Біотичні царства суходолу. Мадагаскарське та Австралійське царства


Скачати 43.2 Kb.
Назва Біотичні царства суходолу. Мадагаскарське та Австралійське царства
Дата 21.04.2013
Розмір 43.2 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
Індивідуальна робота №4

Біотичні царства суходолу. Мадагаскарське та Австралійське царства.

Характеристика Мадагаскарського царства

Географічне поширення

Флора

Фауна

Географічний генезис

Охоплює острів Мадагаскар і архіпелаги Індійського океану – Коморські, Маскаренські, Сейшельські, Амірантські. Компактність і порівняно невелика територія царства зумовлює наявність лише однієї області – Мадагаскарської, а острівні комплекси – виділення в ранг підобластей.

9 ендемічних родин (медузагінові на Сейшельських островах, дидимелесові, дидієреєві, сарколенові.), 300 ендемічних родів, 85% ендемічних видів. Є такі широкоареальні родини: орхідні, складноцвіті, молочайні, осокові, злакові, пальмові. Ендемічне «дерево мандрівників» ( з бананових) вказує на біофілотичні зв’язки з Неотропічним царством (другий вид цього роду pоду зустрічається в північно-східній частині Південної Америки.

Присутній один ендемічний підряд (месити, або пастушкові куріпки) та 12 ендемічних родин, з яких: 5 – ссавців (лемури, індрієві, руконіжкові, тенрекові, мадагаскарські присосконогові), 6 – птахів (вангові, куролові, філепітові, червонодзьобі повзики, а також вимерлі в історичний час дронти і епіорніси), одна – плазунів (змії боліериди). Є ще три ендемічні підродини ссавців – мадагаскарські хомяки, манго, фоси.

Серед фітофагів переважають плодоїдні деревні форми (травоїдних майже немає), відсутні великі хижі ссавці, грифи. Тут знаходяться центри різноманіття напівмавп (20 видів) і хамелеонів.

Слід пам’ятати, що до кінця крейдяного періоду мезозойської ери ще зберігався сухопутний зв'язок між Мадагаскаром (що був тоді частиною африканського континенту) та Індією. Лише в еоцені відбулося повне відокремлення Мадагаскару від Африки. Звідси стають зрозумілі тісні взаємозв’язки мадагаскарської, індо-малайської та ефіопської біофілот. А давня ізоляція Мадагаскару сприяла збереженню тут палеогенових і неогенових тварин, які населяли великі території Старого і навіть нового Світу. Разом з тим сюди не потрапили ті тварини, які розвивалися на значних територіях пізніше. Зокрема, цілковита відсутність копитних надає біофілоті Мадагаскару різкого острівного характеру.


Характеристика Австралійського царства

Географічне поширення

Флора

Фауна

Географічний генезис

Австралійське царство охоплює материк Австралію і прилеглі острови: Нову Гвінею, Тасманію і ряд дрібних островів у тихому океані – Нову Каледонію, Фіджі, Нові Гебриди, Соломонові, Оскільки чимало австралійських форм зустрічаються і в межах перехідної «зони Уолеса», то деякі вчені відносять до Австралійського царства також острови Сулавесі й Молуккські (зокрема до Новогвінейської області). У межах Австраліцського царства виділяють чотири області: Материкову – матрик Австралія та острів Тасманія; Новогвінейську – острови Нова Гвінея та Соломонові; Фіджійську – острови Фіджі; Новокаледонську – острів Нова Каледонія.

Ендемічних родин – 16, із них: у Материковій області – 6 (доріантові; комахоїдні, такі як біб лісові, цефалотові); у Новокаледонській – 5 (вічнозелені чагарники – амборелові, фелінові з бересклетових); у Фіджійській – 1 (дегенерієві з магнолієвих); у Материковій та Новогвінейській -2 (евпоматієві та гімантандрієві з магнолієвих); у Материковій та Новогвінейській – 1 (ксантореєві з лілійних); у Материковій та Фіджійській – 1 (вічнозелені дерева – баланопові). Найбільше значення у флорі Австралійського царства мають злаки, бобові (зокрема акації), складноцвіті, орхідні (майже 3000 видів), лілійні, молочайні, осокові, рутові, митрові (особливо евкаліпти), протейні (бенксія), казуарини, пестієві.

Флористичні зв’язки простежуються в основному з такими царствами: Орієнтальним – майже всі види пальм (26) видів орієнтального генезису, орхідні, непентесові, найбільший вплив орієнтальної біофілоти відчуває флора, Новогвінейської області; Антарктичним – родини араукарієві і подокарпових (із хвойних), вінтерові (з магнолієвих), рід нотофагус ( з родини букових); Капським – родини рестієвих, протейних, цикадових.

Велика кількість ендеміків, у тому числі дуже високого рангу: підкласів – 1 (яйцекладні з класу ссавці); рядів -4 (однопрохідні, казуароподібні, одно легеневі дводишні риби, анаспідові ракоподібні); родин – 29, із них: ссавців – 14 (єхид нові, качконосові, хижі сумчасті, сумчасті мурахоїди, сумчасті кроти, бандикутові, кролячі банди кути, кускусові, карликові мускуси, хоботного лові кускуси, сумчасті летяги, коалові, комбатові, кенгуру), птахів – 11 (казуарові, ему, смітні кури, кагу, совині жабороти, птахи-ліри, чагарникові птахи, ластівкові сорокопуди, альтанкові птахи, райські плахи, австралійські сороки, або флейтові птахи); плазунів – 2 (двокігтеві черепахи, лусконогі ящірки); безхребетних – 2 (аустрастациди з ряду десятиногих раків, міодактиліди з ряду сітчастокрилих комах). Тут найбагатший розвиток сумчастих ссавців (понад 150 видів) і в той же час бідність плацентарних ссавців, які представлені тут лише двома рядами: гризунів (56 видів з родини мишиних) і кажанів (45 видів). Наявний тут собака дінго – здичавілий нащадок свійського собаки.

Своєрідність біофілоти Австралійського царства пояснюється перш за все ізольованим положенням цього материка, а також віднесення до її складу численних острівних мешканців. Тут відсутні численні молоді групи тварин і рослин, зате збереглися давні форми, які в інших районах Землі загинули в боротьбі за існування, у конкуренції з більш молодими прогресивними видами. Тривала ізоляція Австралійського материка зумовила велику роль у структурі біофілоти автохтонних, глибоко ендемічних елементів. Широко представлені також алохтони орієнтального походження порівняно невеликого геологічного віку. Це сталося, напевно, у міоцені, коли Австралія на короткий час сполучилася з Індією через Нову Гвінею, Молуккські та Зондські острови і о. Сулавесі. Саме тоді Австралія одержала свою фауну гризунів, рослинність Новогвінейської області набрала індійського відбитку, Молуккські острови заселилися рядом індійських тварин, а австралійські елементи (папуги,орли-гарпії) потрапили аж на філіппіни. Нова Каледонія і острови Фіджі, безперечно, були частиною австралійського материка, з якого вони одержали свого часу змій, ігуан, жаб, австралійські форми рослин (акації, казуарини), і тільки тривала ізоляція цих територій призвела до значного збіднення біофілоти, яка набула острівного характеру.

Схожі:

Загальна характеристика царства Гриби
Мета: навчальна – ознайомити учнів з характерними особливостями царства Грибів та окремих видів, дати сучасну класифікацію грибів;...
ТЕМА. Споріднені слова
Сьогодні до нас в гості завітав Лісовичок і Запрошує нас у подорож до Лісового царства
Тема 1 Дипломатія стародавнього світу (2 години)
Міжнародні відносини в Північно-Східній Африці в період Раннього та Стародавнього царства
Ображений Торквемада
Я звинувачую тебе в тім, що ти продав свою душу дияволу і стоїш з на супроти царства Бога отця і Бога Духа святого
Тема: «Подорож козака до царства Змія»
Сьогодні я хочу розповісти вам казку, але казку з математичним нахилом. Отже, слухайте мене уважно
А вождь і законодавець народу єврейського; основоположник іудаїзму,...
...
ТЕМА: Зелене диво Землі рослини. Різноманітність живих організмів
Усі живі організми вчені поділили на 5 царств: рослини, тварини, гриби, бактерії, віруси. Хоча царства різні, між ними існує тісний...
ТЕМА: ГЕОМОРФОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ГЕОТЕКТУРИ ТА МОРФОСТРУКТУРИ СУХОДОЛУ
МЕТА: формування уявлень про геотектуру та морфоструктуру на прикладі найбільш великих форм мегарельєфу материків, опрацювати причинно-наслідкові...
Уроку: Урок Тема: Води суходолу Північної Америки. Практична робота...
Мета: з’ясувати основні риси річкової та озерної мережі північної Америки; показати роль снігового й льодовикового живлення у водному...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка