ОСНОВИ ТЕХНОЛОГІЇ ПРОГОТУВАННЯ
КУЛІНАРНИХ СТРАВ
8 КЛАС
Хоруженко Тетяна Анатоліївна, старший викладач кафедри педагогіки та методики технологічної освіти Глухівського національного педагогічного університету ім. Олександра Довженка, м. Глухів, Сумська обл.
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
Харчування є одним із найважливіших зовнішніх факторів, які впливають на організм людини, забезпечують її нормальний розвиток, визначають стан здоров'я та працездатність. Крім того, харчування є джерелом естетичної насолоди людини. Якість страв залежить не тільки від продуктів, які входять до їхнього складу, але й від майстерності кухаря, від того, який спосіб обробки продуктів він обрав, як поєднав продукти у страві за кількістю і смаковими характеристиками, наскільки гарно оформив страву. Тому дуже важливо володіти технологією приготування кулінарних страв, яка вивчає раціональні способи механічної та теплової обробки продуктів із метою приготування страв і кулінарних виробів, спираючись на традиції народної кухні, досвід кухарів-професіоналів і досягнення сучасної техніки.
Курс за вибором «Основи технології приготування кулінарних страв» відповідно до завдань освітньої галузі «Технологія» сприяє формуванню в учнів культури праці й побуту, навичок раціонального ведення домашнього господарства.
Метою курсу є оволодіння учнями технологією приготування кулінарних страв, здійснення допрофільної підготовки та їхнього всебічного розвитку.
Завдання курсу за вибором:
ознайомлення із загальними відомостями про харчові продукти;
засвоєння знань про види і способи первинної та теплової кулінарної обробки харчових продуктів;
оволодіння технологією приготування напівфабрикатів, кулінарних виробів і страв із дотриманням правил безпечної праці й санітарно-гігієнічних вимог;
формування вмінь здійснювати органолептичне оцінювання якості кулінарних страв;
виховання культури споживання їжі, розвиток естетичних смаків.
Учні повинні знати:
історію розвитку науки про харчування;
асортимент і вимоги до якості продуктів харчування;
основні поняття технології приготування кулінарних страв;
класифікацію кулінарних страв;
послідовність первинної обробки продуктів;
види і способи теплової обробки продуктів;
сутність процесів, що відбуваються у продуктах під час теплової обробки;
технологію приготування страв і кулінарних виробів;
ознаки готовності й вимоги до якості кулінарних страв;
правила організації робочого місця для приготування страв;
правила безпечної праці й санітарно-гігієнічні вимоги під час роботи в кухні-лабораторії.
Учні повинні вміти:
добирати продукти, інвентар і посуд для приготування страв;
-
проводити первинну обробку продуктів;
здійснювати теплову обробку продуктів різними способами;
готувати страви й кулінарні вироби;
естетично оформлювати готові страви;
сервірувати стіл для споживання їжі;
визначати якість приготовлених кулінарних страв;
організовувати робоче місце для приготування страв;
дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог, правил безпечної праці під час роботи з різальними інструментами, нагрівальними приладами й гарячими рідинами.
В основу програми курсу за вибором «Основи технології приготування кулінарних страв» покладено проектно-технологічний підхід. У процесі вивчення навчального матеріалу в учнів поглиблюють знання про сутність та етапи проектно-технологічної діяльності, формують уміння з проектування кулінарних страв.
Програма розрахована на 35 годин. Навчальний матеріал згруповано за темами. У програмі подано зміст теоретичного матеріалу й лабораторних робіт. Орієнтовний перелік страв визначено відповідно до збірників рецептур страв і кулінарних виробів з урахуванням складності їхнього приготування. На заняттях рекомендовано використовувати технологічні карти та схеми приготування певних страв, у тому числі розроблені учнями.
Вивчення курсу за вибором «Основи технології приготування кулінарних страв» закінчують виконанням і захистом творчого проекту, що й визначає результативність роботи учнів.
Рекомендації щодо роботи з навчальною програмою
Розподіл годин у навчальній програмі орієнтовний. Учитель може вносити зміни до розподілу годин, відведених програмою на вивчення окремих тем, а також змінювати послідовність вивчення тем. Учитель також має право вирішувати, які кулінарні страви обрати для приготування учнями.
Згідно з даною програмою на вивчення предмета відведена 1 година на тиждень у 8-му класі. Отримані знання та вміння можуть бути поглиблені під час вивчення варіативного модуля «Технологія приготування страв. Традиції української національної кухні» у 9 класі, профільної програми «Кулінарія» у 10-11 класах.
Тематичний план
№
теми
|
Назва теми
|
К-сть годин
|
1
|
Вступ. Кулінарія як мистецтво приготування їжі
|
2
|
2
|
Технологія приготування гарячих напоїв, холодних страв і закусок
|
2
|
3
|
Технологія приготування страв із овочів
|
4
|
4
|
Технологія приготування страв із крупів, бобових і макаронних виробів
|
4
|
5
|
Технологія приготування страв із риби
|
4
|
6
|
Технологія приготування страв із м'яса
|
4
|
7
|
Технологія приготування супів і соусів
|
4
|
8
|
Технологія приготування страв із яєць і сиру
|
2
|
9
|
Технологія приготування солодких страв
|
2
|
10
|
Проектування та приготування кулінарної страви
|
4
|
11
|
Презентація та оцінювання результатів проектної діяльності
|
1
|
12
|
Резерв часу
|
2
|
|
Разом
|
35
|
|