План-конспект Тема: «Обслуговування диску»


Скачати 90.46 Kb.
Назва План-конспект Тема: «Обслуговування диску»
Дата 11.02.2014
Розмір 90.46 Kb.
Тип План-конспект
bibl.com.ua > Інформатика > План-конспект
План-конспект

Тема: «Обслуговування диску»

Мета:

Навчальна: ознайомити учнів із правилами обслуговування дисків.

Розвиваюча: розвиток навичок і вмінь роботи з дисками;

Виховна: виховання інформаційної культури учнів, уважності, акуратності;

Типу уроку: Урок засвоєння нових знань. 

Обладнання: інтерактивна дошка, персональний комп'ютер, презентація «Обслуговування дисків».

Тривалість: 45 хв.

Структура уроку:

  • Орг. момент. (2 хв)

  • Актуалізація знань. (2 хв)

  • Теоретична частина. (35 хв)

  • Підсумок уроку. (5 хв) 

  • Домашнє завдання.(1 хв)

1.Організаційний момент

Вітання, перевірка присутніх. 

  1. Актуалізація опорних знань

  1. Що таке операційна система? 

  2. Стандартні програми та їхнє призначення.

  3. Робочий стіл та його призначення. Системні папки. 

3. Теоретична частина

План уроку 

Будова диску

Форматування
Діагностика. 
Дефрагментація дисків. 
Очистка дисків. 

Будова диску

Спочатку запам'ятаємо деякі поняття (рис. 1).http://ua.textreferat.com/images/referats/7944/image001.jpg

Диск — це носій зовнішньої пам'яті комп'ютера, що має відповідний розмір та ємність.

Доріжка — концентричне коло, вздовж якого записуються дані.

Доріжка поділена на сектори.

Сектор — це мінімальна одиниця читання і запису даних на диску. Розмір сектора вказує, скільки байтів може бути записано в сектор. Ємність диска залежить від кількост і доріжок на диску, кількості секторів на доріжці, від розміру сектора.

Кластер — група логічно послідовних секторів на диску. Всі файли на диску зберігаються у вигляді ланцюжків кластерів.

Форматування

Перед використанням усі магнітні диски форматуються. Як правило, виготовлювачі дискет продають їх вже відформатованими. Проте часто виникає необхідність повторного форматування, зв'язана з тим, що на диску виникають програмні помилки, які можна усунути тільки в такий спосіб. Після форматування диск зовсім очищається. Крім того, відбувається перевірка цілісності магнітного покриття диска. Усі погані області будуть позначені, і інформація на них ніколи не буде записуватися.

Для того щоб відформатувати дискету, потрібно скористатися вікном Мій комп'ютер.

·        Вставте дискету в дисковод, виділіть цей дисковод у вікні, а потім виберіть команду меню Файл | Форматировать. Можна також скористатися контекстним меню, якщо клацнути правою кнопкою миші прямо по значку дисковода, а потім вибрати з меню команду Форматировать.

·        Після вибору команди меню відкривається вікно, показане на малюнку.

·        Формат дискети вибирається зі списку Ємність. Windows попередньо визначає, на який формат розрахований дисковод, і пропонує саме це значення. Якщо воно не влаштовує вас, то зі списку можна вибрати інше.

·        Тип форматування вибирається в групі перемикачів Спосіб форматування.

·        Якщо ви хочете присвоїти дискеті мітку, введіть її в текстове поле Мітка. У противному випадку установите прапорець Без мітки.

·        Прапорець Вивести звіт про результати дозволяє переглянути інформацію про дискету по закінченні форматування. У вікні повідомлень ви побачите інформацію про обсяг дискети, кількості байтів, зайнятих системними файлами й ушкодженими областями і кількості вільного місця.

·        Якщо ви хочете використовувати цю дискету для завантаження комп'ютера, встановіть прапорець Скопіювати на диск системні файли. Не використовуйте цей параметр без необхідності, тому що системні файли займають місце на дискеті, яке можна використовувати для збереження інших даних.

·        Натискаємо кнопку Почати. Простежити за швидкістю форматування можна по індикаторі стану, розташованому в нижній частині діалогового вікна.

Якщо дискета справна, то єдині утруднення, що можуть відбутися при форматуванні, зв'язані з тим, що проглядається вміст дискети,  чи відкриті файли, що знаходяться на диску. У зв'язку з цим перед форматуванням потрібно закрити додатки і файли, відкриті на диску, а також усі вікна Мій комп'ютер і Провідник, що переглядають диск. 

Діагностика

Разом з Windows поставляється утиліта Scandisk, за допомогою якої користувач може шукати і виправляти помилки і збої на дискетах і жорстких дисках. Обслуговування дисків з її допомогою повинно стати невід'ємною частиною профілактичної роботи.

Під час стандартного тесту Scandisk перевіряє файли і папки на логічні помилки і, якщо ви це вказали, автоматично виправляє їх. Scandisk шукає пересічні файли, у яких інформація виявилася збереженою в тих самих ділянках диска. Інформація, що зберігається в загальних ділянках, може належати тільки одному файлу. Scandisk також шукає "загублені" кластери — фрагменти диска, що втратили зв'язок зі своїми файлами, але вважаються зайнятими. Хоча вони і можуть містити корисну інформацію, її, як правило, неможливо відновити, і вона тільки даремно займає місце на диску. Ви можете настроїти Scandisk так, щоб він видаляв загублені чи кластери зберігав їх в окремих файлах.

Можна настроїти, Scandisk для перевірки дати і часу створення файлів і їхніх імен. Якщо у файлу неправильне ім'я, то, можливо, його не вдасться відкрити. Невірні дата і час створення файлу можуть заподіяти незручності при роботі з програмами резервного копіювання, що користуються цими величинами для перевірки, чи не обновлявся файл із часу останнього копіювання.

Диск можна перевірити не тільки на логічні, але і на фізичні помилки, до яких відносяться ушкодження магнітного покриття диска. Якщо Scandisk знайде ушкоджену область, то він перемістить всю інформацію, що залишилася, у неушкоджене місце диску, а дана область буде позначена як збійна, і інформація більше ніколи не буде туди записуватися.

Запуск Scandisk здійснюється так: потрібно вибрати команду меню Пуск \ Програми \ Стандартні \ Службові програми \ Перевірка диска. Після запуску програми на екрані з'являється головне вікно Scandisk.

У першу чергу потрібно вибрати диск, що ви збираєтеся перевірити, і вказати тип перевірки. Перемикач Стандартна  задає перевірку тільки стану файлів і каталогів, а перемикач Повнадозволяє крім цього перевірити ще стан поверхні диска і виправити фізичні помилки.

Якщо обрана повна перевірка, то активізується кнопка Параметри, що служить для її корекції. По її натисканню відкривається вікно, яке має три елементи керування.

В основному вікні Scandisk є також прапорець Виправляти помилки автоматично. Якщо цей прапорець установлений, то програма буде виправляти всі помилки, не чекаючи дозволу користувача. Якщо ж прапорець скинутий, то Scandisk буде інформувати вас про кожну знайдену помилку, і ви зможете вибрати спосіб її усунення.

Перевірка починається після натискання кнопки Запуск. У нижній частині вікна на індикаторі буде відбиватися ступінь завершенності роботи. По закінченні тесту на екрані з'явиться вікно з результатами (якщо тільки воно не було спеціально відключене).

Стандартна перевірка диска на логічні помилки звичайно триває не більш 2-3 хвилин. Її тривалість залежить від кількості файлів і складності структури каталогів на диску. Повна перевірка займає значно більше часу і залежить головним чином від загального обсягу диска. При повному тесті спочатку виконується стандартна перевірка, а потім — фізичний тест поверхні. На будь-якому етапі тест можна зупинити, натиснувши кнопку Скасування.

При неправильному вимиканні комп'ютера часто виникають загублені ділянки на диску. У зв'язку з цим при наступному включенні програма тестування стану диска запускається автоматично. Вона в цілому аналогічна розглянутій програмі Scandisk, але адаптована для роботи в середовищі MS-DOS.

Профілактичне тестування дисків необхідно виконувати регулярно. Для твердого диска можна рекомендувати стандартну перевірку не рідше одного разу в 1-2 тижні. Тому що поверхня твердого диска звичайно зношується повільно, то повну перевірку досить виконувати один раз на місяць. Стан поверхні дискет обов'язково потрібно перевіряти після форматування, тому що при цьому багато збійних місць залишаються невиявленими. 

Дефрагментація дисків

Під час роботи на диск ОС відводить для файлів вільні кластери.

Фрагментація — явище, при якому в процесі вилучення і перезапису файлів через деякий час на диску утворюється багато порожніх кластерів, а також багато файлів, записаних в кластерах на різних ділянках диску. Це сильно уповільнює пошук/завантаження файлів і призводить до додаткового спрацювання дисководу.

Дефрагментація — оптимізація дискового простору, упорядкування кластерів, які відносяться до одного файла.

Для виконання дефрагментації необхідно виконати команду: Пуск\ Программы\ Стандартные\ Служебные прoграммы\ Дефрагментация диска 

Очистка дисків

Для очистки диску необхідно виконати команду: Пуск\ Программы\ Стандартные\ Служебные прoграммы\ Очистка диска.

Для нормальної роботи комп’ютера необхідно систематично (1-2 рази на місяць) проводити діагностику жорстких дисків та їх де фрагментацію.

4. Підсумок уроку

- Перевірка виконаної роботи;

- виставлення оцінок;

- відповіді на запитання.

5. Домашнє завдання

Вивчити терміни, конспект

Схожі:

ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття із технічної підготовки з особовим...
Тема 2 : Тактико-технічна характеристика, технічне обслуговування, ремонт та випробування ПТО
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення занять з цивільного захисту з начальницьким...
ТЕМА: №3 : Технічні засоби радіаційної та хімічної розвідки і дозиметричного контролю. Порядок експлуатації та технічне обслуговування....
План-конспект проведення занять із технічної підготовки з працівниками...
Тема: Організація зв’язку в підрозділах 3-ЗДПО. Засоби зв’язку. Порядок експлуатації і обслуговування
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з водійським складом СДПЧ-3 з технічної підготовки
ТЕМА: Правила техніки безпеки, пожежної безпеки і виробничої санітарії під час технічного обслуговування і експлуатації пожежного...
ПЛАН КОНСПЕКТ на проведення занять зі спеціальної підготовки з водійським складом СДПЧ-3
Навчальна мета: вивчити будову та порядок проведення технічного обслуговування системи охолодження двигуна
ПЛАН КОНСПЕКТ на проведення занять зі спеціальної підготовки з водійським складом СДПЧ-1
Навчальна мета: вивчити будову та практично відпрацювати проведення технічного обслуговування системи охолодження двигуна
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття по технічній підготовці з водійським складом Жовтневого ЗМПО
Навчальна мета: вдосконалити знання водійського складу та практично відпрацювати проведення технічного обслуговування карданої передачі...
ПЛАН КОНСПЕКТ на проведення занять з технічної підготовки з водійським складом СДПЧ-25
Навчальна мета: Вивчити з водійським складом порядок проведення технічного обслуговування стояночного гальма
ПЛАН КОНСПЕКТ на проведення занять зі спеціальної підготовки з водійським складом СДПЧ-3
Навчальна мета: Вивчити з водійським складом устрій та порядок проведення технічного обслуговування пневматичного приводу гальм
ПЛАН- КОНСПЕКТ для проведення занять зі спеціальної підготовки з водійським складом СДПЧ-25
...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка