План-конспект для проведення семінарського заняття в системі службової підготовці з радіотелефоністами та особами,що їх підміняють ДПЧ-21


Скачати 94.45 Kb.
Назва План-конспект для проведення семінарського заняття в системі службової підготовці з радіотелефоністами та особами,що їх підміняють ДПЧ-21
Дата 09.07.2013
Розмір 94.45 Kb.
Тип План-конспект
bibl.com.ua > Інформатика > План-конспект
Затверджую”

Начальник ДПЧ-21

підполковник вн.сл.

О.В.Мартинов

"___"_______200_р.

План-конспект

для проведення семінарського заняття в системі службової підготовці

з радіотелефоністами та особами,що їх підміняють ДПЧ-21.

Тема : "Документи, що регламентують оперативно-службову діяльність пожежної охорони.”
Навчальна мета: Вивчити документи служби чергового караулу ДПЧ, правільнисть їх корегування та відпрацювання.
Час: 2 години.
Місце проведення: навчальний клас.
Матеріальне забезпечення: документи служби чергового караулу, ОП і ОК пожежогасіння.
Література: Статут служби, довідник керівника гасіння пожежі.
Порядок проведення зайняття:
1. Організаційний момент 10 хв.

- перевірка присутніх:

- оголошення теми і мети занять, питань, які мають вивчатися.

2. Контроль знань 5 хв.

- перевірка засвоєння раніше пройденого матеріалу.

3. Викладання матеріалу теми 65 хв.
Питання які вивчаються:
1. Документи служби чергового караулу ДПЧ.

2. Корегування, відпрацювання документів служби чергового караулу.

Питання та його короткий зміст

Методичні

вказівки

Документи служби чергового караулу ДПЧ.

Службово-інформаційні документи служби пожежної частини.

  1. Керівні документи (Статути,вказівки,рекомендації,інформаційні листи, огляди, аналіз оперативно-службової діяльності і т.п.) або виписки з них із питань організації служби, профілактичної роботи, підготовки особового складу пожежогасіння.

  2. План карта району виїзду з нанесеними вододжерелами (розташування і діаметр мереж, ємність водоймища, номера гідрантів і водоймищ), виділеними об'єктами промисловості, особоважливими будинками й ін.

  3. Журнал пункту зв'язку частини.

  4. Довідник телефонів об'єкта, пожежних частин.

  5. Довідник вулиць, провулків, проїздів, тупиків, площ міста з зазначенням номерів будинків.

  6. Довідник і планшет вододжерел району, що охороняється, і районів сусідніх пожежних частин.

  7. Журнал обліку перебування людей у профілакторії.

  8. Путівка для виїзду на пожежу підрозділів пожежної охорони.

  9. Розпорядок дня особового складу караулу пожежної частини.

  10. Документи по цивільній обороні.

  11. Перелік адрес співробітників пожежної частини.

  12. Технічна і спеціальна література і її опис.


Расподільничі та плануючі документи служби гарнізону пожежної охорони.

  1. Розклад (виписка з розкладу) виїзду пожежних частин гарнізону.

  2. План (розклад) залучення сил і засобів для гасіння пожеж у районі.

  3. Плани (картки) гасіння пожеж на особо важливі і пожонебезпечні об'єкти.

  4. Функціональні обов'язки співробітників пожежної частини.

  5. Інструкція обов'язків диспетчера ПЗЧ.

  6. Інструкція обов'язків посадових осіб внутрішнього наряду караулу пожежної частини.

  7. Інструкції про взаємодію пожежних підрозділів із службами міста й об'єкта при ліквідуванні пожеж, аварій і наслідків стихійних лих.

  8. Інструкція про міри пожежної безпеки в гаражах і службових, побутових приміщеннях чергових караулів.

  9. Виписка з наказу про допуск особового складу до самостійної роботи на ПЗЧ, на посту безпеки, із механізованим і електрифікованим інструментом і т.д.

  10. Розклад зайнять по бойовій і службовій підготовці з особовим складом частини, документи по початковій підготовці особового складу .

  11. Табелі бойового розрахунку на пожежні автомобілі (бойові та резервні), що знаходяться в частині.

  12. Книга вхідних телефонограм.

  13. Розклад маршрутів безупинних дозорів пожежної частини.


Документи служби начальника караулу.

  1. Книга служби пожежної частини.

  2. Навчальний журнал (для кожного караулу).

  3. Журнал обліку проведених заліків (інструктажів) по ТБ з особовим складом пожежної частини.

  4. Журнал перевірки № 1 АСП-2.

  5. Журнал перевірки № 2 АСП-2.

  6. Особисті картки ГДЗС.

  7. Журнал обліку перевірки ПГ і інших джерел водопостачання в районі виїзду частини.

  8. Журнал пункту пожежного зв'язку.

  9. Експлуатаційні картки пожежних автомобілів частини.

  10. Журнал випробування ПТО.

  11. Картки бойових дій караулів частин на пожежах.

  12. Паспорти напірних і усмоктувальних пожежних рукавів.

  13. Опис ПТО (для кожного автомобіля).

  14. Формуляр на пожежні автомобілі.

  15. Журнал обліку технічних обслуговувань автомобілів.

  16. Журнал спостереження за протипожежним станом об'єкта.

  17. Журнал обстановки на об'єкті.

  18. Журнал бесід і інструктажів проведених дозорними.

  19. Папка дозорного.

  20. Журнал обліку відвідувачів пожежної частини.


Укладання , корегування і відпрацьовування ОП та ОК пожежегасіння.
Плани і картки гасіння пожеж є важливими оперативними документами, що складаються завчасно. Вони повинні бути продуманими, конкретними, зручними в користуванні, корисними і сприятливими для організації гасіння пожеж. Оперативні документи по пожежегасінню сприяють підвищенню теоретичної і практичної підготовки начальницького складу пожежної охорони, бойової готовності пожежних підрозділів; розвитку у начальницького складу тактичного мислення, уміння робити ними розрахунки сил і засобів; грамотно вирішувати питання по організації і тактиці гасіння пожеж.

Оперативний план-це бойовий документ, що передбачає розробку основних питань організації гасіння пожеж, що розвилися на найбільш важливих пожежонебезпечних, вибухонебезпечних і складних в оперативно-тактичному відношенні об'єктах.

В залежності від оперативно - тактичної характеристики підприємства оперативний план складають на весь об'єкт або роздільно по виробничих будинках і відкритих технологічних установах. Розробці плану повинні передувати усебічне вивчення об'єкта, оперативно-тактичну оцінку його і встановлення найбільш складаного варіанта можливої пожежі, що приймається за розрахункового. Виходячи з особливостей об'єкта можна запропонувати декілька розрахункових варіантів.

Оперативний план перебуває з текстової і графічної частин, виконується на щільному папері єдиного формату для всіх частин гарнізону і повинний мати щільну обкладинку. Текстова частина плану включає оперативно-тактичну характеристику об'єкта, дані про можливий розвиток і гасіння пожежі, характеристику можливої обстанови пожежи по проміжках годин, розрахунок сил і засобів для гасіння пожежи при обраному варіанті, порядок їх залучення, рекомендації КГП по організації бойових дій. У текстову частину входять також додатки: рекомендації начальнику оперативного штабу, начальнику тилу, відповідальним особам за техніку безпеки й іншим; інструкції з обов'язками осіб об'єкта, що залучаються для роботи в штабі; інструкції взаємодії зі службами об'єкта, міста та іншіми організаціями; зведені дані з розрахунку сил і засобів при кожному варіанті гасіння пожежи; необхідні довідкові матеріали, що мають відношення до розвитку і гасіння пожежи на даному об'єкті. Текстову частину друкують на друкарській машинці або виконують чорною тушшю друкарським шрифтом. У виді виключення можна використовувати чорну пасту.

Графічна частина оперативного плану повинна бути наочною, включати максимум необхідних зведень і не перевантажуватися другорядними деталями. Вона включає план-схему об'єкта на місцевості, поповерхові плани, у необхідних випадках розрізи будинків (споруджень ), плани основних будинків об'єкта і додатки: схему організації зв'язку на пожежі, схему для начальника тилу по розміщенню пожежних машин на вододжерела з указівкою подачі можливої кількості технічних приладів гасіння, схеми подачі води в перекачування, підвозу її з віддалених вододжерел і ін. Додатки графічної частини, як і текстовий, необхідно оформлювати в двох екземплярах: один знаходиться при плані, а інший видається керівництву в процесі пожежегасіння. Графічна частина плану повинна бути виконана чорною тушшю з дотриманням правил будівельного креслення й умовних оперативно - такттичних позначень, а план - схема на місцевості, поповерхові плани і плани основних будинків об'єкта -обов'язково в масштабі, що відповідає формату документа. Прийнятий масштаб необхідно зазначити на кресленні.

На плані - схемі виділеними контурами показують об'єкт можливої пожежи, прилягаючі будинки ( відкриті технологічні установи, спорудження ) із указівкою ступені вогнестійкості і розривів; наносять вододжерела, що можна використовувати при гасінні пожежі і відстані від них по маршрутах прокладки рукавних ліній; позначають розстановку пожежних машин частин гарнізону, що прибувають на об'єкт по встановленому номеру виклику, дають інші зведення, що мають пряме відношення до розвитку і гасіння пожежи. У випадках, коли при гасінні пожежи можливий один характерний варіант розміщення сил і засобів, на плані-схемі об'єкта позначають повну схему бойового розгортання пожежних підрозділів із указівкою місць розташування стволів і генераторів.

На поповерхових планах і розрізах повинні бути відбиті конструктивні, об'ємно - планувальні і технологічні особливості об'єкта, можливі шляхи поширення пожежи; розташування внутрішніх пожежних кранів, пінних установок, пускових пристроїв стаціонарних систем пожежогасіння, димових люків, засувок трубопроводів, по яких транспортуються вогненебезпечні речовини, вибухонебезпечні місця і т.п.

Розроблений оперативний план гасіння пожежи, погоджений із дирекцією об'єкта і зацікавлених служб, надають начальнику гарнізону пожежної охорони на розгляд і затвердження. При необхідності залучення на випадок пожежи сил та засобів інших об'єктів, організацій і служб міста, виїзд яких не передбачений гарнізонним розкладом ( порядку взаємодії ), оперативний план надають на затвердження міс(рай)виконкому.

З оперативним планом обов'язково повинний бути ознайомлений начальницький склад пожежної охорони гарнізону й у першу чергу пожежних частин, що виїзджають на даний об'єкт по встановленому номеру виклику, а також працівники зацікавлених служб. Практично оперативні плани відпрацьовуються не рідше одного разу в рік шляхом проведення пожежно - тактичних навчань із залученням передбачених по розрахунковому варіанту сил та засобів. Корегування проводиться інспекторським складом пожежної частини при проведенні детальних та контрольних перевірках даних об'єктів. Про всі навчання, проведених у порядку відпрацьовування оперативного плану, у ньому роблять відмітки і при необхідності вносять корективи.

Оперативна картка-це бойовий документ, що містить основні дані про об'єкт, що дозволяють КГП швидко та правильно організувати дії по гасінню пожежи. Оперативні картки складають на ті об'єкти і будинки на які не передбачене укладання оперативних планів.

Оперативні картки відрізняються від планів тим, що в картці відсутні: рекомендації по гасінню пожежи, розрахунки сил та засобів, також оперативна картка затверджується начальником пожежного підрозділу.



Дати під запис, при викладанні матеріалу використовувати документи.




  1. Закріплення вивченного матеріалу.

Питання для закріплення: 5 хв.

4.1. Службово-інформаційні документи служби пожежної частини.

4.2. Расподільничи та плануючі документи служби гарнізону пожежної охорони.

  1. Документи служби начальника караулу.

4.4. Укладання , корегування і відпрацьовування ОП та ОК пожежегасіння.


  1. Підбиття підсумків 5 хв.

- вказати на питання, які вимагають підвишенної уваги;

- оголосити відмітки;

- відповести на запітання.

План-конспект склав:

Начальник 4-го караулу ДПЧ-21

ст.лейтенант вн.сл. В.А.Скоколь
«____»___________200_р.

Схожі:

ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття по функціональній підготовці з радіотелефоністами...
Тема: Наказ МНС України №102 від 10. 04. 03р. “Про облік порушень, законності (правопорушень) і НС за участю о/с та порядок проведення...
План-конспект для проведення заняття по технічній підготовці з радіотелефоністами...
Тема 3: ТТХ техніки та аварійно-рятувального обладнання, що знаходиться на озброєнні в гарнізоні
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття по медичній підготовці з радіотелефонiстами...
ТЕМА: Електротравма. Ураження електричним струмом. Діагностика та надання першої медичної допомоги
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття по технічній підготовці з радіотелефоністами...
Тема: Тактико-технічні характеристики техніки та аварійно-рятувального обладнання, що знаходиться на озброєнні в гарнізоні
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення занять із службової підготовки з радіотелефоністами...
Тема: Вивчення району виїзду. Безводні ділянки. Місця зосередження запасів вогнегасячих речовин
ПЛАН КОНСПЕКТ проведення заняття з радіотелефоністами та особами, що їх підміняють СДПЧ-1 Тема
Тема: Інструкція з охорони праці № ІОП–ГУ-9/2007 для радіо телефоністів, затверджена наказом ГУ МНС в Миколаївській області №127...
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття по функціональній підготовці зі...
Тема Положення про проходження служби цивільного захисту особами рядового та начальницького складу органів та підрозділів цивільного...
ПЛАН КОНСПЕКТ проведення заняття з радіотелефоністами та особами, що їх підміняють СДПЧ-1 Тема
Тема: Інструкція з охорони праці № ІОП–ГУ-4/2007 з надання першої медичної допомоги потерпілим при нещасних випадках. Затверджена...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення семінарського заняття з функціональної...
Наказ МНС України №838 від 14. 12. 2009 року “Про затвердження Порядоку проведення службового розслідування стосовно порушення особами...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття по медичній підготовці з начальницьким складом ДПЧ-21
ТЕМА: Електротравма. Ураження блискавкою. Променева хвороба. Діагностика та надання першої медичної допомоги
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка