О. О. Селіванова Стаття присвячена обґрунтуванню нової типології трансформацій у перекладі за параметрами чинників перетворення, семіотичного статусу та рівнів мовної системи. Розглянуто формальні, формально-змістові


Скачати 178.74 Kb.
Назва О. О. Селіванова Стаття присвячена обґрунтуванню нової типології трансформацій у перекладі за параметрами чинників перетворення, семіотичного статусу та рівнів мовної системи. Розглянуто формальні, формально-змістові
Дата 06.12.2013
Розмір 178.74 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
УДК 811.111+811.161.2

О. О. Селіванова

Стаття присвячена обґрунтуванню нової типології трансформацій у перекладі за параметрами чинників перетворення, семіотичного статусу та рівнів мовної системи. Розглянуто формальні, формально-змістові та прагматичні перекладацькі трансформації на різних рівнях.

Ключові слова: переклад, перекладацька трансформація, еквівалентність перекладу, перекладацька помилка.

НОВА ТИПОЛОГІЯ ПЕРЕКЛАДАЦЬКИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ

(на матеріалі українсько-російського перекладу)

У сучасному перекладознавстві однією з головних проблем є кваліфікація трансформацій та створення їхньої несуперечливої типології. У науковій літературі наявні численні тлумачення терміна «перекладацька трансформація» і різноманітні спроби класифікації цього явища. З метою визначення перекладацьких трансформацій науковці обирають різні ключові слова, кваліфікуючи їх як «прийоми логічного мислення» (Я. Рецкер), перетворення, заміни у процесі перекладу однієї форми вираження іншою (А. Швейцер), міжмовні перефразування (Л. Латишев), засоби перекладу за умови відсутності словникової відповідності або неможливості використання таких відповідників з огляду на контекстуальне оточення (В. Комісаров). Л. Бархударов цілком слушно проектував перекладацькі трансформації як міжмовні перетворення на досягнення перекладацької еквівалентності (адекватності) перекладу попри розходження у формальних і семантичних системах двох мов [3].

М. Гарбовський поряд із трансформаціями виокремив перекладацькі деформації, які є також перетвореннями, однак пов’язаними з певною перекладацькою втратою і стосуються насамперед форми мовленнєвого твору, хоч можливими, на його думку, є й семантичні деформуючі операції [4, с. 507]. Разом із цим дослідник вирізняє ще й перекладацькі помилки, які є неусвідомленими та концептуально не забезпеченими. Причинами помилок можуть бути недостатнє володіння мовою оригіналу, недостатній когнітивний досвід, недостатність знань про описувану у вихідному тексті дійсність, неуважне ставлення до системи смислів тексту оригіналу, нерозуміння авторської думки, невміння розрізняти особливості індивідуального стилю автора тощо [4, с. 514-536].

Як здається, такий потрійний поділ перекладацьких перетворень ще більше ускладнює дефініювання трансформацій, адже межа між трансформаціями та деформаціями є не тільки нечіткою, а й недостатньо обґрунтованою, оскільки, з одного боку, дослідник обмежує деформації лише формою, з іншого, натомість припускає можливість семантичних деформацій. Розмежування трансформацій і помилок перекладу надає трансформаціям лише позитивний статус правильного вибору відповідників у перекладному тексті, але дуже важко віднайти критерії оцінки відповідності оригіналу й перекладу зважаючи на наявність різних установок перекладу (універсалістської, етнокультурної відчуженої [12, с. 753-754], пор.: буквальний та вільний переклад), різної мети перекладу (приміром, виходячи зі скопос-теорії німецької дослідниці К. Райс), а також найголовніше – з огляду на те, що досягнення повної еквівалентності можливе лише в ідеалі. На думку авторів колективної монографії «Текст и перевод», еквівалентність є найбільш оптимальною збалансованістю смислової, конотативної, екстралінгвістичної інформації текстів оригіналу й перекладу, що мотивується необхідністю досягнення рівноцінності їхнього регулятивного впливу на своїх адресатів [15, с. 31]. Наше визначення еквівалентності ґрунтується на наведеному вище, однак не абсолютизує відповідність прагматичного впливу оригіналу й перекладу на своїх читачів. Отже, функціонально-комунікативна еквівалентність є нічим іншим, як найоптимальнішим балансом семантики й форми, денотативної, конотативної, стилістичної, культурної та прагматичної інформації текстів оригіналу й перекладу. Безперечно, у процесі перекладу неможливо зберегти семантику й форму, ще й передати читачам перекладного тексту, які належать до іншої культури, є носіями іншої мови і занурені до іншого буття й соціуму, інформацію різного порядку. Тому найбільш гармонійне входження читачів перекладу до чужої культури й мови можливе лише за рахунок окресленого балансу, досягти якого повинен перекладач.

Зважаючи на це переклад, яким би адекватним він не був, завжди є трансформацією в широкому розумінні цього терміна. У вузькому значенні перекладацька трансформація є перетворенням, модифікацією форми, або змісту й форми, зокрема, з метою збереження відповідності комунікативного впливу на адресатів оригіналу й перекладного тексту. Такі перетворення здійснюються як на підставі системних розбіжностей двох мов і є системними трансформаціями, так і через відмінність культур, онтологій двох народів, програм інтерпретації читачів оригіналу й перекладу. Останні перетворення можна назвати функціональними. Такий поділ трансформацій здійснюється за параметром їхніх чинників.

У перекладознавстві наявні розгалужені класифікації трансформацій. Найбільш загальною є диференціація трансформацій на перестановки, додавання, заміни й опущення Л. Бархударова [3, с. 190-231]. Дослідник зазначає, що такий поділ є значною мірою приблизним й умовним. За параметром рівня мовної системи непослідовно диференціюють трансформації Я. Рецкер, В. Комісаров, Л. Латишев, Р. Міньяр-Бєлоручев й ін. Здебільшого актуалізованими у трансформаційному плані виявляються лексичний, морфологічний та синтаксичний рівні. Немотивованим є виокремлення дослідниками поряд із лексичним семантичного рівня й віднесення до першого прийомів генералізації та конкретизації, а до другого – метафоричних, метонімічних та синонімічних замін, логічного розвитку понять, антонімічного перекладу та прийому компенсації [10], хоч генералізацію та конкретизацію також можна залучити до метонімічних замін. До того ж семантичний рівень мови може бути протиставлений не лексичному, а лише формальному, референційному та прагматичному. В. Комісаров до лексичних трансформацій відніс транскрипцію та транслітерацію, що насправді є виявом нормативності фонетичного та графічного рівнів мови [6].

Непослідовним у перекладознавців є виокремлення стилістичних трансформацій, до яких залучають або синонімічні заміни, описовий переклад, компенсацію й інші заміни [9], або компресію та розширення [17], або зміну стилістичного забарвлення відрізка тексту [7; 8]. У концепції трансформацій А. Швейцера стилістичний рівень трансформацій альтернативний компонентному, прагматичному та референційному рівням, що, на наш погляд, не відбиває семіотичної природи мови. До того ж деякі трансформаційні прийоми у деяких науковців потрапляють до різних типів. Наприклад, антонімічний переклад В. Комісаров відносить до комплексних, лексико-граматичних трансформацій, Р. Міньяр-Бєлоручев – до семантичних, Я. Рецкер – до лексичних, Л. Бархударов кваліфікує цей прийом як заміну, хоч якщо зважати на те, що відповідник може утворюватися простим додаванням префікса до антоніма, антонімічний переклад можна розглядати як додавання. Наявні класифікації трансформацій є неповними, не враховують чимало різноманітних трансформаційних прийомів.

Такий стан справ з огляду на посилення уваги в сучасному перекладознавстві до теоретичних розробок прикладних проблем вимагає переглядуі передбачає суттєве коригування типології перекладацьких трансформацій або створення нової.

Мета нашої статті – обґрунтування нової класифікації перекладацьких трансформацій за параметром тріади мовного семіозису, запропонованої Ч. Моррисом – семантики, синтактики та прагматики, оскільки переклад є насамперед перетворенням мовленнєвого продукту однієї семіотичної системи на продукт іншої, орієнтований на інтерпретанту свого адресата. Семантика є відношенням знака (в унілатеральній концепції знака) або форми знака (в білатеральній концепції) до позначеного ним змісту, синтактика є відношенням знака до інших знаків в мовленнєвому потоці, а прагматика є відношенням знака до інтерпретатора. Розділити наведені три виміри семіозису як цілісного процесу вкрай важко, адже зміна форми зумовлює здебільшого і зміну смислу, модифікація прагматичного впливу також передбачає зміну форми та змісту повідомлення. Ураховуючи таку нероздільність можна умовно диференціювати перекладацькі трансформації на формальні, формально-змістові та прагматичні, визнаючи, що останні по суті є ще й формально-змістовими.

Кожний із цих типів експоновано одиницями різних мовних рівнів. Формальні трансформації передбачають зміну форми в перекладі за умови збереження змісту оригіналу. На фонетичному рівні до них належать, по-перше, фонографічні трансформації: 1) транскрипція як «формальне пофонемне перетворення вихідної лексичної одиниці за допомогою фонем мови перекладу»; 2) транслітерація як «формальне перетворення за порядком букв вихідної лексичної одиниці за допомогою абетки мови перекладу» [1, с. 34]; 3) фонографічна заміна за традицією (приміром, передача прізвища Хомський, хоч в англійській традиції Chomsky звучить як Чомські); та 4) їхня комбінація). Невдалі та неправильні трансформаційні результати оцінюються як перекладацькі помилки (наприклад, переклад російською Микола Азаров як Миколай Азаров). По-друге, у поетичних перекладах припустимою є зміна ритміко-мелодійного малюнку віршів шляхом формальної трансформації.

На словотвірному рівні формальні трансформації репрезентовані: 1) словотвірним калькуванням як поморфемним перекладом одиниць, 2) інверсією складників слова (наприклад, рос. листопад – укр. падолист). Лексичний рівень змін форми в перекладі представлений насамперед відповідниками іншої мови з однаковим смисловим наповненням (словниковими еквівалентами з однаковим актуалізованим у контексті семним складом). У номінативному ракурсі в перекладі такі відповідники можуть змінювати ономасіологічну структуру: просте непохідне слово відповідає деривату, або композиту, або стійкій сполуці і навпаки, дериват – композиту, або стійкій сполуці і навпаки; композит – стійкій сполуці і навпаки; слово або сполука – описовому звороту.

На морфологічному рівні формальні трансформації представлені: 1) категорійною заміною зі збереженням змісту мовних одиниць (наприклад, зміна в перекладі роду, відмінка, стану дієслова (активного на пасивний), форми ступеня порівняння), 2) частиномовною заміною, 3) заміною морфологічних засобів лексичними з однаковим змістом, 4) усуненням чи виникненням у перекладі явища транспозиції числа, часу, способу дії і т. ін., на відміну від оригіналу. При цьому треба враховувати можливість прагматичного впливу таких замін на читача перекладу, приміром, заміна стану дієслова здатна по-різному впливати на читача. Так, голландський дискурсолог Т. ван Дейк розглядає відмінність інтерпретації речень: Поліція вбиває демонстранта і Демонстрант убитий поліцією.

На синтаксичному рівні формальні трансформації представлені замінами сполуки словом і навпаки (Увидев ее, я стал спокоен – Побачивши її, я заспокоївся (О. Грін)), синтаксичного зв’язку у словосполуках і реченнях (наприклад, у випадках синкретизму форми – вживання складносурядного речення у значенні складнопідрядного, безсполучникового речення у значенні складносурядного в оригінальному тексті і відсутність синкретизму в перекладі), анафоричними й еліптичними замінами, об’єднанням та членуванням речень без зміни змісту. Формальними трансформаціями можуть бути опущення та додавання мовних одиниць і конструкцій, які не змінюють змісту фрагментів перекладу: Я поселился в квартире правого углового дома улицы Амилего – Я поселився у квартирі правого наріжного будинку, що знаходиться по вулиці Амілего (О. Грін).

Формально-змістові трансформації, навпаки, передбачають зміну форми й модифікацію змісту, що зумовлено специфікою мовних систем оригінального й перекладного тексту та контекстуальними та прагматичними чинниками. На фонетичному рівні такі трансформації представлені здебільшого в поетичних текстах зміною ритміко-мелодійної структури вірша, що зумовлює модифікацію концептуального плану тексту. На лексичному рівні другий тип трансформацій має два плани, у яких репрезентовано зміст мовних одиниць: денотативний та конотативний. У денотативному плані, який маніфестує понятійно-логічне ядро значення, цей тип трансформацій у перекладі представляють словникові відповідники лексем, що отримують в мові перекладу неоднаковий із вихідною одиницею семний набір, актуалізований контекстом повідомлення. Англійський перекладознавець Дж. Кетфорд ілюструє таку розбіжність складу сем на прикладі еквівалентних речень англ. і рос. мов: I have arrived. Я пришла. Семами еталонного набору є 1) мовець; 2) жіноча стать; 3) прибуття; 4) пішки; 5) попереднє; 6) релевантне зараз; 7) завершене. Англійська конструкція обирає ознаки 1, 3, 5, 6, російська – 1, 2, 3, 4, 5, 7 [18]. За умови визнання міжмовної синонімії такі трансформації в перекладознавстві названі синонімічними замінами (Р. Міньяр-Бєлоручев), що передбачають використання еквівалента або з однаковим значенням, а найчастіше – з близьким зважаючи на контекст. Наприклад, в українському перекладі фрагмента роману О. Гріна «Та, що біжить по хвилях»: Мне было тяжело говорить с ним, так как, не глядя на Биче, я видел лишь ее одну – Мені було складно говорити з ним, тому що, й не дивлячись на Біче, я бачив лише її одну – предикатив тяжело перекладено контекстуальним синонімом складно, що цілком обґрунтовано з огляду на перевагу саме цього українського відповідника в такому контексті.

До трансформацій денотативного плану належать і метонімічні заміни, які можна диференціювати залежно від статусу суміжних предметів, явищ, понять. До метонімічних трансформацій можна віднести: 1) гіперонімічні як заміни гіпоніма гіперонімом (названі в перекладознавстві генералізацією): Вашу школу можно назвать центром труда – Ваш навчальний заклад можна назвати центром праці;

2) гіпонімічні як заміни гіпероніма гіпонімом (названі конкретизацією): Она сошла медленно, с задумчивым інтересом к происходящему вокруг нее – Вона зійшла повільно, із замисленим інтересом до навколишньої метушні (О. Грін);

3) еквонімічні як заміни гіпоніма іншим гіпонімом того самого класу, що нерідко може ставати перекладацькою помилкою;

4) партонімічні як заміни назви цілого назвою його частини: В ее лице тронулись какие-то оставшиеся непроизнесенными слова – На її вустах заворушилися якісь, чомусь не вимовлені слова (О. Грін);

5) холонімічні як заміни назви частини назвою цілого: Наконец, настойчиво отведя эти чувства, как отводят рукой упругую, мешающую смотреть листву … – Нарешті, наполегливо відвівши ці почуття, як відводять рукою гілку, що заважає дивитися…(О. Грін);

6) парто-партонімічні як заміни назви однієї частини цілого назвою іншої: … эти широкие ступени, по которым можно сходить медленно, задумавшись, к огромным стволам, под тенью высокой листвы ці широкі сходи, якими можна повільно, замислившись, спускатися до величезних стовбурів, під тінь високих крон (О. Грін);

6) інші метонімічні заміни (наприклад заміну назви предмета назвою його матеріалу, назви причини назвою наслідку тощо): Довольно махать перед нами железными мечами – Досить розмахувати перед нами залізом.

До формально-змістових трансформацій лексичного рівня денотативного плану відносимо також конверсивні; та умовно − антонімічні й метафоричні трансформації. Конверсивні й антонімічні заміни нерідко супроводжуються морфологічними та синтаксичними трансформаціями (Она может без труда сделать это – Вона може легко зробити це; Вона купила каву. – Ей продали кофе). На нашу думку, взагалі антонімічний переклад є нічим іншим, як синонімічною заміною зважаючи на загальну відповідність цілісного змісту, хоч і дещо модифікованого в перекладі (наприклад, легкий – неважкий). Цікавим є антонімічний переклад, супроводжений втратою метафоричного значення: Из комнат, расположенных под углом к востоку и югу, весь день не уходили солнечные лучи – Із кімнат, розташованих під кутом до сходу і півдня, цілий день сяяло сонячне проміння (О. Грін).

У конотативному плані диференціюємо оцінно-емотивні, експресивні та функціонально-стилістичні перекладацькі трансформації. Перші орієнтовані на заміну, втрату або виникнення в перекладі оцінного чи емотивного компонента мовних одиниць. Наприклад, у фрагментах: Ко мне приходят прелестные женщины в воздасте от 20 до 40 лет, это взрослые люди с уже сформировавшимся мировоззрением. – До мене приходять чудові жінки віком від 20 до 40 років, це дорослі люди з уже сформованим світоглядом (газета «Зеркало недели» і «Дзеркало тижня») – рос. прикметник має значення «пленительный, очаровательный», а укр. – «прекрасний, гарний».

Експресивні трансформації передбачають модифікацію чи втрату посилення чи применшення ознаки: Но три месяца – именно тот огромный срок, когда женщина сможет прояснить для себя – тот ли это мужчина – Але три місяці – саме той велетенський час, коли жінка зможе прояснити для себе, чи той це чоловік (газета «Зеркало недели» і «Дзеркало тижня»).

Функціонально-стилістичні трансформації представлені втратою, заміною або виникненням в перекладному тексті функціонально-стилістичного забарвлення мовних одиниць, наприклад, їхнього розмовного, книжного, застарілого чи іншого функціонального статусу: Благодаря гибкому сложению или иной причине, она совершенно избежала толчков – Завдяки гнучкому стану чи з іншої причини вона зовсім уникла штурханини (О. Грін), – український відповідник, на відміну від російського слова, має розмовний статус.

На морфологічному рівні формально-змістові трансформації поділяємо на категорійні заміни зі зміною смислу (зміни числа, виду, способу дії, ступеня порівняння, стану, часу, особи, утрата або виникнення у відповідників категорії збірності тощо), частиномовні заміни, які супроводжуються модифікацією змісту, заміни граматичних засобів лексичними зі зміною змісту і т. ін. Здебільшого зміна змісту не дуже відчутна в цілісному фрагменті, однак більш прискіпливе спостереження виявляє розбіжність. Приміром, переклад фрагмента: Женщина должна верить, быть избирательна, четко осознать, кто она, чего хочет от жизни, на что способна – Жінка має повірити, бути вибіркова, чітко усвідомлювати, хто вона, чого хоче від життя, на що здатна (газета «Зеркало недели» і «Дзеркало тижня») – змінює вид дієслова і разом із цим замінюється зміст постійної дії на миттєву.

На синтаксичному рівні формально-змістові трансформації є заміною слова сполукою і навпаки з модифікацією смислу (Ели досыта далеко не все – Наїлися далеко не всі; Зато в моем арсенале психологической защиты есть третья сестра веры и надежды – любовь, они очень тесно связываются – Зате в моєму арсеналі психологічного захисту є третя сестра віри і надії – любов, вони невід’ємні (газета «Зеркало недели» і «Дзеркало тижня»)), переструктуруванням сполуки або речення, міжреченнєвих зв’язків, а також опущенням, перестановкою та додаванням елементів речення та тексту, що визначають і зміну значення. Наприклад, заміна означено-особових речень безособовими впливає на зміст фрази: Не знаю, что произошло с Лерхом – Не відомо, що трапилося з Лєрхом (О. Грін). Те саме відбувається при заміні простого речення складнопідрядним: Как собеседник это был человек хронически несвободной минуты Як співрозмовник це був чоловік, якому бракувало навіть хвилини (О. Грін). Членування складного речення в перекладі призводить до семантичної модифікації: Но я был лишь одну минуту с Биче, так как вошли ее родственники, хозяева дома – старичок и старушка, круглые, как два старательно одетых мяча, и я был представлен им девушкой, с облегчением убедясь, что они ничего не знают о моей истории. – Я був з Біче лише якусь хвилину, бо зайшли її родичі, хазяї будинку, – дідусь і бабуся, круглі, як два старанно одягнені м’ячі. Ми познайомилися. Я з полегшенням переконався, що вони нічого не знають про мою історію (О. Грін). Таке членування розтягує подію в часі й руйнує логічні зв’язки причини та наслідку.

Формально-змістові трансформації з прагматичним компонентом передбачають зміну форми та змісту одиниць у тексті, текстових фрагментів з метою збалансування прагматичного впливу перекладу на свого читача. Підґрунтям розроблення цього типу трансформацій є концепція динамічної еквівалентності американського перекладознавця Ю. Найди, який, зважаючи на культурно-етнічний акцент його школи та специфіку перекладацької діяльності в Американському біблійному товаристві (адаптація Біблії переважно для сприйняття африканськими й індіанськими племенами), убачав мотивацію перекладацьких трансформацій у необхідності досягнення рівноцінного регулятивного впливу на адресатів тексту оригіналу й перекладу [20].

Подібні думки висловлював ще німецький філософ ХVІІІ ст. І. Гердер. Ф. Шлейєрмахер також пропонував розмежовувати два методи перекладу: парафразу й вільне перекладення. Мета другого – справити однакове враження на читачів оригінального та перекладного текстів, відмовившись від відповідності змісту певних їхніх частин. Німецький перекладознавець А. Нойберт розглядав чотири типи прагматичних відношень при перекладі: від найвищої перекладності у прагматичному розумінні до неможливості передати прагматику оригіналу (найвищий ступінь перекладності, на його думку, мають наукові та технічні тексти) [19].

Збереження прагматичної орієнтації тексту перекладу є важливим у випадках передачі концептуально вагомого стилістичного прийому або комплексу фігур, які зумовлюють стилістичний принцип висування як спосіб формальної організації тексту, що передбачає фокусування уваги читача на певних елементах повідомлення, які викликають здивування своєю несподіваністю, непередбачуваністю й неприродністю з метою підкреслення, виділення певної думки [2, с. 63].

Відсутність збереження стилістичного прийому спостерігаємо в перекладі фрагмента роману О. Гончара «Тронка», де в описі життя капітана Дорошенка наявна композитна рамка та ономасіологічне узгодження, опосередковане оказіональним композитом, що створює гумористичний ефект: Найбільша його тодішня мрія побувати у кругосвітньому плаванні... У різних товариствах бував, за різними столами сидів Дорошенко у своєму кругосвітньому житті... дійсно, таки кругосвітник. У російському перекладі вилучено останній фрагмент композитної рамки й замінено попередній на: В разных компаниях бывал, за всякими столами сидел Дорошенко в своей кочевой жизни. Подібні прагматичні трансформації можна назвати фігуративними. Утрата або модифікація певної стилістичної фігури впливає й на образність і виразність тексту перекладу, і тим самим його персуазивний потенціал.

Прагматичну спрямованість нерідко мають фразеологізми, які в текстах перекладу замінюються або нефразеологічною одиницею або іншим фразеологізмом. Етнокультурна установка перекладача передбачає врахування фразеологічних масивів кожної з мов із метою балансу впливу (пор.: рос. родиться в рубашке и англ. with a silver spoon in a mouth (с серебряной ложкой во рту); укр. наговорити груші на вербі, чого і в борщ не кришать, сім мішків гречаної вовни, гречаного Гаврила і рос. наговорить семь бочек арестантов). Такі прагматичні трансформації можна вважати фразеологічними.

Орієнтація на адресата чужої культури зумовлює прагматичні концептуальні перетворення в перекладах. Це підміна реалій оригінального тексту реаліями мови перекладу, зміна за допомогою мовних засобів різних рівнів способів категоризації світу і внутрішнього рефлексивного досвіду (наприклад, у мові вінту речення Гаррі рубає ліс перекладають п’ятьма різними способами залежно від того, чи знає про це мовець із власних спостережень, чи хтось йому повідомив про це або він припускає це).

Вагомим важелем для здійснення прагматичних трансформацій є етнічні цінності, зафіксовані в текстах оригіналів, які мають відповідати цінностям носіїв мови перекладу. Такими цінностями є сенсорні, психологічні, естетичні, утилітарні й ін. оцінки, моральні норми, етнічні пріоритети, етнічні гетеростереотипи − оцінки інших етносів. Аксіологічні прагматичні трансформації спрямовані на збереження ціннісної орієнтації текстів у перекладі. Російський лінгвокультуролог С. Тер-Мінасова наводить приклад сприйняття туземцями Західної Африки шекспірівського «Гамлета»: «Клавдій − молодець, тому що одружився із удовою брата, так мусить чинити кожний культурний чоловік, але треба було зробити це негайно, одразу після смерті чоловіка і брата, а не чекати цілий місяць. Полоній − погана людина, адже він не дозволив дочці стати коханкою сина вождя − це честь, і, головне, − чимало дорогих подарунків. Гамлет убив його цілком правильно, так чинить кожний мисливець в африканському буші − почувши шерех, окликає, якщо у відповідь нічого не чує, вбиває» [16].

Оскільки одним із найпоширеніших прийомів компенсації інформації для читача перекладу є коментування та примітки, які дають змогу збалансувати прагматичний вплив, такі трансформації можна назвати мегатекстовими згідно з тлумаченням уведеного українською лінгвісткою І. Колегаєвою терміна «мегатекст» [5]. Виведення трансформацій за межі тексту визначає вагому інформаційно-компенсаторну функцію мегатексту.

Окреслені в межах цієї статті типи перекладацьких трансформацій наявні в текстах перекладів у різних варіаціях комбінацій. Їхнє здійснення й поєднання − безупинний і безперервний процес, кінцевим результатом якого є формування балансу відповідності мовних одиниць різних рівнів у межах цілісного семіотичного процесу − перетворення знакової форми однієї мови на знакову форму іншої з огляду на три виміри семіозису: семантику, синтактику та прагматику.

Література

  1. Алексеева И. С. Введение в переводоведение: Учебное пособие / И. С. Алексеева. – СПб., 2004. – 352 с.

  2. Арнольд И. В. Стилистика современного английского языка / И. В. Арнольд. − М. : Просвещение, 2005. − 244 с.

  3. Бархударов Л. С. Язык и перевод. Вопросы общей и частной теории перевода / Л. С. Бархударов. − М. : Международные отношения, 1975. − 239 с.

  4. Гарбовский Н. К. Теория перевода / Н. К. Гарбовский. – М. : Изд-во МГУ, 2004. – 544 с.

  5. Колегаева И. М. Текст как единица научной и художественной коммуникации / И. М. Колегаева. − Одесса : Редакционно-изд. отдел обл. упр. по печати, 1991. − 120 с.

  6. Комиссаров В. Н. Общая теория перевода: Учебное пособие / В. Н. Комиссаров. – М. : «ЧеРо», совместно с «Юрайт», 2000. – 136 с.

  7. Латышев Л. К. Курс перевода (эквивалентность и способы ее достижения) / Л. К. Латышев. – М. : Международные отношения, 1981. – 248 с.

  8. Латышев Л. К. Технология перевода: Учебное пособие по подготовке переводчиков / Л. К. Латышев. – М. : ВВИ – ТЕЗАУРУС, 2001. – 280 с.

  9. Левицкая Т. Р., Фитерман А. М. Теория и практика перевода с английского на русский / Т. Р. Левицкая, А. М. Фитерман. − М. : Литература на иностранных языках, 1963.− 125 с.

  10. Миньяр-Белоручев Р. К. Теория и методы перевода / Р. К. Миньяр-Белоручев. – М. : Московский лицей, 1996. – 208 с.

  11. Рецкер Я. И. Теория перевода и переводческая практика / Я. И. Рецкер. − М. : Международные отношения, 1974. – 216 с.

  12. Селіванова О. О. Лінгвістична енциклопедія / О. О. Селіванова. − Полтава : Довкілля-К, 2011. − 844 с.

  13. Селиванова Е. А. Стратегии и тактики переводчика в диалогической модели вторичной коммуникации / Е. А. Селиванова // Вісник Харківського національного університету. Серія романо-германська філологія. Проблеми перекладу та іншомовної коммунікації. – Харків : Константа, 2004. – № 611. – С. 3-7.

  14. Селиванова Е. А. Стратегическая программа перевода в аспекте диалогичности / Е. А. Селиванова // Реальность, язык и сознание: Межвуз. сб. науч. тр. / Отв. ред. Т. А. Фесенко. – Тамбов : Изд-во ТГУ, 2005. – С. 85-90.

  15. Текст и перевод. – М.: Наука, 1988. – 160 с.

  16. Тер-Минасова С. Г. Язык и межкультурная коммуникация / С. Г. Тер-Минасова. − М. : Изд-во МГУ, 2004. − 352 с.

  17. Швейцер А. Д. Теория перевода: Статус, проблемы, аспекты / А. Д. Швейцер. – М. : Наука, 1988. – 215 с.

  18. Catford J. A. Linguistic Theory of Translation / J. A. Catford. − L., 1965.

  19. Neubert A. Text and Translation / А. Neubert . − Leipzig , 1985.

  20. Nida E., Taber, Ch. R. Theory and Practice of Translation / E. Nida, Ch. R. Taber. − Leiden, 1964.


Аннотация. Статья посвящена обоснованию новой типологии трансформацій при переводе, основанная на параметрах факторов модификации, семиотического статуса и уровней языковой системы. Рассмотрены формальные, формально-смысловые и прагматические переводческие трансформации на разных уровнях.

Ключевые слова: перевод, переводческая трансформация, эквивалентность перевода, переводческая ошибка.
Summary. The article deals with a new typology of transformations in translation, based on the parameters of factors of modification, semiotics status and levels of the language system. Formal, formal-semantic and pragmatic of translating transformations are considered on different levels.

Key words: translation, translating transformation, equivalence of translation, translating error.

Схожі:

Тема. Перетворення графіків функцій
Учитель. Ми приступаємо до вивчення вже не нової для нас теми – Перетворення графіків фукнцій
Черкаський національний університет ім. Богдана Хмельницького
Розглянуто різні підходи до трактування комунікативної взаємодії і її типології. Здійснено опис базових аксіом комунікативної взаємодії,...
Лекція: Робота з файлами: версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Розглянуті особливості вікон для роботи з файловою системою. Показані способи створення нових документів на основі шаблонів, що у...
О. О. Селіванова ПРЕЦЕДЕНТНА МОТИВАЦІЯ НОМІНАТИВНИХ ОДИНИЦЬ
Розглянуто типи прецедентних феноменів на трьох рівнях: референційному, когнітивному й мовному, − а також різновиди прецедентно мотивованих...
Equation Chapter 1 Section 1
Запропонований матеріал є навчальним посібником, в якому розглянуто аналітичні методи розв’язання лінійних, квадратних, дробово-раціональних...
Тема Введення в курс “Історія країн Азії і Африки в новий час”
Поняття “Сходу”, зміст і проблеми періодизації курсу; історико-географічні та хронологічні рамки нової історії Сходу. Співвідношення...
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ БАЗОВИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ НАКАЗ
Про затвердження Положення про опорні ЦК вищих медичних (фармацевтичних) навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації МОЗ України...
Друга міжнародна науково-практична конференція
Саме такий трудовий потенціал є спроможним утриматися в умовах кризових тенденцій, які притаманні економічному розвитку, в період...
Наукова робота кафедри міжнародної економіки та економічної теорії у 2014 р
«Адаптація економічної політики України до новітніх трансформацій системи світогосподарських зв’язків на мікро-, макро- та мезорівнях»...
Ефективність мотивації соціально-економічних чинників в період трансформації економічної системи
Викладач дніпропетровського університету економіки та права імені Альфреда Нобеля
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка