Теоретичний тур обласного етапу Всеукраїнської олімпіади з трудового навчання (9- й клас обслуговуючі види праці)
№
|
Завдання
|
Відповідь
|
Кількість балів, макс.=1
|
1.
|
Визначте шляхи зниження собівартості продукції:
а) скорочення матеріальних витрат на виготовлення продукції;
б) скорочення витрат на обслуговування обладнання;
в) зниження доходу;
г) економне використання матеріалів та інструментів;
д) зниження браку в роботі.
|
|
|
2.
|
Інтенсивний шлях виробництва – це:
а) розширення виробництва за рахунок збільшення кількості підприємств;
б) використання сучасних технологій, техніки, організації праці;
в) залучення нової робочої сили.
|
|
|
3.
|
Розставте в правильній послідовності операції вшивання рукава
а) шов запрасувати в сторону рукава;
б) вкласти рукав у пройму лицем до лиця, сумістивши центр рукава з плечовим швом виробу;
в) обметати зрізи рукава і пройми разом;
г) вметати рукав у пройму стібками по рукаву;
д) вшити рукав у пройму.
|
|
|
4.
|
Як правильно знімають мірку Шг?
А) вимірюють над основою грудей між передніми кутами пахвових ямок;
б) вимірюють горизонтально по прямій між виступаючими точками грудей;
в) вимірюють від шийної точки до виступаючої точки грудей;
г) вимірюють горизонтально по лінії лопаток між задніми кутами пахвових ямок;
д) вимірюють паралельно лінії талії по виступаючих точках грудей.
|
|
|
5.
|
Встановіть відповідність між видами робіт та їх описом.
А) – приметування;
б) – настрочування;
в) – пропрасування.
_____з’єднання двох деталей, коли одна накладається виворітним боком на лицьовий бік іншої;
_____видалити згини й замини на тканині або виробі;
_____тимчасове прикріплення малої деталі до великої.
|
|
|
6.
|
Визначте в якій послідовності необхідно побудувати спряження для закругленої кишені:
а) провести дугу спряження;
б) визначити точки спряження;
в) провести дві прямі паралельні сторонам кута на відстані радіуса спряження;
г) опустити перпендикуляр з центру спряження;
д) визначити центр спряження.
|
|
|
7.
|
Які із запропонованих розпушувачів застосовують для даних видів тіста?( а) біохімічні;
б) хімічні;в) механічні).
Дріжджове;
Пісочне;
Бісквітне;
4. Листкове.
|
1 –
2 –
3 –
4 –
|
|
8.
|
В електричній мережі квартири автомат аварійного захисту відключив подачу електричної енергії, тому що:
а) змінилась напруга в мережі;
б) змінилась сила струму в мережі;
в) перевищена сумарна потужність
підключених електроприладів.
|
|
|
9.
|
Визначте, які вади фігури можна визначити проеціюванням на профільну площину
а) високі сідниці;
б) сутулість;
в) одне плече вище другого.
|
|
|
10
|
Із чотирьох дослідних ділянок розміром 5х4 м кожна зібрано 7,2 кг; 7,6 кг; 8,0 кг; 9,2 кг пшениці.
Обчисліть урожайність пшениці з 1 га.
|
|
|
Завдання з креслення
1.До технічних малюнків, виконаних в аксонометричних проекціях і позначених буквами А, Б, В, Г, Д, знайти зображення видів спереду, зверху, зліва, позначених цифрами 1-15
5 балів
-
Зображення деталі
|
Вигляд спереду
|
Вигляд зверху
|
Вигляд зліва
|
А
|
|
|
|
Б
|
|
|
|
В
|
|
|
|
Г
|
|
|
|
Д
|
|
|
|
2. Виконайте креслення розгортки деталі ( 5 балів )
ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ ( 10 балів )
Виконати моделювання швейного виробу, який зображено на рисунку, відповідно до ескізу по заданій базовій конструкції спідниці.
11- й клас обслуговуючі види праці
№
|
Завдання
|
Відповідь
|
Кількість балів, макс.=1
|
1.
|
Визначте шляхи зниження собівартості продукції:
а) скорочення матеріальних витрат на виготовлення продукції;
б) скорочення витрат на обслуговування обладнання;
в) зниження доходу;
г) економне використання матеріалів та інструментів;
д) зниження браку в роботі.
|
|
|
2.
|
Запропонуйте шляхи запобігання визначених кравецьких властивостей тканин
а) розсовування ниток –
б) прорубування –
в) ковзкість -
|
|
|
3.
|
Розставте в правильній послідовності операції вшивання рукава
а) шов запрасувати в сторону рукава;
б) вкласти рукав у пройму лицем до лиця, сумістивши центр рукава з плечовим швом виробу;
в) обметати зрізи рукава і пройми разом;
г) вметати рукав у пройму стібками по рукаву;
д) вшити рукав у пройму.
|
|
|
4.
|
Як правильно знімають мірку Шг?
А) вимірюють над основою грудей між передніми кутами пахвових ямок;
б) вимірюють горизонтально по прямій між виступаючими точками грудей;
в) вимірюють від шийної точки до виступаючої точки грудей;
г) вимірюють горизонтально по лінії лопаток між задніми кутами пахвових ямок;
д) вимірюють паралельно лінії талії по виступаючих точках грудей.
|
|
|
5.
|
Встановіть відповідність між видами робіт та їх описом.
А) – приметування;
б) – настрочування;
в) – пропрасування.
_____з’єднання двох деталей, коли одна накладається виворітним боком на лицьовий бік іншої;
_____видалити згини й замини на тканині або виробі;
_____тимчасове прикріплення малої деталі до великої.
|
|
|
6.
|
Визначте в якій послідовності необхідно побудувати спряження для закругленої кишені:
а) провести дугу спряження;
б) визначити точки спряження;
в) провести дві прямі паралельні сторонам кута на відстані радіуса спряження;
г) опустити перпендикуляр з центру спряження;
д) визначити центр спряження.
|
|
|
7.
|
Які із запропонованих розпушувачів застосовують для даних видів тіста?( а) біохімічні;
б) хімічні;в) механічні).
Дріжджове;
Пісочне;
Бісквітне;
4. Листкове.
|
1 –
2 –
3 –
4 –
|
|
8.
|
В електричній мережі квартири автомат аварійного захисту відключив подачу електричної енергії, тому що:
а) змінилась напруга в мережі;
б) змінилась сила струму в мережі;
в) перевищена сумарна потужність
підключених електроприладів.
|
|
|
9.
|
Визначте, які вади фігури можна визначити проеціюванням на профільну площину
а) високі сідниці;
б) сутулість;
в) одне плече вище другого.
|
|
|
10
|
Із чотирьох дослідних ділянок розміром 5х4 м кожна зібрано 7,2 кг; 7,6 кг; 8,0 кг; 9,2 кг пшениці.
Обчисліть урожайність пшениці з 1 га.
|
|
|
Завдання з креслення .
1.До технічних малюнків, виконаних в аксонометричних проекціях і позначених буквами А, Б, В, Г, Д, знайти зображення видів спереду, зверху, зліва, позначених цифрами 1-15
5 балів
-
Зображення деталі
|
Вигляд спереду
|
Вигляд зверху
|
Вигляд зліва
|
А
|
|
|
|
Б
|
|
|
|
В
|
|
|
|
Г
|
|
|
|
Д
|
|
|
|
2.Виконайте креслення розгортки деталі ( 5 балів )
ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ ( 10 балів )
Виконати моделювання швейного виробу, який зображено на рисунку, відповідно до ескізу по заданій базовій конструкції сукні
|