Психологічні особливості віртуального спілкування


Скачати 70.94 Kb.
Назва Психологічні особливості віртуального спілкування
Дата 28.03.2013
Розмір 70.94 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Психологічні особливості віртуального спілкування
Матеріал підготувала ст. викладач кафедри психології Гребенюк О.Ю.
У зв’язку з появою на сучасному етапі великої кількості нереалістичних атрибутів (комп’ютерні ігри, фантастична література, фільми-казки), а також засилля фантастичних популярних образів для дорослих та дітей все більшої популярності набуває віртуальне спілкування. Воно присутнє у нашому житті усюди: безпосереднє спілкування людей, спілкування за допомогою телефону, дитячі ігри, комп’ютерне спілкування. Все це має як позитивне, так і негативне значення, зважаючи на особливості особистості та характер і мету спілкування.

Та чому ж віртуальне спілкування є привабливим для людей???

Це можливість відверто спілкуватись, зберігаючи конфіденційність та швидкий шлях для відступу. А іноді це вихід для людини, яка хоче комусь «відкрити душу», але в реальності не наважується цього зробити (феномен співчутливого співрозмовника у поїзді, який зійде на наступній зупинці, і якого, можливо, більш ніколи не побачиш у житті). Окрім цього, за допомогою віртуального спілкування можна докорінно змінити свій образ у бажаному напрямку. Позитивним у цьому є те, що це може стати шляхом до самовдосконалення, але ж коли людина дуже захоплюється зміною свого образу, відстань між реальністю і фантазією може стати «прірвою», на дні якої опиняться його ілюзії. Це зазвичай трапляється після реальних зустрічей, які приносять розчарування та крах сподівань у випадку, коли суб’єкт спілкування не відповідає бажаному (нафантазованому або пов’язаному з минулим досвідом) образу.

Тривале спілкування у віртуальному просторі робить людину залежною від нього та може стати для неї своєрідним «наркотиком». Тоді людина схильна відмовитись від життєвих задоволень заради віртуального спілкування у погоні за ілюзією. Цей хибний шлях нагадує міраж, який бачать люди у ситуації відчаю, бо це те, про що вони завжди мріяли. Але не все так погано, як може здаватися на перший погляд. Іноді міраж може виявитися справжнім кораблем або оазісом у пустелі самотнього та безрадісного життя. Залежність від віртуальних задоволень дає можливість людині оцінити значущість реальних відносин і надати їм перевагу.

Випадок з Олександром (38 років). Познайомившись з дівчиною, яка відповідала його сподіванням, він зрозумів, що є найбільш важливим для нього у спілкуванні з особою протилежної статі. Він на якомусь етапі віртуального спілкування став залежним від цих відносин настільки, що коли вони закінчились, перестав зважати на реальний світ. висловлюючи це словами: «Без тебе моє життя втратило сенс!».

Випадок з Яною (29 років). У результаті спілкування з молодим чоловіком на протязі двох місяців сформувались дуже теплі, близькі, сексуально забарвлені відносини, але при реальній зустрічі вона була шокована неспівпадінням уявного та реального образу настільки, що не тільки порвала ці відносини, але і взагалі закрила свою анкету на сайті знайомств. Знадобилася допомога психолога, щоб стабілізувати ії стан. І тільки через тривалий час вона змогла знову підтримувати стосунки з протилежною статтю у віртуальному просторі, не кажучи вже про реальні стосунки.

В інтернеті існує велика кількість серверів знайомств. Частина їх клієнтів має серйозні наміри, дійсно бажає знайти собі партнера для сумісного проводження часу або проживання. Ці люди частіше за все раніше звертались у різні реальні службы знайомств, але не досягли там своєї мети.

Друга частина клієнтів серверів знайомств николи не звертались у служби знайомств, оскільки їх мета була простішою: знайти собі друзів, співрозмовників або колег чи просто приятелів для розмов в інтернеті, навідь без бажання знайомитися в офф-лайні.

Існує загальноприйнята думка, що у інтернет-роману мало шансів стати серйозним, оскольки можливість вибору дуже велика, що називаеться "очі разбігаються". Відомі випадки, коли людина підтримує одночасно до десятка віртуальних романів, але зустрічається з окремими партнерами, старанно розподіляя їх по днях тижня, створюючи уявлення у кожного партнера, що він є єдиним та неповторним...

Однак інтернет порівняно з реальними службами знайомств має ряд переваг:

- знайомства безкоштовні;

-інтернет дає можливість зберігати конфіденційність і певну анонімність. Бажаючі познайомитись почувають себе захищеними, а у випадку невдалого знайомства або якщо розмова набуває негативного забарвлення спілкування завжди можна закінчити нічого не пояснюючи партнеру.

-інтернет дає можливість легко, і не втрачаючи гідності, знайомитися як чоловікам, так і жінкам, бо у реальному житті чоловіки упередженно ставляться до жінок, які шукають з ними знайомства.

Окрім того, спочатку йде спілкування з людиною, обмін думками, потім почуттями. Наступним кроком є пізнання партнера, його інтересів тощо, як перехід до реальної зустрічі з ним. Якщо усе перераховане подобається партнерам, то є вірогідність того, що люди сподобаються один одному і при реальній зустрічі, але це не завжди може бути так. У реальних знайомствах все навпаки: не за кожною привабливою зовнішністю можна знайти цікаву для себе особистість.

Наше дослідження дає змогу зробити висновок, що чоловіків, які знайомляться в інтернеті, можна розділити на декілька категорій, залежно від їх цілей і мотивів знайомства:

«віртуальщики»-залежні виключно від віртуального спілкування та не налаштовані, а іноді і зовсім не спроможні спілкуватися в реальному житті з особами протилежної статті. Також це відноситься і до сексуальної сфери (віртуальний секс).

«особливі» -використовують сайт знайомств для реалізації своїх особливих сексуальних потреб, у тому випадку коли реалізація цих потреб неможлива у їх особистому просторі (родина, друзі, тощо) або соціально несхвальна. Цих чоловіків можна розділити на три групи:

гіперсексуальні;

статєвослабкі ( з розладами сексуального збудження, дисфункціями ерекції, імпотенцією);

обтяжені сексуальними перверзіями ( гомосексуалізм, неусвідомлені транссексуальні тенденції, ексгібіціонізм)

3) «діючі за «договором купівлі-продажу» - це чоловіки, які уникають або навпаки шукають особистісної залежності від партнера у разі наявності власних стабільних сімейних або інших міжстатевих відносин на фоні обтяження страхами залежності від осіб протилежної статі;

4) «діючі за законом «гурту» - схильні до групового сексу (статевого акту за участю трьох чи більше партнерів) , що може відбуватись на фоні стабільних сексуальних відносин з одним партнером;

5) «діючі у межах поняття «сила-слабкість» - (схильні, наприклад, до садо-мазохістських тенденцій у широкому спектрі проявів від вербального приниження або образи до нанесення тілесних ушкоджень з больовими ефектами);

6) «партизани» - використовують сайт знайомств як прикриття своїх зв’язків «на стороні»;

7) « ілюзіоністи» - використовують віртуальне спілкування для зміни свого реального іміджу в очах партнера у напрямку бажаного (для себе або для кожного окремого партнера);

8) «чоловіки , які грають в ігри» - люди, які вводять в оману партнера по спілкуванню, доводячи його до різних психічних станів у бажаному для себе напрямку. У більшості випадків такі люди уникають реальних зустрічей, тому що вони задовольняються отриманим віртуальним результатом. Як тільки вони отримують бажаний для себе результат, то партнер і зовсім може втратити для них цінність… Іноді ці чоловіки потрапляють до «рук» жінок, які також «граються» і тут скоріше за все можлива реальна зустріч для вирішення питань конкуренції та реалізації тенденцій до влади.

9) «налаштовані на серйозні стосунки» - дійсно шукають реальних зустрічей та знайомств для реальних відносин, будуючи спілкування у цьому напрямку.

Далі розглянемо типи жінок, на які можна розділити відвідувачів сайту знайомств:

«допитливі» - шукають відповіді на ряд незрозумілих для них питань ( особливості чоловічої логіки, сприйняття чоловіками жінок та їх реакції на жіночу поведінку, тощо…);

«дорослі пустощі» - жінки, які просто розважаються на сайті, отримуючи позитивні емоції, компенсуючи їх нестачу у реальному житті;

«мстиві» - жінки, які використовують сайт знайомств для відреагування своїх образ, отриманих у реальному житті;

«кокетки»- це жінки, стиль спілкування яких схожий на стиль спілкування чоловіків -«ілюзіоністів»;

«секс за гроші» - жінки, котрі займаються «стародавньою професією» під прикриттям сайту знайомств;

«жінки, які грають у ігри» - схожі на тип «чоловіки, які грають у ігри»;

7) «звичайні» - шукають реальних відносин в залежності від власних потреб (брак, секс, дружба, переписка).

8)«віртуальщиці» - схожі на тип чоловіків «віртуальщики».

Віртуальне спілкування може викликати особливий азарт, коли особа стає залежною від цього спілкування. Бажання мати як можна більшу кількість знайомих у кіберпросторі або «скачати» побільше цікавої інформації спонукає їх знаходитись у віртуальному просторі цілими ночами (інтернет у цей час коштує дешевше і, як правило, якість зв’язку краще). Не можна розмежувати здорову зацікавленість кіберпростором і патологічну залежність від нього, що впливає на працездатність людини, ії самопочуття, настрій та здоровий спосіб життя. Іноді людина може захворіти, коли з деяких причин не може спілкуватися у віртуальному просторі.

Наше дослідження підтверджує те, що, якщо у людини є певна залежність від чого-небудь, вона намагається подолати цю залежність за допомогою власних сил або за допомогою інших осіб (лікарі, психологи, психотерапевти, просто люди, яким вона довіряє ). Що стосується людей, залежних від віртуального спілкування, то вони не усвідомлюють наявність цієї залежності та не приймають допомогу з боку інших осіб.

У наш час віртуальне спілкування є одною з найбільш сучасних форм спілкування, де людина може у достатньо короткий проміжок часу отримати велику кількість інформації, вирішити свої проблеми у спілкуванні, упорядкувати своє життя, тощо, але ж не слід забувати й про те, що ніякий сучасний напрямок спілкування у кіберпросторі не зможе замінити переваги реального спілкування.

  1. Социально-психологические аспекты общения в Интернете, А.Жичкина, Copyright FLOGISTON, 1999.

  2. Результаты исследования поведения в Интернете, А.Жичкина, К.Ефимов, Copyright FLOGISTON, 1999.

  3. «Компьютер и человек - влияние компьютера на здоровье человека, Нарицын Н.Н., интервью к журналу «Подводная лодка» №2/2002 г.

Схожі:

ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з психологічної підготовки
ТЕМА 3 Психологічні особливості поведінки населення у надзвичайних ситуаціях різного характеру. Моделі поведінки начальницького складу...
ПЛАН КОНСПЕК Т проведення заняття з рядовим та молодшим
Тема: Розвиток комунікативних якостей при взаємодії з різними верствами населення. Особливості спілкування з постраждалими внаслідок...
ПЛАН КОНСПЕК Т для проведення заняття по психологічній підготовці...
Тема : Психологічні особливості поведінки населення у надзвичайних ситуаціях різного характеру. Моделі поведінки начальницького складу...
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з психологічної підготовки з працівниками...
Тема Розвиток комунікативних якостей при взаємодії з різними верствами населення. Особливості спілкування з постраждалими внаслідок...
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з психологічної підготовки з працівниками...
Тема Розвиток комунікативних якостей при взаємодії з різними верствами населення. Особливості спілкування з постраждалими внаслідок...
Тема 11. Психологія спілкування
Поняття спілкування, форми, функції, рівні, засоби спілкування, види психологічних бар’єрів, особливості спілкування в підрозділах...
24. Психологічні способи впливу
Мова тіла. Формування комунікативних навичок взаємодії з різними категоріями населення. Особливості спілкування у складних ситуаціях...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з професійно-психологічної підготовки...
Тактико-психологічні особливості дій працівників ДПО при виконанні службових завдань. Психологічні особливості взаємодії особового...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з професійно-психологічної підготовки...
Тактико-психологічні особливості дій працівників ДПО при виконанні службових завдань. Психологічні особливості взаємодії особового...
План Спілкування і комунікація. Функції спілкування. Поняття ділового...
Абрамович С. Д., Чікарьова М. Ю. Мовленнєва комунікація: Підручник. – К.: Центр навчальної літератури. – 472 с
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка