УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМИ ПОТОКАМИ МЕТАЛУРГІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА


Скачати 163.11 Kb.
Назва УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМИ ПОТОКАМИ МЕТАЛУРГІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА
Дата 26.08.2013
Розмір 163.11 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи
О.М. ЗБОРОВСЬКА
кандидат економічних наук, доцент
  Дніпропетровській університет економіки та права імені Альфреда Нобеля
УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМИ ПОТОКАМИ МЕТАЛУРГІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА
У статті розглянуто особливості управління матеріальними потоками металургійного підприємства на основі використання АВС і ХYZ методів. Наведено алгоритм оптимізації руху матеріальних потоків у виробничій системі металургійного підприємства.

Ключові слова: матеріальний потік; АВС метод; ХYZ метод; виробнича система.
В статье рассмотрены особенности управления материальными потоками металлургического предприятия на основе использования АВС и ХYZ методов. Приведен алгоритм оптимизации движения материальных потоков в производственной системе металлургического предприятия.

Ключевые слова: материальный поток; АВС метод; ХYZ метод; производственная система.
The article describes the features of metallurgical enterprises tangibles flow management on the basis of the ABC and ХYZ methods. An algorithm of optimizing the tangibles flow movement in metallurgical works production system is given.

Keywords: tangibles flow; ABC method; XYZ method, the production system.
Вступ. Сучасний розвиток ринкової економіки вимагає нових підходів до управління підприємствами. На перший план виходять економічні, ринкові критерії оцінки ефективності, підвищуються вимоги до гнучкості управління в тому числі у сфері логістики.

Українська металургійна промисловість має низку проблем, які вимагають, зокрема, нових логістичних підходів до управління матеріальними потоками.

У традиційних системах управління матеріальними потоками, наведених у роботах В.С. Єфремова, Т.О. Мокроусової, Г.А. Семенова, Р.А. Фатхутдинов та ін., як найважливіші аспекти розглядалися питання визначення моменту подачі замовлення на певний вид сировини і матеріалів та оптимального розміру партії поставки [1, 3, 4, 6,7].

При цьому передбачалось, що потреба у кожному найменуванні матеріалу незалежна від інших і може бути замовлена також незалежно, причому термін виконання замовлення вважався незмінним. Оптимальний розмір партії поставки визначався при зіставленні витрат з оформлення замовлень і витрат руху матеріальних потоків. На основі отриманих розрахунків визначались нормативи руху окремих видів матеріальних ресурсів. Істотним недоліком цього підходу є відсутність інформації про те, коли буде потрібний даний матеріал, що породжує необхідність створення значних за розмірами поточних і страхових запасів матеріальних ресурсів.

Мета статті. У статті вважаємо за доцільне розглянути логістичні підходи до управління матеріальними потоками металургійного підприємства, які засновані на АВС та ХYZ методах управління матеріалами.

Основний матеріал. При логістичному підході до управління потоками сировини і матеріалів увага надається тимчасовому аспекту. Завдяки подачі потрібних матеріалів в потрібне місце і за оптимальний проміжок часу досягається значна оптимізація руху всіх видів матеріальних ресурсів, що дає можливість підійти до реалізації концепції «виробництва з оптимальними об’ємами внутрішньовиробничих матеріальних потоків».

Відправною точкою такого підходу є безперервне відстеження динаміки попиту на певний вид сировини і матеріалів кожною технологічною ланкою безперервної системи промислового виробництва, з урахуванням термінів випуску продукції і безперервності технологічних процесів формується графік виробництва в подетальному розрізі.

Відповідно до графіка виготовлення продукції формуються потреби підприємства в матеріальних ресурсах. Рис. 1 ілюструє даний підхід до управління матеріальними потоками підприємств металургійної промисловості.

Такий підхід дасть змогу оптимізувати витрати на формування і рух матеріальних потоків усередині металургійних підприємств, підвищити ефективність функціонування логістичної системи.

Сутність методу АВС полягає у ранжируванні аналізованих матеріалів в процесі їх розбивки на групи: А, В и С, при чому дана аналітична процедура є основою для прийняття більшості рішень по управлінню витратами: аутсорсингу бізнес-процесів, обґрунтуванню економічного розміру замовлення. АВС- аналіз також дає змогу досягти підвищення рентабельності виробництва, зростання керованості бізнесу за рахунок формування збалансованої системи показників, які характеризують витрати виробництва відповідно до даної методики:

Матеріали класу А – це нечисленні, але найважливіші матеріали, на які доводиться більша частина коштів вкладених у запаси. Матеріали класу В – належать до другорядного і вимагають меншої уваги, чим матеріали класу А. Матеріали класу С – становлять значну частину в номенклатурі використовуваних матеріалів, але недорогі, на них доводиться найменша частина вкладень у запаси [5].

Розглянемо, як проводиться цей вид аналізу на прикладі діяльності ВАТ «Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського» [2].

На першому етапі визначаємо об'єкти аналізу: це 10 номенклатурних позицій. Для виробництва сталі такими є :1) залізна руда; 2) флюси; 3) сірка; 4) фосфор; 5) сталевий лом; 6) хром; 7) нікель; 8) мідь; 9) азот; 10) ванадій.

На другому етапі визначаємо параметри, по яким буде проводитися аналіз об'єктів – обсяг споживання в натуральному вираженні за деякий період (табл. 1). У даному випадку до таких параметрів ми віднесемо обсяги споживання ресурсів виробництва та частку кожного ресурсу в сумарній вартості.

На третьому етапі проводимо ранжирування об'єктів аналізу у порядку зменшення значення параметрів. Слід зазначити, що жорсткі інтервали у класифікації не встановлюються, все залежить від кожного конкретного підприємства. Однак рекомендуємо на металургійних підприємствах використовувати в процесі АВС- аналізу наступні інтервали для груп А, В, і С (табл. 2).


Рис. 1 Алгоритм оптимізації руху логістичних потоків у внутрішньовиробничій системі металургійного підприємства


Таблиця 1.

Споживання матеріалів і сировини для виробництва легованої сталі у ВАТ «Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського» у 2010 році



Матеріальні ресурси

Обсяг споживання

(тис. тонни)

Частка у вартості ( %)

1

Залізна руда

50018,0

61,05 %

2

Флюси

2011, 0

2,44 %

3

Сірка

402,0

0, 49 %

4

Сталевий лом

706, 0

0, 85 %

5

Мідь

4 810 ,1

5, 68 %

6

Фосфор

1 380,2

1, 59 %

7

Нікель

1700,3

20, 76 %

8

Азот

300,0

0, 37 %

9

Хром

5012 ,0

6,11 %

10

Ванадій

407, 7

0, 49 %

Усього

66 746,6

100 %


Таблиця 2

Інтервали АВС - груп для металургійних підприємств



Категорія

Рекомендований інтервал для класифікації

1

А

80- 85%,

2

В

10 % - 15 %

3

С

Не більше 5 %


Таким чином, спираючись на ці інтервали, для нашого прикладу одержуємо наступну АВС - класифікацію (табл. 3).

Основна увага при управлінні витратами, контролі, нормуванні має бути приділено групі А, яка при своїй нечисленності становить основну частину вартості збережених запасів, тим самим викликаючи найбільші витрати по їхньому зберіганню і змісту у запасі.

Для матеріалів класу А ретельно визначаються розміри і моменти видачі замовлень. Величина витрат на видачу і оформлення замовлень, зберігання матеріалів переглядаються щораз при розміщенні чергового замовлення. Встановлюється строгий контроль і регулювання запасів, а також контроль за розрахунком періоду випередження.

Таблиця 3

АВС - класифікація матеріальних ресурсів для виробництва сталі у ВАТ «Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського» [2].



Матеріальні ресурси

Обсяг споживання (тис. тонн )

Частка у вартості (%)

Група

1

Залізна руда

50018,0

61,05 %

А

2

Флюси

2011,0

2,44 %

В

3

Сірка

402,0

0,49 %

З

4

Сталевий лом

706,0

0,85 %

З

5

Мідь

4810,1

5,68 %

В

6

Фосфор

1380,2

1,59 %

С

7

Нікель

1700,3

20,76 %

А

8

Азот

300,0

0,37 %

С

9

Хром

5012,0

6,11 %

В

10

Ванадій

407,7

0,49 %

С

Усього

66746,6

100 %

С


Для матеріалів класу В визначаються економічні розміри і момент видачі повторного замовлення. Здійснюється звичайний контроль і збір інформації про запаси, що дозволяє вчасно виявити основні зміни у використанні матеріальних запасів.

Для матеріалів класу С ніяких розрахунків не проводиться. Розмір повторного замовлення встановлюється таким чином, щоб поставки здійснювати протягом 1-2 років. Поповнення запасів реєструється, але поточний облік рівня запасів не ведеться. Перевірка наявних запасів проводиться періодично один раз у рік.

Як додатковий інструмент управління матеріальним потоком рекомендуємо використовувати XYZ – аналіз матеріалів, що припускає оцінку їхньої значущості залежно від частоти споживання. Якщо розглядати споживання окремих видів матеріалів протягом тривалого періоду часу, то можна встановити, що в їх числі є матеріали, що мають постійний і стабільний попит; матеріали, витрати яких піддані певним, наприклад, сезонним коливанням, і, нарешті, матеріали, витрати яких абсолютно незакономірні, тобто носять випадковий характер. Тому в межах кожного із класів А, В і С матеріали можуть бути розподілені ще й за ступенем прогнозованості витрат. Для такої класифікації використовуються символи X, Y, Z. XYZ-аналіз дозволяє зробити класифікацію ресурсів компанії залежно від характеру їхнього споживання і точності прогнозування змін у їх потребі. Алгоритм проведення можна представити чотирма етапами:

Методика ХУZ – аналізу буде описана на прикладі діяльності того ж ВАТ «Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського».

На першому етапі визначаємо обсяги споживання ресурсів у базовому і звітному періодах ( табл. 4).

Таблиця 4

Споживання матеріалів і сировини для виробництва легованої сталі у ВАТ «Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського»

у 2009 -2010 рр.



Матеріальні ресурси

Обсяг споживання в базовому періоді (тонни)

Обсяг споживання у звітному періоді (тонни)

Відхилення

(тис. тонн)

1

Залізна руда

42011,1

50018,0

+8 006,9

2

Флюси

1301, 0

2011, 0

+710,0

3

Сірка

212,1

402,0

+ 189,9

4

Сталевий лом

616, 8

706, 0

+91,2

5

Мідь

3 711 ,9

4 810 ,1

+1098,2

6

Фосфор

310,1

1380,2

+1070,1

7

Нікель

1012,3

1700,3

+688,0

8

Азот

112,7

300,0

+187,3

9

Хром

3123 ,1

5012 ,0

+1888,9


Продовження табл. 4

10

Ванадій

192, 2

407, 7

+215,5

Усього

52603,3

66 746,6

+14143,3

На другому етапі за формулою 1:

ν = (1)

де,  х – обсяги споживання в базовому періоді; xj –  обсяги споживання у звітом періоді; n – число періодів (у цьому випадку аналізується один період ( 2009 – 2010 років), розраховуємо коефіцієнт варіації для кожного ресурсу (табл. 5).

Таблиця 5

Коефіцієнти варіації матеріальних ресурсів для виробництва сталі у ВАТ «Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського»



Матеріальні ресурс

Коефіцієнт варіації

1

Залізна руда

89, 4

2

Флюси

26,6


3

Сірка

13,7


4

Сталевий лом

9, 5


5

Мідь

33,1


6

Фосфор

32,7


7

Нікель

26,2


8

Азот

12,9


9

Хром

43,4


10

Ванадій

14, 6



На третьому етапі відбувається угруповання позицій ресурсів виробництва. Це угруповання відбувається по зростанню коефіцієнта варіації в кожній підгрупі АВС, тобто:

  1. AZ група – до 15 % коефіцієнт варіації; AY група - від 15% до 50% коефіцієнт варіації; AХ група - понад 50% коефіцієнт варіації;

  2. BZ група – до 15 % коефіцієнт варіації; BY група - від 15% до 50% коефіцієнт варіації; BX група - понад 50% коефіцієнт варіації;

  3. CZ група – до 15 % коефіцієнт варіації; CY група - від 15% до 50% коефіцієнт варіації; CX група - понад 50% коефіцієнт варіації (табл. 6).


Таблиця 6

ХУ - класифікація матеріальних ресурсів для виробництва сталі у ВАТ «Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського»

Шкала ХYZ

Шкала АВС




А

В

С

Х

Залізна руда

--

--

У

Нікель

Флюси, мідь, хром


Фосфор

Z

--

--

Сірка, сталевий лом, азот, ванадій


Категорія X - групи матеріальних ресурсів яка характеризується стабільною величиною споживання і високою величиною витрат, ці ресурси прогнозуються із прогнозуватися з високою точністю.

Категорія  Y – групи матеріальних ресурсів характеризується відомими коливаннями і середнім рівнем витрат і можуть прогнозуватися із припустимим рівнем точності.

Категорія  Z – групи матеріальних ресурсів характеризується нерегулярним споживанням, які-небудь тенденції відсутні, їх частка в структурі витрат невисока, ці ресурси складно піддаються прогнозуванню, багато в чому залежать від кон’юнктури ринку і вимагають особливої уваги.

Висновки. Отже, запропонований підхід до управління логістичними витратами в потокових процесах підприємств металургійної промисловості ґрунтується на пошуку розумного компромісу між зниженням витрат на матеріальну складову металургійного виробництва та збільшення вкладень в інтенсифікацію логістичного процесу. Застосування при цьому методів АВС та ХYZ – аналізу дає змогу реально оцінити стан матеріальних ресурсів з погляду організації процесу управління та планування витрат, на матеріали інші ресурси, які потрібні для процесу металургійного виробництва .

Треба зазначити, що у наш час методики проведення аналізу АВС-XYZ широко висвітлюються в тематичній літературі, в літературі по логістиці, маркетингу.

Однак отримані на практиці результати найчастіше ставлять фахівців у тупик, оскільки стандартні процедури не можуть дати дійсно реальної картини витрат на матеріальні ресурси.

Саме тому в практичній діяльності металургійних підприємств не залишається нічого іншого, крім як експериментувати, намагаючись пристосувати дану методику до потреб конкретного підприємства.

У цілому, наведена у статті методика може з тим або іншим ступенем корекції використовуватися на різних металургійних підприємствах, оскільки запропонований принцип проведення АВС та ХYZ- аналізу є універсальним і дає можливість в достатньому ступені ефективно управляти запасами, матеріальними ресурсами і витратами.

Саме такий системний підхід дає змогу найбільш ефективно вирішувати проблему управління логістичними витратами в потокових процесах на підприємствах металургійної промисловості України.
Список використаної літератури

1. Єфремов В.С. Планування діяльності промислового підприємства: підручн. / В.С. Єфремов. – К.: Скарби, 2002. - 336 с.

2. Звітність ВАТ «Дніпровський мет. комбінат ім. Дзержинського». За інформацією звітів правління перед акціонерами. ( 2006 - 2010 роки).

3. Лисенко В.А. Управление текущими затратами предприятия // БИЗНЕС ИНФОРМ. - 2000. - N21-2. - С.105-110.

4. Мокроусова Т. О. Фактори підвищення ефективності використання матеріально-технічних ресурсів / Т.О. Макроусова // Формування ринкових відносин в Україні. – 2005. - №5. – С. 279-288.

5. Родионова В.Н., Федоркова Н.В. Управление материальными потоками в производстве: Учеб. пособие. – Воронеж: ВГТУ, 1998

6. Семенов Г.А. Економіка підприємства: навч. посібник/ Г.А. Семенов. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 528 с.

7. Фатхутдинов Р.А. Система менеджмента: учеб. пособ. / Р.А. Фатхутдинов – М.: ЗАО «Бізнес-школа «Интел-синтез», 1997. – 350 с.

Схожі:

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС з дисципліни “УПРАВЛІННЯ ПОТЕНЦІАЛОМ...
Предметом курсу “Управління потенціалом підприємства” є сукупність теоретичних, методичних і практичних питань формування й удосконалення...
Металургійний комплекс. Чорна металургія
Очікувані результати: учень: 1 називає галузі, що входять до металургійного комплексу, найбільші підприємства та їх типи, проблеми...
Логістика в системі управління запасами підприємства
Саме з цієї причини процеси, що стосуються логістики складування і управління запасами, є важливим фактором забезпечення ефективної...
ФОРМУВАННЯ, РОЗПОДІЛ І ВИКОРИСТАННЯ ПРИБУТКУ ПІДПРИЄМСТВА
Шляхи підвищення ефективності управління власним капіталом підприємства
УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ ТА ОБЛІК ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА
Загальна інформація про підприємство та економічний аналіз діяльності підприємства
Ключові слова: економічне управління, економічне управління підприємством,...
...
Навчальний курс для співробітників Державної прикордонної служби України
Такі потоки людей, за участю як біженців так і мігрантів, називають, як правило, "змішаними потоками"
Значення торговельної марки в управлінні конкурентоспроможністю підприємства
...
Тубань Н. М, Величко О. В. ІМІДЖ СУЧАСНОГО КЕРІВНИКА ЯК ПЕРЕДУМОВА...
У статті розглянуто вплив іміджу керівника, організації, бізнесу на організаційний клімат. Визначено роль стилю керівництва та його...
РОЗРОБКА ЗАСОБІВ УПРАВЛІННЯ КОМПОНЕНТАМИ СИСТЕМИ ЕЛЕКТРОННОЇ КОМЕРЦІЇ
В наш час поєднання “життя” реального підприємства з Web-ом, проблема управління контентом (вмістом) Web-сайту стає все гострішою....
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка