Успішне спілкування, як цього досягти?


Скачати 21.96 Kb.
Назва Успішне спілкування, як цього досягти?
Дата 15.04.2013
Розмір 21.96 Kb.
Тип Вопрос
bibl.com.ua > Філософія > Вопрос



Тема: Успішне спілкування, як цього досягти?

Мета: Пояснити, що таке успішне спілкування і як йому навчитися.
Учбові питання.


  1. Спілкування, як психологічний процес.

  2. Успішне спілкування, його принципи.

  3. Толерантність у міжособистому спілкуванні.


Ніяка спільна діяльність не може відбуватись без координації людських дій, узгодження цілей, обміну думками тощо. Завдяки спілкуванню між людьми формуються їхні почуття та переконання.

Під спілкуванням розуміють процес взаємодії між людьми, в якому відбувається обмін діяльністю, інформацією, досвідом, умінням і навичками, а також результатами діяльності.

Саме можливість спілкування з іншими приносить нам радощі, хоча інколи і породжує проблеми.

Відом вислів філософа: “Чим раніше людина осягне основні правила спілкування, тим менше помилок вона зробить, тим меншу завдасть шкоди собі та іншим”.

Успішним вважається таке спілкування коли вдається досягти очікуваного результату: отримати підтримку або задоволення від спільно проведеного часу.

Досягти мети в спілкуванні можна тільки, коли вас розуміють і ви розумієте інших, а це можливо за допомогою слів, жестів, виразу обличчя людини.

Невдалий вибір слів, неправильні їх відмінки та закінчення, нечіткі або багатослівні формування часто є наслідками невдач у процесі спілкування.

Наявність полярних поглядів, думок – це норма людського життя і спілкування, а раз так, то існують і суперечки.

Суперечки не слід відкидати (“Я один правий”), головне як їх використовувати, щоб вона принесла успіх двом сторонам. Це можливо у ході дискусії – широкого публічного обговорення або полеміки – гострого обміну думками. Загальних правил суперечки не існує. Але багато залежить від предмета суперечки, форми обговорюваних питань, умінь учасників дискутувати, їх здатності до толерантності.

Толерантність – (в перекладі з лат. терпіння), терпимість до чужих думок, поглядів, традицій, на підставі цінування в кожній людині особистості, готовності сприймати їх з їх думками, почуттями, переконаннями.

Для того, щоб переконати інших людей, думка повинна бути добре аргументована, докази доступні, зрозумілі слухачам. Допомагає переконувати дотримання певної структури висловлювання.

Успішному спілкуванню можуть заважати стереотипи, які можуть бути пов’язані з упередженням (спрощення реальності - всі працівники ДАЇ беруть хабарі, начальники – тирани). Через негативні стереотипи щодо іншої групи можуть помічатися недоліки у власній групі. Наявність стереотипів можуть бути причиною, коли люди відкидають інформацію, яка їм суперечить, замість того, щоб її критично проаналізувати.

Слід уникати упередження, тому що вони “випереджують” розум, засвоюються некритично, без роздумів, це забобони, які не перевірені на досвіді та емоційно забарвлені.

Важливо уміти стримувати себе від проявів поганого настрою або недоречної веселості. Треба пам’ятати про правила і традиції, бути завжди ввічливим, терпимим до позиції інших, доброзичливим та прагнути до порозуміння.


Схожі:

План Спілкування і комунікація. Функції спілкування. Поняття ділового...
Абрамович С. Д., Чікарьова М. Ю. Мовленнєва комунікація: Підручник. – К.: Центр навчальної літератури. – 472 с
АНАЛІЗ (САМОАНАЛІЗ) ВИХОВНОЇ РОБОТИ, ВИХОВНОГО ЗАХОДУ, ГОДИНИ СПІЛКУВАННЯ
Успішне керівництво виховним процесом у групі передбачає воло­діння системою аналітичних знань, умінням педагога оцінити зміни у...
План Спілкування і комунікація. Функції спілкування. Види, типи і...
Бацевич Ф. С. Основи комунікативної лінгвістики : підручник. – ВЦ «Академія», 2004. – 344 с
Моя Україно, колиско-калино, пізнати тебе мені щастя дано!
Тому дарую вам цього метелика і бджілку. Нехай вони стануть вашими талісманами. Бажаю, щоб навчання вам давалося так легко, як літає...
ПЛАН СПІЛКУВАННЯ І КОМУНІКАЦІЯ. ФУНКЦІЯ СПІЛКУВАННЯ. ВИДИ,ТИПИ І...
Важливо зазначити, що сфера людського спілкування включає комунікацію, яка останнім часом постає важливим предметом досліджень. Багато...
Тема 11. Психологія спілкування
Поняття спілкування, форми, функції, рівні, засоби спілкування, види психологічних бар’єрів, особливості спілкування в підрозділах...
Психологічні особливості віртуального спілкування
Воно присутнє у нашому житті усюди: безпосереднє спілкування людей, спілкування за допомогою телефону, дитячі ігри, комп’ютерне спілкування....
Створення ситуації успіху на уроках англійської мови. Метод мовного портфоліо
Цього можна досягти лише за умови, якщо вчитель знайде методи і прийоми, які можуть зацікавити учня, увести його в творчу атмосферу...
Відомий французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері назвав спілкування...
Кожний з нас вчиться цього все життя, іноді набуваючи досвіду за рахунок помилок і розчарувань. І, нажаль, дуже часто ми потрапляємо...
Урок літератури ефективний тоді, коли на ньому немає жодного пасивного...
Вони переконані, що школа має бути не просто навчальним закладом, не традиційним „передавачем знань”, а закладом, де „навчають жити”....
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка