Задачі обласної олімпіади з фізики ( 8 клас)


Скачати 31.21 Kb.
Назва Задачі обласної олімпіади з фізики ( 8 клас)
Дата 20.05.2013
Розмір 31.21 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Фізика > Документи
Задачі обласної олімпіади з фізики ( 8 клас).
1. Крокодил Гена і Чебурашка йшли вздовж залізничного полотна зі швидкістю u = 4 км/год. В цей час по паралельних коліях їхали назустріч одна одній дві електрички, одна з яких складається з n1 = 9 вагонів, а інша - n2 = 10 вагонів. Наші герої звернули увагу на те, що головні вагони електричок порівнялися один з одним якраз навпроти них. Чебурашка здивувався, коли побачив, що останні вагони розійшлися теж строго навпроти них з Геною. З якою швидкістю їдуть електрички? Вважайте швидкості електричок однаковими.
2 В калориметр з гарячим чаєм кинули кубик льоду, який має температуру 00С. У момент встановлення теплової рівноваги температура чаю понизилась на ∆t1 = 120С. Коли в калориметр кинули другий такий же кубик льоду, температура чаю понизилась ще на ∆t2 = 100С. На скільки понизиться температура чаю, якщо в нього кинути такий же третій кубик льоду? Теплоємністю калориметра і теплообміном з оточуючим середовищем знехтувати.
3. Вода в басейні має температуру t0=18 0С за рахунок теплообміну з котлом, температура якого t1=50 0С підтримується за рахунок нагрівача потужністю P1=10 кВт. Тепловий потік від котла до басейну прямо пропорційний різниці їх температур. Для того щоб підвищити температуру води у басейні на Dt=2 0С збільшили потужність нагрівача до P2=25 кВт. Якою при цьому стала температура котла t2? Тепловим потоком, який розсіюється від котла в оточуюче середовище, можна знехтувати.
4. У ванну, заповнену водою, опустили кільце з парафіну (рисунок). Площа поперечного перерізу отвору кільця S = 300 см2, а його висота Н = 5 см. Яку масу бензину можна влити в середину кільця так, щоб він не попав назовні? Відомо: ρв = 1000 кг/м3 – густина води, ρп = 900 кг/м3 – густина парафіну, ρб = 700 кг/м3 – густина бензину.

5

.
 Гумовий крокодил Гена масою m=10 кг і довжиною L=2 м лежить на горизональній поверхні землі. Чебурашка піднімає його за голову, так що ноги Гени упираються у землю (рисунок). Яку мінімальну роботу необхідно виконати Чебурашці, щоб установити Гену під кутом a=600 до горизонту? Яку мінімальну силу Ф він повинен прикладати, щоб утримувати Гену в цьому положенні? Вважайте, що маса крокодила рівномірно розподілена по його довжині. Прискорення вільного падіння g=9,8 м/с2.
Відповіді до задач 8-го класу.
1. (км/год або км/год )

2.

3.

4. mб=0,35 кг

5. ; .
Задачі обласної олімпіади з фізики ( 9 клас).
1. По площині, яка утворює з горизонтом кут α, за допомогою мотузки повільно втягують ящик масою m. Коли ящик підняли на висоту h, виконавши роботу А, мотузка обірвалась. З яким прискоренням буде рухатись ящик по площині після того як обірветься мотузка?
2

. П’ять однакових резисторів опором R з’єднані з джерелом постійної напруги U. До резисторів підключили два вольтметра і амперметр. Визначте значення величин які вони показують: U1, U2.i I. Прилади вважайте ідеальними.
3. Відомо, що бензин розтікається по поверхні води, а брусок з липи в бензині не тоне. В ванну, заповнену водою, опустили кільце з липи (рисунок). Площа поперечного перерізу отвору кільця S = 300 см2, а його висота Н = 5 см. Яку масу бензину можна влити в середину кільця так, щоб він не попав назовні? Густина липи ρл = 500 кг/м3.
4На кубі масою М закріплений легкий блок, через який перекинута невагома нерозтяжна нитка. Один кінець нитки прикріплений до стіни, а другий – до тягарця масою m (рисунок). Ділянка нитки між стіною і блоком горизонтальна, а між тягарцем і блоком – вертикальна, причому тягарець торкається кубу. Спочатку куб утримують. З яким прискоренням а він почне рухатись по горизонтальній площині, якщо його відпустити? Вважайте, що куб і тягарець рухаються поступально. Враховуйте тертя тільки між кубом і тягарцем. Коефіцієнт тертя m відомий.
5Легка циліндрична посудина з рідиною густиною ρ0 стоїть на двох паралельних опорах, сили реакції яких складають N1 і N2 (рисунок). В посудину опустили на нитці кульку масою m і густиною ρ так, що вона опинилась на одній вертикалі з другою опорою. При цьому кулька повністю занурена у воду і не торкається посудини. Визначте нові сили N1 і N2’ реакції опор.

Відповіді до задач 9-го класу.
1. .
2. ;
3. mб=0,75 кг
4.
5.

Схожі:

Задачі обласної олімпіади з фізики ( 8 клас)
Швидкість катера в стоячій воді υк = 3  м/с. Визначите швидкість течії річки υр, якщо відомо, що середня швидкість руху катера дорівнює...
Мета і задачі виробничої практики
Використовувати та поглиблювати знання х фізики, методики викладання фізики в середній загальноосвітній школі, педагогіки та психології...
УКРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ...
«Про проведення ІІ етапу обласної учнівської олімпіади з образотворчого мистецтва у 2012 році» та з метою пошуку, підтримки і розвитку...
ІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з педагогіки і психології
Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької обласної державної адміністрації від 10. 09. 2012 р. №78 ІІ етап Всеукраїнської...
М. А. Новосельський, методист фізики Черкаського обласного інституту...

Теоретичний тур обласного етапу Всеукраїнської олімпіади з трудового...

Інтелектуальна гра
Лоза Ольга Володимирівна. Вчитель фізики і математики. Генічеська санаторна загальноосвітня школа – інтернат І-ІІІ ступенів Херсонська...
Завдання III етапу Всеукраїнської олімпіади юних правознавців ( 10 клас )
Вкажіть, яка наведена нижче не належить до ознак республіканської форми правління
Дипломної педагогіческої освіти. Математична логіка
Матеріал розбито на теми. Важливими темами є: «Подільність чисел», «Комбінаторні задачі», «Задачі – забави», «Задачі – казки», «Принцип...
Завдання III етапу Всеукраїнської олімпіади юних правознавців ( 9 клас )
Політичною партією і громадською організацією. Правами і обов'язками. Безпосередньою та представницькою демократією
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка