктаж:

  • Підсумок уроку. (5 хв) 

1.Організаційний момент

Вітання, перевірка присутніх. Пояснення виконання завдання. 

  1. Актуалізація опорних знань

  1. Як змінити фон робочого столу?

  2. Як змінити і створити власну тему?



  1. Теоретична частина

Загальні відомості про диспетчер облікових даних

Диспетчер облікових даних дозволяє зберігати облікові дані, наприклад імена користувачів або паролі, які використовуються для входу на веб-сайти або інші комп’ютери в мережі. За допомогою збережених облікових даних Windows може автоматично виконати вхід користувача на веб-сайти або інші комп’ютери. Облікові дані зберігаються в особливих папках на комп’ютері, які називаються сховищами. Windows і програми (наприклад, веб-браузери) можуть безпечно надавати облікові дані у сховищах іншим комп’ютерам і веб-сайтам Диспетчер користувачів є інструментом, за допомогою якого здійснюється користування системою безпеки на комп’ютері з ОС Windows.

Додавання пароля до сховища Windows 7

  1. Щоб відкрити вікно «Облікові записи користувачів», натисніть кнопку Пуск, клацніть Панель керування, відкрийте розділ Облікові записи користувачів і безпека сім’ї (або, якщо комп’ютер підключено до мережного домену, клацніть Облікові записи користувачів), а далі виберіть посилання Облікові записи користувачів.

  2. В області ліворуч виберіть посилання Керувати обліковими даними.

  3. Клацніть Додати облікові дані Windows.

  4. У полі Мережна адреса або адреса в Інтернеті введіть ім’я комп’ютера в мережі, до якої потрібно мати доступ. Це може бути ім’я NetBIOS (приклад: serverl) або ім’я DNS (приклад: server 1. fabrikam. com).

  5. Введіть ім’я користувача та пароль, які використовуються для отримання доступу до комп’ютера або веб-сайту, у поля Ім’я користувача та Пароль і натисніть кнопку ОК.

Користувач має можливість виконувати такі дії:

  1. Створювати і управляти обліковими записами користувачів.

  2. Створювати і управляти групами.

  3. Управляти політикою облікових записів.

Для того щоб створити новий обліковий запис користувача, потрібно зайти Пуск→Панель управления→Учетные записи пользователей:

1. В меню вибрати команду Создание учетной записи

2. Ввести дані в діалогове вікно:

- ввести ім'я користувача;

- вибрати тип облікового запису Администратор чи Обмежений запис;

- задати пароль облікового запису довжиною до 14 символів;

- задати зображення облікового запису.

Примітка. Ім’я користувача не повинно співпадати з будь-яким іншим іменем користувача або групи на даному комп’ютері. Ім’я може містити до 20 символів верхнього або нижнього реєстра, за виключенням таких: “ \ / [ ]:;| = , + *?<>.

Ліцензоване програмне забезпечення — це легально придбані чи отримані від виробника або його офіційного представника програми.

Деінсталяція — це процес вилучення програм із застосуванням системних чи спеціальних програмних засобів.

Відновлення системи — це системна служба, яка дає змогу реставрувати систему до стану, який вона мала на деяку дату; відновлення не стосується файлів користувача.

Фрагментація — процес автоматичного записування фрагментів файлу у непослідовні кластери на диску.

Дефрагментація — фізичне з'єднання фрагментів кожного файлу із записуванням їх у послідовні кластери, де це можливо.

Перевірка дисків — усунення однойменною програмою логічних помилок на диску та блокування від записування у погані кластери.

Очищення диска — вилучення з диска непотрібних програм засобами службової програми «Очищення диска».

Відновлення вилучених файлів — це відновлення, наприклад, програмою winundelete.exe, на диску файлів, що були вилучені з корзини.

Інсталяція — це керований комп'ютером і користувачем процес встановлення програми.

Інсталяція великих програм буває: типова (typical, normal); мінімальна (minimum), повна (full); керована користувачем (custom).

При інсталяції потрібно врахувати вимоги до системи: тип процесора, об’єм оперативної пам’яті, тип монітора, тип привода CD - ROM (його швидкості) і тип ОС, а також наявність принтера для роздрукування.

Найпростіший спосіб інсталяції - це автоматичний. Якщо на компакт-диску з програмою є файл autorun.inf, то ті, хто створили програму, про все вже потурбувались і нічого вже не треба робити. Варто лише вставити компакт-диск у дисковод - і він сам запрацює: запуститься інсталююча програма, може бути, що вам зададуть декілька запитань і, коли інсталяція закінчиться, привітають вас із вдалою покупкою. Якщо автозапуску не відбувається, то виконайте такі дії:

1. Натиснути кнопку Пуск, вибрати команди Налаштування і Панель керування і двічі клацнути значок Установка та видалення програм. Відкриється діалогове вікно, де ми вибираємо вкладку Установка програм.

2. Клацнути на кнопці “Установка программы с CD-ROM или дискеты”. Запрацює “Майстер установки програм”. Вставити диск з програмою в дисковод, клацнути на кнопку “Далее”, а коли з’явиться кнопка “Обзор”, знайдіть за її допомогою установчу програму, звичайно вона називається Setup.exe (Instal. exe). Клацніть на кнопці “Открыть”, а потім на кнопці “Готово”. Далі виконуйте вказівки інсталюючої програми. Можливо, по закінченню інсталяції потрібно буде перезавантажити комп’ютер.

4.Практична частина

Завдання 1.

- Створіть новий обліковий запис корисгувача (задайте пароль, тип облікового запису та зображення).

- Змініть один обліковий запис користувача.

- Видаліть створений вами обліковий запис.

Завдання 2.

1. За вказівкою вчителя виконайте інсталяцію програми, інсталяційний пакет якої міститься на диску:

Adobe PageMaker 7.0 російська і англійська версії Проекти PageMaker 7.0 повністю сумісні з усією гамою продуктів від Adobe

Інформація по встановленню програми

Серійний номер: 1039-1121-2998-7586-7388-7545

Установка англійської версії

2. Спочатку встановлюєте англійську версію, оскільки російську версію неможливо встановити без англійській версії. У момент установки програми запам'ятайте ім'я папки, в яку ви встановлюєте англійську версію. Ім'я цієї папки буде необхідно потім, коли ви будете встановлювати російську версію. За замовчуванням англійська версія намагається встановитися в папку "С: \ Program Files \ Adobe \ PageMaker 7.0”, так що якщо ви не змінювали визначений шлях, то програмі установки російської версії досить буде вказати цей шлях (можна через буфер обміну). Після установки англійської версії програма установки може зажадати перезавантажити комп'ютер. Якщо це так, то зробіть це. Потім можете переходити до наступної стадії встановлення.

3. Установка російської версії (складається з двох частин)

Російська версія ставиться в ту папку, в яку ви вже встановили англійську версію. На екрані з'являється вікно, в якому ви повинні вибрати теку зі встановленою англійською версією. Це можна зробити за допомогою кнопки "Огляд ..." і подальшого вибору необхідної папки, або ввівши ім'я потрібної папки в полі "Витягти в:" цього ж вікна (як було описано вище, ім'я папки з англійською версією ви повинні були запам'ятати в процесі установки цієї версії). Після натискання кнопки "Витягти" буде проведене розпакування файлів російської версії в зазначену вами папку. Оскільки в обраній папці вже є файли англійської версії, а файли російської версії повинні бути записані поверх них, то на екрані з'явиться вікно з питанням про перезапис файлів. Дайте відповідь на це питання, натиснувши кнопку "Так, для всіх".

Друга частина установки проводиться за допомогою натискання клавіші "Коригування". Також, як і в першій частині установки, з'являється вікно, в якому потрібно вказати шлях розпакування файлів. Шлях обов'язково повинен бути таким: "С: \ Program Files \ Common Files". Після того, як ви виконали всі ці стадії, програма стає русифікованою.

Примітка установки англійської версії

English_for_Adobe_PageMaker_7 Setup.exe

Russian_for_Adobe_PageMaker_ 7.exe установки російської версії (частина 1)

RussianPlus_for_Adobe_PageMaker_7.exe установки російської версії (частина 2)

4. Деінсталюйте цю програму.

Це можна зробити двома способами:

- За допомогою файлу unistall.exe програми. Його запускають з головного меню списку всіх програм.

- Якщо програма не має цього файлу, тоді вилучити її можна за допомогою Панелі керування. Тут потрібно запустити програмний засіб «Встановлення і вилучення програм». Його запускають і вибирають зі списку всіх проінстальованих програм потрібну і виконують команду Замінити/Вилучити.

5. Запустіть програму перевірки робочого диска.

Програму-утиліту запускають із закладки Сервіс вікна властивостей конкретного диска. Якщо процес перевірки триватиме довго, то варто зупинити його.

6. Запустіть програму очищення робочого диска (з дозволу вчителя).

Шлях для цієї програми з головного меню - Пуск/Усі програми/Стандартні програми/Службові/Очистка диска.

7. Запустіть програму дефрагментації диска.

Шлях для цієї програми з головного меню - Пуск/Усі програми/Стандартні програми/Службові/Дефрагментація диска. Або програму запускають із закладки Сервіс вікна властивостей конкретного диска.

Виконайте спочатку тестування диска, щоб з’ясувати, чи потрібно дефрагментувати диск. Дефрагментація триває довго, тому можете її запустити і відразу скасувати процес.

8. Створіть контрольну точку відновлення операційної системи.

Шлях для цієї програми з головного меню -Пуск/Усі програми/Стандартні програми/Службові/Автоматичне відновлення.

З’ясуйте, які ще є контрольні точки відновлення ОС на вашому комп’ютері.

5. Підсумок уроку

- Перевірка виконаної роботи;

- виставлення оцінок;

- відповіді на запитання.

Схожі:

Тема: «Налагодження інтерфейсу ОС»
Обладнання: інтерактивна дошка, персональний комп'ютер, інтерактивний кросворд
Тема. Налагодження інтерфейсу ОС
Методичне забезпечення: інструкція до лабораторної роботи, ОСWindows, ПК, мультимедійний проектор, інтерактивна дошка
Тема: «Налагодження інтерфейсу ОС Windows»
...
Тема: НАЛАГОДЖЕННЯ ТА ПРОГРАМУВАННЯ РОБОТИЗОВАНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО...
Отримати навички програмування та налагодження промислових роботів та РТК вцілому
Створення консольних програм
Консольна програма не має інтерфейсу користувача. Такі програми використовуються для розробки системних програм, автоматизованих...
Тема: Використання та налагодження сервісів відкладеного читання та безпосереднього спілкування

Тема: Налагодження параметрів браузера
Мета: Навчитися переглядати та завантажувати web сторінки та зберігати їх на диску
Тема: Налагодження параметрів браузера
Мета: Навчитися переглядати та завантажувати web сторінки та зберігати їх на диску
Тема: Робота з відеозаписами
Мета: ознайомитись із основними елементами інтерфейсу та головними функціями програми Sony Vegas для роботи з відео
ТЕМА: Табличний процесор
МЕТА: навчитись виконувати основні операції в середовищі електронної таблиці Excel – налагодження робочого вікна, переміщення таблицею,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка