«Турбота про наші водні ресурси є справою кожного»


Скачати 458.79 Kb.
Назва «Турбота про наші водні ресурси є справою кожного»
Сторінка 1/5
Дата 14.12.2013
Розмір 458.79 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
  1   2   3   4   5
Комунальна установа

Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №19

ім. М.С.Нестеровського

ІНФОРМАЦІЙНИЙ

ПРОЕКТ

«Турбота про наші водні ресурси є справою кожного»

Виконавець проекту:

учeнь 10 класу
Керівник проекту:

вчитель хімії

Гонор Олена Григорівна

м. Суми

2013

«Турбота про наші

водні ресурси

є справою кожного»

«Воде была дана волшебная власть стать соком жизни на Земле»

Леонардо да Винчи

«Вода, у тебя нет ни цвета, ни вкуса, ни запаха, тебя невозможно описать, тобою наслаждаются, не ведая, что ты такое! Нельзя сказать, что ты необходима для жизни, ты – сама жизнь. Ты наполняешь нас радостью, которую не объяснишь нашими чувствами…Ты самое большое богатство на свете…»

Антуан де Сент-Экзюпери



Паспорт проектної роботи

  1. Назва проекту. Турбота про наші водні ресурси є справою кожного.

  2. Мета проекту.Підвищити рівень інформованності й освідченності того, що

прісна вода є обмеженим, цінним, життєво важливим для людей ресурсом, це – товар, який має вартість. Сформувати у молоді дбайливе та бережне ставлення до довкілля, вміння аналізувати екологічні проблеми та пропонувати шляхи їх розв`язання, виконування необхідних дій.

Навчати учнів цінувати життя і здоров’я, раціонально використовувати питну воду, виховувати дбайливе ставлення до себе та довкілля.

Виховувати індивідуальну екологічну свідомість і мислення,

що спонукатиме молодь відмовитися від споживацької

психології.

  1. Керівник проекту. Вчитель хімії Гонор Олена Григорівна.

  2. Виконавці проекту. Учень 10 класу

  3. Предмет, в рамках якого проводиться проект. Хімія (До Дня води)

  4. Форма роботи. Індивідуальна.

  5. Класифікація проекту за тривалістю. Короткостроковий.

  6. Тип проекту. Інформаційний.

  7. Питання проекту.

  • Вода – необхідна складова життя людини.

  • 22 березня – Всесвітній День Води.

  • Міф про брак води на Землі.

  • «Водний слід».

  • Питний режим у житті людини.

  • Види шкідливих домішок у воді.

  • Способи очищення води.

  • Проблеми водозабезпечення та шляхи їх вирішення.

  • Водно-інформаційний центр (музей Води).

  • Це може зробити кожний!

  • «Жива» й «мертва» вода. Чи брешуть казки?

  • Підведення підсумків.

  • Список літератури.

  • Додатки.

10. Епіграфи до теми:

«Воде была дана волшебная власть стать соком жизни на Земле»

Леонардо да Винчи

«Вода, у тебя нет ни цвета, ни вкуса, ни запаха, тебя невозможно описать, тобою наслаждаются, не ведая, что ты такое! Нельзя сказать, что ты необходима для жизни, ты – сама жизнь. Ты наполняешь нас радостью, которую не объяснишь нашими чувствами…Ты самое большое богатство на свете…»

Антуан де Сент-Экзюпери







Етапи роботи над проектом

  1. Визначення теми проекту.

  2. Виявлення під час занять на уроці хімії імовірних учасників проекту і пропозиція щодо участі у ньому.

  3. Окреслення проблеми і мети проекту.

  4. Формування складу учасників проекту, повідомлення напрямків роботи, очікуваних результатів роботи, інформація про очікуваний вихідний продукт проекту.

  5. Планування власної діяльності кожним учнем.

  6. Регулярні зустрічі, під час яких учні обговорюють проміжні результати, керівник коментує виконану учнями роботу.

  7. Аналіз зібраної інформації, координація дій учасників проекту.

  8. Підготовка презентації проекту.

  9. Мультимедійна презентація проекту.

  10. Оцінка проекту.





  1. Вода – необхідна складова життя людини

Три кити підтримують життєдіяльність людського організму: їжа, вода й повітря. Від їх якості та екологічної чистоти залежить здоров`я людини. Хтось із великих колись сказав: ми є тим, що їмо. А оскільки людина майже на 80 % складається з води, то можна наголошувати на непересічній ролі в людському організмі саме цієї прозорої рідини. Вода регулює температуру тіла, запобігає його перегріванню, а також виводить з організму відходи. У народі з водою пов`язано багато традицій, обрядів, легенд (Водохреще, Івана Купала), що підтверджує велике значення води в житті минулих і прийдешніх поколінь людей. Учені вважають, що вода – найдорогоцінніша мінеральна речовина на Землі. Вона має й лікувальні властивості. Наприклад, мінеральну воду використовують для лікування різних хвороб. В Україні знаходяться цілющі джерела води: Поляна Квасова, Миргородське, Трускавецьке тощо.

  1. 22 БЕРЕЗНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДИ

З перших кроків людина не могла обійтись без води, під час розвитку людство пізнавало суть однієї з найнезвичайніших речовин на світі – води – і усвідомлювало головну істину: вода є всюди і без неї не може обійтися ніщо живе.

Визначаючи роль водних ресурсів у забезпеченні сталого соціально - економічного розвитку суспільства Генеральна асамблея ООН на своїй сорок сьомій сесії в листопаді 1992 році прийняла рішення відзначати 22 березня кожного року як "Всесвітній день води".Усвідомлюючи обмеженість та вразливість водних ресурсів, 2005 - 2015 роки проголошені Міжнародним десятиріччям дій "Вода для життя". Враховуючи значення, яке вода має для життєдіяльності людини і всього живого на землі, вже в 15-й раз проводяться заходи, присвячені Всесвітньому дню води. Вода - це не просто мінеральна сировина, це жива кров, яка створює життя, де його не було. Вода є основою всього живого - і людей, і тварин, і рослин, це багатство кожної держави. Вона бере участь у всіх сферах нашої господарської діяльності і робить наше життя більш легким і приємним.

Вода є необхідною умовою існування життя на Землі, це важливий природний ресурс для задоволення життєвих потреб людини. Її вживають для пиття, приготування харчових продуктів, напоїв та для задоволення інших потреб. Основна кількість забруднень з навколишнього природного середовища надходить в організм людини завдяки харчовим продуктам і напоям (до 80%).

З якістю питної води пов'язаний стан здоров'я людей, екологічно безпечне харчування, вирішення проблем медичного і соціального характеру. Ще в ХІХ столітті відомий французький вчений Луї Пастер сказав, що 80 відсотків усіх своїх хвороб ми випиваємо.

Питна вода може стати однією з головних проблем ХХІ століття.

Вода є найпоширенішою речовиною на землі і потреба у воді значна. Населення на землі за добу використовує 7 млрд.т. води.

Згідно з даними ЮНЕСКО на сьогодні у світі понад 1,5 млрд. людей не мають доступу до якісної питної води, а за прогнозами Всесвітньої метрологічної організації до 2020 року з нестачею питної води може зіткнутися все населення планети Земля.

На думку вчених, вже у цьому столітті, у багатьох країнах світу може з'явитися "водний голод", а тому спеціалісти розробляють всілякі проекти - аж до використання льодових запасів Антарктиди.

Світове співробітництво з тривогою спостерігає за глобальним забрудненням навколишнього середовища, вичерпанням природних ресурсів і особливо головного з них - води.

Потреба у воді має тенденцію до зростання. З ростом попиту на воду виникає ціла низка екологічних проблем, що стосується річок, озер, підземних вод і водоносних шарів.

У води є багато чудових властивостей, одна з них - здатність до самоочищення, але при значному забрудненні, зменшення кисню у воді не сприяє процесам самоочищення.

Забруднення в наш час стало всесвітнім лихом. Зараз майже у всіх країнах виникає проблема відсутності достатньої кількості чистої води, так як повна зміна води в атмосфері здійснюється через 9 днів, річкова вода в середньому змінюється 20 разів на рік, а для повної зміни підземних вод необхідно не менше 8 тис. років.

Довгий час вважалось, що запаси прісної води невичерпні, що вони мають здатність до самовідновлення. У результаті безконтрольної господарської діяльності кількість придатної для пиття води різко зменшилась. Так, якщо в 1900 році людством було використано лише 5% запасів прісних вод, то у 2005 році вже 35%.

Більше мільярда жителів нашої планети живуть в умовах постійного гострого дефіциту питної води, а до 2050 року біля 7 млрд. чоловік відчуватимуть нестачу якісної прісної води. Вже сьогодні у країнах, що розвиваються, кожен третій житель страждає від нестачі питної води і відсутності належних санітарних умов, без яких неможливе нормальне життя. У цих країнах приблизно 80% усіх хвороб та одна третина смертних випадків викликані споживанням забрудненої питної води. Вже тепер у багатьох країнах світу спостерігається гострий дефіцит води, а ще більше країн наближаються до цієї ситуації.

Серед країн Європи Україна є однією з найменш забезпечених водними ресурсами. Більш ніж 75 відсотків населення України споживає воду з поверхневих джерел водопостачання, тобто якість води в них є фактором санітарного та епідемічного благополуччя населення. Найважливішими джерелами водопостачання в Україні є річки.

За визначенням Європейської економічної комісії ООН, держава, водні ресурси якої не перевищують 1,5 тис. м³ річного стоку на людину, вважається водонезабезпеченою. За запасами води, доступними для використання в Україні, у середньоводні роки на людину припадає 1.09 тис.м³, а у маловодні - 0.62 тис.м³ води. Водою з колодязів користується близько 11 млн. громадян України. За офіційними даними, 1,8 млн. колодязів забруднені. Понад 800 тисяч людей у 13 областях та АР Крим користуються привізною водою, часто низької якості. Централізованим водовідведенням забезпечено 53% населення України, з них: 74% - у містах, та 9% - у сільській місцевості.

Як людина, так і вся планета Земля на 70% складається з води. Людське тіло в середньому на 70% складається з води. Ми розпочинаємо наше життя у вигляді плоду, який складається на 99% з води. Коли ми народжуємося, вода складає 90% нашого тіла, а до того часу, коли ми досягаємо дорослого віку, зміст води знижується до 70%. Якщо ми помираємо в глибокій старості, то наше тіло складається з води приблизно на 50%. Отже протягом всього життя ми існуємо головним чином у вигляді води.

Як можуть люди жити щасливим та здоровим життям? Відповідь проста - потрібно очистити воду, яка складає до 70% нашого тіла. Втрата 50% води з тіла, ми вже не можемо підтримувати життя. Завдячуючи воді, яка переноситься кров'ю та внутрішніми речовинами організму, ми існуємо. З фізичної точки зору людина - це вода.

За останні десятиліття вода втратила нашу повагу. Вона вже не предмет людського поклоніння та захисту, вода стала продуктом споживання, який ми грубо зневажаємо та безсоромно забули, хоча дві третини земної поверхні вкриті водою. Вода - це наша культура і наше життя.

Свята вода є серцем багатьох релігій, вона використовується в різних обрядах та церемоніях.

З давніх - давен вода, як і інші природні стихії, була об'єктом поклоніння наших пращурів. Літописи згадують про поклоніння джерелам, струмкам. У містах і селах зберігаються святі криниці з цілющою водою, які й досі користуються великою славою серед людей.

Укожному регіоні світу своє ставлення до води, проте кожний визнає її цінність і місце по-своєму.

Кожен із нас повинен дбайливо ставитись до природи, раціонально використовувати водні ресурси нашої країни. Це не лише покращить екологічну ситуацію, але й створить прекрасний настрій, принесе величезне моральне задоволення, викличе почуття поваги до себе та інших.

Посадити деревце, розчистити джерельце - ось завдання кожної людини ще з дитинства. Пригадаймо як говорив про це М.Рильський:

«Щоб росли ми, щоб цвіли ми,

Щоб садами ще й рясними

Цвів навколо вільний світ.»

  1. Міф про брак води на Землі

Останнім часом людство мучать дві глобальні екологічні проблеми - це глобальне потепління і брак води. В умовах глобального потепління людина жити зможе, але без води ніяк. 

Вода витрачається на все, що ми робимо. Воду ми п'ємо і їмо. Їмо можна розуміти буквально, так як основним постачальником продуктів є сільське господарство, а воно без води ніяк. Так на виробництво одного американського гамбургера йде майже 5000 літрів води. Вода витрачається на виробництво будь-якої речі: автомобільні шини, телефони, одяг, меблі,... Величезну кількість води витрачає промисловість і навіть отримання електроенергії пов'язане зі споживанням води. Не дарма навіть з'явився термін "віртуальна вода".

Не дивно, що ЗМІ нас постійно лякають катастрофічною нестачею води і навіть «водними війнами».

Потреба в прісній воді потроїлася за останні 50 років, в той час як рівень підземних вод падає в багатьох густонаселених країнах, таких як Індія, Китай, Європа, США. Багато великих річок і озер цих країн просто пересохлі.

П
исьменник, вчений і редактор одного з відомих наукових журналів Бенджамін Редфорд стверджує, що все це нісенітниця. На Землі немає ніякого браку води.

Вода на нашій планеті нікуди не дівається. На Землі 1389000 тис км3 води і вся ця вода циркулює по колу. Гідрологічний цикл Землі - закрита система, в якій нічого не зникає і не з'являється. Вода випаровується, конденсується, випадає у вигляді опадів на Землю, просочується в грунт, потрапляє в річки, а потім знову в моря. Так було раніше, так є зараз, так буде і в майбутньому. В даний час води навіть стало більше через танення льодовиків.

Головна проблема в тому, що більша частина води (97%) зосереджена в морях і океанах і використанню цієї води має передувати її опріснення, що поки дуже дорого.

Прісної води на планеті теж менше не стає. На Землі є величезна кількість незайманих прісноводних водних об'єктів, води в яких рівно стільки ж скільки і було тисячі років тому. В даний час проблема полягає тільки в нестачі прісної води в тих чи інших регіонах Землі, які вже потенційно водо-дефіцитні в силу кліматичних або ландшафтних особливостей місцевості, але цю проблему можна вирішити за допомогою водних поставок з водо-надлишкових регіонів Землі. Редфорт в якості потенційних країн експортерів води бачить Росію, Канаду і Бразилію. Потенційними країнами - імпортерами води в майбутньому стануть Близький Схід, Індія, Китай і країни Африки.

Вода нікуди не зникає, резюмує Редфорд, вона просто переміщається з одного місця в інше. Вода, що капає з вашого крана, не зникає безповоротно. Зникають тільки гроші і енергія необхідні для здійснення водопостачання та проведення очищення стічних вод.
  1   2   3   4   5

Схожі:

Атмосферне повітря 17 Водні ресурси
ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРИРОДНИХ УМОВ І ЕКОЛОГІЧНОЇ СИТУАЦІЇ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Вчитель географії вищої категорії спш№13
ВОДНІ РЕСУРСИ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ, АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ ТА ЕКОЛОГІЇ
Внутрішні води. Водні ресурси
...
Менеджер, що зосередив владу в своїх руках і не допускає інших до участі в прийнятті рішень
Мережа" керування Блейка — Моутона — двовимірний підхід до оцінки ефективності керівництва (вертикальна вісь "мережі" — турбота про...
Рідкісних металів, істотні запаси будівельних матеріалів, каолінових...
Характеристика складових природно-ресурсного потенціалу: земельні, водні, лісові, мінеральні, рекреаційні ресурси
ПЕРЕЛІК нових надходжень нормативних документів (НД) у фонд ДП ”Житомирстандартметрологія”...
РИБА, ІНШІ ВОДНІ ЖИВІ РЕСУРСИ ТА ХАРЧОВА ПРОДУКЦІЯ З НИХ. Методи відбирання і готування проб для мікробіологічного аналізування....
1. Трудові ресурси. Трудові ресурси
Трудові ресурси – частина працездатного населення, яка володіє здібностями і знаннями для діяльності
Методичні рекомендації до самостійної роботи з дисципліни «Правознавство»...
«Правознавство» для студентів напряму підготовки 060102 – «Будівництво», 060103 – «Гідротехніка. Водні ресурси», 040106 – «Екологія,...
Характеристика складових природно-ресурсного потенціалу: земельні,...
Сили природи, які за певного рівня роз­витку продуктивних сил можуть бути використані для задоволення потреб людського суспільства....
Соціальна реклама на уроках майбутнє виховного процесу
«хвороби» сучасного суспільства, на жаль, стали буденним явищем нашого життя. Кожного дня, зіштовхуючись з цими негативними явищами,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка