|
Скачати 117.13 Kb.
|
Анотація з навчальної дисципліни «Економіка і організація аграрного виробництва» Навчальна дисципліна «Економіка і організація аграрного виробництва» викладається для студентів 4 курсу з спеціальності 5.10010201 «Експлуатація та ремонт машин і обладнання агропромислового виробництва» в І – ІІ семестрі. Загальна кількість годин за робочим навчальним планом 216 годин, із них: аудиторні заняття 110 години, самостійна робота 106 години. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА Процес розбудови в Україні ринкової економіки набув незворотного характеру. Реструктуризація колективних сільськогосподарських підприємств і створення на їх основі нових агроформувань ринкового типу вимагає значного підвищення рівня підготовки молодших спеціалістів, які були б здатні на високому професійному рівні вирішувати фінансово-економічні та господарські проблеми в умовах ринку. Вирішенню цієї проблеми певною мірою сприятиме ця дисципліна. Основна її мета - розширити знання студентів щодо дії ринкового механізму в аграрній сфері економіки, навчити їх творчо підходити до вирішення різноманітних завдань (насамперед на рівні підприємств), прищепити вміння оволодівати новими спеціальними знаннями, сприяти формуванню економічного мислення, адаптованого до вимог ринкової економіки. Програмою дисципліни "Економіка і організація аграрного виробництва" передбачено вивчення організаційно-економічних основ раціональної побудови, планування, обліку та ведення аграрного виробництва. Мета дисципліни - вивчення студентами теоретичних основ науки і набуття практичних навичок організації, планування, обліку та менеджменту виробництва продукції в різноманітних ринкових формах господарювання. З урахуванням конкретних умов і можливостей слід планувати проведення занять на виробництві та використання досягнень науки, техніки, кращого вітчизняного та зарубіжного досвіду. У програмі висвітлюються важливі аспекти економіки аграрних підприємств, глибоке розуміння менеджерами економіки і виробництва є необхідним чинником прийняття обґрунтованих рішень в умовах конкуренції і зміни кон'юнктури ринку. Зокрема, чільне місце займає розгляд таких важливих проблем, як попит і пропозиція на сільськогосподарську продукцію і вплив зміни цих факторів на економіку аграрних підприємств, економічні засади їх функціонування та зовнішнє середовище їхньої діяльності, заміна живої праці капіталом, формування витрат у ринковій економіці, визначення і оцінка функціонування авансованого і власного капіталу аграрних підприємств, формування інтенсивного типу їх розвитку, оцінка ринкової позиції підприємства, ринкове ціноутворення і проблеми цінової конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції, питання визначення та аналізу ефективності сільськогосподарського виробництва відповідно до вимог нових стандартів бухгалтерського обліку в Україні тощо. Вивчаючи дисципліну в сучасних умовах, студенти повинні знати: особливості сільськогосподарського виробництва. його проблеми, основні виробничі та економічні показники діяльності аграрних підприємств; основи створення і функціонування ринкових форм господарювання, форми організації та оплати праці, основи планування, здійснення господарського і комерційного розрахунку; організаційну структуру, форми й методи управління (менеджменту); поняття маркетингу, методи формування попиту і пропозиції, суть кон'юнктури ринку, основи конкуренції; первинного бухгалтерського обліку та аналізу; питання агробізнесу в сучасних умовах. Уміти: виконувати розрахунки потреби в матеріально-технічних ресурсах, складати технологічні карти і розраховувати основні виробничі та економічні показники, укладати господарські договори, розраховувати собівартість одиниці продукції, робіт та послуг, аналізувати дію механізмів попиту і пропозиції на продукцію АПК, складати первинні бухгалтерські документи, розробляти бізнес-план діяльності підприємства та ін. Наведений тематичний план є орієнтовним. З дисципліни пропонується написання курсової роботи, бо вона є складовою економічної частини дипломного проекту. Обґрунтовані зміни до змісту програмного матеріалу і розподілу навчальних годин за розділами та темами в обсязі загального бюджету часу, відведеного за навчальним планом, вносяться цикловими (предметними) комісіями і затверджуються керівництвом навчального закладу. Тематичний план
|
Іванівського професійного аграрного ліцею Кожне підприємство, установа, організація не може проводити свою діяльність без розрахунків. Ці розрахунки виникають в ході процесу... |
Екзаменаційні питання з предмету Економіка, організація та планування... Конституція України: державне забезпечення соціальної спрямованості економіки. Головні цілі соціально-орієнтованої економіки |
Методичні рекомендації для самостійної роботи з вивчення дисципліни... Завідувач кафедри фінансів Одеського державного аграрного університету к е н., доцент Макуха С. М |
Уроку: Навчальна Розділ Національна економіка як ціле. Тема Загальні результати національного виробництва, 11 клас (рівень стандарту) |
Ефективність діяльності акціонерних товариств аграрного сектору Вона має можливість прискореного нарощування потенціалу, а також інтеграції з іншими ринковими суб'єктами, що особливо необхідно... |
Перелік питань з АГРАРНОГО ПРАВА Загальна характеристика та особливості джерел аграрного права. Характеристика, види і юридична сила локальних актів |
ОСНОВИ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ Сутність і структура суспільного виробництва. Фактори виробництва. Взаємодія і розвиток факторів виробництва |
4. Основні засоби і обігові кошти, їх економічна сутність, склад... До основних засобів належать матеріальні активи, які використовуються в процесі виробництва, надання послуг, здавання в оренду, очікуваний... |
Секція 17. Економіка, організація та управління підприємствами Концептуальні підходи до функціонування механізму задоволення поточних фінансових потреб підприємства |
Організація праці і виробництва на заводі Актуалізація опорних знань та життєвого досвіду учнів (методом бесіди з'ясовують питання) |