Основи роботи в Microsoft Office FrontPage 2003


Скачати 123.25 Kb.
Назва Основи роботи в Microsoft Office FrontPage 2003
Дата 27.03.2013
Розмір 123.25 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Основи роботи в Microsoft Office FrontPage 2003
В даний час створення власного або корпоративного віртуального представництва в Internet не є складною задачею навіть для початківців користувачів. Для цього просто необхідно скористатися сучасним засобом створення Web-вузлів і Web-сторінок - Microsoft FrontPage 2003.

Щоб розмістити інформацію в Internet, її необхідно представити у вигляді файлів, які програмами користувачів будуть інтерпретовані як сторінки документа, призначеного для читання, перегляду графіки, заповнення інтерактивних форм і т.д.

Web-сторінка і Web-вузол

Web-сторінка це документ, який користувач одержує в результаті прочитування HTML-файлу спеціальною програмою – Web-оглядачем. Web-сторінка містить текст, графіку, а також посилання на інші документи і файли (текстові, графічні, аудіо і відео).

Web-сторінки, поєднані в загальну структуру, утворюють Web-вузол (Web-сайт). Окрім власне Web-сторінок, Web-вузол містить теги і файли, що забезпечують його функціонування в мережі Internet.

Web-сервер і Web-оглядач

Web-сервер – це підключений до Internet комп’ютер, що підтримує протокол HTTP (HyperText Transfer Protocol). Він використовується для доставки даних в Internet і дозволяє користувачам клієнтських програм завантажувати і відтворювати текст, малюнки, звук, відео і інші дані. Протокол FTP (File Transfer Protocol) також є поширеним способом завантаження файлів на віддалений сервер.

Web-сервер, володіючи спеціальними програмними засобами, забезпечує представлення розміщених на ньому Web-сторінок і пов’язаних з ними файлів по запиту клієнта. Відвідуючи вузол за допомогою Web-oглядача, користувач робить запит, повідомляючи адресу URL (наприклад: http://www.microsoft.com). URL – це універсальний покажчик ресурсів (Uniform Resource Locator). Він є адресою файлу, що знаходиться в мережі. Отримавши запит, сервер представляє потрібну сторінку, а також всі пов’язані з нею файли, наприклад малюнки, звуки і т.п.

Web-оглядач – основний інструмент для перегляду і отримання інформації в Internet. Він є програмою, яка інтерпретує HTML-файли як Web-сторінки і відображає їх. Приклади Web-оглядачів: MS Internet Explorer, Netscape Navigator.

Web-оглядач можна використовувати для переходів з однієї Web-сторінки на іншу по гіперпосиланнях, для завантаження файлів з Internet на комп’ютер, для відтворення на Web-сторінці файлів звукозапису, анімації, відео, а також запуску програм-додатків (наприклад, поштових).

Публікація Web-вузла на Web-сервері

Щоб розмістити Web-вузол в мережі Internet, його необхідно опублікувати на Web-сервері. В цілому, публікація означає копіювання всіх файлів на віддалений сервер. В більшості випадків віддалене розташування – це шлях HTTP або FTP. Шлях, що використовується, залежить від технологій, що підтримує сервер.

Початковою точкою (входом) будь-якого Web-вузла є його домашня сторінка. Вона відкривається за умовчанням, коли відвідувач переходить на вузол в Web-оглядачі, і забезпечує зв’язок з іншими Web-сторінками вузла за допомогою гіперпосилань.

Гіперпосилання

Гіперпосилання – це текстовий або графічний елемент Web-сторінки, який є покажчиком для переходу на іншу Web-сторінку. Розрізняють внутрішні і зовнішні гіперпосилання. Внутрішні гіперпосилання забезпечують перехід на іншу частину даної сторінки, файл або іншу сторінку даного Web-вузла. Зовнішні гіперпосилання вказують на файл або сторінку іншого Web-вузла. При натисканні мишею по гіперпосиланню, що знаходиться на відкритій Web-сторінці, вказаний в ній об’єкт відображається в Web-оглядачі, відкривається або запускається залежно від типу цього об’єкту (файл, сторінка, програма). В Internet гіперпосилання є основним засобом переходів між Web-сторінками і Web-вузлами.

Панель посилань – набір графічних або текстових кнопок Web-сторінки, що містить гіперпосилання.

Гіпероб’єкти і гіперкарти

Гіпероб’єктом називається область або рядок тексту, поміщений в малюнок, якому призначено гіперпосилання. Коли відвідувач вузла натискає мишкою на цій області або рядку, в Web-оглядачі відкривається об’єкт, адреса якого вказана в гіперпосиланні.

Малюнок, що містить один або декілька гіпероб’єктів, називається гіперкартою. Він зазвичай містить підказки для відвідувачів сайту про розташування гіпероб’єктів.

Структура Web-вузла

Web-вузол є набором Web-сторінок, з’єднаних в загальну структуру, яка має ієрархічний вигляд. Вершиною цієї структури, як правило, є головна (домашня) сторінка. Звичайно їй відповідає HTML-файл, якому призначається ім’я Default.htm або Index.htm.

Підлеглі сторінки Web-вузла розділяються на рівні відповідно до ступеня зв’язку з головною сторінкою:

• сторінки глобального рівня розташовані на одному рівні з головною;

• сторінки батьківського рівня знаходяться на один рівень вище за інші сторінки;

• сторінки дочірнього рівня знаходяться на один рівень нижче за батьківську.

Крім того, сторінки Web-вузла можуть мати безпосередні зв’язки між собою незалежно від їх рівня.

Зрозуміло, що будь-яка Web-сторінка (а також вузол або файл) є документом, написаним на зрозумілій комп’ютеру мові, тобто деяку програму або код. Отже, для створення Web-вузлів і Web-сторінок можна скористатися безпосереднім програмуванням, а також мовами розробки Web-додатків – Delphi, Java і ін. А можна використовувати програмні засоби створення і редагування Web-документів. Для цих цілей існують різні програми, наприклад Macromedia DreamWeaver, HomeSite, MicroSoft FrontPage.

MS Office FrontPage 2003 є могутнім редактором Web-документів, що дозволяє розміщувати на Web-сторінках текстову і графічну інформацію, а також ефекти мультимедіа (звук, відео, анімація). Крім того, він дозволяє створювати теги і файли, формувати структуру їх взаємодії усередині Web-вузла, а також організовувати процес управління розробкою Web-вузла (управління проектом), здійснювати публікацію Web-вузла в мережі Internet. Звіти FrontPage, наприклад звіт про непрацюючі гіперпосилання, можна використовувати для усунення неполадок.

Для використання MS FrontPage 2003 не потрібне знання мови HTML. В ході створення і редагування сторінок (при введенні і форматуванні тексту, додаванні малюнків, таблиць, посилань і інших елементів сторінок) програма автоматично формує і додає символи (теги) мови HTML в кодовий опис сторінки.

Слід зазначити, що MS FrontPage 2003 надає професійні засоби розробки і проектування, підготовки і публікації даних, які потрібні для створення динамічних Web-вузлів різного призначення.

Web-вузол FrontPage – це вузол, створений в програмі FrontPage. Він містить Web-сторінки, малюнки, документи, файли мультимедіа – практично всі можливі види файлів. Що ще більш важливо, Web-вузол FrontPage містить приховані теги і файли, підтримуючі особливі функціональні можливості FrontPage.

Інтерфейс програми

Інтерфейс програми FrontPage 2003 має традиційний для MS Office вигляд.

Центральна частина головного вікна програми складається з трьох областей. В центрі знаходиться робоча область, що називається вікном документа, в якій відображаються Web-сторінки і Web-вузли. Існують різні режими відображення у вікні документа, які в термінології програми FrontPage називаються представленнями. В самому верхньому рядку вікна документа розташовуються ярлички з назвами відкритого Web-вузла і його відкритих сторінок. Виділяючи мишею той або інший ярличок, можна відображати у вікні потрібний Web-документ.

В лівій області вікна розташовується панель Список папок. Вона відображає список папок і файлів відкритого Web-вузла. Можна вибрати вказані вкладки:

  • через меню ВиглядСписок папок;

  • натисканням миші по відповідних піктограмах на панелі інструментів.

Крім того, обидві вказані панелі можуть бути вимкнені (кнопка-хрестик в правому верхньому кутку), а панель Список папок можна викликати і закривати, використовуючи комбінацію клавіш Alt+Fl.

У верхній частині панелі Список папок є кнопки Створити сторінку і Створити папку, що дозволяють додавати нові складові в структуру створюваного Web-вузла.

Права область, що називається областю задач, є панеллю, що містить багатосторінкове гіпертекстове меню для вибору різних засобів і конкретних дій, необхідних при створенні Web-документів (вузлів і сторінок). Вибір необхідної сторінки вказаного меню можна зробити із списку, що відкривається при виборі трикутної стрілки в правому верхньому кутку області задач. Включення і виключення області задач відбувається або з меню ВиглядОбласть задач, або за допомогою клавіатури – Ctrl+Fl.

Вигляд головного вікна FrontPage, що відкривається при запуску програми, може бути заданий користувачем в діалоговому вікні Параметри (СервісПараметри).

Якщо у вказаному вікні при включеній вкладці Загальні в розділі При запуску зняти прапорці, відповідні командам Відкривати область задач і Відкривати останній Web-вузол, головне вікно програми міститиме лише одне вікно - вікно документа, в якому буде представлена нова порожня Web-сторінка.

Самий нижній рядок головного вікна програми - рядок стану. Залежно від вмісту вікна документа (Web-вузол або сторінка) в правому куті рядка розташовуються два або чотири поля. Два перші (зліва) поля з’являються при відображенні Web-сторінки у вікні документа. Перше поле показує час в секундах, необхідний для завантаження відображеної на екрані Web-сторінки при певній швидкості модемного з’єднання. При натисканні мишею в даному полі розгортається список для вибору значень вказаної швидкості (Кбіт/с).

Друге поле показує розмір вікна документа в пікселях при встановленому значенні роздільної здатності екрану. Натискання мишею по даному полю відкриває список, що дозволяє вибрати інше значення роздільної здатності екрану (для перегляду Web-сторінки у вікні документа) або змінити розміри сторінки за допомогою діалогового вікна Зміна розмірів сторінок. Ці ж операції можна провести з головного меню: ВиглядРозмір сторінки.

В третьому полі рядка стану відображається вибраний режим розробки сторінки за технологією FrontPage. Подвійне натискання мишею по даному полю відкриває діалогове вікно Параметри сторінки на вкладці Розробка, де можна вибрати із списку інший режим і встановити його.

Це ж вікно можна викликати з меню СервісПараметри сторінки.

Четверте поле показує настройку програми на Web-оглядач, що використовується. Значення поля IE означає MS Internet Explorer, Nav-Netscape Navigator і т.д. Подвійне натискання мишею по даному полю також відкриває діалогове вікно Параметри сторінки на вкладці Розробка, де надана можливість вибору і вказівки необхідного типу оглядача.

Представлення робочого вікна при роботі з Web-вузлом

При роботі з Web-вузлом у вікні документа можна використовувати 6 різних представлень, що перемикаються за допомогою вкладок в нижній частині вікна: Папки, Віддалений Web-вузол, Звіти, Переходи, Гіперпосилання, Задачі.

При створенні Web-вузла (ФайлСтворити вузол) в області задач відкривається панель Створення, яка пропонує меню для вибору типу готового шаблона.

Остаточний вибір шаблона відбувається в діалоговому вікні Шаблони Web-вузлів. Крім того, в цьому вікні слід вказати ім’я і місце розташування (тобто збереження) створюваного Web-вузла. За замовчуванням FrontPage 2003 пропонує розмістити Web-вузол в папці Мої документиМу Webs під ім’ям myweb.

Щоб змінити ім’я і задати інше місце для збереження Web-вузла, слід просто ввести потрібну адресу в полі Вкажіть розташування нового Web-вузла. Можна також вибрати Огляд в діалоговому вікні Місце для нового Web-вузла, створити нову папку, натиснувши відповідну кнопку, ввести її ім’я (тобто ім’я Web-узла) у вікні Створення папки і натиснути ОК. У вікні Місце для нового Web-вузла виберіть кнопку Відкрити, у вікні Шаблони Web-вузлів натисніть ОК.

Далі створіть новий Web-вузол на основі готового шаблона:

  1. Виберіть ФайлСтворити. Відкриється панель Створення в області задач.

  2. В розділі Створити Web-вузол знайдіть посилання Інші шаблони Web-вузлів.

  3. У вікні, що відкрилося, Шаблони Web-вузлів виберіть варіант Особистий Web-вузол.

  4. Натисніть кнопку Огляд. Відведіть місце у файловій системі комп’ютера для збереження Web-вузла.

  5. Потім натисніть кнопку Створити папку, введіть ім’я Web-вузла і натисніть кнопку ОК.

  6. Натисніть кнопку Відкрити, а потім ОК, щоб завантажити шаблон, на основі якого буде створений Web-вузол.

Після завантаження шаблона у вікні документа відображається представлення Папки, що містить список папок і файлів, що становлять відкритий Web-вузол.

В представленні Папки можна створювати нові (порожні) сторінки і додавати нові папки, використовуючи відповідні кнопки в правому верхньому кутку вікна. Подвійне натискання мишею по вибраній папці виводить її вміст у вікні документа. Для повернення до початкового виду вікна використовується кнопка На рівень вгору.

Натисніть кнопку Створити папку, для того, щоб в списку наявних папок і файлів у вікні документа з’явилася нова папка з умовним ім’ям (Нова папка), яке потрібно змінити на реальне ім’я. Одночасно нова папка відображається і в панелі Список папок лівої області головного вікна, якщо ця панель відкрита.

Аналогічним чином діють і кнопки Створити сторінку як у вікні документа, так і в панелі Список папок.

Натискання правою кнопкою миші по вибраній папці або файлу відкритого Web-вузла виводить контекстне меню для вибору необхідних команд: Відкрити, Вирізати, Копіювати, Вставити, Опублікувати, Переглянути, Перейменувати, Видалити і т.д.

Переміщати папки і сторінки можна шляхом перетягування мишею (у тому числі з вікна документа в панель Список папок і назад). А видаляти виділені папки і файли можна також за допомогою клавіатури (клавіша Delete).

Вкладка представлення Віддалений Web-вузол використовується для настройки віддаленого Web-серверу при публікації на ньому створеного Web-вузла, а також при копіюванні існуючого віддаленого Web-вузла для створення його локальної версії. Локальний і віддалений Web-вузол можна також обновляти за допомогою синхронізації, для чого використовується відповідна кнопка. Представлення Звіти показує докладну інформацію, що стосується стану файлової системи відкритого Web-вузла. В ньому містяться різні діагностичні звіти, а також підсумкові відомості про вузол. Звіти застосовуються для усунення неполадок вузла.

Представлення Переходи зображає у вікні документа схему взаємозв’язків сторінок, що становлять даний Web-вузол, тобто структурну схему Web-вузла.

В даному представленні є можливість змінювати структуру Web-вузла, додаючи нові сторінки (у тому числі порожні), а також переміщаючи або видаляючи ті, що є. Переміщення усередині структури Web-вузла проводиться шляхом перетягування мишею виділених сторінок. При цьому в процесі перетягування у вікні відображається пунктирна лінія, що переміщається і означає зв’язок між сторінками. При наближенні сторінки, що перетягується до місця призначення, зв’язок автоматично перемикається.

Для включення в структуру Web-вузла нової або існуючої сторінки використовуються відповідні кнопки в правому верхньому кутку вікна документа. Тут же знаходяться кнопки для створення призначеної для користувача панелі посилань, перегляду структури Web-вузла по частинах, зміни орієнтації представленої структури (книжкова або альбомна), а також масштаб її зображення у вікні документа.

Представлення Гіперпосилання дозволяє переглядати і аналізувати наявність гіперпосилань на кожній сторінці Web-вузла, причому вибрана сторінка поміщається в центр схеми. Натискання мишею по маленькому знаку «плюс» поряд з назвою Web-сторінки дозволяє побачити інші посилання, що є на сторінці.

Вибирати необхідну сторінку можна різними способами. По-перше, якщо перехід до представлення Гіперпосилання здійснюється з представлення Переходи, необхідна Web-сторінка вибирається (тобто виділяється) на структурній схемі Web-вузла. По-друге, можна вибрати сторінку в панелі Список папок, де слід виділити ім’я відповідного файлу. В третіх, можна вибрати потрібну сторінку в представленні Гіперпосилання і натисненням правої кнопки миші викликати контекстне меню, в якому вибрати Перемістити в центр. Таким же чином можна змінити вибрану для перегляду гіперпосилань Web-сторінку.

За допомогою контекстного меню можна також відкрити існуючу Web-сторінку, проглянути її в оглядачі, перевірити гіперпосилання, змінити при необхідності властивості сторінки і видалити.

Робота в представленні Задачі дозволяє призначити певні задачі конкретним виконавцям і контролювати хід їх виконання. Призначення задач, їх зміна, завершення і створення журналу задач проводиться в діалоговому вікні Створення задач, яке викликається з меню ПравкаЗадачі.

Слід відмітити, що FrontPage 20O3 в процесі роботи автоматично зберігає всі створювані папки і файли порожніх сторінок. При створенні не порожньої сторінки її потрібно зберегти будь-яким доступним способом – через меню Файл або за допомогою кнопки на панелі інструментів. Закриття створеного Web-вузла (у тому числі порожнього) відбувається з меню ФайлЗакрити вузол.

Представлення робочого вікна при роботі з Web-сторінкою

Для перемикання робочого вікна (вікна документа) в режим роботи по створенню і редагуванню Web-сторінки слід вибрати Вигляд Сторінка. При цьому використовуються 4 можливі представлення вікна.

Представлення Конструктор є основним, оскільки тут проводиться розмітка сторінки, введення і редагування тексту, створення таблиць, вставка графічних об’єктів, гіперпосилань і Web-компонентів. При роботі в представленні Конструктор використання коду НТМL здійснюється програмою автоматично.

Представлення Код виводить в робочому вікні для перегляду і редагування НТМL-код Web-сторінки.

В представленні З розділенням вікно документа ділиться на дві частини – в нижній частині представлений звичайний вигляд Web-сторінки (як в представленні Конструктор), а у верхній частині вікна представлений її НТМL-код. При роботі в одній з частин друга обновляється автоматично, тому редагування Web-сторінки можна проводити в будь-якій частині вікна.

Представлення Перегляд дозволяє побачити, як створена сторінка виглядатиме у вікні Web-оглядача.

Схожі:

Microsoft Office Visio
Запускаємо програму Microsoft Office Visio, щоб її запустити вибираємо Пуск Все программы Microsoft Office Microsoft Office Visio...
Основи організації інформації та роботи з програмою
Система Excel (розглядається російськомовний варіант), яка є складовою частиною популярного пакета Microsoft Office, надає користувачу...
Конспект з предмета «Інформатика» тема «Текстовий процесор»
Для запуску редактора необхідно вибрати з пункту „Программы" головного меню Windows ярлик „Microsoft Office Word 2003"
Інструкція до створення публікацій за допомогою програми Microsoft Publisher
Запустіть програму Microsoft Publisher. Для цього виконайте слідуючі команди Пуск Þ Все программы Þ Microsoft Office Publisher
Тема: Основні прийоми роботи в програмі Microsoft FrontPage
Мета: Ознайомитися з інтерфейсом програми та засвоїти основні прийоми роботи в програмі
Лекція: Робота з файлами: версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Розглянуті особливості вікон для роботи з файловою системою. Показані способи створення нових документів на основі шаблонів, що у...
Тема: Ознайомлення з вікном програми MS Excel
Щоб запустити Excel, виконаєте команду Пуск / Програми / Microsoft Office / Microsoft Excel
Тема : «Використання формул та функцій в електронних таблицях Microsoft Office Excel»
Тема: «Використання формул та функцій в електронних таблицях Microsoft Office Excel»
“Створення БД в середовищі СУБД MS Access
При допомозі відповідного підпункту головного меню Все программы\Microsoft Office
“Створення БД в середовищі СУБД MS Access
При допомозі відповідного підпункту головного меню Все программы\Microsoft Office
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка