11. Карпатський економічний район: краєзнавчо-туристична характеристика


Скачати 368.79 Kb.
Назва 11. Карпатський економічний район: краєзнавчо-туристична характеристика
Сторінка 1/4
Дата 20.03.2013
Розмір 368.79 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
  1   2   3   4
Тема 11. Карпатський економічний район: краєзнавчо-туристична характеристика
Карта Львівської області

карта львівської області

РАЙОНИ:

Бродівський, Буський, Городоцький, Дрогобицький, Жидачівський, Жовківський, Золочівський, Кам'янка-Бузький, Миколаївський, Мостиський, Перемишлянський, Пустомитівський, Радехівський, Самбірський, Сколівський, Сокальський, Старосамбірський, Стрийський, Турківський, Яворівський.




Львівська область







coat of arms of lviv oblast.png

flag of lviv oblast.png

Герб Львівської області

Прапор Львівської області

розташування

Львівська область — адміністративно-територіальна одиниця (область) на крайньому заході України. Є однією з трьох областей історично-культурного регіону Галичина, частиною Карпатського єврорегіону.

Межує з Волинською, Рівненською, Тернопільською, Івано-Франківською та Закарпатською областями, має вихід до державного кордону з Республікою Польща.

Північ області відноситься до зони мішаних лісів, зокрема, Малого Полісся; середня частина — до лісостепу, де виділяються пасма Розточчя, Гологір, Вороняк, Опілля та крайньої західної частини Подільської височини. Далі на південь йдуть карпатські передгір'я та, власне, Карпати. Вони представлені Бескидами. Південний кордон області співпадає з Верховинським Вододільним хребтом.

Площа – 21833 км2.

Населення – 2591579 (2004р.).

Обласний центр – Львів.

Помірно континентальний. Середня температура січня −5 °C, липня від +18 °C у центральній частині області та до +12 °C в горах. Кількість опадів становить 750—1000 мм.

Львівська область розташована на крайньому заході країни. Позитивним у географічному положенні Львівської області є те, що по її території пролягають міжнародні комунікації, які з’єднують Україну з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією.

В області 400 територій і об’єктів природно-заповідного фонду, зокрема державний природний заповідник “Розточчя”, 33 заказники, ботанічний сад Львівського університету, 240 пам’яток природи, 55парків – пам’яток садово-паркового мистецтва, 61 заповідне урочище, 8950 річок.

Львівська область багата на ліси, гірські ландшафти, мін води, лікувальні грязі, озокерити.

Найстаріший курорт України – ШКЛО, заснований у 1576 р.; з 16 століття був відомий курорт в селищі Великий Любінь. Відомі на всю східну Європу такі курорти як: Трускавець, Моршин, в яких сьогодні функціонує понад 50 санаторіїв, будинків відпочинку, пансіонатів. За рік Львівщина оздоровлює більше як 0,5 мільйонів людей. В області функціонує понад 60 готелів і туркомплексів.

В області діє 48 музеїв. Створено 5 державних заповідників: історико-архітектурні у Львові і Жовклі, історико-культурні – “Нагуєвичі” і “Тустань”, музей-заповідник “Олеський замок”. У Львові діє найстарішій в Україні музей народної архітектури. Історичний центр Львова внесено до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Львівській області належить провідне місце в Україні за кількістю, різноманітністю і мірою збереження архітектурної спадщини, яка представлена об’єктами в історичному діапазоні – від періоду Київської Русі до середини ХХ ст. на державному обліку перебуває 3659 пам’яток архітектури.

До нашого часу зберігся лише один із храмів давнього Львова – Миколаївська церква, споруджена в період між 1264 і 1340 рр.

Перші документальні відомості про церкву Св. Онуфрія відносяться до ХІІІ ст. Кам’яна споруда, зведена в ХУІ ст., добудовувалась і перебудовувалась протягом століть. У ХУІІ ст. церква і монастир були обнесені оборонними мурами. При монастирі в кінці ХУІ – на початку ХУІІ ст. діяла друкарня, в якій працював Іван Федоров.

Найдавніша частина Львова – княже місто – включає замкову гору і посад. На його території зберігся костьол Марії Сніжної, споруджений у ХІУ ст.

У середині ХІІІ ст. на головній торговельній площі посаду (сучасна назва – площа Старий Ринок) зведено костьол Іоанна Хрестителя.

Площа Ринок забудовувалась за зразком середньовічних західноєвропейських міст і виникла як центр, навколо якого зосереджувалось торговельне і громадське життя. Від площі відходить 8 вулиць. Ансамбль площі створюють 44 кам’яні будинки, розташовані по її периметру, з ратушею в центрі. Від початкової готичної забудови, знищеної під час пожежі 1527 р., збереглись підвальні приміщення будинків і фрагменти стін із готичним декором, що були збережені при відновленні ансамблю площі.

Неподалік від площі Ринок, на вулиці Руській, розташований ансамбль, який включає церкву Успенія Богородиці, каплицю Трьох святителів і вежу Корнякта. Перші згадки про цю церкву датовані 1399 р.

Латинський собор розміщений у прилеглому до площі Ринок кварталі. З 1414 р. він став головним храмом Львівського архієпископства, духовна влада якого поширювалась на галицькі, волинські, подільські землі і навіть на Київщину. Собор Вознесіння пресвятої Діви Марії, закладений у 1360 р., споруджувався протягом більше ста років.

Ансамбль бернардинського монастиря (1600-1630) включає Костьол Св. Андрія із скульптурами ХУІІІ ст., ротонду. Монастирські будівлі оточені оборонними мурами з бійницями.

Костьол єзуїтів (1610-1630) – є однією з найбільших культових споруд міста, поруч з якою розташований триповерховий будинок колишньої єзуїтської колегії (заснована в 1638 р.).

Прикрасою міста є Вірменський собор (1363 р.), Церква Святої Марії.

На Святоюрській горі в центрі підноситься ансамбль собору Св. Юрія-Змієборця.

Однією з кращих барокових споруд міста є домініканський костьол (1745 р.).

Замки і фортеці

Олеський замок

Олеський замок – видатна пам’ятка архітектури і історії ХІІІ-ХУІІІ ст. Понад шість століть стоїть він на високому пагорбі, свідок і учасник багатьох подій, що навічно увійшли в історію. І тепер, коли рідна земля, до якої навіки і міцно приріс, стала вільною, перетворений на пам’ятку і служить своєму народові як скарбниця його історії й культури, як втілення його високого духу й таланту.

У музеї зібрано сотні унікальних творів живопису, скульптури, прикладного мистецтва Х-ХІХ ст. серед них ікони, портрети, натюрморти, великі батальні полотна, меблі, гобелени, значна колекція скульптури львівської школи ХІУ-ХУІІІ ст. сьогодні замку повернуто вигляд, який він мав у ХУІІ ст.

Підгорецький замок

Підгорецький замок один з найкращих у Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями. Будувався замок під керівництвом відомих архітекторів Андре дель Акви та Джуліана ле Вассера де Біплана в 1635-1640 рр. за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського, одного з найбільших магнатів Речі Посполитої. Пізнішими власниками були Ян ІІІ Собєський, Радзивілли, Жевуські. Саме за Жевуських палац називали “польським Версалем”. Місяцями тут лунала оркестрова музика, проводились бали, військові паради, феєрверки. Замок славився вишуканістю інтер’єрів, багатством мистецьких колекцій та численною бібліотекою.

До замкового ансамблю входять – палац, оточений бастіонними укріпленнями, валами та ровами, бароковий костел ХУІІІ ст., в’їзна брама та чудовий “італійський” парк зі старими липами. Підгорецький замок є нині філіалом Львівської галереї мистецтв. Його бачили всі, або майже всі, хоча, можливо, і не здогадувались, що він розташований в Україні. У фільмі “Д”Артаньян і три мушкетери” Підгорецький замок був Лувром.

Золочівський замок

Золочів – це чудове невеличке містечко, яке свого часу відігравало величезну роль у творенні української держави, охороняло її корони та захищало від загарбників. Свідками багатовікової історії міста є історичні пам’ятки: Миколаївська церква ХІУ ст. та Воскресенська церква ХУІІ ст. Належить до споруд галицької ренесансної архітектури – Вознесенський костел ХУІІІ ст.

Місто славиться неповторним шедевром архітектури – Золочівським замком, спорудженим у стилі бароко у ХУІ-ХУІІ ст. на зразок цитаделі з бастіонами. Розташований у південно-східній частині міста на горбі Купинка. У ХУІІ-ХУІІІ ст. замок належав Собеським і Радзивіллам.

Сьогодні замок належить Львівській картинній галереї. Цікавими для огляду є пізно-ренесансний Великий палац та Китайський палац на подвір’ї замку.

Свірський замок

На узвишші над рікою та озером у селі Свірж милує око Свірський замок, збудований у ХУІ-ХУІІ ст. Він належав родинам Свірзьким та Центнерів. Замок має чудове оборонне розташування, оточений непрохідними болотами, ставками, в підніжжі мурів – ровами і звідним мостом.

На території замкового парку зберігся костел заснований ще в ХУ ст. сучасна мурована будівля костелу в стилі ренесансу, яка поставлена на місці дерев’яного, походить з 1541 року.

Урич

Можна потрапити до царств скель, які наче зачаровані велетні височать над гірським потічком, ховаючи таємниці героїчного минулого цього закуточка Українських Карпат в селі Урич.

Урич – давньоруське містечко, яке розрослося довкола наскельної фортеці Тустань в ІХ-ХІІІ ст. збереглися сліди слов’янської замку – унікальних дерев’яних фортифікаційних споруд – з окольним градом, церквою та кузнею, оригінальною системою водопостачання, заглиблення для дерев’яних балок перекриття, кам’яна цистерна для зберігання води, а також петрогліфі (химерні поганські символи) та інші наскельні зображення.
  1   2   3   4

Схожі:

9. Центрально Поліський економічний район: краєзнавчо-туристична характеристика
Тема Центрально – Поліський економічний район: краєзнавчо-туристична характеристика
12. Подільський економічний район: краєзнавчо-туристична характеристика
Козятинський, Крижопільський, Липовецький, Літинський, Могилів-Подільський, Мурованокуриловецький, Немирівський, Оратівський, Погребищенський,...
Village council), Amvrosiivka district, Donets'k region, into a relatively...
Він був і також Кривдишевського район і Чистяківський був район і Голодаївського був район, а потім вже по кінці вже став там російського...
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ з дисципліни «ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ»
Сутність методу економічного аналізу, його характеристика та методологічна основа
ПРОМИСЛОВІСТЬ Загальна характеристика господарства, економічний потенціал
Укажіть форму суспільної організації виробництва за описом: «Випуск на одному підприємстві певного виду продукції»: А. кооперація...
ПРОМИСЛОВІСТЬ Загальна характеристика господарства, економічний потенціал
Укажіть форму суспільної організації виробництва за описом: «Випуск на одному підприємстві певного виду продукції»: А. кооперація...
John Kessler (Ivan Kasiianenko), b. January 1924, Kovalivka, a large...
Від.: А район Гребінки. Тоді було Гребінки, а зараз, так як я знаю, як мені відомо, то його перемінили на Васильківський район
Evdokiia Shkvarchenko (Skvar), b. 1908, Budenivka, a village of about...
Від.: От район —Бурочанський. Значить, село Будень, Вільшанськой області, Харківської губернії, Вільшанськрї області, район Дергачі....
ЗАТВЕРДЖЕНО
Швець Алла Валеріївна – головний суддя «Конкурсу привітань», «Туристична газета»
НАКАЗ
ПМСО. Фізична культура. Спеціалізація: методика спортивно-масової роботи, туристична робота
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка