«Українське кохання Оноре де Бальзака» Мета


Скачати 127.4 Kb.
Назва «Українське кохання Оноре де Бальзака» Мета
Дата 11.07.2013
Розмір 127.4 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Література > Документи
Літературна вітальня

«Українське кохання Оноре де Бальзака»



Мета: ознайомити учнів з історією «українського кохання» Оноре де Бальзака, здійснити віртуальну екскурсію пам’ятними місцями, пов’язаними з перебуванням французького письменника в Україні, створити образ письменника, чиє життя було осяяне великим почуттям кохання; розвивати навички виразного читання, емоційного слухання; виховувати щирість почуттів, поважливе ставлення до кохання.

Епіграф: Кохати – в цьому все моє життя!

Оноре де Бальзак

Обладнання: комп’ютер, мультимедійний проектор, комп’ютерна презентація; виставка книг письменника та критичної літератури про нього; музичне оформлення; ведучі сидять за столиками, прикрашеними вазами з квітами, за окремим столиком – учень-«Оноре де Бальзак» (на столі чорнильниця, перо, аркуші паперу, запалена свічка).

Хід заходу

Читець

Темно-сиза ожина
Гляне гронами з гаю.
Тут моя Батьківщина,
Сонце отчого краю.

Ген привітна домівка,
Що мене колисала,
Та ромашка-журливка,
Що на луг виглядала.

Що мені в нагороду
Аж до осені квітла,
Віщувала погоду,
Як провісниця літа.

Тепла в росах стежина -
Та, що з ночі пізнаю.
Тут моя Батьківщина,
Пісня рідного краю…

(Микола Сингаївський)

Учитель. Україна. Ружінській район Житомирщини. Глибинка. Мало що нагадує тут Європу. І раптом – придорожній покажчик: «Село Верхiвня. Музей Оноре де Бальзака». Яким же вітром занесло в ці краї великого французького письменника?

1 ведучий. Верхівня і 20 тисяч гектарів землі навколо в ХІХ столітті належали графу Вацлаву Ганському. Його дружина, красуня Евеліна, знала толк в літературі і особливо зачитувалася романами французького письменника Оноре де Бальзака.

У 1832 році вона зважилася послати лист відомому письменнику.

2 ведучий. Бальзаку часто писали жінки. Пані жадали спілкуватися з  автором популярного роману «Тридцятирічна жінка», розмовляти з  людиною, яка «краще за всіх зрозуміла і  змалювала жіноче серце». Листи він  одержував мішками і  із задоволенням їх читав. 28  лютого 1832 року йому прийшов лист із  поштовим штемпелем «Одеса». Повний слів захоплення талантом французького письменника, він був підписаний коротко і дивно – «Іноземка». Витонченість стилю і  почерку видавала аристократизм авторки. Але  відповісти письменник на  нього не  міг, так як  на  конверті не  було зворотної адреси.

3 ведучий. Заінтригований Бальзак пише палку відповідь. Не знаючи, куди її надіслати, він йде до свого приятеля, головного редактора „Газетт де Франс”, й благає надрукувати послання на сторінках газети. Евеліна, прочитавши листа, відповідає авторові на сторінках журналу „Котідьєн”. Але цього разу ставить своє справжнє прізвище й адресу: Бердичів, Верхівня. Оноре де Бальзак скуповує в книжкових крамницях усі атласи Російської імперії й з лупою в руках скурпульозно починає розшукувати на безкрайніх, невідомих для нього досі просторах дивні назви „Бердичів” і „Верхівня”.

Так починається історія кохання великого французького письменника і польської графині Евеліни Ганської, яке розгортається переважно на території України.

4 ведучий. З листів Бальзак дізнався, що тридцятирічна Евеліна Ганська була заможною польською поміщицею, російською підданою. Її чоловік, Венцеслав Ганський, якому було вже під 50, часто хворів. Обоє нудьгували в своєму маєтку у Верхівні неподалік від Києва.

Їхнє листування та поодинокі зустрічі тривали 18 років. За цей час Бальзак написав Евеліні 444 листи!

5 ведучий. У їхніх листах було стільки пристрасті, стільки палкості, стільки сокровенності, що кожен, хто бувай раз у житті був закоханим, впізнає в цих словесних взаєминах справжні глибинні почуття.

Учень – «Оноре де Бальзак». «Ви – перша, яка з'явилася здалеку, щоб зігріти серце, що знемагало по любові! Я зробив усе, щоб привернути до себе увагу небесного ангела; слава була моїм маяком — не більше. А потім Ви розгадали все: душу, серце, людину. Ще вчора ввечері, перечитуючи Вашого листа, я переконався, що тільки Ви одна здатна зрозуміти все моє життя. Я тепер хотів би присвятити Вам все моє життя, думати тільки про Вас, писати тільки Вам. З якою радістю, якби я був вільний від усяких справ, кинув би я всі мої лаври, всю мою славу, всі мої якнайкращі твори, ніби зерна ладану, на вівтар любові! Кохати, Єва, — в цьому все моє життя!»

1 ведучий. Нарешті після довгого листування Евеліна погодилася на  зустріч. Вона прислала лист з  докладними поясненнями, як можна організувати довгоочікуване побачення. 34-річний Бальзак помчав до  Швейцарії, нікому не обмовившись про мету своєї поїздки.

2 ведучий. Зустріч відбулася в  швейцарському містечку Невшателе. Бальзак був уражений, наскільки реальний образ прекрасної жінки співпадав з  тим, який він  намалював у своїй уяві. Декілька годин побачення пройшли як п'ять хвилин, закохані серця билися в  унісон. До Парижа Бальзак повертається окриленим. Незнайомка виявилася самою досконалістю!

Після зустрічі листи Бальзака до Ганської були сповнені щирих зізнань у коханні.

Учень – «Оноре де Бальзак». «Мій обожнений ангеле, я  в захопленні від  тебе: варто мені лише подумати про  щось, як ти  з’являєшся в моїй уяві! Такою, якою була вчора: прекрасною, божественно прекрасною!»

3 ведучий. Евеліна відповідала взаємністю.

Читець

Не знаю, чи побачу Вас, чи ні.
А може, власне, і не в тому справа.
А головне, що десь вдалечині
Є хтось такий, як невтоленна спрага.

Я не покличу щастя не моє.
Луна луни туди не долітає.
Я думаю про Вас. Я знаю, що Ви є.
Моя душа й від цього вже світає.

(Ліна Костенко)

3 ведучий. Кохання, зародившись у  листах, міцніло з  кожною зустріччю. Ганські подорожували Європою, і  Бальзак, як друг сім'ї, часто гостював у  них.

Удома  ж він  працював тепер не  по 15, а  по 20  годин на добу. На поїздки йому потрібні були гроші. Він писав відразу декілька романів, які планував об'єднати в один великий цикл «Людська комедія». Він писав звичайно вночі, при щільно закритих шторах і засвічених свічках. Сили підтримували кава і  кохання.

Читець

Я скучив по тобі, де небо молоде,
Два наших імені розлука вполювала
Й за руки їх, розлучених, веде,
Отак довіку б їх не розлучала.

Люблю тебе. Боюсь тебе. Дивлюсь
Високим срібним поглядом на тебе.
З вогню і вод, від неба і до неба
Твоїм ім'ям на тебе я молюсь...

(Микола Вінграновський)

4 ведучий. На  Різдво письменник зустрівся з  Евеліною у Женеві. В  готелі, де Бальзак зупинився, він  знайшов подарунок  – дорогоцінний перстень, під каменем якого було заховане пасмо чорного волосся Евеліни. Цей перстень Бальзак зробив талісманом і  носив його, не  знімаючи, до кінця життя.

5 ведучий. У січні 1842  року з України прийшов лист з чорною печаткою, в якому сповіщалося про смерть чоловіка Ганської. Шлях до довгоочікуваного спільного щастя був вільний. Майже кожен новий лист Бальзака до Евеліни містить палкі пропозиції руки і серця.

Учень – «Оноре де Бальзак». «Ви одна можете ощасливити мене. Я  стою перед вами  навколішки, моє серце належить вам. Убийте мене одним ударом, але  не примушуйте мене страждати! Я  кохаю вас усіма силами моєї душі,  не  примушуйте мене розлучитися з  цими прекрасними надіями! Я приїду просити у царя необхідний дозвіл на наш брак».

Читець

Люби мене, кохана, не переставáй
Любов свою до мене проявляти,
До серця твóєго дверей не зачиняй,
Хоч як би не доводилось страждáти.

Люби мене всім серцем і єствóм своїм,
Не дозволяй нізáщо вогнику загaснуть!
Нехай твоя любов буде за приклад всім
І надихá мене на все прекрáсне.

Кохай мене і вдень, і уночі,
В час пристрасті палкої, і в години бóлю;
Плекай любов і взимку, й на веcні, -
Бo ж нащо нам міняти нашу дóлю!

Кохана вір, і все пройдé, -
Як неприємний сон минéться,
І вітер хмари чорні рознеcé,
І знoву coнце нам всміхнéться.
Ростислав Білоус

5 ведучий. Але пройде ще довгих п'ять років перш, ніж він отримає запрошення від Евеліни приїхати до України.

1 ведучий. І ось Бальзак вирушає в далеку подорож. Поїздка у Верхівню за часів Бальзака – затія майже фантастична. Звичайному мандрівнику було б потрібно для такої експедиції принаймні два тижні. Але Бальзак летить щодуху, не зупиняючись. Ми лише можемо уявити, яким неможливо довгим був цей шлях для Бальзака, який поспішав до своєї коханої, Північної Зірки – Евеліни Ганської, у Верхівню...

Не проходить і семи днів, як він несподівано з’являється в будинку Ганської, випередивши на десять днів власного листа, в якому повідомляв її про свій приїзд.

2 ведучий.  Під’їжджаючи вперше до маєтку Ганської, він побачив дивовижну картину: до білосніжного палацу, відтіненого вечірнім малиновим світлом, вела широка брукована дорога, наприкінці якої біля парадного входу під розкішним кленом стояла графиня Ганська, одягнена у фіялкові шати.

3 ведучий. Маєток Евеліни Ганської у Верхівні надзвичайно вражає письменника, який порівнює його з Лувром. Володіння Ганської були такої ж величини, як цілий французький департамент. Бальзака захоплює жирний український чорнозем, земля, яка родить хліб, ніколи не знаючи добрива. Його дивують дрімучі ліси, що належать до володінь Евеліни Ганської.

Письменник пише своїм паризьким друзям про Україну:

Учень – «Оноре де Бальзак». «Важко собі уявити, які незліченні багатства зосереджені в Україні. Але вони втрачають свою цінність через відсутність залізниць. Недавно я ходив на фольварк Верхівні, де молотили пшеницю. Мене вразила кількість величезних скирт. Але крадіжки економів, недбайливе господарювання значно знижують прибутки. При палаці є багато майстрів і майстерень. У пані Ганської близько трьохсот слуг, і з них навіть створений оркестр. Господарі Верхівні також мають сукновальню. На ній щорічно виготовляють десять тисяч шматків прекрасного сукна».

4 ведучий. Перебуваючи в Верхівні, Бальзак цікавився життям українських селян. У незавершеному нарисі "Лист про Київ" письменник змальовує враження від першої подорожі в Україну у вересні 1847 р. Йому запам'яталися мальовничі села, родючі ниви й веселі селяни.

Учень – «Оноре де Бальзак». "Усюди я бачив групи селян і селянок, які йшли на роботу або поверталися додому, дуже весело, безтурботною ходою і майже завжди з піснями".

5 ведучий. Життя українського селянина Бальзак сприйняв як ідилію. Він вважав, що селянину, який перебуває під опікою поміщика, не стане краще, якщо він звільниться від неї і отримуватиме платню, як на той час французький селянин. Порівнюючи життя українських та французьких селян, він дійшов висновку, що на українських не позначається руйнівна дія "фінансового начала".

1 ведучий. Знаходячись в Україні, Бальзак був щасливий. Він гуляв по величезному парку, обдумуючи нові твори. Милувався осінніми пейзажами, останніми пізніми квітами…

Читець

Айстри  задумані,  квіти  останнії,  
осені  пізньої  сльози  багрянії…  
Сумно  шепочеться  вітер  над  вами,  
і  обмиває  вас  небо  дощами.  

Ви  як  любов,  що  весни  не  зазнала  
і  як  вечірня  зоря  одсіяла.  
Айстри  задумані,  квіти  останії,  
осені  пізньої  сльози  багрянії…

1 ведучий. У маєтку Ганської Бальзак бачить грандіозну кількість срібла і фарфору та усіляких предметів розкоші. Він відчуває, що тут живуть, не відаючи турбот, так марнотратно, так широко, як тільки і могло примаритися Бальзаку

2 ведучий. Оточений любов'ю і турботою прекрасної графині, в замку він відчуває себе як вдома. Вперше в житті йому дійсно немає потреби думати про гроші. Все, чого він тільки може побажати – кімнати, челядь, коні, екіпажі, книги,  все до його послуг.

У листі друзям він писав:

Учень – «Оноре де Бальзак». «Я мешкаю в чарівних апартаментах, що складаються з вітальні, кабінету і спальні. Кабінет прикрашений рожевими ліпними панелями, там є камін, розкішні килими й зручні меблі. У вікна вставлені величезні дзеркальні стекла, і переді мною на всі чотири сторони відкривається широкий пейзаж».

3 ведучий. У колишньому маєтку Евеліни Ганської у Верхівні донині зберігається "музейна" кімната, а біля головного входу табличка з написом: "У цьому будинку в 1847- 1850 рр. жив великий письменник Оноре де Бальзак". Саме тут він дописав свою «Людську комедію».

4 ведучий. Київ перший раз Оноре де Бальзак відвідав у дощову осінь 1847-го року і тут же захворів. Який настрій у хворої людини? Та все ж він пише друзям:

Учень – «Оноре де Бальзак». «Ну ось, я бачив Північний Рим – місто з трьомастами церквами, з багатствами Лаври і святої Софії. Добре хоч раз на це глянути. Зустріли мене надзвичайно привітно. Чи повірите: один багатий селянин прочитав усі мої твори, щонеділі він ставить за мене свічку в церкві святого Миколи і пообіцяв дати грошей слугам Ганської, якщо вони сповістять його, коли я приїду ще раз, оскільки він хоче мене побачити».

5 ведучий. Узимку 1848 року, в другий приїзд Бальзака, в Києві було веселіше – розпал ярмарку! По розмаху вона поступалася хіба що знаменитою лейпцігською. Бальзак обійшов увесь ярмарок. Помилувався "прекрасними персидськими килимами і меблями дивовижної роботи", але нічого не купив: ціни йому не сподобалися!

1 ведучий. У місті панувала атмосфера свята. Гості ні в чому собі не відмовляли: грали, розважалися... А розваг було предостатньо: концерти, лотереї, бали, маскаради. Побувавши на одному з балів, Бальзак із здивуванням виявив, що туалети київських пані перевершують сукні паризьких модниць! Він написав із цього приводу своїй сестрі:

Учень – «Оноре де Бальзак». "Молоді пані бувають на балах у сукнях королівської розкоші, що набагато перевершує все те, що можна побачити в Парижі... Вони крушать чоловіків своїм нарядами!"

2 ведучий. Зрозуміло, що знаменитий парижанин не міг залишитися непоміченим у місті. В його честь губернатор міста Фундуклей влаштував урочистий прийом. Місцева знать вшановувала письменника. Бальзак познайомився із заступником опікуна Київського університету Михайлом Юзефовичем. Вони стали приятелями, і коли Оноре знову зліг із важкою застудою, Юзефович прислав йому рідкісне видання видів Києва з літографіями художника Михайла Сажина. Київські пейзажі Бальзак знайшов чудовими і тут же сповістив Юзефовича, що має намір прикрасити ними сходи свого паризького особняка.

3 ведучий. Третій візит Бальзака до Києва відбувся в березні 1850 року. Письменник знову захворів, і лікарі майже місяць боролися за його життя. Згодом Бальзак написав сестрі:

Учень – «Оноре де Бальзак». "На жаль! Подорож до Києва була згубною для мого здоров'я. З другого ж дня перебування я одержав найжахливішу застуду, яку коли-небудь мав у житті. Я лихоманив 4 дні і 20 днів не виходив з кімнати. Бронхи, легені – все було вражено... Ні, рішуче мій організм відмовляється акліматизуватися тут".

3 ведучий. І в пам'яті Оноре Київ залишився містом, де іноземців мучать застуди.

4 ведучий. Поблизу Бердичева, на Житомирщині, стоїть костьол святої Варвари. Там вінчалися графиня Евеліна Ганська з „великим французом” Оноре де Бальзаком. На фасаді храму в меморіальній рамці так і написано: „В костьолі святої Варвари 2 березня 1850 року вінчалися Оноре де Бальзак та графиня Евеліна Ганська».

5 ведучий. Таїнство здійснювалося в цілковитій тиші, щоб уникнути щонайменшого розголосу. Запрошених не було. Церемонія відбувалася в сім ранку, в передсвітанкових сутінках.

1 ведучий. Перехожі не хотіли вірити своїм очам, коли з костьолу святої Варвари місцеву красуню-багачку Евеліну Ганську під руку виводив уже немолодий, розповнілий, коротконогий, рудоволосий, але знаменитий у всьому світ французький письменник Оноре де Бальзак. Його відкрита посмішка, що вже встигла стати легендарною, була того недільного ранку особливо просвітленою: щойно здійснилася найзаповітніша мрія його останніх сімнадцяти років – нарешті він став законним чоловіком графині Ганської.

Учень – «Оноре де Бальзак». «Отже, три дні тому я одружився з єдиною жінкою, яку кохав, кохаю більше, ніж раніше, і яку кохатиму до самої смерті. Мені здається, що господь винагородив мене цим союзом за стільки бід, стільки років праці, стільки труднощів, перенесених і подоланих. У мене не було ані щасливої юності, ані квітучої весни. Але у мене буде золоте літо і найтепліша осінь. І, мабуть, мій щасливий шлюб пошле втіху і вам. Він покаже вам, що провидіння після довгих страждань, яке воно нам посилає, тримає напоготів скарби, щоб врешті-решт наділити ними нас».

2 ведучий. Вельможні наречені ще не знали, що їхньому подружньому щастю суджений надто короткий вік – не мине й півроку, як Всевишній покличе О. Бальзака до себе, а Евеліна Ганська надовго одягне скорботні шати. Але це станеться через півроку, а поки що... Поки що вони щасливі настільки, наскільки можуть бути щасливими вже не першої молодості люди, котрим Бог раптом подарував ще один медовий місяць.

Читець

Я заберу тебе з собою
У далечінь,
Де ми врятуємось любов’ю
Від зла вночі,
Де я вкладу в твої долоні
Прозорі сни,
Що зачекались нас в полоні
У далини.

Я заберу тебе у спокій
Ще при житті,
Де найщасливіші із років –
Немолоді,
Де добрі люди – надто щирі,
А люди злі
Живуть із добрими у мирі
На тій землі.

Я заберу тебе у повінь
Відвертих слів,
Під пильним поглядом любові –
Поверх голів,
У неосмислене шептання –
Крізь тихий сміх,
Де ми полюбимось востаннє
За нас усіх.

Я заберу тебе у ранок,
В свою зорю,
Де ми підпалим наші рани,
І я згорю.
А ти розвієш на світанні
Мої слова,
Й вони полинуть, птахи ранні,
А ти – жива…

( Сергій Татчин)

3 ведучий. Самопочуття його погіршувалося з кожним днем. З надією полегшити страждання чоловіка Евеліна повезла його до Парижа. З дороги вона писала своєму брату: «Я знаю добре, дуже добре, що пан Бальзак — приречений і що навіть при якнайкращому догляді не зможе протягнути довго. Проте думка, що я можу бути потрібною цьому великому розуму і цьому великому благородному серцю, також є нагородою. Я дам йому щастя, якого він заслуговує, а значить, і сама буду щаслива. Йому так часто зраджували. Я залишуся вірною йому наперекір усім. Хай він помре з рукою в моїй руці і з моїм образом у серці».

4 ведучий. До  своєї теплої осені Бальзак не  дожив. Його організм здався під натиском багаторічних перевантажень. Великий письменник помер від водянки через півроку після вінчання – 18 серпня 1850 року. Закінчився великий поштовий роман завдовжки в 18 років.

Евеліна ще багато років виплачувала його борги і піклувалася про його стару матір. Вона пережила Бальзака на 30 років і похована поряд з ним на знаменитому паризькому кладовищі Пер-Лашез.

Учитель. Оноре де Бальзак мріяв підкорити світ. Його кумиром був Наполеон, і, треба сказати, Бальзак  досяг не меншої слави, ніж імператор Франції. Він  хотів завоювати серця всіх французьких аристократок, і  вони здавалися йому без бою. Але  великий письменник не  думав, що його власне серце все життя належатиме тільки одній жінці. Тим більше він  не уявляв, що ця жінка, «предмет його солодких марень», буде з далекої України і  що їхнє кохання довгі роки житиме в  надряпаних гусячим пір'ям рядках листів.

Читець

Кохати – нові землі відкривати,
Нюанси свіжі і відтінки нові.
Кохати – це щомиті дивуватись,
Це – задихатись з подиву – любові.

Це – припадати до джерел незнаних
І дикої жаги не втамувати.
Порушувати дивовижні плани,
А потім дивовижніші сплітати.

Кипіти і згоряти од розпуки
І все спізнати, все знайти в любові –
Шалене щастя і пекельні муки…
Коли не маєш риб’ячої крові.

Іван Драч

Кушкова Світлана Іванівна, вчитель-методист Макіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Смілянського району Черкаської області

Схожі:

Уроку 10 клас Тема. Гобсек романтик чи реаліст? (за повістю Оноре де Бальзака «Гобсек»)
Бальзак – романтик чи реаліст; повторити поняття «романтизм», «романтичний герой», «реалізм»; розвивати уміння учнів аналізувати...
Найчарівніший прояв любові — кохання
Кохання змінює людину, в її душі ніби розквітає чарівна квітка, яка своїм тонким ароматом заповнює кожну клітину; кохання дарує людині...
Людина і бажання збагатитися. Компаративний аналіз комедії І. Карпенка...
...
Урок №1 Тема: Оноре де Бальзак основоположник соціально-реалістичного...
Тема: Оноре де Бальзак – основоположник соціально-реалістичного роману. «Людська комедія»-грандіозна енциклопедія життя Франції першої...
Урок позакласного читання в 11 класі
Мета: розкрити красу високого почуття через зразки світової поезії про кохання
Уроку
Мета уроку: на основі прочитаних творів показати, що кохання і вірність є найвищими
Перша ніч кохання на проекті «Кохання без кордонів»!
Марк-Ентоні намагається краще пізнати дівчат, які до нього приїхали. Марк зрозумів, що робити це краще, лишаючись із ними сам на...
О. В. Семеліт Минуще все, любов лиш вічна…
Мета: ознайомити учнів з поетичними та про­зовими творами про кохання; формувати почуття прекрасного; виховувати пошану до української...
Тема. Філософська проблема кохання та її знецінення в сучасному світі...
Мета: розширювати знання учнів про казку як літературний жанр; формувати вміння та навички виразного читання та аналізу літературного...
Тема: Любовна лірика в європейській літературі
Навчальна мета: познайомити студентів із ше­деврами німецької, російської, укра­їнської та англійської літератури, присвяченими темі...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка