Музей М. Д. Леонтовича в селі Марківка


Скачати 28.6 Kb.
Назва Музей М. Д. Леонтовича в селі Марківка
Дата 14.12.2013
Розмір 28.6 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Музей М. Д. Леонтовича в селі Марківка

файл:музей леонтовича.jpg

У 1969 році жителі сіл Марківки та Степанівки Теплицького району на загальних зборах ухвалили створити меморіальний комплекс садиби його батька Дмитра Феофановича, де загинув композитор.

Художній проект та оформлення експозиції музею згодився виконати відомий Львівський художник - автор Львівського музею І. Франка Ярослав Ульгурський. Ним виконано також архітектурний проект споруди музею Леонтовича. Меморіальний музей будувався на кошти жителів Марківки та Степанівни.

1977 ювілейний рік був оголошений UNESCO роком М.Д. Леонтовича. Був створений комітет у Міністерстві культури УРСР. Були виділені кошти на виготовлення на Львівській скульптурній фабриці бронзового погруддя Леонтовича (художній проект скульптора Галини Кальченко) та впорядкована могила композитора. Відкрито музей М.Д. Леонтовича у с. Марківка в грудні 1977 року на честь 100-літнього ювілею композитора.

Експозиція музею налічує 635 експонатів. Надзвичайно цінним придбанням музею є рідкісні матеріали. Найперше - це оригінальний рукопис партитури Леонтовича "Козака несуть", рукопис обробки "Ой сів- поїхав", факсимільні відбитки рукописів всесвітньо відомих "Щедрика", "Дударика", титульних обкладинок Першої та Другої збірки пісень з Поділля, оригінальні збірки "Десятків" пісень Леонтовича, які видавалися у 1920-ті роки "Дніпросоюзом".

Цінними матеріалами експозиції є три живописні роботи художника Я. Ульгурського - це "Леонтович в останні роки життя", "Леонтович з Яворським, Стеценком у квартирі Капиця, що біля Софіївського собору" та художня інкрустація по дереву на сюжети веснянок.

Могила М. Д. Леонтовича в селі Марківка

могила м. леонтовича

Найвизначнішим місцем туристичного паломництва на Тепличчині являється музей Миколи Дмитровича Леонтовича, та його могила в с. Марківка.

Музей відкрито в 1977 році, до ювілею М.Д.Леонтовича. Архітектурний проект Музею та бронзове погруддя до пам’ятника виконав львівський художник Ярослав Ульгурський. Неподалік музею знаходиться могила М.Д. Леонтовича, на якій встановлено гранітний обеліск.

Пам’ятник М. Д. Леонтовича(1977) в селі Марківка

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/thumb/5/54/leontovich_in_tulchin.jpg/250px-leontovich_in_tulchin.jpg

Пам’ятник встановлено в 1977 році, до ювілею М.Д.Леонтовича. Архітектурний проект Музею та бронзове погруддя до пам’ятника виконав львівський художник Ярослав Ульгурський.

Неподалік музею знаходиться могила М.Д. Леонтовича, на якій встановлено гранітний обеліск. 

Костел Діви Марії (1922)

http://risu.org.ua/php_uploads/images/articles/articleimages_53366_kostel.jpg

Одним з пам'яток архітектури Тепличчини є костел Діви Марії. Костел був відкритий у 1822 році і діяв до закриття в 1866 році. В «Історії міст і сіл України» в історичній довідці «Теплик» сказано: «до другої половини XIX ст. в Теплику жодної школи не було, зате діяли православна церква, костел, синагога, жіночий монастир». Це єдина споруда з них яка вціліла.

В 1911 р. костел був частково зруйнований пожежею. Після відбудови він почав діяти з 1918-1930рр. Коли закрили церкви, закрили і його. В костелі в різні часи розміщувались райвиконком, фінвідділ, держстрах, загс, фільмотека.

В 1992 році після постанови про повернення культових споруд віруючим, католики Теплика почали добиватися повернення костелу. І в 1994 р. вони його отримали. Почалась реставрація. В 1996 р. приїхав постійний священик (ксьондз) -Богуслав, який проводив служби 1,5 року. Була створена дитяча церковна школа. Але прихід виявився дуже малим і священик залишив костел. Сьогодні тут проходить служба тільки у неділю.

Церква Миколая Чудотворця (1895-1897), с. Залужжя

http://cs1360.vk.me/u8323654/21296836/x_04d39582.jpg

Історична пам'ятка паломницького туризму, яку варто відвідати, це церква в с. Залужжя, якою пишаються односельці, і яка є однією з найстарших храмів в районі.Побудована в 1895-1897 роках в честь Миколая Чудотворця на кошти пана Каменського та жителів села.

В перші роки радянської влади церкву було закрито, там спочатку був клуб, потім колгоспна комора. Знову став діючим храм під час війни.В цьому році в церкві провели капітальний ремонт на кошти жителів села та меценатів.

Схожі:

Історичний музей, с. Ободівка Музей створений у листопаді 1959 р...
Поділлі сільськогосподарських комун. Музей мав назву "Музей історії комуни ім. Г. Котовського". Поступово він розширювався, доповнювався...
ПРОГРАМА ЕТНО-ФЕСТИВАЛЮ «ГАЛАС-3» День 1 (субота, Галерея, Острозька Академія)
Екскурсії по м. Острог (3 маршрути)Краєзнавчий Музей, Музей Книги та Музей Нумізматики, Музей Острозької Академії
Музей І. Черняхівського, с. Вербова У мальовничому селі Вербова створено...
Великої Вітчизняної війни, двічі Героя Радянського Союзу генерала армії Івана Даниловича Черняховського, де представлені копії документів...
Narrator's father fled to the Donbas to escape dekulakization and...
Від.: На скрипці грав. Там то як то весілля було в селі, в другому селі, було покличуть, і мама, я пам'ятаю, як вони їздили, часом...
Музей відкрито у травні 1985 р. З часом значущість зібраного матеріалу...
Музей відкрито у травні 1985 р. З часом значущість зібраного матеріалу дала можливість розширити тематику експозиції, і музей набув...
Відпрацювання оперативного плану пожежогасіння на музей заводу
Навчальна мета: Відпрацювати взаємодію номерів бойового рахунку при гасінні умовної пожежі на музей заводу
Музей історії, с. Вахнівка Музей створений за рішенням і на кошти...
Музей створений за рішенням і на кошти місцевого колгоспу "Росія" в 1981 р. Ініціатором і його організатором був учитель історії...
Історичний музей, м. Жмеринка Жмеринський історико-краєзнавчий музей...
Жмеринський історико-краєзнавчий музей був створений 26 квітня 1969 р за рішенням виконкому районної ради депутатів трудящих. У 2003...
Амосов Микола Михайлович
Народився 6 грудня 1913 року в селі Вільхове, нині М’якінського району Вологодської області, в сім’ї службовця. Початкову школу закінчив...
), у якого малий Тарас навчався грамоти. Із козачкуванням у пана...
Шевченків край Земля безсмертного Тараса Так на Україні називають сучасну Черкащину. Тут у селі Моринцях, в родині селянина-кріпака...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка