Що є типова презентація, підготовлена в PowerPoint?


Скачати 75.83 Kb.
Назва Що є типова презентація, підготовлена в PowerPoint?
Дата 29.04.2013
Розмір 75.83 Kb.
Тип Вопрос
bibl.com.ua > Інформатика > Вопрос
СЛАЙДИ – ОСНОВА ПРЕЗЕНТАЦІЇ

Що є типова презентація, підготовлена в PowerPoint? Перш за все, це комплект підготовлених для показу слайдів, що містять основні положення теми, що вивчається, необхідні схеми, таблиці і малюнки.

При запуску PowerPoint появляється діалогове вікно (рис. 1.1), яке дозволяє вибрати один з режимів роботи: створення нової презентації одним з трьох способів або відкриття існуючої презентації.

СТВОРЕННЯ ПРЕЗЕНТАЦІЇ

За умовчанням пропонується скористатися допомогою Мастера автосодержания. Це дуже зручний інструмент. За його допомогою можна дуже швидко створювати типові презентації, використовуючи як шаблон вже наявні варіанти презентацій, що складаються із спеціальних макетів слайдів. Готовий шаблон потрібно заповнити власним текстом, потім доповнити, якщо це потрібне, допоміжними слайдами з графікою і діаграмами, відредагувати їх зовнішній вигляд - і ваша презентація готова. Спробуємо зараз зробити все самостійно, щоб познайомитися з основними можливостями програми. Почнемо з порожньої (пустої) презентації.

Створення порожньої презентації



Рис. 1.1. Діалогове вікно, яке з'являється при запуску PowerPoint.

Для створення порожньої (пустої) презентації обираємо в діалоговому вікні Создание презентации (рис. 1.2) команду Новая презентация. З'являється діалогове вікно Разметка слайда, в якому можна вибрати одну з відповідних розміток для нового слайду. Для першого слайду презентації підійде розмітка Титульный слайд. Назва розмітки з'являється в правій нижній частині обраної розмітки.

Необхідно відразу ж зберегти наш новий файл презентації і визначити для нього відповідне ім'я. Для чого необхідно виконати команди Файл  Сохранить как (Зберегти як)  Ім'я файлу  Сохранить (Зберегти).

Тепер залишається ввести текст для заголовка і підзаголовка презентації. Як підзаголовок найчастіше використовується тема доповіді. Для введення тексту потрібно клацнути мишею по мітці-заповнювачу і почати вводити текст. На рис. 1.3 видно рамку мітки-заповнювача, в яку проводиться введення. Початкова кількість, розміри, розташування і форматування міток-заповнювачів визначаються вибраною розміткою слайду. Якщо потрібно, то можна змінити зображення або розмір використовуваного шрифту, а також шляхом „перетягування” мишею змінити розташування вставленого тексту на слайді. Взагалі, можна довільним чином змінити форматування об'єктів на слайді PowerPoint - подібно тому, як можна змінити форматування фрагмента тексту в документі Word.



Рис. 1.2. Діалогове вікно Разметка слайда (титульний слайд)



Рис. 1.3. Діалогове вікно Разметка слайда (текстові маркери)

Оформлення презентації

Настала пора подумати про оформлення презентації. Для цього слід підібрати як основу відповідний шаблон презентації, а потім можна внести необхідні зміни в її зовнішній вигляд. Для вибору шаблону виконайте команду Формат  Оформление слайда (Застосувати оформлення)  Дизайн слайда  Применить шаблон оформления (Застосувати).

В діалоговому вікні Оформление слайда (рис. 1.4) розташовані зразки, по яким можна оцінити пропоноване оформлення.



Рис. 1.4. Діалогове вікно Применить оформление

Зміна оформлення презентації може змінити взаємне розташування об'єктів на готових слайдах.

Зараз ви знаходитеся в режимі Вид  Слайды - при цьому натиснута крайня ліва кнопка внизу зліва у вікні презентації. У цьому режимі можна проглядати слайди презентації за допомогою прокрутки, редагувати вміст конкретного слайду, змінюючи його текст і доповнюючи його графічними об'єктами, а також вставляти нові слайди командою Вставка  Создать слайд або видаляти ті, що вже є. При вставці нового слайду в презентацію можна вибрати будь-яку з наявних 24 стандартних розміток слайду. Для відображення наявних розміток використовується смуга прокрутки праворуч від їх схематичних зображень.

Давайте вставимо в нашу презентацію ще один слайд - для початку звичайний текстовий слайд для ввідної частини презентації, відповідний розмітці маркірованого списку. До речі, для вставки нового слайду можна скористатися також кнопкою Создать слайд на панелі інструментів стандартній або клавішами +: Вставка  Создать слайд  Разметка слайда  Применить разметку слайда.

Буде вставлений новий слайд, оформлений відповідно до вибраного раніше шаблону презентації і вміст якого відповідатиме вибраній розмітці слайду (рис. 1.5).



Рис. 1.5. Макет нового слайду

Редагування слайдів, створення маркованих списків

Кожен щойно створений слайд містить мітки-заповнювачі, або заглушки. В області заголовка слайду буде присутня заглушка для заголовка слайду, а в основній області слайду, залежно від того, яка з розміток використана вами при створенні слайду, на ньому будуть присутні різні заглушки для тексту або об'єктів, що вставляються на слайд. Для того, щоб замінити заглушку заголовка справжнім заголовком, зробіть по ній клацання мишею. Заглушка зникне, а на її місці з'явиться курсор введення. Введіть текст заголовка. Для того, щоб замінити заглушку в основній області слайду на текст, також зробіть по ній клацання мишею і введіть потрібний текст. Коли ви натиснете клавішу , буде створений новий елемент маркірованого списку на цьому ж рівні. Ви можете використовувати клавіші і + або кнопки панелі інструментів форматування Снизить уровень (Знизити рівень) і Повысить уровень (Підвищити рівень) для того, щоб оформити маркірований список потрібним чином.

У створювані слайди можна впроваджувати найрізноманітніші об'єкти, підготовлені засобами Microsoft Office і іншими засобами. Ось далеко не повний перелік таких об'єктів: фігурний текст Microsoft WordArt, організаційні діаграми (блок-схеми) Microsoft Organization Chart, робочі листи Excel, таблиці, анімаційні ефекти і звук. Крім того, можна прикрасити слайд додатковими малюнками, створеними за допомогою панелі інструментів малювання PowerPoint.

Види представлення презентацій

Презентація - це перш за все слайди з текстом, малюнками і впровадженими об'єктами. Однак матеріали презентації мають і інші форми представлення: структура презентації, роздаткові матеріали, сторінки заміток, сортувальник слайдів і показ слайдів. Переключатися з одного режиму представлення презентації в іншій можна за допомогою команд меню Вид або відповідних кнопок, які розташовані в лівому нижньому кутку вікна презентації.

Вся текстова інформація, що є на слайдах презентації, може бути представлена у вигляді структури презентації (рис. 1.6). Працюючи із структурою, ви можете бачити і редагувати цю текстову інформацію - як текст заголовків, так і основний текст слайдів з відповідними відступами (але не написи на малюнках і впроваджених об'єктах). При цьому можна доповнювати текстовий вміст слайдів і змінювати рівень підлеглості маркірованих списків. Всі проведені зміни тексту слайдів презентації відбиваються і у всіх інших її представленнях: безпосередньо у структурі, на самих слайдах, на відповідних роздаточних матеріалах і сторінках заміток.

Структуру презентації можна доповнити новими текстовими слайдами. Після натискання клавіші у структуру презентації вводиться ще один рядок на тому ж рівні структури, що і попередній рядок. Ви можете змінити рівень чергового рядка в структурі, помістивши точку введення у відповідний рядок, а потім змінити відступ цього рядка, натиснувши кнопку Повысить уровень (Підвищити рівень) або Уменьшить уровень (Знизити рівень) на панелях інструментів форматування або структура. Натиснувши комбінацію клавіш +, можна перейти до створення нового слайду з будь-якого рівня структури. У такий спосіб зручно створити всі заголовки слайдів і весь основний текст на них. У режимі структури, як і в режимі слайдів, можна модифікувати стиль тексту, змінюючи використовуваний шрифт, його розмір або зображення. Наприклад, можна виділити ключове слово курсивом або використовувати напівжирний шрифт. Проте в режимі структури не можна змінити колір тексту або задати використання тіні - такі зміни можна зробити тільки в режимі роботи із слайдами.



Рис. 1.6. Структура презентації

В режимі представлення структури презентації найзручніше вводити текстову інформацію презентації, а в режимі перегляду слайдів лише перевірити зовнішній вигляд, що вийшов, і внести необхідні поправки, тобто у режимі роботи із слайдами відкоректувати| розташування тексту і додати на слайди малюнки, графіки і інші необхідні об'єкти.

Ваша презентація буде більш наочною, якщо додати до слайдів малюнки. Для цього можна скористатися готовими малюнками галереї ClipArt, що входять до складу Microsoft Office, або малюнків, заздалегідь створених в Paint, або фотографій, „оцифрованих” сканером або цифровим фотоапаратом.

Щоб додати до слайду малюнок із галереї ClipArt, треба виконати команди: Вставка  Рисунок (Малюнок)  Картинки  Вибрати потрібний розділ з малюнками  Клацнути кнопку Вставить (Вставити)  Перемістити малюнок на слайді і при необхідності змінити його розмір.

Щоб додати до слайду малюнок з графічного файлу (рис. 1.7), треба: дати команду Вставка  Рисунок (Малюнок)  із файлу  вибрати в діалоговому вікні папку, що містить потрібний файл з малюнком  клацнути кнопку Вставить (Вставити)  при необхідності змінити розмір малюнка на слайді.



Рис. 1.7. Слайд з малюнком

Режим сортувальника слайдів (рис. 1.8) призначений для роботи з презентацією в цілому, а не з окремими слайдами. У цьому режимі можна змінити порядок проходження слайдів презентації, вставляти нові слайди, задавати відеоефекти, використовувані при переході до наступного слайду або при заповненні слайду об'єктами.

В цьому режимі можна також визначити деякі слайди як приховані. На панелі інструментів сортувальник слайдів є для цього спеціальна кнопка Скрыть слайд (Приховати слайд). Приховані слайди не виводяться на екран при звичайному перегляді презентації. Проте є можливість при необхідності вивести на екран і приховані слайди. У попередніх версіях програми на слайді, що передував прихованому, в правому нижньому кутку буде розташована спеціальна кнопка для показу за бажанням прихованого слайду. Зараз цієї кнопки немає - прихований слайд захований надійніше, і глядачі не можуть здогадатися про заготовлені „сюрпризи”. Щоб показати прихований слайд, потрібно клацнути правою кнопкою миші в будь-якому місці попереднього слайду і вибрати в контекстному меню команду Переход (Перехід)  Скрытый слайд (Прихований слайд). Таким чином можна підготувати деякі додаткові презентаційні матеріали, які можуть бути використані або пропущені залежно від зацікавленості і реакції вашої аудиторії.

Крім того, кнопка Режим сортировщика слайдов (Режим сортувальника слайдів) може служити не тільки для переходу в сам режим сортувальника слайдів, але і для виклику зразка роздаточних матеріалів. Його виклик здійснюється клацанням по цій кнопці при натиснутій клавіші або за допомогою відповідної команди меню: Вид (Вигляд)  Образец (Зразок)  Образец выдач (Зразок роздаточних) матеріалів.



Рис. 1.8. Режим сортувальника слайдів

Роздаточні матеріали є листами стандартного формату, на яких розміщені одночасно по 2, по 3 або по 6 слайдів презентації. У режимі оформлення роздаточних матеріалів можна помістити додаткові тестові або графічні елементи на листи роздаточних матеріалів. Для того, щоб можна було правильно розрахувати місце, де слід розташовувати додаткову інформацію, на листі пунктиром відображаються прямокутники, в які можуть бути поміщені слайди презентації.

Схожі:

Оцінювання PowerPoint ПРЕЗЕНТАЦІЯ
Використані різні можливості PowerPoint (переміщення по слайдам, анімації, звук, графіка)
PowerPoint ПРЕЗЕНТАЦІЯ
Стисло, чітко, зручно представлені результати досліджень за допомогою діаграм та графіків
Уроку на тему «Історія розвитку обчислювальної техніки. Покоління...
«Історія розвитку обчислювальної техніки. Покоління ЕОМ. Типова архітектура персонального комп’ютера. Класифікація та призначення...
Тема: Рівняння. Основні властивості рівняння
Обладнання та наочність: підручник, картки для гри «Знайди помилку», картки для бліц тесту, картки для усного рахунку, картки для...
ТИПОВА ФОРМА КОНТРАКТУ З ПРАЦІВНИКОМ

ТИПОВА ФОРМА КОНТРАКТУ З ПРАЦІВНИКОМ*

Типова форма №3 Затверджено наказом Держкомстату України від 17. 02. 98 р. №74

Урок-презентація
Обладнання: мультимедійна учнівська презентація, публікація, портрети Алли Горської
Методичні рекомендації PowerPoint
Створення презентації. Введення та форматування текстової інформації до місцезаповнювачів
Уроку : Навчальна
Тема. Створення та демонстрація презентацій засобами MS PowerPoint на тему «Подорож в країну знань»
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка