План-конспект проведення заняття із медичної підготовки з особовим складом 3-го караулу ДПЧ-15 Тема: №1


Скачати 86.26 Kb.
Назва План-конспект проведення заняття із медичної підготовки з особовим складом 3-го караулу ДПЧ-15 Тема: №1
Дата 15.04.2013
Розмір 86.26 Kb.
Тип План-конспект
bibl.com.ua > Біологія > План-конспект

“Затверджую”


Начальник ДПЧ-15

майор вн. служби

В.В. Мокренко

“____”_______________200__р.


План-конспект

проведення заняття із медичної підготовки

з особовим складом 3-го караулу ДПЧ-15

Тема: № 4.1.1 Обмороження та загальне переохолодження організму. Утоплення. Симптоми, надання першої медичної допомоги. Опіки та тепловий удар - симптоми та надання допомоги.
Мета: 1. Навчальна: тренувати особовий склад караулу діям при наданні першої медичної допомоги.

2. Виховна: відчуття упевненості, формування психологічної готовності.

3. Розвиваюча: мислення, силу волі.

Час: 1 година.

Місце проведення: учбовий клас.

Матеріальне запезпечення: набір для надання першої медичної допомоги.

Література: Пам’ятка співробітнику ПО по наданню першої медичної допомоги. Миколаїв-2001, наказ МВС № 840-00р. “Правила безпеки праці в ДПО МВС України”.

Порядок проведення заняття:

  1. Організаційний момент - 5 хвилин:

  • перевірка присутніх;

  • оголошення теми і мети заняття, питання, які мають вивчатися.




  1. Контроль знань - 5 хвилин

Перевірка засвоєння раніше пройденого матеріалу.


  1. Викладення матеріалу теми - 35 хвилин.

Питання, які вивчатимуться:

3.1. Опіки. Надання першої медичної допомоги при опіках.

3.2. Тепловий удар. Надання першої медичної допомоги при тепловому ударі.

3.3. Обмороження. Надання першої медичної допомоги при відмороженні.

3.4. Утоплення. Надання першої медичної допомоги.

Питання та їх короткий зміст


Методичні вказівки

1. ОПІКИ

Опіком називається пошкодження тканин організму, викликане дією високої температури (термічний опік), хімічних речовин (хімічний опік) або електричним струмом високої напруги (електричний опік).

Термічні опіки можуть бути викликані полум'ям, розжареними газами або твердими предметами, гарячими рідинами, гарячою парою, світловим випромінюванням ядерного вибуху, сумішами, що горять (напалм, фосфор). Тяжкість опіку визначається глибиною і розмірами пошкодженої поверхні тіла: чим глибше пошкоджені тканини при опіку і ніж більше обпалена поверхня, тим важче опік.

ТЕРМІЧНІ ОПІКИ ПІДРОЗДІЛЯЮТЬСЯ НА ЧОТИРИ СТУПЕНІ:

I-я ступінь (поверхневі опіки). Вони характеризуються почервонінням шкіри і припухлістю обпаленої ділянки, появою гострого, пекучого болю в області опіку.

II-я ступінь При опіку на почервонілій і припухну лій поверхні зразу ж або через деякий час відшаровується поверхневий шар епідермісу шкіри і утворюються міхури, наповнені прозорою жовтою рідиною, обпалена ділянка різко хвороблива, частина міхурів лопається, оголяючи саднячу поверхню.

III-я ступінь Опіки характеризуються омертвлянням шкіри на різну глибину.

IV-я ступінь При опіках спостерігається омертвляння не тільки шкіри, але і глибше лежачих тканин (підшкірної жирової клітковини, сухожиль, м'язів, іноді кісток).

У разі опіків ІІ-ІV ступенів і площі пошкодження більше за 10-15% поверхні тіла розвивається шок; пульс і дихання стають частішими, шкірні покрови бліднішають, з’являється холодний липкий піт. Потерпілий скаржиться на нудоту, головний біль, спрагу та загальну слабкість, виникає серйозна небезпека для його життя.

Хімічні опіки викликаються дією на тканині організму концентрованих кислот, лугів і солей важких металів.

МЕДИЧНА ДОПОМОГА ПРИ ОПІКАХ.

Перша медична допомога при опіках починається з того, що припиняють дію вражаючого чинника: гасять (знімають) одяг, що горить або тліючу, накидають на неї щільну тканину і притискують до тіла, припиняючи таким чином доступ повітря до ділянки, що горить ; можна збити полум'я, катаючись по землі, притиснувши до землі або іншої поверхні ділянки одягу, що горять, погасити вогонь струменем води або занурити частину тіла у воду. Якщо опік викликаний гарячою рідиною, що просочила одяг, її треба негайно зняти. Не можна відривати одяг від обгорілої шкіри, не рекомендується роздягати потерпілого.

У всіх випадках ураженого слід видалити з небезпечної зони дії полум'я, теплового випромінювання, диму, токсичних продуктів горіння (вуглекислого газу і ін.). Вельми корисно швидко охолодити ділянку опіку струменем води або обкладенням холодними предметами.

При хімічному опіку доцільно негайно рясно промити уражену поверхню великою кількістю проточної води (до зникнення характерного запаху), яка розбавляє і змиває агресивну рідину, а також охолоджує тканини. Після цього уражене місце слідує промити 2% розчином питної соди при опіках кислотами або 1% розчином лимонної (оцетової) кислоти - при опіках лугами.

ПЕРША ДОПОМОГА при опіках ПЕРШОГО СТУПЕНЯ полягає в накладенні стерильних пов'язок на обпалену поверхню, змочену міцним розчином марганцевокислого калія (розчин повинен бути темно-вишневого кольору), одеколоном, спиртом, або в накладенні на обпалену поверхню бинтів, змочених слабим розчином азотно-кислого срібла (ляпісу). Доцільно дати ураженому знеболюючі засоби. Оброблення місць опіку на тілі потерпілого проводиться за стерильних умов. Рот і ніс людини, що надає допомогу, а також потерпілого мають бути по можливості закриті марлею чи чистою носовою хусточкою, щоб під час розмови чи дихання з рота або з носа на місця опіку не попадали бактерії, що можуть викликати зараження.

ПЕРША ДОПОМОГА при опіках ДРУГОГО СТУПЕНЯ слід обережно очистити коло ураженої ділянки спиртом, одеколоном або 0,5% розчином нашатирного спирту, не ушкоджуючи міхурів. На обпалену поверхню накласти стерильну пов'язку, просочену 2% розчином марганцевокислого калія або слабим розчином ляпісу, пов'язку з протиопіковою маззю.

У разі прилипання одягу до обпалених ділянок шкіри забороняється віддирати тканину, потрібно обережно обрізувати тканину по межі обпаленої ділянки і накласти пов'язку. Щоб уникнути шоку, обпалених необхідно зігріти, дати гаряче пиття, знеболюючі засоби.

При опіках видимих слизистих оболонок і порожнини рота, їх промивають слабим розчином питної соди. На обпалені очі необхідно покласти легку стерильну (асептичну) пов'язку.

ПЕРШУ ДОПОМОГУ при опіках ТРЕТЬОГО і ЧЕТВЕРТОГО СТУПЕНЯ надають так само, як і при опіках другого ступеня.

ВСІХ ОБПАЛЕНИХ НЕГАЙНО ДОСТАВЛЯЮТЬ В МЕДИЧНІ ПУНКТИ І ЛІКУВАЛЬНІ УСТАНОВИ.

Перша долікарняна допомога в разі хімічних Опіків

Необхідно знати, яка саме речовина спричинила хімічний опік. Під впливом кислот на шкірі виникає сухий темно-коричневий чи чорний чітко окреслений струп. Луги викликають утворення сіро-брудних струпів, що не чітко окреслені.

Спочатку з потерпілого знімають одяг і білизну. Якщо опік викликаний кислотою, місце опіку обливають сильними струменями води на протязі 15-20 хвилин.

У разі опіків лужними розчинами місце опіку слід промити водою на протязі не менше 15 хвилин (категорично забороняється промивати водою опіки від негашеного вапна!). Потім ці місця закривають чистою марлею, бинтом. Потерпілих необхідно доставити до лікувального закладу.

2. Тепловий ( сонячний ) удар

Ознаки: Підвищенна температура , почервоніння шкіри , пітливість, прискоренні пульс і дихання, часто виникає носова кровотеча і потерпілий може втратити свідомість, головний біль, запаморочення , нудота , блювота.

Перша допомога: Перша долікарняна допомога має бути надана негайно. Потерпілого слід перенести в прохолодне місце - тінь, звільнити від одягу, що здавлює шию і груди або послабити одяг і покласти з препіднятою головою (покласти під голову валик), накласти холодний компрес на чоло, дати випити холодної води. Застосувати холодне обгортання (простирадлом). При необхідності провести непрямий масаж серця і штучне дихання. У тяжких випадках хворого обливають холодною водою прямо в одязі, крім того дають понюхати нашатирний спирт. Якщо потерпілий не втратив свідомості, його слід напоїти холодним напоєм. Якщо потерпілий втратив свідомість чи перестав дихати, необхідно зробити штучне дихання. У всіх випадках потерпілих необхідно доставити до лікувального закладу.

3. Обмороження

Ознаки: Почервоніння і набряк шкіри (1супінь ), поява міхурів ( 2 ступінь ), поява міхурів, наповнених кров яною рідиною, поява відмерлої тканини (3 ступінь ), омертвління м ягких тканин (4 ступінь).

За характером ураження розрізняють 4 ступіні відмороження:

  • 1 – найлегший, після зігрівання на ураженому місці з’являється набряк, шкіра стає синюшною;

  • 2 – на шкірі з’являються пухирі, що наповнені прозорою рідиною;

  • 3 – тяжкий, на шкірі утворюються пухирі, а через декілька діб на їх місці утворюються зони змертвіння;

  • 4 – дуже тяжкий, уражена не тільки шкіра, але й м’які тканини ін навіть кістка.

Перша ДОЛІКАРНЯНА ДОПОМОГА У РАЗІ ВІДМОРОЖЕННЯ

Головне завдання – швидке відновлення кровообігу. У разі відмороження 1 ступеня рекомендується чистими руками робити легкий масаж (розтирання) обморожених місць на тілі для їх зігрівання. Відморожені місця не можна розтирати снігом, тому що в разі розтирання може бути пошкоджено шкіру. Після розігрівання на ушкоджені місця накладають пов’язку з борним вазеліном.

У разі відмороження 2-го і 3-го ступенів ушкоджені місця на тілі миють водою кімнатної температури, потім на них накладають марлю, що змочена у воді, яку поступово нагрівають. Одночасно, потерпілий має рухатись.

Після відновлення кровообігу ушкоджені місця покривають чистою марлею і перев’язують. потерпілому дають пити теплі напої. Потерпілих необхідно доставити до лікувального закладу.

4. Утоплення.

Ознаки: Порушення дихання і серцевої діяльності.

Перша допомога: Витягнути потерпілого з води, звільнити ротову порожнину від мулу, трави. Видалити із органів дихання рідину, провести штучне дихання і зовнішній масаж серця, зігрівання.

Прочитати, дати під запис.

Прочитати, дати під запис.

Прочитати, дати під запис.






  1. Закріплення вивченого матеріалу - 5 хвилин

Питання для закріплення:

4.1. Скільки буває ступенів опіків.

4.2. Скільки буває ступенів обморожень.

4.3. Надання першої медичної допомоги при опіках.

4.4. Надання першої медичної допомоги при тепловому ударі.

4.5. Надання першої медичної допомоги при відмороженні.


  1. Підведення підсумків – 5 хвилин:

  • вказати на питання, які мають півищеної ува;

  • оголосити оцінки;

  • відповісти на запитання.

План-конспект склав:
Начальник караулу ДПЧ-15

лейтенант вн. служби _____________ В.М. Слюсаренко

Схожі:

План-конспект проведення заняття із медичної підготовки з особовим...
...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття по медичній підготовці з особовим...
ТЕМА: 1 Електротравма. Ураження блискавкою. Променева хвороба. Діагностика та надання першої медичної допомоги
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з психологічної підготовки з особовим...
Тема: : Психологічна етика та культура поведінки працівників при виконання службових обов’язків
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття по медичній підготовці з особовим...
ТЕМА: 1 Профілактика інфекційних захворювань (ВІЛ/СНІД, туберкульоз, кишкові інфекції, вірусний гепатит). Заходи щодо недопущення...
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з психологічної підготовки з особовим...
Навчальна мета: Вивчити з особовим складом види конфліктів з метою їх попередження
План-конспект на проведення семінарського заняття по медичній підготовці...
Навчальна мета: Навчити о\с караулу наданню першої медичної допомоги потерпілим при ДТП
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття по функціональній підготовці зі...
Тема Положення про проходження служби цивільного захисту особами рядового та начальницького складу органів та підрозділів цивільного...
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з психологічної підготовки з особовим...
Тема Соціально-психологічні причини травматизму і загибелі людей на пожежах
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з психологічної підготовки з особовим...
Тема 10. Психологічні особливості діяльності пожежних під час виконання функціональних обов'язків
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з гуманітарної підготовки з особовим...
Навчальна мета: Вивчити з особовим складом українські народні звичаї та традиції
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка