Менеджер, що зосередив владу в своїх руках і не допускає інших до участі в прийнятті рішень


Скачати 295.13 Kb.
Назва Менеджер, що зосередив владу в своїх руках і не допускає інших до участі в прийнятті рішень
Сторінка 1/3
Дата 20.04.2013
Розмір 295.13 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3

  1. Автократичний керівник — менеджер, що зосередив владу в своїх руках і не допускає інших до участі в прийнятті рішень.

  2. "Мережа" керування Блейка — Моутона — двовимірний підхід до оцінки ефективності керівництва (вертикальна вісь "мережі" — турбота про людей, горизонтальна — турбота про виробництво), відповідно до якого в керівництві розрізняють п'ять основних стилів.

  3. . Процес керування — загальний обсяг безперервних взаємопов'язаних дій або функцій у рамках організації.

  4. 1) грошова одиниця даної країни та її тип;

  5. 2) грошові знаки іноземних держав, які використовуються в міжнародних розрахунках (іноземна валюта).

  6. Авторитет — вплив або здатність лідера заохочувати інших до виконання покладених на них обов'язків.

  7. Агент - фізична або юридична особа, яка здійснює певні операції за дорученням іншої особи, за її рахунок і від її імені.

  8. Аграрні відносини - особливий вид економічних відносин між членами суспільства, господарствами, державою з приводу володіння та використання землі й привласнення інших об'єктів власності, а також виробництва, розподілу, обміну, споживання сільськогосподарської продукції.

  9. Адаптація — пристосування системи та окремих її елементів до змінюваних умов зовнішнього середовища.

  10. Адаптивна структура — організаційна структура, що дає змогу гнучко реагувати на зміни в навколишньому середовищі.

  11. Адміністративний апарат — працівники, які доповнюють лінійну організаційну структуру і надають консультативні послуги.

  12. Адміністративні методи — сукупність способів здійснення примусового впливу.

  13. Адміністративні навички — технічні навички зі збору інформації, аналізу даних, планування, організації й виконання інших видів управлінської діяльності.

  14. Адміністратор — один із чотирьох вольових типів керівників (лідер, адміністратор, плановик, підприємець), який має відповідні специфічні знання, риси характеру та навички досягнення поставленої мети. Адміністратор — це людина, здатна виявити місце збою в роботі та вжити для його усунення ефективних коригуючих заходів. Не ігноруючи зовсім людської особистості, управляючий-ад-міністратор не дозволить, щоб людські симпатії або антипатії в трудовому колективі впливали на справу. Він готовий розв'язати міжо-собистісні конфлікти, які виникають при вольових рішеннях.

  15. Адхократія — організаційні утворення, які займаються всіма новими питаннями, котрі не розв'язуються бюрократичними рішеннями або належать до багатьох бюрократичних рівнів, унаслідок чого не зрозуміло, хто і що має робити, тому ніхто нічого не робить. Зміст адхократії складають дрібні організаційні одиниці, які виступають під різними ярликами: ентузіасти, гуртки якості, спеціальні робочі групи, проектні центри, цільові групи. Загальною рисою цих організаційних одиниць є те, що вони ніколи не виділяються у формальній структурній схемі організації. Це один із різновидів структур організації, описаних Г. Мінцбергом, у яких простежується тенденція до об'єднання спеціалістів у функціональні підрозділи для реалізації завдання внутрішнього управління у великих групах, орієнтованих на певний функціональний проект.

  16. Активний торговельний баланс - торговельний баланс, що характеризується перевищенням вивозу товарів із країни над ввезенням до неї.

  17. Активні операції банків - операції, за допомогою яких банки розміщують грошові кошти (купівля цінних паперів, видача позик), які вони мають.

  18. Акциз - вид непрямого податку, що включається в ціну товару чи послуги.

  19. Акціонерне товариство - основна організаційна форма великого підприємства. Має статутний фонд, поділений на певну кількість акцій рівної номінальної вартості. Найвищий орган - загальні збори акціонерів. Особи, які купили акції, стають пайовиками акціонерного товариства і мають право на доход від його діяльності.

  20. Акція - цінний папір, який засвідчує право власності на частку в капіталі акціонерного товариства й дає право на участь у його прибутках та в управлінні підприємством.

  21. альтернативні варіанти рішення.

  22. Амортизаційні відрахування - відрахування частини вартості основних фондів для покриття їх зношення.

  23. Амортизація - поступове зношення основних фондів (устаткування, споруди тощо) і перенесення їхньої вартості у міру зношення на створюваний продукт.

  24. Аналіз — розкладання цілого в трудовому процесі на його складові елементи й пояснення принципів, на основі яких це розкладання відбулося.

  25. Аналіз ризику — напрям наукових досліджень, що швидко розвивається в міру ускладнення сучасних технічних систем, який-включає аналіз "дерева помилок", подій, помилок ризику.

  26. Аналітичні навички — спроможність розуміти співвідношення між частинами і цілим.

  27. Антиінфляційна політика - комплекс взаємопов'язаних заходів і важелів держави й центрального банку країни з метою запобігання високим темпам інфляції та управління нею на незагрозливому для стабільності економічної системи рівні.

  28. Антимонопольне законодавство - сукупність законодавчих та нормативних актів у країнах з ринковою економікою, що обмежують монополістичну діяльність і створюють можливість для покупця більш широкого вибору потрібних йому товарів.

  29. Асоціація - об'єднання, союз організацій або осіб для досягнення певних цілей. Асоціації не мають права втручатися у виробничу та комерційну діяльність будь-якого з її учасників. Асоціація є юридичною особою, може мати самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки, печатку зі своїм найменуванням.

  30. Аудит - перевірка (ревізія) бухгалтерської звітності підприємства кваліфікованими спеціалістами (аудиторами) на предмет її відповідності встановленим правилам і стандартам.

  31. Аудитор - незалежний ревізор, фінансовий контролер.

  32. Аукціон - різновид періодичних відкритих публічних торгів, де продаються товари відповідної номенклатури.

  33. Банк - кредитно-фінансова установа, яка залучає й нагромаджує вільні грошові кошти підприємств та організацій, населення (пасивні операції), а також здійснює емісію грошей (випуск їх в обіг), випуск цінних паперів, кредитування економіки й населення, надання різноманітних позик на умовах платності, зворотності й терміновості (активні операції).

  34. Банківський кредит - кредит, що надається банками функціонуючим підприємцям та іншим позичальникам у вигляді грошових позик.

  35. Банкнота - банківський білет; грошові знаки, що випускаються в обіг центральними емісійними банками держав як засіб грошового обігу й платежу; основний вид паперових грошей.

  36. Банкрутство - неспроможність боржника (підприємства, фірми, банку, іншої організації) оплатити свої боргові зобов язання.

  37. Бартер - прямий, не опосередкований грошима обмін товарами або послугами.

  38. Бачення — картина того, про що можна мріяти, стан бізнесу, якого можна досягти у віддаленому майбутньому за найсприятливіших умов і до якого прагнуть власники підприємства, іншими словами — це інтелектуально-абстрактне створення майбутнього шляхом поєднання відомих фактів, надій, мрій, загроз і можливостей.

  39. Безготівкові розрахунки - розрахунки, які здійснюються шляхом перерахування сум із рахунку платника на рахунок отримувача або шляхом взаємного заліку сум без участі готівки.

  40. Бізнес - економічна діяльність з метою отримання прибутку.

  41. Бізнес — справа, заняття, що приносить дохід; підприємницька або комерційна діяльність, вид діяльності, напрям діяльності фірми.

  42. Бізнес (від англ. business - справа, підприємництво) - ініціативна економічна діяльність, здійснювана за рахунок власних чи позикових засобів на свій ризик і під свою відповідальність, що ставить головними цілями одержання прибутку і розвиток власної справи.

  43. Бізнес-план - короткий виклад цілей і шляхів діяльності фірми, обґрунтування доцільності капіталовкладень для залучення інвесторів та кредиторів.

  44. Бінарне рішення — рішення, в якому подано дві діаметрально протилежні альтернативи.

  45. Біржа - це установа, де здійснюється купівля-продаж масових товарів (товарна біржа), цінних паперів (фондова біржа), валюти (валютна біржа), робочої сили (біржа праці).

  46. Брокер - посередник при укладанні угод між продавцями й покупцями товарів, цінних паперів, валют, тощо; діє за дорученням і за рахунок клієнтів, отримуючи від них комісійні.

  47. Бюджет державний - грошове вираження збалансованого кошторису державних доходів і витрат на певний період часу за джерелами надходжень й основними каналами витрат.

  48. Бюджетний дефіцит - сума, що перевищує державні витрати над державними доходами.

  49. Бюрократія — тип організації, для якої характерні спеціалізований поділ праці, чітка управлінська ієрархія, правила, стандарти, показники оцінки роботи, принципи найму, що ґрунтуються на компетенції працівника.

  50. Валова продукція - показник, що характеризує обсяг продукції, виробленої в тій чи іншій галузі у вартісному (грошовому) вираженні.

  51. Валовий внутрішній продукт - узагальнюючий економічний показник, виражає сукупну вартість кінцевих товарів і послуг, створених у середині країни, в ринкових цінах.

  52. Валовий дохід - виражений у грошовій формі сумарний річний дохід підприємства (фірми), отриманий у результаті виробництва і продажі продукції та послуг.

  53. Валовий національний продукт - узагальнюючий макроекономічний показник соціально-економічного розвитку, визначається як вартість усіх товарів і послуг, вироблених у країні за рік.

  54. Валюта - грошова одиниця країни, яка перебуває в обігу. Застосовується як:

  55. Валютне котирування - встановлення курсів іноземних валют відповідно до діючих законодавчих норм та існуючої практики.

  56. Валютний курс - ціна грошової одиниці однієї країни, вираженої в грошових одиницях іншої країни.

  57. Валютний паритет - законодавчо встановлене співвідношення між двома валютами, що становить основу валютного курсу.

  58. Валютний ринок - система економічних та організаційних відносин стосовно операцій купівлі-продажу іноземних валют і платіжних документів в іноземних валютах.

  59. Валютні резерви - централізовані запаси золота й іноземної валюти, що зберігаються у центральних банках.

  60. Вартість - економічна категорія, що виражає уречевлену в товарі суспільну працю, відносини між товаровиробниками.

  61. Вартість грошей - кількість товарів та послуг, які можна обміняти на одиницю грошей; купівельна спроможність одиниці грошей.

  62. Вексель - офіційне боргове зобов язання певної форми, що надає його власнику право вимагати сплати боржником зазначеної у векселі суми у встановлений строк.

  63. Вертикальний поділ праці — розподіл зусиль і координація виконання складових компонентів роботи. Створює рівні управління.

  64. Взаємозалежність факторів зовнішнього середовища — рівень сили, з якою зміна одного фактора впливає на інші.

  65. Види ринкової структури - монополія, олігополія, монополістична конкуренція, досконала конкуренція тощо

  66. Виробництво - процес створення матеріальних і нематеріальних благ, необхідних для існування й розвитку людини.

  67. Висока структура — тип організації, для якої характерна відносно низька норма управління і відносно велика кількість рівнів ієрархії.

  68. Відповідальність — зобов'язання виконувати завдання й звітувати за результати діяльності перед вищим керівництвом і пояснювати невдачі.

  69. Відсоток - плата за кредит, ціна за користування позиченими коштами.

  70. Вільний ринок - ринок, заснований на економічній відособленості юридично вільних товаровиробників, тримається на системі вільного підприємництва.

  71. Вклад - грошова сума, внесена в ощадний банк на збереження на певних умовах.

  72. Влада — спроможність тієї або іншої особи впливати на оточуючих з метою підкорити їх своїй волі.

  73. Власність - категорія, що означає володіння, користування й розпорядження майном; система економічних відносин з приводу володіння, користування й розпорядження майном. Гіперінфляція - стрімке зростання товарних цін і грошової маси в обігу, що веде до різкого знецінення грошової одиниці, розладу платіжного обороту й порушення нормальних господарських зв язків.

  74. Вплив — поведінка якоїсь людини, що змінює ставлення і почуття до неї інших людей.

    1. галузь господарства, вид економічної діяльності, об'єктом якого є товарообмін, купівля-продаж об'єктів, а також обслуговування покупців у процесі продажу товарів і їхньої доставки, збереження товарів і їхня підготовка до продажу;

  75. Глобальна конкуренція — форма міжнародної конкуренції, коли конкурентна позиція фірми в одній країні суттєво впливає на її позиції в інших країнах.

  76. Горизонтальна структура — структура організації, що характеризується малою кількістю рівнів керування і широким обсягом управління.

  77. Горизонтальний поділ праці — поділ процесу праці в організації на складові компоненти, внаслідок чого утворюються її підрозділи.

  78. Господарство - сукупність природних і зроблених руками людини засобів, використовуваних людьми для створення, підтримки, поліпшення умов і засобів існування, життєзабезпечення.

  79. Готівка - монети і паперові гроші.

  80. Гроші - особливий товар, який виконує роль загального еквівалента; благо, благо, що має найвищий ступінь ліквідності.

  81. Грошова маса - сукупний обсяг купівельних і платіжних засобів, що обслуговують господарський оборот і належать приватним особам, підприємствам і державі.

  82. Грошова одиниця - встановлений у законодавчому порядку грошовий знак, один із елементів грошової системи, що слугує для вимірювання і вираження цін усіх товарів.

  83. Грошова система - форма організації грошового обігу, яка історично склалась в певній країні й законодавчо закріплена державою.

  84. Грошовий обіг - рух грошей у готівковій і безготівковій формах, який обслуговує реалізацію товарів і нетоварні платежі в господарстві. Демонополізація - усунення державної або іншої монополії, що диктує свої умови ринку.

  85. Група — дві або більше осіб, які взаємодіють так, що кожна особа впливає на іншу (інших) і відчуває на собі їхній вплив.

  86. Гуртки якості — організація робочих груп із співробітників фірм, які виконують однакові або аналогічні робочі завдання, для спільного розв'язання проблем якості та вироблення ідей, спрямованих на підвищення якості.

  87. Девіз — формулювання призначення організації.

  88. Делегування — надання владних повноважень, обов'язків та відповідальності нижчим працівникам.

  89. Демократичний керівник — керівник, який делегує владні повноваження підлеглим і залучає їх до процесу ухвалення рішень.

  90. Демпінг - продаж товарів на ринках інших країн за цінами, нижчими від внутрішніх.

  91. Депозит - грошова сума або інша цінність, віддана на зберігання. Депозит як форма зберігання грошових заощаджень населення називається вкладом.

  92. Державна власність - форма власності, за якої власником виступає держава в особі її органів.

  93. Державне регулювання ринку - втручання держави у функціонування ринкових механізмів, вплив на економіку шляхом адміністративних, економічних та інших методів.
  1   2   3

Схожі:

ДПТНЗ «Роменське ВПУ»
Випускник навчального закладу має набути наступних характеристик: творчий підхід до будь-якої справи; креативність у мисленні; мобільність...
Керуючий (менеджер) готельним господарством
Шановний друже, Ви здійснили заявку на здобуття професії «менеджер». Це свідчить про високу міру Вашої відповідальності адже Вам...
Гасло: Майбутнє в наших руках, запали світло в своїх думках. Спрямуй...
Гасло: Майбутнє в наших руках, запали світло в своїх думках. Спрямуй позитив у життя, щоб краще стало наше майбуття
Виробничі функції, типові завдання діяльності та уміння, якими повинен...
Вищого навчального закладу з кваліфікацією “Менеджер-економіст”, “Менеджер у галузі діяльності”
В РИНКОВИХ УМОВАХ
Одним з найважливіших фінансових звітів, яким користуються для економічних відносин при прийнятті різних рішень, є баланс. Як відомо...
1. Поняття і види судових рішень
Судження і волевиявлення суду з цих чи інших питань мають владний характер і втілюються у відповідну процесуальну форму форму процесуальних...
Анотація Використання послуг психологічної служби в управлінні школою
Саме тут необхідно виробити єдину лінію роботи і педагогів, і батьків, і психолога, і соціального педагога. Тільки при взаємному...
Чи підтримує менеджер об'яв Google теґи мультімультимедійної об'яви Bluestreak?
Менеджер об'яв Google підтримує теґи мультімультимедіної об'яви Bluestreak, але наразі не відстежує кількість кліків на мультімультимедійну...
У задачах прийняття рішень діє ще один суттєвий вид невизначеностей
Парето альтернатив. Щоб звузити цю множину, пропонують різноманітні раціональні принципи прийняття рішень і вибору, відповідно до...
Всі батьки сьогодні хвилюються і радіють за своїх дітей. Але у деяких...
...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка