8 клас. Геологічна будова та тектонічні структури


Скачати 98.87 Kb.
Назва 8 клас. Геологічна будова та тектонічні структури
Дата 29.03.2013
Розмір 98.87 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
8 клас. Геологічна будова та тектонічні структури.

(тести для підготовки учнів)

  1. Склад, будову, походження і розвиток земної кори вивчає: а) тектоніка; б) геологія; в) географія; г) мінералогія.

  2. Формування земної кори розпочалось понад: а) 4 млрд. б) 4 млн. в) 400 тис. г) 4 тис. д) 4 роки.

  3. Найстарішою ерою є: а) кайнозой; б) мезозой; в) палеозой; г) архей; д) протерозой.

  4. Наймолодшою ерою є: а) кайнозой; б) мезозой; в) палеозой; г) архей; д) протерозой.

  5. До якої ери відноситься кам’яновугільний період? а) кайнозой; б) мезозой; в) палеозой; г) архей; д) протерозой.

  6. До якої ери відноситься юрський період? а) кайнозой; б) мезозой; в) палеозой; г) архей; д) протерозой.

  7. Як називають останній період кайнозойської ери? а) неоген; б) палеоген; в) антропоген (четвертинний) г) кембрійський період.

  8. В якій ері найбільше періодів? а) кайнозой; б) мезозой; в) палеозой; г) архей; д) протерозой.

  9. В якому періоді виникла людина і відбулось дніпровське зледеніння? а) неоген; б) палеоген; в) антропоген (четвертинний) г) кембрійський період.

  10. В яку епоху горотворення (складчастості) утворились Карпатські та Кримські гори? а) альпійську; б) мезозойську; в) герцинську; г) каледонську; д) байкальську.

  11. Рухи земної кори вивчає наука: а) тектоніка; б) геологія; в) географія; г) мінералогія.

  12. Відносно стійка ділянка земної кори з досить плоскою поверхнею, що лежить на місці зруйнованих складчастих споруд називається: а) платформою; б) щитом; в) плитою; г) западиною; д) рухомим поясом.

  13. Піднята аж до земної поверхні ділянка кристалічного фундамент у платформи називається: а) платформою; б) щитом; в) плитою; г) западиною; д) рухомим поясом.

  14. Видовжена ділянка земної кори, у межах якої тривалий час відбувались давні й продовжуються сучасні рухи земної кори називаються: а) платформою; б) щитом; в) плитою; г) западиною; д) рухомим поясом.

  15. Глибоко увігнуті ділянки земної кори, заповнені товщами осадових та вулканічних відкладів називаються: а) платформою; б) щитом; в) плитою; г) западиною; д) рухомим поясом.

  16. Поширення порід різного віку, які залягають в земній корі під товщею наймолодших (антропогенових) відкладів відображено на: а) фізичній карті; б) геологічній карті; в) тектонічній карті; г) геохронологічній таблиці.

  17. Твердження з тексту підручника. (у тестах навмисно в деяких твердженнях будуть допущені помилки):

  1. В археї земна кора була тонкою і досить пластичною і зазнавала різних рухів: горизонтальних, вертикальних, плавних і розривних. У цей час утворилась Східноєвропейська платформа. На початку ери не було атмосфери і гідросфери.

  2. На платформі підноситься Український щит. Це одна з найдавніших ділянок земної кори в Європі. Кристаліч­ний фундамент перекритий тут незначною (кілька десятків метрів) товщею осадових відкладів, у багатьох місцях докем­брійські породи виходять на земну поверхню (мал. 32). Щит сму­гою завширшки 250 км простягається майже на 1 000 км уздовж правого берега Дніпра і виходить до Азовського моря

  3. Скіфська платформа охоплює рівнинну частину Криму, прилеглу до неї частину шельфу Чорного моря та більшу частину дна Азовського моря.

  4. На півдні платформи простягається Причорноморська западина, яка заповнена осадовими відкладами — від 1до 11 км (на шельфі Чорного моря).

  5. Між Українським щитом і Воронезьким масивом простягається дов­га, вузька й глибока Дніпровсько-Донецька западина. Це одна з найглибших западин у межах всієї Східноєвропейської платфор­ми. Западина заповнена осадовими породами, максимальна по­тужність яких — 20 км.

  6. На крайньому сході нашої країни западина переходить в Донецьку складчасту споруду, яка утворилася на місці прогину земної кори. Там численні шари порід (пісковики, вапняки, гіпси, кам'яне вугілля та ін.) в епоху герцинської складчастості були зім'яті в складки.

  7. Осьовою частиною альпійської складчастості є Карпатська складчаста спо­руда. У ній багатокілометрова товща осадових порід зім'ята в :кладки, які часто розірвані та зміщені. Вони насунуті у північно-східному напрямку на прилеглий Передкарпатський прогин. Прогин заповнений осадовими породами (потужністю цо 4,5 км) і є зоною стикування Карпатської системи із Східно­європейською платформою. На південному заході до складчастої споруди прилягає Закарпатська западина — частина Середньодунайської западини. Вона складена товщами осадових і вулканічних порід, які утворилися внаслідок проникнення маг­ми вздовж ліній розломів.

  8. Чорноморська западина, яка займає найбільш глибоководну частину Чорного моря, є залишком давнього прогину — моря Тетіс. Земна кора під нею здебільшого океанічного типу (тобто не має гранітного шару).

  9. Для визначення абсолютного віку порід геологи застосовують радіологічний метод дослідження. Він полягає у визначенні віку відкладів за часом розпаду радіоактивних еле­ментів, що в незначній кількості містяться в них.

  10. Серед антропогенових кон­тинентальних відкладів найбільш поширеними за походженням є льодовикові, водно-льодовикові, еолові та алювіальні відклади.

  11. Льодовикові відклади сформовані давніми покривними льодо­виками, які двічі наступали на північні території України зі Скан­динавії. Льодовики несли перед собою і на собі різні уламкові по­роди — валуни, піски, супіски, суглинки, глини (мал. 39). Згодом вони відкладалися на окраїнах льодовиків або ж під час їх танен­ня у вигляді морен — скупчення не відсортованих гірських порід.

  12. Водно-льодовикові відклади (піски, супіски, суглинки, глини, галеч­ник) утворювалися внаслідок діяльності талих вод льодовиків. Льодовикові і водно-льодовикові відклади поширені на Поліссі і вздовж долини Дніпра (приблизно до м. Дніпропетровська), куди сягав один з велетенських виступів дніпровського зледеніння.

  13. Із покривним зледенінням пов'язують також походження деяких еолових {вітрових) відкладів. Припускають, що з поверхні льодовика, завтовшки кілька сот метрів, на сусідні території дули сильні вітри. Вони піднімали піски й суглинки і розвіювали їх на великих територіях. Згодом там нагромаджувалася потужна тов­ща пилуватої породи жовтуватого кольору — леси (мал. 40). Вони покривають майже 70 % території України і є основою сучасного ґрунту, що характеризується великою родючістю (насамперед чорноземів).

  14. Алювіальні відклади (піски, супіски, суглинки, глини, гравій, галечник) формуються постійними водними потоками (річка­ми). Ними складено заплави і тераси річок.



8 клас. Геологічна будова та тектонічні структури.

Варіант 1

  1. Склад, будову, походження і розвиток земної кори вивчає: а) тектоніка; б) геологія; в) географія; г) мінералогія.

  2. Найстарішою ерою є: а) кайнозой; б) мезозой; в) палеозой; г) архей; д) протерозой.

  3. До якої ери відноситься кам’яновугільний період? а) кайнозой; б) мезозой; в) палеозой; г) архей; д) протерозой.

  4. Як називають останній період кайнозойської ери? а) неоген; б) палеоген; в) антропоген (четвертинний) г) кембрійський період.

  5. В якому періоді виникла людина і відбулось дніпровське зледеніння? а) неоген; б) палеоген; в) антропоген (четвертинний) г) кембрійський період.

  6. Відносно стійка ділянка земної кори з досить плоскою поверхнею, що лежить на місці зруйнованих складчастих споруд називається: а) платформою; б) щитом; в) плитою; г) западиною; д) рухомим поясом.

  7. Видовжена ділянка земної кори, у межах якої тривалий час відбувались давні й продовжуються сучасні рухи земної кори називаються: а) платформою; б) щитом; в) плитою; г) западиною; д) рухомим поясом.

  8. Поширення порід різного віку, які залягають в земній корі під товщею наймолодших (антропогенових) відкладів відображено на: а) фізичній карті; б) геологічній карті; в) тектонічній карті; г) геохронологічній таблиці.

  9. Знайдіть вірні твердження (2 відповіді): а) В археї земна кора була тонкою і досить пластичною і зазнавала різних рухів: горизонтальних, вертикальних, плавних і розривних. У цей час утворилась Східноєвропейська платформа. На початку ери не було атмосфери і гідросфери; б) Український щит, який займає найбільш глибоководну частину Чорного моря, є залишком давнього прогину — моря Тетіс. Земна кора під нею здебільшого океанічного типу (тобто не має гранітного шару); в) Між Українським щитом і Воронезьким масивом простягається дов­га, вузька й глибока Дніпровсько-Донецька западина. Це одна з найглибших западин у межах всієї Східноєвропейської платфор­ми. Западина заповнена осадовими породами, максимальна по­тужність яких — 20 км.

  10. Знайдіть помилкові твердження (2 відповіді): а) Західноєвропейська платформа охоплює рівнинну частину Криму, прилеглу до неї частину шельфу Чорного моря та більшу частину дна Азовського моря; б) Передкарпатський прогин заповнений осадовими породами (потужністю до 4,5 км) і є зоною стикування Карпатської системи із Східно­європейською платформою. На південному заході до складчастої споруди прилягає Закарпатська западина — частина Середньодунайської западини. Вона складена товщами осадових і вулканічних порід, які утворилися внаслідок проникнення маг­ми вздовж ліній розломів; в) для визначення абсолютного віку порід геологи застосовують радіологічний метод дослідження. Він полягає у визначенні віку відкладів за часом розпаду води в ній.


8 клас. Геологічна будова та тектонічні структури.

Варіант 2

  1. Формування земної кори розпочалось понад: а) 4 млрд. б) 4 млн. в) 400 тис. г) 4 тис. д) 4 роки.

  2. Наймолодшою ерою є: а) кайнозой; б) мезозой; в) палеозой; г) архей; д) протерозой.

  3. До якої ери відноситься юрський період? а) кайнозой; б) мезозой; в) палеозой; г) архей; д) протерозой.

  4. В якій ері найбільше періодів? а) кайнозой; б) мезозой; в) палеозой; г) архей; д) протерозой.

  5. В яку епоху горотворення (складчастості) утворились Карпатські та Кримські гори? а) альпійську; б) мезозойську; в) герцинську; г) каледонську; д) байкальську.

  6. Піднята аж до земної поверхні ділянка кристалічного фундамент у платформи називається: а) платформою; б) щитом; в) плитою; г) западиною; д) рухомим поясом.

  7. Глибоко увігнуті ділянки земної кори, заповнені товщами осадових та вулканічних відкладів називаються: а) платформою; б) щитом; в) плитою; г) западиною; д) рухомим поясом.

  8. Рухи земної кори вивчає наука: а) тектоніка; б) геологія; в) географія; г) мінералогія.

  9. Знайдіть вірні твердження (2 відповіді): а) На платформі підноситься Український щит. Це одна з найдавніших ділянок земної кори в Європі. Кристаліч­ний фундамент перекритий тут незначною (кілька десятків метрів) товщею осадових відкладів, у багатьох місцях докем­брійські породи виходять на земну поверхню. Щит сму­гою завширшки 250 км простягається майже на 1 000 км уздовж правого берега Дніпра і виходить до Азовського моря; б) На крайньому сході нашої країни Дніпровсько-Донецька западина переходить в Карпатську складчасту споруду, яка утворилася на місці прогину земної кори. Там численні шари порід (пісковики, вапняки, гіпси, кам'яне вугілля та ін.) в епоху герцинської складчастості були зім'яті в складки; в) Водно-льодовикові відклади (піски, супіски, суглинки, глини, галеч­ник) утворювалися внаслідок діяльності талих вод льодовиків. Льодовикові і водно-льодовикові відклади поширені на Поліссі і вздовж долини Дніпра (приблизно до м. Дніпропетровська), куди сягав один з велетенських виступів дніпровського зледеніння.

  10. Знайдіть помилкові твердження (2 відповіді): а) Льодовикові відклади сформовані давніми покривними льодо­виками, які двічі наступали на північні території України зі Скан­динавії. Льодовики несли перед собою і на собі різні уламкові по­роди — валуни, піски, супіски, суглинки, глини. Згодом вони відкладалися на окраїнах льодовиків або ж під час їх танен­ня у вигляді морен — скупчення не відсортованих гірських порід; б) Алювіальні відклади (граніти, гнейси, лабрадорити, габро) формуються постійними водними потоками (річками). Ними складено заплави і тераси річок; в) Із покривним зледенінням пов'язують також походження деяких еолових (водних) відкладів. Припускають, що з поверхні льодовика, завтовшки кілька сот метрів, на сусідні території дули сильні вітри. Вони піднімали піски й суглинки і розвіювали їх на великих територіях. Згодом там нагромаджувалася потужна тов­ща пилуватої породи жовтуватого кольору — леси. Вони покривають майже 70 % території України і є основою сучасного ґрунту, що характеризується великою родючістю (насамперед чорноземів).

Для зручності і швидкості виконання і перевірки скористайтеся трафаретом (нижче) та заздалегідь приготовленими на прозорій плівці відповідями.


Прізвище, ім’я. Група.

Варіант

- - - - - - - - - - - -

  1. А Б В Г Д

  2. А Б В Г Д

  3. А Б В Г Д

  4. А Б В Г Д

  5. А Б В Г Д

  6. А Б В Г Д

  7. А Б В Г Д

  8. А Б В Г Д

  9. А Б В Г Д

  10. А Б В Г Д

  11. А Б В Г Д

  12. А Б В Г Д



Прізвище, ім’я. Група.

Варіант

- - - - - - - - - - - -

  1. А Б В Г Д

  2. А Б В Г Д

  3. А Б В Г Д

  4. А Б В Г Д

  5. А Б В Г Д

  6. А Б В Г Д

  7. А Б В Г Д

  8. А Б В Г Д

  9. А Б В Г Д

  10. А Б В Г Д

  11. А Б В Г Д

  12. А Б В Г Д





Прізвище, ім’я. Група.

варіант

- - - - - - - - - - - -

  1. А Б В Г Д

  2. А Б В Г Д

  3. А Б В Г Д

  4. А Б В Г Д

  5. А Б В Г Д

  6. А Б В Г Д

  7. А Б В Г Д

  8. А Б В Г Д

  9. А Б В Г Д

  10. А Б В Г Д

  11. А Б В Г Д

  12. А Б В Г Д


Прізвище, ім’я. Група.

Варіант

- - - - - - - - - - - -

  1. А Б В Г Д

  2. А Б В Г Д

  3. А Б В Г Д

  4. А Б В Г Д

  5. А Б В Г Д

  6. А Б В Г Д

  7. А Б В Г Д

  8. А Б В Г Д

  9. А Б В Г Д

  10. А Б В Г Д

  11. А Б В Г Д

  12. А Б В Г Д



Прізвище, ім’я. Група.

Варіант

- - - - - - - - - - - -

  1. А Б В Г Д

  2. А Б В Г Д

  3. А Б В Г Д

  4. А Б В Г Д

  5. А Б В Г Д

  6. А Б В Г Д

  7. А Б В Г Д

  8. А Б В Г Д

  9. А Б В Г Д

  10. А Б В Г Д

  11. А Б В Г Д

  12. А Б В Г Д



Прізвище, ім’я. Група.

Варіант

- - - - - - - - - - - -

  1. А Б В Г Д

  2. А Б В Г Д

  3. А Б В Г Д

  4. А Б В Г Д

  5. А Б В Г Д

  6. А Б В Г Д

  7. А Б В Г Д

  8. А Б В Г Д

  9. А Б В Г Д

  10. А Б В Г Д

  11. А Б В Г Д

  12. А Б В Г Д


Прізвище, ім’я. Група.

Варіант

- - - - - - - - - - - -

  1. А Б В Г Д

  2. А Б В Г Д

  3. А Б В Г Д

  4. А Б В Г Д

  5. А Б В Г Д

  6. А Б В Г Д

  7. А Б В Г Д

  8. А Б В Г Д

  9. А Б В Г Д

  10. А Б В Г Д

  11. А Б В Г Д

  12. А Б В Г Д



Прізвище, ім’я. Група.

Варіант

- - - - - - - - - - - -

  1. А Б В Г Д

  2. А Б В Г Д

  3. А Б В Г Д

  4. А Б В Г Д

  5. А Б В Г Д

  6. А Б В Г Д

  7. А Б В Г Д

  8. А Б В Г Д

  9. А Б В Г Д

  10. А Б В Г Д

  11. А Б В Г Д

  12. А Б В Г Д



Прізвище, ім’я. Група.

Варіант

- - - - - - - - - - - -

  1. А Б В Г Д

  2. А Б В Г Д

  3. А Б В Г Д

  4. А Б В Г Д

  5. А Б В Г Д

  6. А Б В Г Д

  7. А Б В Г Д

  8. А Б В Г Д

  9. А Б В Г Д

  10. А Б В Г Д

  11. А Б В Г Д

  12. А Б В Г Д


Схожі:

Тема уроку
Австралія — найменший материк Землі. Загальні відомості, своєрідність ГП материка. Історія відкриття і дослідження. Геологічна будова,...
Середземноморська рівнинно гірська країна Піренейський півострів
Португалія і південно-західна околиця Франції, займає крайнє західне положення в Середземномор'ї і зазнає найбільш сильного впливу...
Тема: Геологічна будова, рельєф, корисні копалини. Навчальна мета
Тому спочатку нам треба визначити особливості внутрішньої будови материка, а потім – на підставі цих знань – пояснити розміщення...
Урок-дослідження Тема : Геологічна будова та рельєф Північної Америки. Корисні копалини
Ваше завдання – назвати півострова і миси на узбережжі материка Північна Америка ( Принца Уельського, Мар`ято, Сант-Чарльз, Мерчісон,...
Будова та життєдіяльність рослин
Біологія. Тести 7 клас. Методичний посібник для вчителів біології / Упорядник Малєйчик Т. І. – Кременчук, 2011, – 35 с
Тема уроку
Загальна характеристика типу Хордові. Підтип Безчерепні. Клас Головохордові. Лабораторна робота №10 Зовнішня та внутрішня будова...
1: «Структури даних»
Календарне планування. Інформатика. 11 клас (профільний рівень, 5 годин на тиждень)
І нформатика, 11 клас Розділ «Системи опрацювання табличних даних»
У папці Практичні роботи вашої структури папок створіть папку Практична робота №4
Тема : Квітка. Будова і різноманітність квіток
...
Методичні рекомендації щодо ведення журналу
Журнали класів на одній паралелі позначаються цифрами і відповідними літерами українського алфавіту, наприклад: 5-А клас, 5-Б клас,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка