Тема : «Використання формул та функцій в електронних таблицях Microsoft Office Excel»


Скачати 37.8 Kb.
Назва Тема : «Використання формул та функцій в електронних таблицях Microsoft Office Excel»
Дата 04.04.2013
Розмір 37.8 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Математика > Документи



Практична робота 17



Технічний звіт

Тема: «Використання формул та функцій в електронних таблицях Microsoft Office Excel».

Мета: Навчитись користуватись формулами та функціями в електроннихтаблицях Microsoft Office Excel.

Хід роботи:

Редактор електронних таблиць Ехсе1 має потужний апарат формул і функцій, з допомогою яких можна виконувати математичні, статистичні, фінансові операції, обробляти текстові дані і дані дати і часу, працювати з ссилками і масивами.

Формулою в Ехсе1 називається послідовність символів, яка починається з знака (=) і вміщує обчислювальні елементи (операнди) і оператори.

Операндами можуть бути: сталі значення, ссилки на комірки, імена, функції.

Існує чотири види операторів:

-         арифметичні (+, -, *, /, %, ^ (піднесення до степеня));

-         оператори порівняння (=, <, >, >=, <=, <>);

-         текстовий оператор «&», який використовується для позначення операцій об’єднання декількох послідовностей символів в одну;

-         адресні оператори («:» - оператор діапазону, «,» - оператор об’єднання, «пробіл» - перехресний оператор, який посилається на загальні комірки діапазонів.

Функція — це створена заздалегідь формула, що виконує певні обчислення, наприклад перетворює двійкове число на десяткове, повертає поточну дату або час, перетворює малі літери на великі, підраховує кількість символів у текстовому рядку, обчислює синус чи косинус кута і т.д.

За допомогою функцій великі й складні формули легко зробити простими і зрозумілими. При використанні функцій не потрібно замислюватися над тим, як вони працюють і які обчислення виконують, важливо лише те, який результат вони видають.

Функції в Ехсе1 є готовими стандартними формулами і застосовуються для виконання певних обчислень в робочих книгах. Значення, які використовуються для обчислення функцій називаються аргументами. З другого боку, значення, що повертаються функціями як відповідь, називаються результатами.

Необхідно відзначити, що крім вбудованих функцій, в обчисленнях можуть застосовуватися призначені для користувача функції, які створюються за допомогою засобів Ехсе1.

Для того, щоб використовувати яку-небудь функцію в обчисленнях, слід ввести її як частину формули в осередок робочого листу. Послідовність, в якій повинні розташовуватися вживані у формулі символи, називається синтаксисам функції.

Всі функції використовують однакові основні правила синтаксису. Якщо порушити правила синтаксису, то в цьому випадку Ехсе1 видасть повідомлення про те, що у формулі є помилка.

Помилки у формулах

Якщо при обчисленні формули сталася помилка, то в клітинку виводиться повідомлення про помилку, яке починається із символу '' #''. Excel виводить такі повідомлення про помилки: # дел 0 — спроба поділити на нуль або на порожню клітинку; # ім'я ? — формула використовує неіснуюче ім'я; # н/д — формула посилається на клітинку з невизначеними даними; # число ! — помилка у числі, число неможливо подати в Excel; # ссыл ! — формула посилається на неіснуючу клітинку; # знач ! — помилка при обчисленні функції.

Функції.

Excel містить більше ніж 400 вбудованих функцій. Функція має ім'я і список аргументів у круглих дужках. Аргументами можуть бути числові та текстові константи, клітинки, діапазони клітинок. Деякі функції доступні лише тоді, коли відкрита відповідна надбудова. Для відкриття надбудови слід виконати команду Сервіс/Настройки і у діалоговому вікні Настройки вказати надбудови, які треба відкрити.

Ввести функції у формулу можна вручну або з використанням майстра функцій. Для роботи з майстром функцій слід натиснути кнопку Майстер функцій панелі інструментів Стандартна або виконати команду Вставка/Функція. При цьому відкривається діалогове вікно Майстер функцій — крок 1 із 2, в якому можна вибрати категорію функцій. При виборі категорії в поле Функцій виводиться список функцій даної категорії. У цьому списку можна вибрати потрібну функцію. У рядку стану виводиться короткий опис функції.http://ifppl.if.ukrtel.net/liberty/ger/excel/images/micros1.jpg

Після вибору функції слід натиснути кнопку Далей, у результаті чого відкриється вікно діалогу Майстер функцій — крок 2 із 2, в якому можна вказати аргументи функції.

Після натискування кнопки Готово формула вставляється в активну клітинку.
Висновок: у ході практичної роботи,

Виконав:

Перевірила:

Оцінка:

Підпис:

  1. Бєдін І.С.




Грабовчак Т.В.







Схожі:

Використання формул в електронних таблицях для обчислення податків
Обладнання: комп’ютери, під’єднані до локальної мережі, програма Teacher, програма Microsoft PowerPoint, програма Microsoft Excel,...
Урок з інформатики для учнів 11 класу
Тема: Використання найпростіших формул. Посилання на клітинки і діапазони клітинок. Практична робота №3. Використання формул в електронних...
Урок №9 Тема уроку: «Використання формул. Абсолютні та відносні посилання....
Мета уроку: сформувати навички обчислювати за допомогою формул у середовищі табличного процесора; сформувати поняття абсолютного,...
Тема: Ознайомлення з вікном програми MS Excel
Щоб запустити Excel, виконаєте команду Пуск / Програми / Microsoft Office / Microsoft Excel
Microsoft Office Visio
Запускаємо програму Microsoft Office Visio, щоб її запустити вибираємо Пуск Все программы Microsoft Office Microsoft Office Visio...
Використання формул при обчисленнях в таблицях. Створення формул
Мета: навчити учнів створювати та застосовувати формули при обчисленнях в таблицях
Урок №7 Тема: Використання формул і вбудованих функцій у середовищі...
Розвивати практичні вміння та навички щодо опрацювання табличної інформації за допомогою формул та вбудованих функцій ЕТ
Використання формул при обчисленнях в таблицях. Створення формул
...
Тема: Дані у форматі дати і часу. Використання функцій у формулах
Мета роботи: навчитися використовувати дані у форматі дати і часу та функцій у формулах у Microsoft Excel
Тема: Основні поняття та принципи роботи з базами даних в Excel
Табличний процесор Excel крім основних функцій: побудови таблиць, обрахунків в цих таблицях та побудови діаграм, дозволяє ще й створення,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка