План лекції


Скачати 380.28 Kb.
Назва План лекції
Сторінка 1/3
Дата 27.04.2013
Розмір 380.28 Kb.
Тип Лекція
bibl.com.ua > Інформатика > Лекція
  1   2   3


Лекція 2

Текстовий процесор Microsoft Word 2010 (2 год.)
Технічне й програмне забезпечення лекції:


    • персональний комп’ютер;

    • операційна система Windows 7;

    • текстовий процесор Microsoft Word 2010;

  • мультимедійний проектор;

  • проекційний екран.

План лекції



2.1. Загальні відомості про текстовий процесор Microsoft Word 2010

2.2. Головне вікно Microsoft Word 2010

2.2.1. Стрічковий інтерфейс програми

2.2.2. Групи інструментів

2.2.4. Рядок стану

2.2.5. Настроювання стрічки

2.2.6. Спеціальна вкладка Файл

2.3. Створення, редагування та оформлення текстових документів

2.3.1. Створення документа

2.3.2. Форматування, редагування та оформлення документа

2.4. Збереження і захист документів

2.5. Друкування документів

Література


Основна


  1. Стоцкий Ю. Office 2010. Самоучитель / Ю. Стоцкий, А. Васильев, И. Телина. – СПб. : Питер, 2011. – 432 с.

  2. Лебедев А. Н. Windows 7 и Office 2010. Компьютер для начинающих / А. Н. Лебедев. – СПб. Питер, 2010. – 299 с.

  3. Леонтьев В. П. Window 7. Office 2010. Энциклопедические справочники. – М. : Олма Медиа групп, 2010. – 768 с.


2.1. Загальні відомості про текстовий процесор Microsoft Word 2010
Microsoft Word 2010 – це текстовий процесор, призначений для створення професійно оформлених документів. Word дає можливість створювати документи, форматувати, оформлювати, захищати та сис­тематизувати їх. Він надає потужні засоби для спільної роботи над документом за рахунок спеціальних засобів редагування та викорис­тання мережевих технологій.

Основними характеристиками Microsoft Word 2010 є такі.

  1. Робота у Word з будь-якого місця. Можна проглядати документ Word, переміщатися в ньому і редагувати його з браузера і мобільно­го телефона, не погіршуючи якість документа і не обмежуючи його можливості.

  2. Застосування Word містить безліч графічних удосконалень, за допомогою яких можна досягти бажаного образотворчого ефекту.

  3. Відновлення незбережених змін, використання міні-перекладачів, поліпшення функції спільної роботи, пошук і видалення з файлів від­критих метаданих і персональних даних (інспектор документів), захист остаточної версії документа від змін, перевірка читаності, спрощене настроювання мовних переваг.

  4. Переміщення довгими документами за допомогою нової сфери навігації документа і нового пошуку.

  5. Надає розширені можливості сумісного форматування тексту і зображень, що дозволяє досягти найвищого рівня якості друкування. Також забезпечується візуальний динамічний перегляд варіантів фор­матування.

  6. Функція перевірки спеціальних можливостей, можливість легко уникати орфографічних помилок, зручна спільна робота, додавання у фрагмент цифрового підпису, перетворення документів Word на формат PDF або XPS, захист від втрати даних і безліч інших нових функцій.


2.2. Головне вікно Microsoft Word 2010

2.2.1. Стрічковий інтерфейс програми
На рис. 2.1 зображено вікно текстового процесора Microsoft Word 2010.

Рис. 2.1. Вікно текстового процесора Microsoft Word 2010
В усіх програмах офісного пакета Microsoft Office 2010, у тому числі у Word, використовується стрічковий інтерфейс. У верхній час­тині вікна розташовується стрічка з інструментами, яка має декілька вкладок, перехід між якими здійснюється клацанням миші на їх назвах. Назви вкладок розміщуються над самою стрічкою і замінюють собою рядок меню, який фактично відсутній.

Кожна з вкладок стрічки містить групу або групи інструментів, призначених для виконання певного етапу роботи з документами (рис. 2.1-2.8).

Главная – ця вкладка доступна за умовчанням під час запуску Word (рис. 2.1). На ній розташовуються основні інструменти, призначені для виконання базових операцій з редагування і форматування (оформ­лення) тексту. На цій вкладці знаходяться інструменти п’яти груп: Буфер обмена, Шрифт, Абзац, Стили та Редактирование.
Вставка – як випливає з назви цієї вкладки (рис. 2.2), вона призначена для вставки в документ різних елементів: рисунків, таблиць, колонтитулів, спеціальних символів і т.д.

Рис. 2.2. Вкладка Вставка
Разметка страницы – містить інструменти, орієнтовані на уста­новлення і настроювання різних параметрів розмітки сторінки: роз­мірів полів, розмірів самої сторінки, кольору та орієнтації сторінки, відступів тощо (рис. 2.3).

Рис. 2.3. Вкладка Разметка страницы
Ссылки – інструменти цієї вкладки (рис. 2.4) дозволяють створювати в документі автоматичний зміст, виноски, посилання і літературу, підписи до рисунків і т.д.

Рис. 2.4. Вкладка Ссылки

Рассылки – на цій вкладці (рис. 2.5) зібрані всі інструменти Word, необхідні для створення і розсилки однотипних документів значної кількості адресатів електронною поштою.

Рис. 2.5. Вкладка Рассылки
Рецензирование – містить такі інструменти рецензування документів, як вставка приміток, редагування тексту документа, у режимі запам’ятовування виправлень дозволяє приймати або скасовувати виправ­лення, внесені іншими користувачами, порівнювати документи та ін. (рис. 2.6)

Рис. 2.6. Вкладка Рецензирование
Вид – призначена для настройки режиму переглядання документів у вікні програми (рис. 2.7).

Рис. 2.7. Вкладка Вид

Настройки – це встановлюваний компонент, який додає призначені для користувача команди і нові можливості до додатків Microsoft Office 2010. Надбудови можуть використовуватися для нових або оновлених функцій різного роду, що дозволяє підвищити продуктивність користувача (рис. 2.8).

Рис. 2.8. Вкладка Настройки
2.2.2. Групи інструментів
Неважко помітити, що всі інструменти на вкладках стрічки об’єднані в групи. Кожна з груп обведена малопомітною прямокутною рамкою (рис. 2.1). Слід сказати, що не всі інструменти групи помісти­лися на стрічці, хоча на ній є сім вкладок. Тому в правому нижньому кутку деяких груп інструментів присутній значок . Якщо клацнути на ньому мишкою, то ви одержите доступ до додаткових інструментів групи. Наприклад, клацнувши мишею на такому значку, розташовано­му в групі Шрифт на вкладці Главная, ви відкриєте діалогове вікно Шрифт, в якому будуть доступні розширені налаштування шрифтового оформлення.

У деяких випадках замість діалогового вікна відображається панель з інструментами і/або налаштуваннями. Наприклад, у групі Стили клацання на значку відображає однойменну панель, в якій будуть наведені всі наявні стилі з відповідними налаштуваннями. Викликана панель відрізня­ється від діалогового вікна тим, що в діалоговому вікні ви маєте про­вести будь-яке налаштування, а лише потім зможете продовжити роботу з документом, панель же з налаштуваннями доступна завжди і може періо­дично використовуватися впродовж усієї роботи з документом.
2.2.3. Панель швидкого доступу
У самому верху вікна програми Word над стрічкою розташовуєть­ся панель швидкого доступу. На цій панелі розташовуються інструмен­ти, доступні у будь-який момент і видимі у вікні незалежно від того, на які вкладки стрічки ви переходите. За умовчуванням на цій панелі розміщено всього три інструменти: Сохранить, Отменить введення та Вернуть введення . Ви можете додати на панель швидкого до­ступу й інші інструменти, які вам будуть потрібні. Для цього клацніть мишею на направленій униз стрілці, розташованій у кінці панелі з пра­вого краю і в списку, що розкрився, виберіть, що б ви ще хотіли завжди мати під рукою на панелі швидкого доступу.

Якщо в пропонованому списку немає потрібного інструменту, ви­беріть із списку команду Другие команды, і на екрані з’явиться діало­гове вікно Параметры Word. У лівому переліку наводиться повний список наявних у Word інструментів, а у правому – інструменти, роз­міщені на панелі швидкого доступу (рис. 2.9).

Аби додати новий інструмент, виділіть його в лівому списку і на­тисніть кнопку Добавить.

Крім того, знайшовши на стрічці потрібний інструмент, можна швидко додати його на панель швидкого доступу через контекстне меню цього інструменту. Також через контекстне меню інструменту можна прибрати його з панелі швидкого доступу.

Рис. 2.9. Діалогове вікно Параметры Word
2.2.4. Рядок стану
Унизу вікна текстового редактора Word розташовується рядок стану, який за умовчанням містить такі елементи.

Страница – показує номер поточної сторінки з їх загальної кіль­кості. Якщо клацнути мишкою на індикаторі номера сторінки в рядку стану, то відкриється діалогове вікно Найти и заменить на вкладці Перейти (рис. 2.10).

Там у наявному полі ви зможете ввести номер сторінки, на яку вам потрібно перейти і натиснути кнопку Перейти, аби опинитися на цій сторінці.

Число слов: «количество» – показує поточну кількість слів у до­кументі. Клацнувши на ньому мишею, ви відкриєте вікно Статисти­ка (рис. 2.11), з якого зможете дізнатися різносторонню статистичну інформацію про документ: кількість сторінок, слів, знаків з пропусками, знаків без пропусків, абзаців, рядків. Якщо в документі виділити будь-який фрагмент тексту, то в рядку стану, крім загальної кількості слів у до­кументі, відобразиться кількість слів у виділеному блоці.


Рис. 2.10. Діалогове вікно Найти и заменить

Рис. 2.10. Інформаційне вікно Статисти­ка
Значок – говорить про те, що, на думку програми, у докумен­ті є орфографічні і/або граматичні помилки. Клацнувши мишею на цьому значку, ви перейдете до першої ж помилки, що попалася. В процесі цьому вам буде надана супровідна інформація для виправлення. Зо­браження зеленої галочки на книзі свідчить про відсутність помилок.

Украинский – показує мову, яка в даний момент використовується для перевірки орфографії. Клацання на назві мови запускає діалогове вікно Язык, у якому можна обрати будь-яку іншу мову в разі такої необ­хідності.

– ярлики режимів перегляду.

Ползунок – призначений для настроювання масштабу, в якому має відображатися документ у вікні Word. Поряд із повзунком відобража­ється кількісне значення масштабу. Якщо клацнути мишею на значен­ні масштабу, відкриється діалогове вікно Масштаб, у якому можна точніше налаштувати масштаб (рис. 2.12).

Рис. 2.12. Діалогове вікно Масштаб
Крім перелічених у рядку стану можуть знаходитися й інші різні індикатори. Налаштувати, що має бути, а що не має бути в рядку стану, можна в списку, який розкривається під час клацання правою кнопкою миші на рядку стану (рис. 2.13).


Рис. 2.13. Вікно Настройка строки состояния
2.2.5. Настроювання стрічки
У Word 2010 користувачі можуть тепер додати на будь-яку панель нові кнопки і навіть створити власну панель із будь-яким набором команд.

Припустимо, ви хочете додати на вкладку Главная кнопку для вставки таблиці. Клацніть на вільній ділянці на стрічці правою кноп­кою миші і виберіть команду Настройка ленты або виконайте коман­ди Файл / Параметры / Настройка ленты. Перед вами відкриється вікно Параметры Word для відповідного настроювання з двома стовпцями меню: у правій частині – структура всіх наявних стрічок, у лівій – усіх доступних кнопок і команд. Потім у правій частині меню клацніть мишею на назві панелі Главная і натисніть кнопку Создать группу у нижній частині вікна. Створеній групі Новая группа / Настраиваемая можна дати ім’я, клацнувши на ній правою кнопкою миші та вибравши команду Переименовать (рис. 2.14).

Рис. 2.14. Вікно настроювання стрічки
Тепер перейдіть у ліву частину панелі, оберіть потрібні команди (у даному випадку Таблица) і додайте їх у тільки що створену вами групу за допомогою команди Добавить між панелями.

У такий спосіб можна створити і нову стрічку (кнопка Создать вкладку) зі своїми групами і кнопками з усіх існуючих панелей. Роз­містити нову вкладку або нову групу у відповідному місці на стрічці можна кнопками (Вверх), (Вниз), розташованими з правого краю вікна настроювання стрічки. Результат створення нової вкладки і нової групи показано на рис. 2.15.

Рис. 2.15. Результат створення нових вкладок Тестирование і Создание визиток
Аби встановити настройки за умовчанням натисніть кнопку Сброс вікна настроювання стрічки. Заховати стрічку можна командою Свер­нуть ленту контекстного меню стрічки, а відновити – клацанням миші на імені будь-якої вкладки. Аналогічний ефект дає клацання на кутовій стрілці у правому верхньому куті екрана поряд із значком довідки .
  1   2   3

Схожі:

План-конспект лекції
Професійний обов'язок, честь і совість основа моральних відносин у діяльності працівників ОВС
План-конспект лекції
Професійний обов'язок, честь і совість основа моральних відносин у діяльності працівників ОВС
План лекції
«Добро пожаловать в Windows 7 (Руководство по продукту Windows 7)». Microsoft, 2010. – 140 с
План лекції + (Питання для підготовки на семінарське заняття) Вплив...
Практика СРСР щодо поширення державного суверенітету в просторах свого полярного сектора
ПЛАН ЛЕКЦІЇ: Поняття особи та її право дієздатність Правове становище...
Трофанчук Г.І. Римське приватне право: Навчальний посібник. – Атіка, 2006. – 248с
ПЛАН ЛЕКЦІЇ: Поняття і види джерел римського права
Преторське право (jus praetorium). Римські магістрати та їхні едикти. Взаємодія квіритського і претор­ського права. Кодифікація преторських...
План-конспект лекції Тема: Запуск та налагоджування Internet. 
Апаратне забезпечення: Пристрій за допомогою якого будемо заходити в Інтернет (ноутбуки, КПК, мобільні телефони та ін.) та модем...
План лекції: Історичні відомості. Стискання файлів під Windows 9x\NT....
Перед запуском файл розпаковували, а після завершення роботи – упаковували знову, щоб звільнити місце для розпакування інших
Лекція 4 ВІРУСИ ЯК ШКІДЛИВЕ ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ План лекції
СОМ та ЕХЕ. Вони можуть впроваджуватись і у файли інших ти­пів, але в такому випадку, як правило, вони ніколи не отримують управління,...
Конспект Лекції КАТЕГОРІЙНО-ПОНЯТІЙНИЙ АПАРАТ З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ,...
Тема лекції: Категорійно-поняттєвий апарат з безпеки життєдіяльності, таксономія небезпек. Ризик як кількісна оцінка небезпек
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка