ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ


Скачати 3.16 Mb.
Назва ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ
Сторінка 1/55
Дата 17.05.2013
Розмір 3.16 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   55


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

"Харківський політехнічний інститут"


Р.Г. ДОЛІНСЬКА


ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ



Навчальний посібник
для студентів інженерно-економічних спеціальностей
всіх форм навчання

Харків НТУ "ХПІ" 2002

ББК 65.261

Д 64

УДК 336.1

Рецензенти: О.Л. Яременко, д екон. наук, проф. Харківського
гуманітарного інституту “Народна Українська Академія”


Л.А. Лимонова, канд. екон. наук, начальник Управління
з питань державних корпоративних прав Харківської обласної державної адміністрації

Долінська Р.Г.

Д 64 Державні фінанси: Навч. посіб. для студентів інженерно-економі­чних спеціальностей, слухачів післявузівської системи навчання, аспірантів і спеціалістів. – Харків: НТУ "ХПІ", 2002 р. – 232 с.

ISBN 966 – 593 –198 – 9

У посібнику викладено основи державних фінансів як системи економічних відносин, висвітлено питання суті та змісту державного бюджету, бюджетної класифікації, бюджетного устрою та бюджетної системи, державного кредиту. Розглянуто проблеми організації бюджетного процесу. Обґрунтована система доходів і видатків бюджетів різного рівня. Велику увагу приділено питанням раціональної побудови податкової системи держави. Наведено основні принципи та напрямки розвитку фінансування соціальної сфери за умов ринку. Окремий розділ присвячено державним видаткам на розвиток економіки.
Foundations of public finances are given as a system of economic relations in the textbook. Topics include the matter and content of the state budget, budget classification and budget system, state loan. Organizational problems of budgeting are covered. System of different level budget incomings and expenses is described. Rational taxation is given a special attention. Main principles and ways of development of social financing in market economy are noted. State expenses on economic development are discussed in a special chapter.
Іл. 22. Табл. 21. Бібліогр. 45 назв ББК 65.261
ISBN 966 – 593 – 198 – 9 © Р.Г. Долінська, 2002




ВСТУП



Зміст фінансової діяльності держави в умовах трансформації економіки швидко змінюється.

В Україні зроблено вагомі кроки у сфері регулювання бюджетного процесу, сформована відповідна система фінансових органів, напрацьовано базу, за якою регламентується розробка й виконання державного бюд­жету. Щойно прийнято Бюджетний Кодекс, який докорінно змінює бюд­жетний процес і міжбюджетні відносини. На порядку денному прийняття Податкового, Пенсійного, Житлового кодексів України.

Фінанси держав з транзитивною економікою вимагають принципово нових рішень. Однією з найсуттєвіших і водночас складних проблем є вдосконалення фінансових відносин між бюджетною системою, суб’єкта­ми підприємницької діяльності і суспільством у цілому.

Радикальна економічна реформа міжбюджетних відносин передбачає перерозподіл компетенції між державними та місцевими бюджетами задля пошуку обґрунтованих шляхів бюджетної автономії, незалежності, стимулювання розвитку територій.

На сьогоднішній день розроблена концепція податкової реформи, що направлена на стимулювання ділової та інвестиційної активності.

По-новому в економіці перехідного типу вирішуються проблеми фінансового забезпечення соціальної сфери.

Предметом вивчення дисципліни “Державні фінанси” є фінансово-грошові відносини у сфері формування, розподілу і використання централізованих і децентралізованих фондів грошових коштів держави. У курсі вивчаються теоретичні і практичні питання формування державних фінансів, тенденції їх розвитку, основні фінансові категорії, бюджет і бюд­жетний устрій, податки і податкова політика, видатки бюджету як механізм регулювання соціально-економічних процесів.

Головне завдання курсу – дати цілісне уявлення про проблеми, які вирішуються при формуванні і розподілі державних ресурсів, ознайомити з базовими ідеями побудови системи державних фінансів і аналітичними інструментами, котрі при цьому використовуються.

Це відповідає рівню знань, які необхідні фахівцю, щоб осмислити дії держави з точки зору сучасної економічної теорії і ситуативних факторів; врахувати вплив фінансової системи держави на процеси підприєм-
ницької діяльності.

Навчальний посібник відповідає програмі дисципліни "Фінанси держави" для інженерно-економічних спеціальностей вузів.

Автор із вдячністю зазначає, що формуванню матеріалів посібника позитивно сприяли результати наукового стажування у Ліонській Вищій Інженерній Школі (Франція), обмін поглядами із зарубіжними колегами і викладання циклу лекцій у Французько-Українському Центрі Промислового Менеджменту при НТУ “ХПІ”.

При підготовці цього посібника враховано власний досвід викладання курсу лекцій з дисципліни "Фінанси держави" на економічному факультеті НТУ "ХПІ", а також наукові праці проф. Василика О.Д., Єпіфанова А.О., Дробозіної Л.А., Якобсона Л.І., Сумарокова В.Н. та інших.

Автор висловлює глибоку вдячність своїм рецензентам за цінні
зауваження й пропозиції, враховані при підготовці цього посібника.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   55

Схожі:

Англомовне навчання за спеціальністю «Фінанси і кредит», спеціалізована програма
Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля пропонує здобути ОКР «Бакалавр» зі спеціальності «Фінанси і кредит» за єдиною...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ до виконання курсового проекту «Організація...
«Фінанси і кредит», спеціальності 03 05 08 01«Фінанси» / Укл.: Г. О. Партин, Г.І. Кіндрацька, А.І. Ясінська, Задерецька Р.І. – Львів:...
Екзаменаційна програма з дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові...
«Облік і аудит», 030508 «Фінанси і кредит», спеціалізації: «Фінанси», «Банківська справа» денної форми навчання
Програма матеріалів для вступного іспиту
«Фінанси і кредит» Мета проведення вступного іспиту полягає у відборі абітурієнтів, які мають достатній рівень базових питань з теорії...
Програма матеріалів для вступного іспиту
«Фінанси і кредит» Мета проведення вступного іспиту полягає у відборі абітурієнтів, які мають достатній рівень базових питань з теорії...
ТЕМА МІСЦЕВІ ФІНАНСИ В ЕКОНОМІЧНІЙ СИСТЕМІ ДЕРЖАВИ
...
Навчально-методичний посібник для студентів напрямів підготовки 030508 «Фінанси і кредит»
«Фінанси і кредит», 030509 «Облік і аудит», 030502 «Економічна кібернетика», 030505 «Управління персоналом та економіка праці»
Основні завдання районної державної адміністрації визначені статтею...
Місцеві державні адміністрації в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці забезпечують
1. Основи фінансів підприємств
Робоча програма вступного іспиту за спеціальністю 0305081 «Фінанси і кредит», 0305081 «Фінанси і кредит», освітньо-кваліфікаційний...
ПРОГРАМА НОРМАТИВНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ФІНАНСИ ПІДПРИЄМСТВА»
Предметом вивчення дисципліни «Фінанси підприємства» є економічні, організаційні та правові аспекти фінансової діяльності суб’єктів...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка