ПЛАН КОНСПЕКТ проведення заняття з радіотелефоністами та особами, що їх підміняють СДПЧ-1 Тема


Скачати 171.18 Kb.
Назва ПЛАН КОНСПЕКТ проведення заняття з радіотелефоністами та особами, що їх підміняють СДПЧ-1 Тема
Дата 30.03.2013
Розмір 171.18 Kb.
Тип Конспект
bibl.com.ua > Журналістика > Конспект

“ З А Т В Е Р Д Ж У Ю “


Начальник СДПЧ-1

капітан вн. служби

Ю.С. Лосяк
___” __________2007р.




ПЛАН - КОНСПЕКТ


проведення заняття з радіотелефоністами та особами, що їх підміняють СДПЧ-1
Тема: Інструкція з охорони праці № ІОП–ГУ-9/2007 для радіо телефоністів, затверджена наказом ГУ МНС в Миколаївській області № 127 від 21.03.2007р.
Навчальна мета: вивчення інструкції з охорони праці № ІОП–ГУ-9/2007 для радіо телефоністів.

Час: 1 година (лекція);

Місце проведення: учбовий класс.



Навчально-методичне забезпечення: інструкція з охорони праці № ІОП–ГУ-9/2007 для радіо телефоністів, затверджена наказом ГУ МНС в Миколаївській області № 127 від 21.03.2007р.

Література: - Наказ № 455 від 27.11.2003 року .;

- інструкція з охорони праці № ІОП–ГУ-9/2007 для

радіо телефоністів, затверджена наказом ГУ МНС

в Миколаївській області № 127 від 21.03.2007р.
Порядок проведення заняття :

  1. Організаційний момент - 5 хв. :

  • перевірка присутніх ;

  • оголошення теми і мети заняття, питання, які вивчатимуся.

  1. Контроль знань, питання лекційного заняття -35 хв. :

1. Загальні положення.

2. Головні небезпечні та шкідливі виробничі фактори, які можуть діяти на радіотелефоніста.

  1. Вимоги охорони праці перед початком роботи.

  2. Вимоги безпеки під час роботи.

  3. Вимоги безпеки по закінченню роботи.

  4. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.



Короткий зміст

Методичні вказівки

1. Загальні положення

1.1. Цією інструкцією визначаються основні положення та вимоги охорони праці, які спрямовані на збереження життя та здоров`я працівників.

1.2. Інструкція розроблена на основі “Положення про розробку інструкцій по охороні праці” ДНАОП 0.00-4.15-98, “Типового положення про навчання з питань охорони праці” ДНАОП 0.00-4.12-99, “Правил безпеки праці в ДПО МВС України”, “Настанови з служби зв`язку”, «Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів», «Правил безпечної експлуатації електроустановок» та інших документів регламентуючих питання охорони праці

1.3.Інструкція для радіотелефоністів , диспетчерів (осіб які виконують їх обов`язки, далі - радіотелефоністи) визначає порядок виконання безпечних прийомів і методів праці, і призначена для навчання, інструктажів і перевірки знань з питань охорони праці.

1.4.По даній інструкції радіотелефоністи, інструктуються перед початком роботи (первинний інструктаж), а потім через кожні 3 місяці (повторний інструктаж) . Результат інструктажу заноситься в “Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці”. Перевірка знань вимог з охорони праці проводиться раз на рік.

1.5. З заступаючими на чергування радіотелефоністами та особами, які їх підміняють проводится цільовий інструктаж з питань охорони праці з записом у “Журналі реєстрації цільових інструктажів”

1.6.Інструкція діє на протязі 3 років з дня затвердження.

1.7.Радіотелефоністи зобов'язані знати і виконувати дійсну інструкцію, повинні виконувати роботу згідно функціональних обов`язків, яка доручена начальником караулу, керівництвом частини, загону, по якій вони проінструктовані, і не виконувати ті вказівки, які суперечать правилам охорони праці.

1.8.До чергування допускаються радіотелефоністи, що пройшли відповідну підготовку,

пройшли медичний огляд, вступний, первинний інструктаж з охорони праці і пожежній безпеці на робочому місці.

1.9.Радіотелефоністи при не виконанні ними вимог безпеки, викладених в інструкції з охорони праці, у залежності від характеру порушень притягуються до дисциплінарної, матеріальної і кримінальної відповідальності згідно чинному законодавству.

1.10.Радіотелефоністи, допущені до самостійної роботи зобов'язані знати і виконувати дійсну інструкцію.

1.11.Головними небезпечними та шкідливими виробничими факторами, які можуть діяти на радіотелефоніста являються:

  • наявність в робочій зоні не відключених струмоведучих частин обладнання та устаткування;

  • можливість ураження електричним струмом;

  • недостатня освітленість робочої зони;

  • наявність статичної електрики;

  • наявність електромагнітних випромінювання;

  • напруженість електричного поля;

  • порушення режиму праці та відпочинку;

  • нервово-психічні перевантаження (монотонність праці);

  • підвищена напруга зору, пов`язана з постійним спостеріганням за екраном дисплея персонального комп`ютера;

  • фізичні навантаження, пов`язані з довгостроковим перебуванням у вимушеному положенні, а саме - локальне м`язове напруження.


Дати під запис, пояснити






1.12. Технічний стан пультів оперативного зв`язку, іншого обладнання повинен відповідати вимогам стандартів, що стосуються безпеки праці, а також правил технічної експлуатації, інструкцій заводів виробників і іншої нормативно - технічної документації.

1.13. Обслуговування та ремонт обладнання повинне виконуватись спеціально підготовленими фахівцями, що мають відповідний дозвіл на виконання робіт.

1.14.Освітленість на робочому місці радіотелефоніста має бути не менш 40 лк для люмінесцентних ламп і не менш 100 лк для ламп розжарювання.

1.15. Еквівалентний рівень щуму на робочих місцях радіотелефоністів не повинен перевищувати 65 дБ (за шкалою А шумометра). За наявності у приміщенні телеграфного апарату під час його роботи припускається підвищення рівня шуму на 10-15 дБ.

1.16. Значення гранично допустимої напруженості електромагнітного поля на робочому місці радіотелефоніста на пункту зв`язку в діапазоні частот 50-300 МГц не повинно перевищувати за електричною складовою 5,0 В/м, за магнітною – 0,3 А/м.

1.17. Апаратура повинна бути розміщена таким чином, щоб виключити можливість ураження обслуговуючого персоналу електричним струмом шляхом одночасного доторкання до корпусу обладнання і труб водопровідної мережі чи батарей опалення.

1.18. Все електричне обладнання, яке перебуває в приміщенні, має бути змонтоване та заземлене згідно з монтажними вимогами до цього обладнання. На підлозі біля силових щитів та іншої електричної апаратури необхідно мати діелектричні килимки.

1.19. Визначення наявності напруги на джерелах живлення, а також в окремих електричних ланцюгах апаратури проводиться тільки за допомогою вимірювальних приладів.

1.20. Коридори, проходи, основні й запасні виходи мають перебувати у належному стані, нічим не захаращуватись, а в нічний час - освітлюватись.

1.21. У приміщенні пункту зв`язку розміщуються вуглекислотні вогнегасники у кількості, визначеній за розмірами приміщення.
2. Вимоги охорони праці перед початком роботи

2.1. Прослухати цільовий інструктаж і зробити відповідний запис в “Журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці”.

2.2. Радіотелефоніст перед початком чергуванням зобов`язаний:

  • перевірити справність електрообладнання, електропроводки, штепсельних вилок, розеток, стан ізолюючих підставок, решіток, заземлення пультів оперативного зв`язку, комп`ютера та іншого обладнання, про усі виявлені недоліки, не починаючи роботу доповісти начальнику караулу і керівництву частини, починати роботу тільки після їх усунення;

  • перевірити справність освітлювальних приладів, електропроводки, світильників та ламп, відрегулювати місцеве освітлення так, щоб робоча зона була досить освітлена;

  • перевірити відсутність відкритих частин приладів, які можуть перебувати під напругою, надійність встановлення апаратури, підготувати робоче місце.

2.3.Перед вмиканням електроприладу в мережу зробити зовнішній візуальний огляд, переконатися в цілісності сполучних проводів, штепсельних вилок, розеток, відсутності ушкодження ізоляції.

2.4.Вмикання електроприладу в мережу і роботу виконувати відповідно до вказівок експлуатаційної документації на електроприлад заводу-виробника.
3.Вимоги безпеки під час роботи

3.1.Пiд час несення служби радіотелефоніст зобов’язаний:

  • Виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці, інструкцій з охорони праці, правил безпеки при поводженні з обладнанням, робота з яким входить у його функціональні обов'язки.

  • Не проводити роботи, не передбачені посадовою інструкцією.

  • Дотримуватись обов'язків з охорони праці, що передбачені колективним договором (трудовою угодою), функціональними обов'язками, правилами внутрішнього розпорядку, вимогами Статутів, Настанов, наказів, відомчих нормативних документів, що регламентують роботу радіотелефоніста.

  • Перед початком чергування, при виконанні доручених завдань (роботи), а також протягом чергової зміни перевіряти безпечний стан обладнання. Доповідати про виявлені порушення начальнику караулу, частини, вирішувати питання про усунення виявлених недоліків.

  • Виконувати правила поводження з обладнанням, виконувати роботи відповідно до вимог охорони праці.

  • При виникненні обставин небезпечних для життя і здоров'я припинити виконання робіт, прийняти термінові заходи щодо забезпечення їх безпеки, доповісти керівництву.

3.2. При роботі з електрообладнанням забороняється:

  • Вмикати в електромережу електроспоживачі, шнури живлення яких мають пошкоджену ізоляцію.

  • Вмикати в електромережу електроспоживачі, які мають пошкодженні, або ненадійно з`єднанні з електрошнуром живлення, вилками, розетками та продовжувачами.

  • Користуватися пошкодженими розетками, відгалужувальними та з`єднувальними коробками, вимикачами та іншої електроарматурою, а також електролампами, скло яких має сліди затемнення або випинання.

  • Користуватися саморобними продовжувачами, які не відповідають вимогам ПУЕ, що пред`являються до переносних електропроводок.

  • Використовувати для опалення приміщень нестандартного (саморобного) електронагрівального обладнання або ламп розжарювання.

  • Самостійно розкривати, робити ремонт електроприладів, електропроводки, розеток, вимикачів і т.д., а також робити заміну електроламп, запобіжників і інших знімних елементів

  • Користуватися несправними електроприладами, розетками, вилками, рубильниками та інш.

  • Користуватися нестандартним устаткуванням (кустарними електронагрівальними приладами, запобіжниками, замінниками штепсельних вилок, розеток і т.п.)

  • Включати в електромережу потужні споживачі електричної енергії (нагрівальні устрої, зварювальні апарати і т.п.).

  • Включати в електромережу (розетку), призначену для обчислювальної техніки потужні споживачі електричної енергії ( кондиціонери, нагрівальні устрої і т.п.).

  • Включати електроприлади в мережу при наявності в них вологи й ушкодженні ізоляції проводів.

  • Доторкатися руками одночасно до включеного в мережу електроприладу і устроїв, що мають природне заземлення (радіаторам, трубам опалення, водопровідним трубам, газовим плитам і т.п.).

  • Торкатись руками до обірваних та оголених проводів електромережі.

  • Змінювати самостійно зіпсовані електрозапобіжники, електролампи, не проводити ремонт електроспоживачів та електромережі.

  • Прибирати пил з електроспоживачів, мити холодильники, підлоги біля них без відключення їх від електромережі.

  • Залишати без догляду працюючі електроспоживачі.

3.3. Вимоги безпеки під час роботи з комп’ютерною технікою (далі – ПК):



Дати під запис, пояснити

Дати під запис, пояснити





  • Для зниження напруженості на ПК необхідно розподіляти, чергуючи характер робіт відповідно до їх складності.

  • При виявлені запаху горілого слід негайно вимкнути прилади, повторно не вмикати і звернутись до відповідного фахівця.

  • При виникненні порушень у роботі ПК необхідно завершити всі роботи згідно з правилами експлуатації, вимкнути обладнання і звернутись до відповідного фахівця. Подальша експлуатація ПК можлива тільки після усунення причин порушень.

  • Підключення або відключення кабелів пристроїв ПК повинні виконуватись тільки при знятій напрузі електроживлення.

  • Напругу на пристрої та окремі блоки ПК подавати тільки після ретельної перевірки надійності кріплення провідників живлення, заземлення.

  • З метою зменшення негативного впливу на здоров`я працівників виробничих факторів необхідно застосовувати регламентовані перерви для відпочинку тривалістю 10 хвилин після кожної години роботи з ПК.

  • Тривалість безперервної роботи з ПК має не перевищувати 2 години.

3.4.. Вхід у приміщення пункту зв`язку частини осіб, не зв'язаних із провадженням робіт і немаючих спеціального допуску забороняється.
4. Вимоги безпеки по закінченню роботи

4.1. По закінченню роботи вимкнути вимикач на електроспоживачі та від`єднати провід живлення від розетки електромережі.

4.2. Повідомити начальника караулу, керівництво частини про всі недоліки, які мали місце під час роботи.

4.3. По закінченню чергування перевірити робочий стан обладнання, прибрати робоче місце і закріплені приміщення.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. При виникненні ситуації, що може привести до нещасного випадку необхідно негайно повідомити начальника караулу, керівництво частини, не допускати сторонніх осіб в небезпечну зону, виконати заходи по запобіганню нещасного випадку.

5.2. Негайно припинити роботу, відключити обладнання від електромережі.

5.3. Якщо є потерпілі необхідно надавати їм першу медичну допомогу.

5.4. Тільки з'явиться ознак замикання електропроводки на корпус, самозаймання електроустаткування або електропроводки, раптовому відключенні напруги в мережі , необхідно негайно відключити електроустаткування від електромережі. Повторне вмикання електроустаткування вирішується тільки після усунення всіх причин, що викликали необхідність відключення електроустаткування.

5.5. При виникненні пожежі в електроустаткуванні необхідно виконати всі дії, зазначені в п. 5.4. .і приступити до гасіння пожежі первинними засобами пожежогасіння. Використання водяних і пінних (водяних) засобів пожежогасіння в приміщеннях із ввімкненою електромережею не припускаються.

5.6. Вивільнення від електричного струму.

Доторкання до частин, що проводять електричний струм і знаходяться під напругою, викликають у більшості випадків довільне судорожне скорочення м'язів. Внаслідок цього пальці, якщо потерпілий тримає провід руками, можуть так сильно стиснутись, що визволити провід з його рук стає неможливим.

Якщо потерпілий продовжує торкатись частин, що проводять електричний струм, необхідно перш за все швидко звільнити його від дії електричного струму. При цьому треба мати на увазі, що торкатись до, людини, яка знаходиться під впливом струму без застосування належних заходів запобігання небезпечно для життя людини, яка надає допомогу. Тому першою дією особи, яка надає допомогу, має бути швидке вимикання тієї частини установки, якої торкається потерпілий.

При цьому необхідно враховувати:

  • у разі знаходження потерпілого на висоті, вимикання установки вивільнення потерпілого від електричного струму можуть призвести до падіння потерпілого з висоти; у цьому випадку мають бути вжиті заходи, що забезпечують безпеку потерпілого;

  • при вимиканні установки може одночасно відімкнутися також і електричне освітлення. У зв'язку з цим необхідно забезпечити освітлення від іншого джерела (ліхтар, факел, свічка, аварійне освітлення, акумуляторні ліхтарі і т.п.), не затримуючи відмикання і надання допомоги потерпілому. Якщо відмикання установки не може бути проведено достатньої швидко, то необхідно вжити заходів до відокремлення потерпілого від струмопровідних частин, до яких він доторкається.

Для відокремлення потерпілого від струмопровідних частин або проводу необхідно використовувати сухий одяг, канат, палицю, дошку або будь-який інший сухий предмет, який не проводить електричний струм. Використання для цих цілей металевих чи вогких предметів допускається. Для відокремлення потерпілого від струмопровідних тин також можна взятися за його одяг (якщо він сухий і відстає від тіла потерпілого), наприклад, за поли кітеля або шинелі, уникаючи при цьому доторкання до металевих предметів і частин тіла, які не прикриті одягом. Відтягуючи потерпілого за ноги, не слід торкатися його взуття або одягу без надійної ізоляції рук, оскільки взуття і одяг можуть бути вогкими і перетворитися на провідники електричного струму.

Для ізоляції рук особи, яка надає допомогу, особливо якщо необхідно торкатись тіла потерпілого, не прикритого одягом, необхідно одягти діелектричні рукавиці або обмотати собі руки шарфом, опустити на руки рукав кітеля, використовувати прогумовану матерію (плащ) або звичайну суху матерію. Можна також ізолювати себе, ставши на суху дошку або на будь-яку іншу, що не проводить електричний струм, підстилку, пакунок одягу і т.п.

При відокремленні потерпілого від частин, що проводять електричний струм, рекомендується діяти, за можливістю, однією рукою.

При ускладненні щодо відокремлення потерпілого від струмопровідних частин необхідно перерубати або перерізати провід сокирою із сухою дерев'яною ручкою або іншим відповідним інструментом.

Виконувати це необхідно з належною обережністю (не торкаючись проводів, перерізуючи кожний провід окремо, одягнувши діелектричні рукавиці і калоші або боти).

Заходи першої допомоги потерпілому від електричного струму


Заходи першої допомоги залежать від стану потерпілого після визволення його від електричного струму.

Для визначення цього стану необхідно негайно вжити таких заходів:

  • покласти потерпілого спиною на тверду поверхню;

  • перевірити наявність у потерпілого, дихання (визначається за підйомом грудної клітини чи будь-яким іншим способом);

  • перевірити наявність у потерпілого пульсу на сонній артерії на передньобоковій поверхні шиї;

  • з'ясувати стан зіниці (вузька чи широка); широка зіниця вказує на різке погіршення кровопостачання мозку.

У всіх випадках ураження електричним струмом виклик лікаря є обов'язковим незалежно від стану потерпілого.

Якщо потерпілий знаходиться при свідомості, але до цього був у стані запаморочення, його треба покласти у зручне положення (на підстилку і накрити зверху будь-чим з одягу) і до прибуття лікаря забезпечити повний спокій, обов'язково спостерігаючи за диханням і пульсом. Не можна дозволяти потерпілому рухатись, а тим більше продовжувати роботу, оскільки відсутність тяжких симптомів після ураження електричним струмом не виключає можливості подальшого погіршення стану потерпілого. Якщо лікаря швидко викликати не можна, необхідно терміново доставити потерпілого у медичний пункт, забезпечивши необхідними транспортними засобами або ношами.

Якщо потерпілий знаходиться у непритомному стані, але у нього зберігається дихання і пульс, його необхідно покласти, розстебнути одяг, забезпечити приплив свіжого повітря, дати понюхати нашатирний спирт, бризнути на нього водою і забезпечити повний спокій. У той же час потрібно викликати лікаря. Якщо потерпілий дихає погано, рідко і судомно, (як помираючий), йому необхідно робити штучне дихання і непрямий масаж серця.

У разі відсутності в потерпілого ознак життя {дихання і пульсу) не можна вважати його померлим, тому що смерть часто є уявною. Якщо в такому стані потерпілому не буде надано негайну першу допомогу у вигляді штучного дихання і зовнішнього (непрямого) масажу серця, то дійсно настане смерть. Оживлення організму, ураженого електричним струмом, може бути проведено кількома способами. Починати штучне дихання слід негайно після вивільнення потерпілого від електричного струму і проводити безпе­рервно до досягнення позитивного результату чи появи незаперечних ознак дійсної смерті (великих плям чи трупного заклякнення). Штучне дихання необхідно робити безперервно, як до, так і після прибуття лікаря. Питання про доцільність чи недоцільність подальшого проведення штучного дихання вирішується лікарем.

У разі надання допомоги уявно померлому, дорогою є кожна секунда, тому першу допомогу необхідно надавати негайно, і за можливості, на місці пригоди. Переносити потерпілого до іншого місця треба тільки в тих випадках, коли йому, чи особі, яка надає допомогу, продовжує загрожувати небезпека або коли надання допомоги на місці неможливе.

Ураженого електричним струмом можна визнати померлим-тільки за наявності видимих тяжких зовнішніх ушкоджень: роздроблення черепа у разі падіння чи обпалення всього тіла. В інших випадках констатувати смерть має право тільки лікар.

  • Порядок подання в інших випадках першої медичної допомоги потерпілим наведено у Інструкції з охорони праці № ІОП-0-4/2006, яка є обов’язковою для вивчення радіотелефоністом (диспетчером) під час вивчення даної інструкції.


Дати під запис, пояснити



3. Закріплення вивченого матеріалу - 5 хв.
Питання для закріплення :

  1. Які головні небезпечні та шкідливі виробничі фактори можуть діяти на радіотелефоніста.

  2. Які вимоги охорони праці перед початком роботи.

  3. Які вимоги безпеки під час роботи.

  4. Які вимоги безпеки по закінченню роботи.

  5. Які вимоги безпеки в аварійних ситуаціях


4. Підбиття підсумків - 5 хв. :

  • вказати на питання, які вимагають підвищеної уваги ;

  • оголосити оцінки ;

  • відповісти на запитання ;


План-конспект склав :

Заст. начальника СДПЧ-1

ст. лейтенант вн. служби О.В. Хонич

Схожі:

ПЛАН КОНСПЕКТ проведення заняття з радіотелефоністами та особами, що їх підміняють СДПЧ-1 Тема
Тема: Інструкція з охорони праці № ІОП–ГУ-4/2007 з надання першої медичної допомоги потерпілим при нещасних випадках. Затверджена...
План-конспект для проведення заняття по технічній підготовці з радіотелефоністами...
Тема 3: ТТХ техніки та аварійно-рятувального обладнання, що знаходиться на озброєнні в гарнізоні
План-конспект для проведення семінарського заняття в системі службової...
Тема : Документи, що регламентують оперативно-службову діяльність пожежної охорони.”
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття по технічній підготовці з радіотелефоністами...
Тема: Тактико-технічні характеристики техніки та аварійно-рятувального обладнання, що знаходиться на озброєнні в гарнізоні
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття по функціональній підготовці з радіотелефоністами...
Тема: Наказ МНС України №102 від 10. 04. 03р. “Про облік порушень, законності (правопорушень) і НС за участю о/с та порядок проведення...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення занять із службової підготовки з радіотелефоністами...
Тема: Вивчення району виїзду. Безводні ділянки. Місця зосередження запасів вогнегасячих речовин
План-конспект на проведення заняття з радіотелефоністами, диспетчерами...
Навчальна мета: Ознайомити особовий склад з ТТХ аварійно-рятувального обладнання
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття по медичній підготовці з радіотелефонiстами...
ТЕМА: Електротравма. Ураження електричним струмом. Діагностика та надання першої медичної допомоги
Начальник СДПЧ-1 капітан сл ц. з
Навчальна мета: вивчити з радіотелефоністами та особами, о їх підміняють керівні документи, що регламентують роботу ПЗЧ
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення заняття з тактичної підгтоовки з особовим...
ТЕМА: Організація та порядок проведення пожежно-рятувальних та інших невідкладних робіт у випадку виникнення надзвичайної ситуації...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка