Середземноморська рівнинно гірська країна Піренейський півострів


Скачати 460.13 Kb.
Назва Середземноморська рівнинно гірська країна Піренейський півострів
Сторінка 1/4
Дата 21.04.2013
Розмір 460.13 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
  1   2   3   4
Середземноморська рівнинно гірська країна
Піренейський півострів

Ця фізико-географічна країна, в межах якої знаходяться Іспанія, Португалія і південно-західна околиця Франції, займає крайнє західне положення в Середземномор'ї і зазнає найбільш сильного впливу Атлантики. Інший чинник, що визначає індивідуальні особливості природи Піренейського п-ва, — його геологічна будова.

У центрі масивного півострова розташований Іберійський серединний масив (Месета), утворення якого відноситься до епохи герцинської складчастості. З півночі, півдня і сходу масив обтекается альпійськими складчастими структурами. В межах жорсткого ядра сформувалися денудаційні і пластові рівнини — плато і плоскогір'я Старої і Нової Кастілії, розділені горстовими хребтами Центральної Кордильєри. Бриловий характер мають і Іберійські гори на сході і Сьєрра-Морена в південній частині масиву. Області альпійського орогенезу були охоплені неотектонічними рухами і є молоді складчасті гори (Кантабрійські, Піренеї, Андалуські). Піренейський п-в — це система замкнутих і напівзамкнених улоговин, оточених гірськими поднятиями. Така орографічна структура у поєднанні з положенням на заході середземноморській області субтропічного кліматичного поясу визначає основні особливості природи півострова. Серед всіх фізико-географічних країн Середземномор'я Піренейський п-ву виділяється найбільш широким розвитком рівнинних морфоструктур. На сході рівнини формуються на виходах палеозойського складчастого фундаменту, на заході він перекритий осадовим чохлом.

Клімат більшої частини півострова — його внутрішніх рівнин — носить риси континентальності. Взимку над улоговинами утворюються місцеві антициклональні області, що обумовлюють ясну суху погоду, а циклони, характерні в зимовий сезон для Середземномор'я, охоплюють, головним чином, околичні частини регіону, тому на внутрішніх плато і плоскогір’ях річна кількість опадів невелика (до 500 мм), максимум їх припадає на літній період.

Відрізняються рівнини Месети і різкими коливаннями середньомісячних температур по сезонах: 24-25°С влітку, 4-5°С взимку. Найбільш вологий і прохолодний район півострова — північний захід, де на схилах гір випадає 1500 мм опадів, а місцями і більш, з виразно вираженим зимовим максимумом. Тут більш менш прохолодне літо (до 20°С) і тепла зима (8-9°С). Морські риси обумовлює циклональний режим з пануванням атлантичного повітря. На заході і півдні регіону клімат типовий середземноморський з жарким сухим літом (до 30°С на південному сході) і теплою зимою (12-13°С).

Ці відмінності залежать як від місцеположення районів, так і від будови підстилаючої поверхні.

Річки регіону відрізняються порівняно великою довжиною, небагатоводністю (живлення в основному дощове) і нерівномірністю стоку із-за сезонних коливань кількості опадів, що утрудняє їх господарське використання.

Відповідно кліматичним умовам розподіляється ґрунтово-рослинний покрив півострова.

Внутрішні рівнини зайняті степовими і напівпустинними формаціями з рідкостійними чагарниковими чагарниками на сіро-коричневих і коричневих ґрунтах, часто кам'янистих. Лише на алювіальних низовинах формуються родючіші ґрунти. На північному заході поширені широколиственные ліси (буки, дубові, липові) на бурих лісових і підзолистих ґрунтах, а також верещатники і болота. Південно-західні частини півострова, що займали у минулому, середземноморські ліси на коричневих ґрунтах сильно порушені і замінені маквисом, а на сухих рівнинах півдня панує фригана (томілляри), що замінила тут маквис або гарига на коричневих ґрунтах. У горах виражена висотна поясна. Масиви лісів збереглися в Піренеях і Кантабрійських горах.

Ресурси. Регіон володіє значними агрокліматичними (великими сумами активних температур) і земельними ресурсами.

Проте на великих просторах внутрішніх рівнин, а також в південних районах відчувається брак води. Широко, розвинене поливне і зрошуване землеробство. На річках побудовані численні водосховища, що регулюючі нерівномірний стік, дають воду для зрошування і використовувані для отримання гідроенергії. Транспортне значення річок невелике. Надра півострова містять багаті запаси корисних копалини, особливо рудних, приурочені до виходів складчастого фундаменту, до інтрузіям різного віку. Це олов'яні, вольфрамові, уранові руди на північному заході Месети, мідні пириты південного заходу, полиметаллические руді і ртуть на півдні серединного масиву. Є залізняк. У карбонових відкладеннях передгірного прогинання Астурійських гір крупне родовище кам'яного вугілля, подібне до родовищ «вугільної осі» Герцинської Європи. Осадовий чохол міжгірських і предгірних прогинів містить також поклади солей, зокрема калійних.

Піренейський п-в — район давнього заселення і інтенсивного використання природних ресурсів. Найгустіше населені прибережні території. Окрім сільського господарства, що спеціалізується на вирощуванні субтропічних культур, як місцевих, так і завезених сюди з інших регіонів, тут розвинена рекреаційна індустрія.

Для охорони тих, що збереглися поки деяких видів диких тварин створені резервати і національні парки. Найбільший і відоміший з них — Доньяна знаходиться в гирлі р. Гвадалквівір. На його території розташовані різноманітні ландшафти: болота, прибережні дюни з лісами середземноморського типу. Тут узято під охорону багато видів тварин — лісового кота, рись, благородного оленя, лань і ін. Парк входить в систему біосферних резерватів міжнародного значення, в його межах функціонує біостанція.

Апеннінський півострів
Регіон включає, окрім самого півострова, о-ва Сіцілію, Сардінію, Корсику і дрібніші: Ліпарські, Ельбу і ін. У його межі входять Італія і департамент Франції Корсика. Півострів розташований в центрі Середземномор'я і володіє найбільш яскраво вираженими рисами, властивими субконтиненту.

Велике значення для формування особливостей природи має конфігурація півострова: він вузький (до 300 км. в найширшому місці) і витягнутий з півночі на південь на 750 км.

Для Аппенінського п-ва характерний гористий рельєф, причому гори невисокі і витягнуті з півночі на південь.

Осьова частина зайнята хребтами Апеннін — невисоких гір альпійської складчастості (вища точка р. Корно — 2914 м). На півночі вони поширені рихлі породи палеогенового віку, переважно глинисті. З цим пов'язаний широкий розвиток обвального рельєфу. На південь від гори складені вапняками, розчленовані тектонічними розломами на крутосклонные масиви. Для цієї частини Апеннін характерна закарстованість, а найвищі масиви несуть на собі сліди стародавнього заледеніння. Карстові форми, утворені діяльністю морить, звичайні на обривистих схилах гір, близько відповідних до побережжя на самому півдні. Продовження апеннінських структур — о. Сіцілія. Прибережні рівнини уподовж Тірренського моря на півночі є залишками стародавньої Тірреніди, що занурилася під води морить в результаті неогенових розломних рухів. По розломах і зараз не припинилася вулканічна діяльність: відомі численні вулкани, що діють (Везувій, Етна, Стромболі і ін.). Деякі ділянки берегових рівнин сформувалися на лавових покривах, в багатьох місцях є виходи гарячих вод. Гори Калабрії утворені на фрагментах Тірреніди так само, як і гористий рельєф Сардінії і Корсики.

Середземноморський клімат характерний для всього півострову.

Кліматичні умови міняються з півночі на південь: зимові температури ростуть (середньосічневі — від 6-7°С до 10-12°С), літо стає сухішим (за три літні місяці в Неаполі випадає в середньому близько 70 мм опадів, а в Сіракузах — всього 20 мм). Є кліматичні відмінності і між західною і східною частинами регіону. В цілому клімат на заході тепліше і влажнее, ніж на сході. У Апеннінах виявляється висотна поясна: на широті Риму літні температури перевищують 20°С до висоти 700-800 м, а в горах сніг лежить з листопада по березень. На рівнинах взимку бувають нетривалі снігопади і невеликі морози, пов'язані з вторгненнями холодного повітря в тилу циклонів. Взагалі ж від входження холодних повітряних мас регіон захищений Альпами. Найтепліший район Апеннінського п-ва — узбережжя Лігурійського моря (так звана Рив’єра), прикрите з півночі Лігурійськими Апеннінами. Це один з відомих в світі курортних районів.

Річки півострову короткі, мають нерівномірний стік: влітку пересихають, іноді і повністю, а під час зимових дощів переповнюються водою. Бувають і повені, у тому числі і катастрофічні.

Рослинність збереглася погано. Корінні ліси замінені чагарниковими формаціями. Це стосується і жорстколистяних лісів на рівнинах, і широколистяних або соснових гірських лісів. Є штучні деревні насадження, широко поширені посадки субтропічних культур.

Ресурси. Регіон виділяється своїми агрокліматичними, земельними і різноманітними рекреаційними ресурсами, чим привертає велике число людей, що потребують відпочинку і лікування, і туристів. Багатства надр невеликі. Необхідно відзначити наявність цінного будівельного і облицювального матеріалу, зокрема знаменитого білого каррарського мармуру. Інтенсивно використовуються ресурси морів, що омивають півострів.

Регіон давно і густо заселений. Його природа сильно змінена різноманітною господарською діяльністю і потребує природоохоронних заходів. На небагатьох ділянках з природними комплексами, що збереглися, створені території, що охороняються. У організованому в 1934 р. національному парку Чирчео, де під охорону узяті горбисті приморські рівнини, дюни, озера, різноманітна фауна, в 70-і рр. XX в. були виділені ділянки повних резерватів із забороною будь-якій діяльності, окрім наукової. Парк входить в міжнародну систему біосферних резерватів. У регіоні є ще декілька таких територій, а також ряд заповідник
Балканський півострів

У цю фізико-географічну країну включають, окрім території півострова, гірську систему Стара-Планіна (Балкани), що замикає регіон з півночі, і численні острови і архіпелаги, Іонічного, Егейського, і Адріатичного морів. У його межах знаходяться Греція, Албанія, Словенія, Хорватія, Боснія і Герцеговина, Македонія, Сербія, Чорногорія і майже вся Болгарія.

Країна займає східну частину Середземномор'я і відрізняється найбільш складною будовою поверхні зі всіх країн цього субконтиненту.

Велика його частина — результат диференційованих неотектонічних рухів, що охопили як структури альпійського віку (Стара-Планіна, Дінарське нагір'я, деякі острови), так і серединні масиви (Македоно-Фракійський, Егеїда), які піддалися роздробленню в основному в неогені. В результаті в регіоні переважає гористий рельєф («Балкан» — по-турецьки «гора») з численними міжгірськими улоговинами і невеликими внутрішніми і передгірними плато.

Стара-Планіна — невисокі гори (г. Ботев — 2376 м), розчленовані глибокими долинами. Паралельно головному хребту з півдня тягнуться Антибалкани (Средне-гора). Між цими ланцюгами розташовані Забалканські улоговини (Софійська, Казанликськая і ін.) з плоскими днищами, що відіграють велику роль в житті болгарського народу. Складнішу будову має Дінарське нагір'я, яке починається від Південно-Східних Альп і закінчується на півдні хребтом Пінд. Гірські ланцюги Динар тягнуться паралельно Адріатичному побережжю, утворюючи далматинський тип берегів. Гори складені мезозойськими вапняками з широким розвитком карстових процесів, а долини — флішовими відкладеннями. Пінд на південному заході продовжується численними островами Іонічного архіпелагу, що недавно відокремилися від материка в результаті сильного роздроблення території. Півострів закінчується на півдні вузьким перешийком (всього 6 км.), що зв'язує його з п-вом Пелопоннес, який розчленований трьома затоками-грабенами. Роздроблена і внутрішня частина регіону — Македоно-Фракійський серединний масив, який існує зараз у вигляді окремих, деколи високих гірських піднять (Пірін, Родопи, Ріла — найвищі гори цієї країни, що досягають майже 3000 м) з улоговинами між ними (найбільші Верхньо- і Ніжньофракійські і Фессалійська).

Тектонічні процеси, різновікові структури регіону, що роздрібнили, не припинилися донині: тут часто бувають землетруси, нерідко катастрофічні.

На міжгірських і берегових рівнинах і гірських схилах, складених вапняками, широко розвинені карстові процеси.

Само назва процесів походить від плато Карст на північному заході регіону, де розвинені всі форми голого карсту: каррові поля, лійки, полья і т.п. Карстовий рельєф характерний для всього Балканського п-ву. Є тут і підземний карст: якнайглибші колодязі, печери.

Клімат. Типовий середземноморський клімат спостерігається тільки на західному і південному узбережжі. На півночі і в міжгірських улоговинах клімат швидше помірний, з рисами континентальності які особливо виражені на самій півночі, відкритій для вторгнення холодного повітря з північного сходу.

Взимку тут температури можуть опускатися до -25°С, сніг лежить листопада по березень і бувають засухи. В улоговинах зимою температури також негативні (трохи нижче 0°С), спостерігаються інверсії. Все ж таки в Забалканських улоговинах можна вирощувати і деякі субтропічні культури: тютюн, виноград, плодові дерева. У горах клімат вологіший і прохолодніший. Найвологіший район — Далматинське узбережжя, де опади випадають взимку і восени. Їх кількість на навітряних схилах досягає 1000 мм і більш, але літо жарке і сухе, як і у всьому Середземномор'ї. Середньо січневі температури позитивні, але бувають холодні вітри — бора. У південній частині регіону клімат середземноморський сухий, на південному сході випадає за рік в середньому 350-400 мм опадів, в основному в зимовий час.

Ці відмінності залежать від великої протяжності країни з півночі на південь і від особливостей рельєфу.

Річкова мережа регіону належить в значній частині басейнам Дунаю і Егейського моря. У верхів'ях річки мають гірський характер, на рівнини вони виносять велику кількість твердих наносів. У країні багато озер різного походження: Скадарське з низькими південними і гористими північними берегами, Охридське і Преспа в міжгірських улоговинах, каскад Плітвіцьких карстових озер і ін.

Рослинність і ґрунти. Середземноморські рослинні формації — жорстколистяні вічнозелені ліси і маквис характерні для західних районів. На сході і на сухих карстових плато їх заміщає фригана, а в нижніх гірських поясах поширений шибляк. На півночі регіону виростають широколистяні ліси, які в південніших районах поширені вище.

У населених міжгірських улоговинах і долинах ліси вирубані. Тут переважають коричневі і бурі лісові ґрунти. На плоских днищах улоговин зустрічаються оригінальні ґрунти — смолниці, що формуються на древньоозерному алювії. Вони виникли, мабуть, під лугово-степовою рослинністю сухих улоговин, мають потужний гумусовий горизонт (80-120 см) і відрізняються щільністю, що утруднює обробку.

Ресурси. У країнах Балканського п-ву розвинене сільське господарство. На західному узбережжі обробляються субтропічні культури, в улоговинах вирощують зернові і овочі. Регіон володіє значними рекреаційними ресурсами (тепле морське побережжя, живописні лісисті гори, озера і т. п.), які широко використовуються в Греції і Болгарії. На жаль, в республіках колишньої Югославії використанню ресурсів перешкоджають нестабільна політична обстановка і військові конфлікти.
  1   2   3   4

Схожі:

ПРАКТИКИ З ЕОМ
Площа країни становить 29 800 км² (без врахування Нагірно-Карабаської Республіки). Столицею Вірменії є місто Єреван. Вірменія - гірська...
Урок №29 Темa уpоку
Поняття: Балканський півострів, Фермопіли, Олімп, Пелопоннес, Еллада, Крит, «лабіринт»
Моя країна Україно!
Що ж таке моя країна? І чому вона найкраща для мене? Україна це славетна історія: мудрі літописці, Київ священний, дзвін козацьких...
Вчитель. Країна дитинства дивна країна. Ніхто не може її обминути....
Вчитель. Країна дитинства – дивна країна. Ніхто не може її обминути. Але коли залишаємо цю країну, назад повернутись не можемо
Питання Поняття “валютні відносини” та “світова валютна система”
Кожна країна є складовою світового ринку, жодна країна не є ізольованою. Усі вони пов’язані між собою міжнародними валютними відносинами,...
Перелік заходів, обсяги та джерела фінансування Програми архівного...
Забезпечення тимчасового централізованого зберігання архівним відділом райдержадміністрації документів (1025 книг) ліквідованого...
Подорож до півострова «Дієприслівник» Учитель
«Дієприкметник». Узагальнили й систематизували знання про них. А тепер ми спробуємо відкрити для себе ще один невеликий, але цінний...
Яке із наведених визначень найбільш повно розкриває поняття «країна»?

Аляска – півострів на північному заході материка. Назва походить...
Оді Північної Америки. Відкриття цих гір почалося у1540 р., коли іспанський конкістадор Ернандо де Сото вийшов до їх південно-східного...
Україна… Наша рідна країна, земля наших батьків, на якій нам судилося...
Вчитель: Україна… Наша рідна країна, земля наших батьків, на якій нам судилося народитися і жити, яка стала для нас Вітчизною
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка