«Енергетичні напої. Вигадки та реальність» Мета


Скачати 82.29 Kb.
Назва «Енергетичні напої. Вигадки та реальність» Мета
Дата 30.10.2013
Розмір 82.29 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Фізика > Документи
Позакласний захід на тему «Енергетичні напої. Вигадки та реальність»

Мета: ознайомити учнів з проблемою вживання енергетичних напоїв молоддю, шкідливим впливом на організм речовин, що містять енергетичні напої. Розвівати вміння працювати з науково-популярною літературою, шукати матеріали з використанням Інтернету, систематизувати й обробляти їх засобами ІКТ з допомогою програм Microsoft Word, PowerPoіnt.

Обладнання: мультимедійний проектор, комп’ютер.

Хід заходу.

Учитель. Всім відомо, що головною цінністю кожної людини є здоров’я. Більшість людей народжується здоровими. Медики довели, що здоров’я насамперед залежність від поведінки людини, від її способу життя. На здоров’я сучасної людини впливають різні чинники: стреси, шкідливі звички, нераціональне харчування. Все це знижує рівень здоров’я людства. Сучасна людина живе в дуже напруженому ритмі и тому молодь починає шукати допінгові речовини для підтримки свого організму. Сьогодні, в наше життя стрімко увірвались різні енергетичні напої, які, як дехто вважає є джерелом бадьорості та додаткової енергії, що необхідна для сучасної людини.

Останнім часом у молоді можна побачити в руках пляшечку з енергетиком. Енергетики без контролю вживаються учнями і під час занять в учбових закладах. Багато батьків не звертають увагу на те, що вживають їхні діти. Все це відбувається тому, що діти та дорослі мало обізнані про дію енергетичних напоїв на організм людини. На протязі двох тижнів учні 11 класу працювали над проектом «Енергетичні напої – за чи проти». Виконуючи проект вони встановили склад напоїв, провели анкетування своїх однолітків, виявили популярність енергетиків серед свої знайомих, дію на організм і зробили висновки, з якими зараз нас и ознайомлять у вигляді презентації.

1 учень. Назва проекту «Енергетичні напої «за» чи «проти» (1 слайд)

2 учень. Мета та завдання. 2 (слайд)

1 учень. Енергетичні напої це безалкогольні напої які здатні стимулювати центральну нервову систему людини та підвищувати працездатність. (3 слайд)

2 учень. Перша людина яка отримала дозвіл на поширення енергетичних напоїв був Дітріх Матешиц австрійський бізнесмен, засновник і власник 49% акцій компанії Red Bull GmbH, виробника енергетичних напоїв. Виробники енергетичних напоїв стверджують, що їхня продукція має лише корисні властивості. Вони обіграють це в назвах і рекламних образах, обіцяючи веселощі та неймовірні фізичні можливості. Через це енергетики набувають усе більшої популярності. (Слайд 4)

1 учень. Не дивлячись на те, що на світовому ринку присутні десятки енергетичних напоїв, основні їх інгредієнти однакові. Основними компонентами є Сахароза - звичайний цукор. Висококалорійний компонент багатьох харчових продуктів, використовується в чистому вигляді для підсолоджування напоїв, кондитерських виробів і т.п.

Глюкоза – найпоширеніший цукор в реакціях метаболізму людини, основна живильна речовина, що доставляється кров’ю до органів і тканин (всім відомий аналіз крові на цукор – ніщо інше, як визначення концентрації глюкози). Потрапляє в організм з їжею як продукт перетравлення сахарози, крохмалю, глікогену і інших вуглеводів. Може синтезуватися з інших органічних речовин.

2 учень. Кофеїн – поширений психостимулятор, міститься в чаї, каві, мате, гуарані, горіхах кола і деяких інших рослинах. Зменшує відчуття втоми і сонливості, підвищує розумову працездатність, прискорює пульс, володіє легким сечогінним ефектом. Період активності змінюється втомою, що вимагає адекватного відпочинку. Дія середньої дози кофеїну продовжується близько 3 годин, проте виводиться він набагато повільніше, тому при повторному вживанні можливе передозування. Воно виявляється збудженням, безсонням, нервозністю, дратівливістю, судомами, болем в животі, прискореним і нерегулярним сердечним ритмом, а при дуже високих дозах – психозом, пошкодженням м’язів, аритмією і смертю (смертельна доза для людини – 10-15 г кофеїну, або 100-150 чашок кави). Систематичне вживання великих кількостей кофеїну приводить до розвитку наркотичної залежності – кофеїнізму.

Теобромін – речовина, схожа по будові і дії з кофеїном, але володіє приблизно в 10 разів меншим психостимулюючим ефектом. Міститься в какао і какавопродуктах, наприклад, в шоколаді.

1 учень.Таурін – похідне амінокислоти цистеїну (всупереч поширеній точці зору, сам він амінокислотою не є). Один з основних компонентів жовчі, в невеликих кількостях міститься в різних тканинах тварин і людин, в основному в м’язах. Необхідний для нормального функціонування нервової, імунної і деяких інших систем, бере участь в регуляції обміну жирів і кальцію. У достатній кількості синтезується в організмі (за винятком деяких вроджених захворювань). Досліди на мишах показали, що таурін може зменшувати м’язову втому при тривалих навантаженнях; на людях подібні дослідження не проводилися. Ефекти великих доз цієї речовини, що містяться в енергетичних напоях, не досліджені.

Глюкуронолактон – один з природних метаболитів глюкози в людському організмі. Міститься також в крупах, червоному вині, деяких рослинних смолах. Важливий компонент сполучної тканини. Ніякими “енергетичними” властивостями не володіє, покращує виведення з організму токсичних продуктів обміну речовин. У енергетичних напоях міститься в кількості, що перевищує природне добове вироблення в 250-500 разів. Ефект таких доз, так само як і взаємодія з іншими компонентами напоїв, не вивчений.

2 учень. L-карнитин – речовина, яка синтезується в організмі з амінокислот лізину або метіоніну. Міститься в м’ясних і молочних продуктах, горіхах, деяких фруктах і овочах. Необхідний для нормального засвоєння і розпаду жирів. Організм людини не потребує додаткового джерела L- карнитина окрім власного вироблення і надходження з їжею. Дія високих доз цієї речовини невідома.

D-рибоза – цукор, що входить до складу РНК, АТФ і деяких інших важливих біологічних молекул. Виробляється в організмі людини. Його здатність стимулювати енергетичний обмін явно перебільшена.

Вітаміни групи B – необхідні організму речовини, необхідні для багатьох біохімічних реакцій. У звичайному раціоні сучасної людини містяться в достатніх кількостях. Не володіють “енергетичними” властивостями. А підвищена доза вітаміну В призводить до частого серцебиття та тремтіння в руках і ногах.

1 учень. Гуарана – тропічна рослина, поширена в Бразилії, використовується як природний психостимулятор. Містить безліч органічних речовин, основну з яких, – кофеїн, який і обумовлює стимулюючу дію.

Женьшень – природний стимулятор різносторонньої дії. У звичайних дозах знижує відчуття втоми, підвищує психічну і фізичну активність. Надмірне вживання чревате тривожністю, безсонням і підйомом артеріального тиску.

Даміана – Латинське найменування вказує на властивості даміани як афродизиака. Даміана відома також завдяки її здатності підвищувати лібідо (підсилює потенцію, статеве бажання і ін.). Покращує настрій і додає відчуття благополуччя. При великих дозуваннях можлива поява відчуття ейфорії, послаблюючий ефект. (5 слайд)

2 учень. Поширення енергетичних напоїв. Результати опитування (6 слайд)

1 учень Найчастіше споживають енергетичні напої робітники торгівлі майже 25%, освітні 1,36% (7 слайд)

2 учень. Енергетичні напої окриляють. Чому люди вживають енергетичні напої? (8 слайд)

1 учень. Чи дійсно все так добре з вживанням енергетичних напоїв? Фахівці в області здоров’я і медицини стверджують, що тоніки – не більше, ніж вітамінізовані замінники кави, тільки небезпечніше для здоров’я. А фруктові соки і глюкоза, що міститься в багатьох продуктах, здатні піднести наш дух до таких же висот. Заява, що енергетичний напій забезпечує організм енергією є досить голослівним та пустим. Вміст банки тільки допомагає відкрити шлях до внутрішніх резервів організму, тобто виконує роль ключа. Іншими словами, сам напій ніякої енергії не містить, а тільки допомагає використати нашу власну. Як будь-який інший стимулятор, кофеїн, який міститься в енергетиках приводить до виснаження нервової системи. Його дія триває в середньому 3-5 годин, після чого організму потрібен відпочинок, крім того кофеїн у великих дозах викликає звикання. Багато енергетичних напоїв містять у собі велику кількість вітамінна В, який викликає прискорене серцебиття та тремтіння у кінцівках. Мікс глюкози та кофеїну дуже шкідливий для молодого організму. Енергетичні напої містять таурин та глюкуроноклатон. Вміст першого в декілька раз перевищує допустиму норму, а кількість другого в двух банках напою перевищує добову норму в 500 разів. Навіть вчені не знають, як ці інгредієнти взаємодіють з кофеїном. Дія цих напоїв на організм ще не досить вивчена тому експериментувати з енергетиками не варто. Іншими словами енергетичні напої -це вітамінні замінники кави, але набагато шкідливіші для підліткового організму та нервової системи, яка дуже важко переносить такі виснаження. Вітаміни, що містяться в енерготониках, не можуть замінити мультівітамінний комплекс. (9 слайд)

2 учень. У жовтні 2009 року зафіксовано смертельний випадок – студентка одного з вузів м.Пензи (Росія) померла від крововиливу в печінку, викликаного передозуванням енергетичним напоєм, який знаходився у вільному продажу. У Швеції три люди померли на дискотеці після випитої суміші енергетичного напою з міцним алкоголем, а 18-річний ірландський баскетболіст Росс Куні після трьох банок напою помер прямо на майданчику (10 слайд)

1 учень. Що говорять лікарі. Енергетичні напої підвищують тиск та рівень цукру в крові. Також вони шкідливі, оскільки сприяють зношенню серцево-судинної системи. Кофеїн по своїй суті володіє певними наркотичними властивостями, крім відчуття бадьорості він викликає звикання та залежність. (11 слайд)

2 учень. Увага! Думка, що тонік насичує енергією, абсолютно помилкова. Вміст банки, як ключ, відкриває двері до внутрішніх резервів організму. Іншими словами – банка не дає енергії, вона висмоктує її з тебе. Людина використовує свої власні ресурси, а простіше кажучи, бере їх у себе у позику. Борг, зрозуміло, рано чи пізно доводиться повертати, розплачуючись втомою, безсонням, дратівливістю і депресією. Енергетичні напої не містять своєї енергії, а лише висмоктують її у того, хто їх п’є, і за кількагодинне збудження людина може поплатитися власним здоров’ям і навіть життям. Людям, що страждають на серцево-судинні захворювання, гіпо- або гіпертонію, не слід вживати енергетичні напої. Енергетичний напій дуже шкідливий для молодого організму (12 слайд)

1 учень. Заборонено. Після кількох смертельних випадків, що трапилися внаслідок вживання енергетичних напоїв, багато країн ввели обмежувальні санкції на їх продаж. А у Франції, Данії, Туреччині, Уругваї, Ісландії та Норвегії напої з високою концентрацією кофеїну взагалі заборонені. (13 слайд)

2 учень. Перед вживанням енергетичного напою подумайте: чи варте воно вашого здоров’я? Після кількох смертельних випадків, що трапилися внаслідок вживання енергетичних напоїв, багато країн ввели обмежувальні санкції на їх продаж. А у Франції, Данії, Туреччині, Уругваї, Ісландії та Норвегії напої з високою концентрацією кофеїну взагалі заборонені. (14 слайд)

1 учень. Перед вживанням енергетичного напою подумайте: чи варте воно вашого здоров’я? Вживаючи енергетичний напій людина, окрім гарантованої стимуляції кофеїном (тій же, що при вживанні, наприклад, кави), проковтує великий знак питання, оскільки про ефекти поєднань таких речовин в таких дозах просто немає даних.(15 слайд)

2 учень. Тому, ми вам радимо, краще для бадьорості випити чашку чаю (рецепт на єкрані) - і смачніше і організм в нормі. А за “енергію” яку отримаєш від енергетиків будеш вимушений платити сповна. Пам’ятай, що вживаючи енергетичні напої ти обманюєш свій організм. Вони дійсно бадьорять, але ця бадьорість штучна. І якщо все ж таки вживаєш енергетичні напої то роби це з розумом.

Заключне слово вчителя. В народі кажуть: «Обізнаний – значить захищений!». Думаю, кожен зробить свої висновки і сам вирішить, пити йому енергетичні напої, чи ні. Обирайте самі, на чиїх помилках ви будете вчитися: на своїх, чи чужих. І, головне пам’ятайте: « Твоє здоров’я - в твоїх руках!». Вибір за вами.

Література

1. І.В.Грищенко, Т.В.Грищенко. Молодь і «Смачна отрута» //Виховна робота в школі. – 2010.- №12. – С.22-24.

2. Загнибіда Н.М. Метод проектів на уроках хімії. – Тернопіль-Харків: Ранок, 2011. – 128 с.

3. Сучасні форми та методи навчання хімії /Уклад. К.М. Задорожний. – Х.: ВГ «Основа», 2010.

4. http://takcikavo.org.ua/hello-world.html


Схожі:

План-конспект виховної години Тема
Алкогольні напої – це напої, що містять алкоголь (етиловий спирт), воду та речовини, що надають йому запаху та смаку
Розробка та вивчення будови моніторів на основі ЕПТ
Алкогольні напої – це напої, що містять алкоголь (етиловий спирт), воду та речовини, що надають йому запаху та смаку
Урок: Переяславська рада 1654 р міфи і реальність
Мета: з’ясувати передумови та основні положення україно російського договору 1654 р
«Сигарети, алкоголь, наркотики міфи і реальність» Мета
Мета: дати уявлення про причини і наслідки куріння, алкоголізму і наркозалежності; сформувати у підлітків негативне ставлення до...
УРОКУ
Дидактичне: підручники    Доцяк В. С.,Стремено Л. О Стременко І. В. страви, закуски, напої, десерти барів і буфетів. К: Вища шк,1998....
Золотий переріз. Міфи. Реальність
Формувати вміння використовувати додаткову літературу, Інтернет джерела інформації
Сутність курсу “Механічне обладнання
Основною задачею спеціалістів нашої кафедри в цьому процесі є більш обґрунтовано визначати енергетичні залежності, надати їм загальному...
ПЕРЕЛІК нових надходжень нормативних документів (НД) у фонд ДП ”Житомирстандартметрологія”...
ВИНА, КОНЬЯКИ УКРАЇНИ, НАПОЇ. Методи визначання повноти наливу у спожиткову тару
ПЕРЕЛІК нових надходжень нормативних документів (НД) у фонд ДП ”Житомирстандартметрологія”...
СПИРТ ЕТИЛОВИЙ РЕКТИФІКОВАНИЙ, ГОРІЛКИ, НАПОЇ ЛІКЕРО-ГОРІЛЧАНІ. Критерії оцінювання справжності
Закони Кірхгофа
Одержання, передача і розподіл електричної енергії, перетворення її в інші види енергії зв'язано з явищем електричного струму. Ці...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка