Тема: Сучасні архітектурно-будівельні тенденції готельних споруд


Скачати 2.75 Mb.
Назва Тема: Сучасні архітектурно-будівельні тенденції готельних споруд
Сторінка 1/13
Дата 20.03.2013
Розмір 2.75 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13

Будівлі, споруди та обладнання туристських комплексів

Тема: Сучасні архітектурно-будівельні тенденції готельних споруд

Готельні комплекси є складними, часто унікальними спорудами. їх розміщення в планувальній структурі міста є складним і відповідальним процесом. Вибір ділянки для розміщення готельного комплексу зумовлюється цілим рядом чинників, основними з яких є:

Містобудівні: необхідна площа території з урахуванням специфіки експлуатації готельного комплексу і його місткості, оптимальні геометричні контури ділянки, раціональне розташування з урахуванням транспортних комунікацій і наявність хорошого зв´язку з центром міста, залізничним вокзалом, аеропортом.

Архітектурно-ландшафтні: наявність природних компонентів на ділянці або на прилеглій території - озеленення, водних поверхонь, рельєфу тощо.

Екологічні: комфортність території - відповідність санітарно-гігієнічних параметрів середовища нормативним вимогам (чистота повітряного басейну, шум, аерація, інсоляція).

Інженерно-економічні: наявність інженерних комунікацій (водопровід, каналізація, електрокабель, газ), можливість телефонізації і підключення до існуючих інженерних мереж з урахуванням їх потужності та розміщення.

Готельний інтер´єр і екстер´єр - це організація внутрішнього та зовнішнього простору готельної будівлі, які є зорово обмеженим, штучно створеним середовищем, що забезпечує нормальні умови життєдіяльності людини. Це поняття складне, багатопланове, яке має величезний естетичний та психофізіологічний вплив на людину.

Сприятливі умови життєдіяльності людини в готельних комплексах забезпечуються завдяки створенню комфорту як у самій будівлі готельного комплексу, так і на території, що прилягає до неї.

Першочергове завдання для досягнення комфорту - проектування композиції простору. Це вимагає залучення фахівців, компетентних у питаннях психологічного впливу кольору і світла на людину та дизайну інтер´єру й екстер´єру. У створенні комфорту важливо враховувати правильний вибір меблів, колірної гамми, способу освітлення приміщення. Важливу роль в оформленні приміщень і житлових номерів відіграють елементи декоративного, прикладного мистецтва: твори живопису, скульптури і особливо озеленення.

Інтер´єр і екстер´єр готельного комплексу повинні бути взаємно погоджені та відповідати його маркетинговій концепції позиціонування.

Сучасна архітектура готельного комплексу покликана створити комфортабельні умови для перебування гостей і надати їм ряд додаткових послуг. Готельний комплекс є багатофункціональною спорудою і містить технологічно складне устаткування.

Готельні комплекси розрізняються за своїми архітектурними рішеннями. Пошук кращих планувальних рішень призвів до створення просторової композиції, спеціально призначеної для діяльності готельних комплексів. Приміщення для ночівлі гостей відокремлюються від приміщень, пов´язаних з наданням їм інших послуг.

Основні принципи, що беруться до уваги при спорудженні будівлі готельного комплексу, наступні:

Споруда (або комплекс споруд) повинна органічно вписуватися в навколишнє середовище, зберігаючи особливості навколишнього ландшафту.

Слід враховувати природно-кліматичні чинники: температуру і вологість повітря, кількість опадів, інсоляцію, швидкість і напрям вітру тощо.

Архітектурне, конструктивне і планувальне рішення споруди не повинні бути надмірно дорогими. Планування споруди повинне забезпечувати економічність її експлуатації. Основні зусилля проектантів мають спрямовуватися на раціональне поєднання поточних і одноразових витрат.

При проектуванні споруди певну роль відіграють рекламні міркування: забезпечення оформлення фасаду, що підкреслює престижність готельного комплексу; встановлення рекордів певного напряму (спорудження найвищої споруди, найбільш екзотичної будівлі тощо); розташування вітрин торгових центрів готельного комплексу тощо.

Планування споруди повинне забезпечувати раціональну організацію обслуговування та відповідний комфорт мешканцям, відповідати функціональним вимогам.

Споруда повинна відповідати естетичним, технічним, санітарно-гігієнічним, екологічним нормам і рекомендаціям. Слід передбачати можливість реконструкції споруди.

Необхідно дотримувати умови економічності процесу будівництва споруди. Проектування готельного комплексу здійснюється на основі документів нормативного і рекомендаційного характеру. Зміст цих документів розрізняється по країнах і по готельних ланцюгах.

У проекті готельного комплексу регламентуються показники об´єму споруди, площі забудови, вартості будівництва, матеріалів, конструкцій, інженерного устаткування, підприємств ресторанного господарства, додаткових послуг гостям, вказується кількість місць і номерів, а також співвідношення номерів різної місткості.

Виявлення потреб у готельних місцях є досить складним завданням. Для його вирішення слід мати у своєму розпорядженні відповідні методи, знати чинники, що впливають на попит на розміщення, передбачати майбутні зміни попиту і пропозиції. Потреба в готельних місцях залежить від кількості та пропускної спроможності місць тяжіння туристів, існуючої забезпеченості регіону готельними комплексами та ступеня їх завантаження, тенденцій зміни контингенту мешканців готельних комплексів. Важливими орієнтирами в розрахунках одноразової місткості готельного комплексу є динаміка доходів населення, значущість регіону, особливості регіонального розвитку, ділової активності, індустрії розваг і відпочинку, транспортної системи.

Споруди готельного комплексу розрізняються за багатьма ознаками: типом конструкцій, місткістю, поверховістю, призначенням, режимом експлуатації тощо. За інших незмінних умов технологічні вимоги майже завжди припускають декілька можливих будівельних рішень.

Залежно від типу конструкцій і матеріалів споруди готельного комплексу бувають каркасними, блоковими, монолітними, з місцевих будівельних матеріалів тощо.

При класифікації за режимом експлуатації розрізняють готельні комплекси цілорічної, сезонної та змішаної дії.

При класифікації за місцем розташування виділяють готельні комплекси, розташовані в місті; поза містом; придорожні; розташовані на воді тощо.

Чим більше поверхів у готельному комплексі, тим більше складнощів виникає при евакуації людей в екстремальних ситуаціях, тим більші зміни в устаткуванні та плануванні слід передбачити.

Інтер´єр готельного комплексу повинен мати естетичну і художню виразність, відповідати функціональному призначенню приміщень. Особлива увага, разом з меблями, повинна приділятися постільній білизні та приладдю, столовій білизні, драпіровкам, килимам, килимовим покриттям. Засобами посилення виразності внутрішнього простору обладнаних приміщень служать колірне та світлове рішення, особливості застосовуваних матеріалів.

При будівництві готельного комплексу застосовуються оздоблювальні матеріали більше 200 найменувань. Разом з системами природного освітлення (верхнє, бічне, змішане) діє система штучного освітлення.

При експлуатації споруди готельного комплексу необхідно періодично оглядати її елементи (підвали, стіни, дах і т.д.). Необхідно вчасно готуватися до сезонної експлуатації споруди, а також своєчасно здійснювати поточний і капітальний ремонт споруди та інженерного устаткування.

Різні сучасні концепції архітектури споруд готельних комплексів знаходять своє вираження в просторових і масивних формах, що застосовуються найчастіше. Майже класичним є рішення у вигляді компактного масиву, який органічно входить у вуличний ансамбль. Прикладів такого виду споруд зустрічається багато.

Готельні комплекси, розташовані в живописних місцях, найчастіше мають невелику поверховість. Це створює можливість для мешканців бути в безпосередньому контакті з навколишньою природою. Звичайно, вибір такої форми споруди подовжує горизонтальні комунікації на поверхах і збільшує кількість сходових кліток, проте дозволяє легко і швидко вибратися зі споруди на природу. Крім того, низька споруда у меншій мірі змінює ландшафт, ніж багатоповерхові споруди, - триповерховий готель може бути прихований деревами.

До цієї категорії готельних споруд відносяться мотелі, які проектуються майже виключно у вигляді низьких споруд з урахуванням якомога тіснішої ув´язки житлових приміщень із стоянкою автомашин або гаражем

Отже, на даний час існують дві тенденції в готельному будівництві. Особливо сильно вони виявляються в будівництві міських готельних комплексів. Одна з них рекомендує будувати масив споруд в єдиній композиції. В цьому випадку рекламні причини та навіть принципи економічного характеру, як, наприклад, висока ціна земельної ділянки, є вирішальними при виборі форми готельної споруди.

Планування житлових поверхів з двостороннім використанням коридору є, поза сумнівом, найбільш економічним. Недоліками такої системи при довгих коридорах є відсутність природного світла, одноманітність вигляду коридору, різні умови освітлення сонцем номерів по обидві сторони коридору, а також неоднакові видові умови житлових номерів. Ці недоліки не мають великого значення в міських умовах, і тому двостороння забудова коридору застосовується дуже часто. Безпосередньо до коридору прилягає смуга санітарно-ванних вузлів і холів. Таке розташування ізолює житловий номер від шуму з коридору і дозволяє раціонально використовувати менш освітлену частину номерів. За особливих видових умов у житлових номерах обладнуються лоджії або балкони.

Планування житлових поверхів у формі односторонньої забудови, при якій номери розташовані по одній стороні коридору, є менш економічним з огляду на відношення площі комунікацій до житлової. Це дає кращі результати для внутрішніх приміщень, коли можна уникнути темних коридорів і створити однакові видові умови для житлових номерів. Вид з вікна має важливе значення для готельних комплексів, призначених для відпочиваючих.

Висотні системи характеризуються невеликою площею поверху по відношенню до кількості поверхів, проте цей вид споруди рідко застосовується, зважаючи на неекономічне і важке обслуговування.

На кожному правильно спланованому житловому поверсі повинні бути службовий номер, номер для обслуговуючого персоналу, склад для білизни та т.п. При невеликій площі на поверхах службові приміщення знаходяться через декілька поверхів.

Зовнішній вигляд (екстер´єр) споруди готельного комплексу має велике значення з погляду реклами, і тому слід піклуватися про те, щоб він був представницьким, естетичним і таким, що добре зберігається. У багатьох країнах застосовуються керамічні та мозаїчні плитки з використанням кольорових металів і кольорового скла. Такі матеріали зберігають свіжість фарби та надають специфічного сучасного виразу, який характеризується простотою, легкістю і постійно зберігає фасад у його первинному стані. Дуже важливим чинником в отриманні враження про архітектуру готельного комплексу є сонячне освітлення.

Основні типи готельних споруд

Споруди готельних комплексів повинні створювати просторові рамки з урахуванням специфічних функцій цих об´єктів, а також доповнювати існуючий або проектований вираз місцевого архітектурного комплексу. Звичайно, це залежить від виду готельного комплексу, і тому одну роль відіграє архітектура споруди в місті та іншу - біля моря або в горах. Місце розташування обумовлене необхідністю розміщення його на такому віддаленні від найважливіших визначних пам´яток даної місцевості, щоб гості готельного комплексу могли цю відстань покривати за допомогою місцевих транспортних засобів або пішки за якомога короткий час.

Наприклад, місце розташування міського готельного комплексу повинне бути таким, щоб його можна було легко знайти та дістатися до нього з вокзалу, але воно не повинне знаходитися в безпосередньому сусідстві з ним із трьох причин - гігієнічних, функціональних і з погляду вимог урбанізму. Навіть сусідство вокзалу, обслуговуючого електрифіковану залізницю, небажане, зважаючи на постійний шум. Крім того, в більшості міст вокзали знаходяться у великому віддаленні від центру міста, де розміщені установи, магазини та тому подібне, які є основною причиною приїзду тих, хто користується послугами міських готельних комплексів.

Підсумовуючи ці значення, найбільш вигідним місцем розташування слід визнати розміщення міських готельних комплексів поблизу найбільшого зосередження адміністративних споруд або економічного центру, в радіусі видимості з якої-небудь з найважливіших артерій міста. Для готельної споруди бажано сусідство парку, річки тощо.

Готельні комплекси для відпочиваючих повинні бути по можливості розташовані в пунктах, що забезпечують якомога більше число номерів, відповідних умовам для огляду навколишньої природи та перспективи.

Архітектура тут відіграє іншу роль, ніж в місті, де готельний комплекс може домінувати над іншими спорудами, в місцях відпочинку він повинен підкреслювати та виділяти красу природи та у жодному випадку не пригнічувати та не принижувати її. Цей факт ставить перед архітектором, що проектує готельний комплекс для відпочиваючих, дуже специфічне завдання відносно вибору форми та архітектурного виразу споруди; завдання, яке часто досить важко погоджувати з вимогами призначення та економічності проекту.

Відособленим типом є готельні комплекси-пансіонати. Так звичайно називаються споруди з номерами, які знімаються окремими особами або сім´ями на тривалий період, розташовані найчастіше на вулицях з невеликим рухом у безпосередній близькості від адміністративних центрів.

Їхнє призначення - створення зручних і приємних умов для перебування. Навіть дрібні незручності життя в міському готельному комплексі, які можна перенести під час короткого візиту (1-2 дні), стають небувало важкими під час тривалого перебування. Так, наприклад, помилковим є розміщення готельного комплексу-пансіонату у висотній споруді, що є визначною пам´яткою міста. Архітектура споруди повинна відповідати інтимному призначенню готельного комплексу-пансіонату.

Повною протилежністю є архітектура готельних комплексів біля туристських доріг. Ці споруди повинні служити лише місцем тимчасового денного або нічного відпочинку для туристів, що відвідують цікаві місця групами або поодинці, залізницею або на автомашині. Відмінною рисою їх є доступність і велика пропускна спроможність, які уможливлюють забезпечення хорошого і швидкого обслуговування масового туристського руху. Вони повинні знаходитися на головних комунікаціях і добре бути видні здалека.

Спеціальний тип - це готельні комплекси, пов´язані з медичним обслуговуванням -готельні комплекси на курортах. Тут йдеться про споруди, що зводяться в курортних місцевостях і надають можливість приїжджаючим не тільки відпочивати, але і користуватися на місці лікувальними ваннами або мінеральними водами. Такі готельні комплекси представляють зручність для осіб, вимушених лікуватися, оскільки забезпечують можливість користуватися цілющими властивостями місцевих мінеральних вод у будь-якій формі протягом усього року.

Функції готельного комплексу цього типу накладають на будівлю особливий відбиток. Необхідність створення просторих місць для відпочинку і залів для прогулянок впливають на вибір форми просторових рішень як самої споруди, так і її внутрішнього планування.

Особливу область готельного будівництва представляють готельні комплекси в містах і біля доріг, призначені для туристів - власників автомашин - мотелі. У тих країнах, де автомашин дуже багато, існує велика кількість цих будівель, які поділяються на міські мотелі, мотелі для відпочиваючих тощо.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13

Схожі:

Методичні рекомендації по застосуванню ДК 019-2001 Категорії складності...
Архітектурно нескладні, але технічно складні або технічно нескладні, але архітектурно складні
ПОЛОЖЕННЯ ПРО ІНСПЕКЦІЮ ДЕРЖАВНОГО АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНОГО КОНТРОЛЮ...
НСПЕКЦІЯ ДЕРЖАВНОГО АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНОГО КОНТРОЛЮ У МИКОЛАЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ (далі – Інспекція) є територіальним органом Державної...
Назва вершини
Дайте розгорнуту характеристику соціальної сфери в Україні: місце і роль в національному господарстві, структура, сучасні тенденції...
Сучасні тенденції взаємодії освітнього закладу з родинами у процесі...
На сьогодні сім’я відіграє визначальну роль не лише у формуванні особистості дитини, а й суспільства в цілому
Тематика магістерських робіт з курсу “Міжнародне право” для студентів
Міжнародне приватне право в правовій системі держави: сучасні проблеми та тенденції
1. О б'єкти та суб ' єкти архітектурно-проектної діяльності
Цілі архітектурно-проектної діяльності визначаються державною політикою, вимогами економічного розвитку, регіональними та національними...
Сучасні тенденції розвитку змісту освіти в зарубіжних країнах
Ці зміни відбулись такими темпами, що привели до потреби негайного перегляду та реформування освіти на всіх рівнях, оскільки існуючі...
Тема. Визначення тенденції змін у структурі надходжень
Мета. Ознайомитися із структурою надходжень до Державного бюджету України за останні 2 рок, проаналізувати та визначити тенденції...
Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у Миколаївській...
Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 22. 03. 2013 №9-Л та від 12. 04. 2013 №11-Л, анульовано ліцензії суб’єктам...
1. ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ. РОЛЬ БУДІВНИЦТВА У ЖИТТІ СУСПІЛЬСТВА. БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ
ТЕМА ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ. РОЛЬ БУДІВНИЦТВА У ЖИТТІ СУСПІЛЬСТВА. БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка