Методична вказівка до підсумкового заняття з модуля 2.
Тема: Загальні закономірності метаболізму.
Метаболізм вуглеводів, ліпідів, амінокислот та його регуляція. (4год)
Актуальність теми: Знання основних закономірностей обміну вуглеводів, ліпідів, білків і амінокислот необхідні для розуміння регуляції метаболізму за умов норми і при розвитку патологічних станів.
Навчальнi цiлi:
Знати: основні процеси метаболізму вуглеводів, ліпідів, білків та амінокислот; взаємозв'язок між метаболізмом цих класів сполук і шляхи регуляції.
Вмiти: трактувати показники обміну вуглеводів, ліпідів, білків і амінокислот заумов норми та при патології.
Самостійна позааудиторна робота:
При підготовці до підсумкового контролю необхідно:
Повторити теоретичні питання практичних занять з Модуля 3.
Скласти схему взаємозв'язків між обміном вуглеводів, ліпідів, білків та амінокислот.
Повторити біохімічні костанти:
а) сироватки (плазми) крові: глюкоза, холестерин, кетонові тіла, сечовина;
б) шлункового соку: вільна, загальна, зв’язана соляна кислота, загальна кислотність;
в) сечі – сечовина.
г) Дати клініко-діагностичну інтерпретацію вмісту пірувату, лактату, фруктози, галактози, ліпопротеїнів, вільного аміаку в крові.
4. Перевірте рівень знань за банком тестових запитань.
Контрольні питання:
І. Питання до усного опитування:
1. Спадкова непереносимість фруктози: причини і прояви.
2. Есенціальна фруктоземія і фруктозурія: причини і прояви.
3. Галактоземія: причини і прояви.
4. Охарактеризуйте вплив інсуліну на обмін вуглеводів.
5. Охарактеризуйте вплив адреналіну на обмін вуглеводів.
6. Охарактеризуйте вплив глюкагону на обмін вуглеводів.
7. Охарактеризуйте вплив глюкокортикоїдів на обмін вуглеводів.
8. Охарактеризуйте типи і причини гіперглікемій.
9. Охарактеризуйте типи і причини гіпоглікемій.
10. Охарактеризуйте типи і причини глюкозурій.
11. Охарактеризуйте дослідження обміну вуглеводів методом цукрового навантаження.
12. Охарактеризуйте глікогенози: причини і прояви.
13. Причини і наслідки порушення травлення та всмоктування ліпідів у ШКТ.
14. Кетонемія і кетонурія: причини і прояви.
15. Гіперхолестеринемії: причини і прояви.
16. Атеросклероз: причини і прояви.
17. Порушення ліпідного обміну при цукровому діабеті.
18. Ожиріння: причини і прояви.
19. Жирове переродження печінки: причини і прояви.
20. Причини і наслідки порушення травлення та всмоктування білків у ШКТ.
21. Гіперамонієії: причини і прояви.
22. Фенілкетонурія: причини і прояви.
23. Алкаптонурія: причини і прояви.
24. Перечисліть компоненти шлункового соку за умов норми і охарактеризуйте їх роль.
25. Хвороба Хартнупа: причини і прояви.
ІІ. Схеми:
1.Складіть схему глюконеогенезу із пірувату, вкажіть ферменти і коферменти, напишіть формули вихідної речовини та кінцевого продукту, біологічне значення цього процесу.
2. Складіть схему глюконеогенезу із гліцеролу, вкажіть ферменти і коферменти, напишіть формули вихідної речовини та кінцевого продукту , біологічне значення цього процесу.
3.Складіть схему глюконеогенезу із аспартату, вкажіть ферменти і коферменти, напишіть формули вихідної речовини та кінцевого продукту, біологічне значення цього процесу.
4.Складіть схему глюконеогенезу із аланіну, вкажіть ферменти і коферменти, напишіть формули вихідної речовини та кінцевого продукту, біологічне значення цього процесу.
5.Складіть схему глюконеогенезу із лактату, вкажіть ферменти і коферменти, напишіть формули вихідної речовини та кінцевого продукту, біологічне значення цього процесу.
6.Складіть схему гліколізу в якій вкажіть використання та утворення високоенергетичних сполук, опишіть фізіологічне значення цього процесу.
7.Складіть схему глікогенолізу в якій вкажіть використання та утворення високоенергетичних сполук, опишіть фізіологічне значення цього процесу.
8.Складіть схему окисного декарбоксилювання піровиноградної кислоти, вкажіть ферменти, коферменти, фізіологічне знаення.
9.Складіть схему взаємозв'язку між процесами гліколізу в м'язах і глюконеогенезом в печінці, опишіть фізіологічне значення цього процесу.
10. Складіть схему глікогенезу, вкажіть ферменти і використання АТФ, опишіть фізіологічне значення цього процесу.
11.Складіть схему катаболізму фруктози до СО2 і Н2О, обчисліть енергетичний ефект, опишіть фізіологічне значення цього процесу.
12.Складіть схему катаболізму галактози до СО2 і Н2О, обчисліть енергетичний ефект, опишіть фізіологічне значення цього процесу.
13.Складіть схему катаболізму пальмітинової кислоти до СО2 і Н2О, обчисліть енергетичний ефект, опишіть фізіологічне значення цього процесу.
14.Складіть схему катаболізму стеаринової кислоти до СО2 і Н2О, обчисліть енергетичний ефект, опишіть фізіологічне значення цього процесу.
15.Складіть схему катаболізму гліцеролу до СО2 і Н2О, обчисліть енергетичний ефект, опишіть фізіологічне значення цього процесу.
16.Складіть схему синтезу пальмітинової кислоти і напишіть хімічну формулу кінцевого продукту,
опишіть фізіологічне значення цього процесу.
17.Складіть схему синтезу гліцеролу з глюкози і напишіть хімічну формули вихідної речовини та кінцевого продукту, опишіть фізіологічне значення цього процесу.
18.Складіть схему синтезу трипальмітину, виходячи з активної форми гліцеролу та пальмітинової кислоти, напишіть хімічну формулу кінцевого продукту, опишіть фізіологічне значення цього процесу.
19.Складіть схему синтезу фосфатидилхоліну, виходячи з фосфатидної кислоти, напишіть хімічну формулу кінцевого продукту, опишіть фізіологічне значення цього процесу.
20.Складіть схему синтезу холестеролу, назвіть регуляторний фермент і напишіть хімічну формулу кінцевого продукту, опишіть фізіологічне значення цього процесу.
21.Опишіть будову, хімічний склад і функціонування в крові хіломікронів, ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ЛПВЩ, їх фізіологічну роль.
22.Складіть схему метаболізму кетонових тіл, вкажіть їх біологічну роль, опишіть фізіологічне значення цього процесу.
23.Охарактеризуйте розщеплення білків у ШКТ, назвіть зимогени, механізми їх активації, субстратну специфічність протеолітичних ферментів.
24.Складіть схему катаболізму глутамату до СО2, NН3 і Н2О. Назвіть субстрати, продукти і ферменти, опишіть фізіологічне значення цього процесу.
25.Складіть схему катаболізму аланіну до СО2, NН3 і Н2О. Назвіть субстрати, продукти і ферменти, опишіть фізіологічне значення цього процесу.
26.Складіть схему катаболізму аспартату до СО2, NН3 і Н2О. Назвіть субстрати, продукти і ферменти, опишіть фізіологічне значення цього процесу.
27.Складіть схему синтезу сечовини. Назвіть субстрати, ферменти і напишіть формулу кінцевого продукту, опишіть фізіологічне значення цього процесу.
Література
Гонський Я.І., Максимчук Т.П. Біохімія людини. Тернопіль: Укрмедкнига, 2001. – 736с.
Губський Ю.І. Біологічна хімія. – Київ-Тернопіль: Укрмедкнига, 2000. – 508с.
Гонський Я.І., Максимчук Т.П., Калинський М.І. Біохімія людини. Підручник. – Тернопіль: Укрмедкнига, 2002. – 744с.
Обговорено і затверджено на засіданні кафедри, протокол №1 від 28.08.2008р.
Зав. кафедрою проф. Ерстенюк А.М.
Методична вказівка до підсумкового заняття з модуля 2
Тема: Загальні закономірності метаболізму.
Актуальність теми: Знання основних закономірностей обміну речовин, ролі ферментів у цих процесах необхідні для розуміння регуляції метаболізму за умов норми і при розвитку патологічних станів.
Навчальнi цiлi:
Знати: основи медичної ензимології, механізми дії ферментів, основні закономірності метаболізму.
Вмiти: трактувати показники активності ферментів і енергетичного обміну , дії активаторів та інгібіторів.
|