Краса мирного життя


Скачати 198.29 Kb.
Назва Краса мирного життя
Дата 18.04.2013
Розмір 198.29 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи
Розробка виховного

заходу

на тему:
«Краса мирного життя»

Мета: показати учням дійсну красу мирного життя, порівняти її з воєнним часом, довести на конкретних прикладах, що мирне життя відкриває величезні можливості для людини в різних сферах її діяльності; продовжувати вдосконалювати уміння творчо працювати: спостерігати, аналізувати, порівнювати, узагальнювати різні факти; сприяти виробленню дослідницьких навичок розвитку логіки; виховувати самостійність, активність, наполегливість, відповідальність.

Методична мета: активізація розумової діяльності та розвиток творчих здібностей учнів при застосуванні інформаційних технологій на позакласних заходах.
Учитель: Доброго дня, любі друзі та шановні гості! Ми раді вітати вас на черговому засіданні лабораторії « Творчість» , тема якого « Краса мирного життя». Сьогодні за ініціативою учнів ми будемо працювати у звичній уже для нас формі: кожна пара у ролі кореспондентів займається самостійно обраним питанням нашої теми, а потім презентує його у вигляді відеорепортажу всім присутнім. Отже, сьогодні ми з вами будемо говорити про найяскравіші моменти мирного життя.

Бібліотекар: Наше мирне життя асоціюється у нас перш за все з блакитним чистим небом, а кожний яскравий момент цього життя несе білий голуб, що є символом миру. Отже, сьогодні кожен з вабрав свого голуба, тобто свій яскравий момент мирного життя і зараз ви будете випускати своїх голубів на небо і розмальовувати наше життя яскравими фарбами. Перш ніж розпочати, ми хочемо поставити перед вами проблемне питання, відповідь на яке ви дасте наприкінці нашого засідання: « Що особисто ти можеш зробити для збереження миру?»



  1. « Здоров`я»

Учень: Ми вважаємо, що найголовніша цінність, яку дарує нам мирне життя – це здоров`я .

( учень «випускає» на небо голуба здоров`я)

Війна і здоров`я – це слова- антоніми. Війна – це не тільки кров, біль, рани, смерть на полях битв , це ще тиф, цинга, дистрофія та передчасна смерть для тих, хто залишився на окупованій території й навіть у тилу. Адже нестача їжи, одягу, тепла приводили до передчасної смерті молоді. Згадаймо велику трагедію блокованого Ленінграду, де від холоду й голоду померли тисячі людей. А в деяких країнах наслідки війни відчуваються і сьогодні: в Японії після ядерного бомбордування Хіросими і Нагасаки і до сих пір народжуються діти – каліки.

Учень: Ніхто з вас не буде заперечувати істину про те, що найголовніше в житті людини – це здоров`я. Адже коли людина здорова, перед нею відкривається весь світ, вона енергійна, бадьора, цілеспрямована, вона може вирішити будь – яку проблему.

Відеорепортаж « Здоров`я»

Здоров`я – це найбільша цінність людського життя. Вчені всього світу наполегливо шукають шляхи його покращення та зміцнення. Інколи поштовх до такого відкриття дає народний фольклор. «На золоті – сріблі їли і

пили» - подібний опис биту царських осіб зустрічається в кожній народній казці. Нам ці рядки говорять тільки про багатство, чи не нак? Але вчені і лікарі побачили в них більш глибокий підтекст - оздоровчий.Сьогодні майже всі вчені – медики говорять про те, що блюдечка з|із| дорогоцінним|коштовним| розписом і золоті ложечки - це не розкіш, а залог здоров`я та довголіття і закликають не скупитися, а придбати подібний посуд|набути| .Саме він активізує процеси обміну, зміцнює циркуляцію крові, протистоїть депресії. Вчені ПАР запропонували ввести золото в пігулки проти найстрашніших захворювань людства, адже такі лікі діють вибірково, руйнуючи тільки злоякісні утворення, не зачіпаючи клітини здорових тканин. Але ж золотий посуд занадто дорогий. Можна використовувати срібло – це теж знахідка для здоров`я людини. Ще багато віків тому воїни прибинтовували до ран срібні монети, люди з зубним болем клали срібло за щоку.Шматочок срібла, кинутий в ємкість з водою, не давав їй псуватися напротязі тривалої

подорожі . Іони срібла гальмують ріст близько 500 різновидів мікробів, грибків, вірусів, не пошкоджуючи корисну флору нашого організму.Тому саме срібну воду п`ють космонавти, моряки на підводних човнах та човнах далекого|дальнього| плавання. До речі в Германії та Ірані ще з 40 років воду в централізованих системах водопостачання дезинфікують сріблом. Отже, ми можемо зробити припущення, що найбільш здорова людина на Землі – султан Брунея, який має 5т золота у злитках, 18 золотих сервизів,-золоту бесідку, золоті монети, золоті колекційні автомобілі, золотий літак тощо. Але ж нам дуже далеко до султана. Іноді грошей не вистачає, щоб придбати золоту чи срібну каблучку. Попри все нам ніщо не завадить бути здоровими!Отже, декілька простих правил для поліпшення свого здоров`я:

1.Відмовтеся хоча б від однієї шкідливої звички( їсти ночами, перекусувати в обід пиріжками сумнівного походження, палити тощо). Або ж хоча б зменшіть для початку кількість випалених цигарок за день, а збережені гроші складуйте в окремий гаманець. Вже через місяць у вас покращиться колір обличчя й збереться сума грошей, достатніх для поповнення рахунку на мобільному телефоні або для придбання подарунку близькій людині.

2. Придбайте хоча б одну корисну звичку: пити зелений чай, провітрювати спальну кімнату перед сном при будь – якій погоді, проходити пішки декілька зупинок,відмовтеся від ліфтів тощо.

3. Запишіться на будь – який безкоштовний гурток нашого ліцею за власним бажанням: волейбол, футбол, теніс, танці. Це не тільки надасть вам здоров`я , але і зробить вашу фігуру ідеальною.

4. Частіше посміхайтеся, адже посмішка|усмішка| у відповідь – це величезний заряд позитивної енергії.
Гра « Реставрація»

Г
життєвий

вибирає

людина

Я

-

,

.
ра полягає в тому, що вам необхідно відновити , відреставрувати народне прислів я із запропонованого набору слів та розділових знаків:


1
шлях

що

сама

свій


Я – людина, що сама вибирає свій життєвий шлях.

2
здоров`я

Єдине

твоїх

,

-

.

руках



мистецтво

здоровим

усвідомлювати

бути

що

в


Єдине мистецтво бути здоровим – усвідомлювати, що здоров`я в твоїх руках.

2. « Освіта»

Учень: Ми вважаємо, що велика цінність, яку дає нам мирне життя – це освіта.

( учень «випускає» на небо голуба освіти)

Освіта молоді у воєнні часи завжди відходить на другий план. Замість вчитися грамоті дитина вчиться тримати автомат у руках.Але, навіть, у таких умовах існували так звані школи: землянка або убога сільська хата, учитель – сам недавній учень, який має за плечима 5 – 7 класів навчання,саморобні зошити, зшиті з випадкових шматочків паперу і

олівець – найвища цінність. А після закінчення війни за парти сідали вчорашні фронтовики: юнаки та дівчата 18 років йшли у 3-ій клас, наздолужувати неотримані в свій час знання.
Учень: І сьогодні у мирний час ми не завжди цінуємо те, що маємо змогу учитися, розвивати свої здібності, отримувати професії. Саме мирний час відкриває нам широкі можливості в сфері освіти, адже недарма народне прислів`я говорить « І сила перед розумом никне».

Відеорепортаж « Освіта»

Саудівська Аравія за даними ООН витрачає на освіту найбільшу частину бюджету - понад 27% всіх державних витрат, або приблизно 38 млрд. $ на рік. Всі араби з великим задоволенням використовують своє право на освіту, розширюючи свій кругозір і здобуваючи найрізноманітніші професії. Хоча жителям як раз цієї країни можна не турбуватися про свій соціальний статус – за них це робить держава. За рахунок добування та продажу нафти уряд виплачує населенню велику соціальну допомогу і кожен громадянин Саудівської Аравії може безбідно існувати, навіть, без освіти і професії. Але попри все бути розумним і освіченим – це справа престижу в даній країні.

Японія за даними ООН є єдиною державою, якій вдалося забезпечити в 2009 році стовідсоткове охоплення дітей середньою освітою. Дуже високо завжди цінувалася освіта - в Японії вже декілька століть немає неписьменних. Існує культ високої культури праці і поваги до майстерності: спеціаліст найвищої кваліфікації, найкращий у своїй справі оголошується національним героєм Японії. Без гарної освіти неможливо найти тут пристойну роботу. Тому батьки дуже піклуються про освіту своїх дітей. Наприклад, коли дитина захворіє, то мати йде замість неї в навчальний заклад і сидить на всіх уроках, записуючи все, що скаже учитель у робочий зошит своєї дитини.

Великобританія. У Великобританії велика різноманітність типів шкіл, від приватних шкіл-інтернатів до коледжів «6-го ступеня|рівня|» (Sixth| Form|). Атмосфера в різних школах різна; на додаток до загальноучбового розкладу можуть бути різні спеціалізовані предмети: музика, балет, драма, спорт і сучасні мови тощо|язики| |отощо. Є в Великобританії середні технічні школи, де більше уваги приділяється практичній діяльності в майстернях чи на підприємстві. Великі підприємства утримують за свій рахунок професійні школи, в яких термін навчання складає 5 років.

Індія . В індійських школах присутність учнів у кожному класі відмічає не учитель, а спеціально призначений менеджер. Він доповідає директору про відсутніх і, у разі необхідності, з `ясовує, чи потрібна відсутньому на уроках учню медична допомога. Учнівські зошити учитель перевіряє не вдома, не в учительській, а у коридорі, який розташований неподалік від класних кімнат. Це дає можливість учителю і учню з `ясувати всі незрозумілі питання перед тим, як виставити учню оцінку. В кожній учительській кімнаті є шафа, в полички якої учні ложать свої пропозиції щодо покращення роботи навчального процесу. В індійських школах учням забороняється повертатися додому поодинці. Тільки утрьох. Ці трійки формує класний керівник на початку року. Це не тільки для згуртування дітей, а й для їх особистої безпеки.

Україна. В українській освіті є свої плюси й мінуси. Плюс в тому, що кожна дитина має право на безкоштовну середню освіту та спеціалізовані класи для реалізації своїх нахилівів. Про мінуси ви і самі добре знаєте. Дуже дорого зібрати дитину до школи (мається на увазі купівля ранців, зошитів тощо), крім того минус – це платна вища освіта. Але попри все українська освіта вважається дуже якісною освітою у Європі.Випускники наших ВУЗів ерудовані та всебічно розвинені.



Гра « Вставити слово»
Звертаємося до скарбнички народної мудрості і пропонуємо учням вставити пропущені слова у народні прислів`я:

  1. Мудрий не все ____, що знає, а дурень не все_____, що каже.

( каже, знає)

  1. Не бійтеся розумного _____, а бійтеся дурного ______ .

( ворога, приятеля)

  1. ______ пошли – одне слово скажи, _______ пошли – три скажи та ще й сам за ним ______ . (Розумного, дурня, піди)




  1. Хто хоче більше ____, треба менше _______. ( знати, спати)

  2. Око бачить далеко, а ____ ще далі. ( око, розум)

3. « Робота»

Учень: Ми вважаємо, що велика цінність, яку дає нам мирне життя – це робота.

( учень «випускає» на небо голуба роботи)

Сьогодні соціальні аналітики визначають рейтинги професій, найбільш потрібних людству. Вибрати є з чого. Професій у мирний час безліч – від космонавтів до собачих перукарів. А ось у воєнні часи майже всі люди працювали тільки по чотирьом професіям, при чому кожна з них займала перше місце: солдат, лікар, хлібороб, токар на військовому заводі. Отже, сьгодні ми повинні і розуміти, і цінувати всі ті можливості, які надає нам мирне життя у сфері професійної діяльності.

Відеорепортаж « Робота»

У Європі складений список найприбутковіших і затребуваних|зажадати| професій, які користуватимуться популярністю протягом наступних|таких| десяти|десятеро| років. Перше місце|місце-миля| в переліку займає|позичає| інженер програмного|програмового| забезпечення, їх середня зарплата дорівнює|рівняється| 80,5 тис. євро за рік. Перевагою цієї професії є|з'являється| те, що такий фахівець|спеціаліст| може працювати дистанційно. Друге місце займають медичні працівники,при цьому терапевти і хірурги не увійшли до десятки лідерів, оскільки|тому що| для отримання|здобуття| професії потрібно довго вчитися, та і конкуренція в цій сфері дуже висока. Але дуже прибутковою вважається пластична хірургія. Професія пластичного хірурга буде затребувана|зажадати| завжди оскільки|тому що| людство не бажає старіти. На третьому місці найприбутковіших і затребуваних|зажадати| професій у Європі – фінансові аналітики.

По Україні за прогнозами кадровиків, років через п'ять потреба в нині гостродефіцитних фахівцях|спеціалістах| в області інформаційних технологій, інтернету і телекома| |тільки| збільшуватиметься. Стабільно високим залишиться попит на юристів і фінансистів, інженерів-будівельників|будівників|, проектувальників систем, що управляють, і устаткування|обладнання|, технологів харчових і хімічних виробництв.

Отже, ми пропонуємо вашій увазі 12 найбільш перспективних професійних сфер:
• Фінанси, бухгалтерський облік
|урахування|
• Банки і інвестиції
• ТНС (FMCG
|)
• IT
| і телекомунікації
• Будівництво, архітектура
• Транспорт, логістика
• Маркетинг, реклама, PR
|
• Кадрові служби (HR
|)
• Виробництво, технології
• Фармацевтика, медицина
• Юриспруденція
• Туризм, готельне господарство, сфера послуг


Гра « Інтелектуальні розваги»

Розгадайте народне прислів`я:





На ,як , а на ,як

  1. На дерево дивись, як родить, а на людину, як робить.



2. Вовка ноги годують.

4. « Відпочинок»

Учень: Ми вважаємо, що велика цінність, яку дає нам мирне життя – це гарний відпочинок.

( учень «випускає» на небо голуба відпочинку )

У воєнні часи слово « відпочинок» взагалі не існувало. Для людини, яка майже цілодобово простоювала за токарним верстатом або на варті з автоматом в руках, або в шпиталі, оперуючи поранених, або збираючи врожаї від зорі до зорі,відпочинок був тільки один – короткочасний тривожний сон.

Учень: А сьогодні ми можемо з впевненістю сказати, що відпочинок, релаксація та мир стоять на одному щебені.Саме мирне життя дає нам можливість після навчання або після улюбленої роботи з повним правом віддатися відпочинку

Відеорепортаж «Енциклопедія дозвілля»

Ісландія. Ісландець у години радості, смутку або в урочистих ви­падках неодмінно звертається до поезії, і не тільки згадує рядки улюблених поетів, але й сам складає вірші. З усіх країн світу Ісландія, як свідчить статистика, — країна, де найбільше читають. Кожний ісландець нама­гається мати особисту бібліотеку.У вільний час ісландці захоплюються спортом, прово­дять різні змагання: перенесення каменів великої ваги, біг на ходулях , штовхання валунів, стрибки з жердиною в довжину і, звичайно же, штовхання дерев'яних стовпів, які не лише штовхнути, але й утримати важко. Проте треновані атле­ти легко вирішують це завдання.

Австрія.Чи люблять читати австрійці у вільний час? З таким запитанням газета «Курир», провідна в країні, звернула­ся до своїх передплатників. Результати збентежили. Ви­явилося, що 30 відсотків дорослих австрійців зовсім не читають белетристику, 18 — відводять на читання лише три години на тиждень. Гнітючим, на думку газети, виявився той факт, що більше половини жителів країни не купують книжок і не звертаються до послуг бібліотек. А як австрійці про­водять свій вільний час? — таким було наступне запитання газети. Дві третини австрійців ніколи не ходять у кіно і лише четверта частина опитуваних зрідка відвідує театр. Найпопулярнішим видом дозвілля виявилося ви­конання вдома різноманітних ремісничих робіт, далі йдуть захоплення фотосправою та кінозйомкою. Серце австрійців, якщо йтиме мова про спортивні заняття, віддано плаванню, не менш популярні лижі. У середньо­му австрійці витрачають на відпочинок близько 30 відсотків своєї зарплати, це свідчить про те, що вони на­дають дозвіллю великого значення.

Голландія.Фермер королівства тюльпанів, вітряків, сиру, де­рев'яних черевиків, корабельних верфей — одвічних символів Голландії, — вміє і добре працю­вати, і добре відпочивати. Голландці — дуже товариські, благодушні і добро­зичливі люди, легко зав'язують контакти, люблять по­говорити, відпочити у компанії. Вільний час із задово­ленням проводять у подорожах. 14 мільйонів гол­ландців мають 19 мільйонів велосипедів. У період відпусток практично всі вони подорожують Європою, загальноєвропейський дім для них — реальність.

Україна. На Україні ж найбільш популярна форма дозвілля –виїзд на природу сімейним колом або з друзями на так звані « шашлики»: поспілкуватися, подихати свіжим повітрям, поспівати пісні – ось , що приваблює у такій формі проведення вікенду.Також, як не дивно, багато українців відпочивають за книгою, як правило, це буде або звичайний любовний роман, або детектив. Але ніде від правди не дітися: більшість українців відпочиваютьна дивані з пультом від телевізора.

Загадки

Ми пропонуємо учням загадки про деякі форми нашого дозвілля:

  1. Хто мовчить, а всіх людей навчить? (книга)

  2. В лісі родилося, в майстерні створилося, а на руках плаче.

( сопілка, скрипка)

  1. Що можна бачити з заплющеними очима? (сон)

  2. Дві дощечки, дві сестри несуть мене з гори. ( лижі)


5. « Творчість»

Учень: Ми вважаємо, що велика цінність, яку дає нам мирне життя – це творчість.

( учень «випускає» на небо голуба творчості)

Яким важким не був би воєнний час, але в ньому були такі моменти, які спонукали до народження пронизливих творів, що прославляли жінку, яка чекає з фронту свого коханого, прославляли захісників Вітчизни та рідну землю, яка стогнала під свистом куль. Було місце для творчості у воєнний час, але творчість була пов`язана з війною.

Учитель: Сьогодні ж у мирний час є величезний простір для нашої креативності, творчості, є величезні можливості для реалізації наших талантів та здібностей. Ви всі в мене дуже творчі.І закопувати в землю свій талант, відпочивати з пультом від телевізорва – це злочин.

( учні демонструють свої таланти: співають, читають свої вірші, презентують вироби, створені своїми руками)

А подивіться, які ще оригінальні, творчі ідеї можна реалізувати в мирний час. ( перегляд слайдів)



« Гумор»

Перлини учительських зауважень

1.Якщо ви будете сидіти тихо, то почуєте, як миша пролетить.

2. Не виводьте мене з норми.

3. Я два рази повторюю, а третій раз я буду виганяти.

4. Я починаю виходити і буду бити оцінкою.

5. Не все усно треба писати.

6. А у вас що язика немає постукати?

7. А зараз я пройдусь по вашим зошитам і зроблю вам приємне червоною ручкою.

8. Відкрили підручник на 26 – й сторінці, ні, перегорніть далі на 22-у.

Студентський гумор

  • Що трапилось, чому ти запізнився?

-  На мене напали озброєні розбійники.

-  І що ж вони в тебе забрали?

-  Домашнє завдання.

  • Викладач на іспиті|екзамені| запитує|питає| студента:
    - Що Ви так хвилюєтеся, Ви що, боїтеся моїх запитань?


  • Ні, я боюся своїх відповідей!

  • Іспит|екзамен|. Викладач студенту:
    - Що це Ви мені підморгуєте?
    - Сигналізую, що мої знання закінчуються|під кінець|.


6. « Кохання»

Учень: Ми вважаємо, що велика цінність, яку дає нам мирне життя – це кохання.
( учень «випускає» на небо голуба кохання)

Любов – це щастя, радість, натхнення.Але воно може стати і великим болем, якщо у життя увірветься війна.Скільки страждань, скільки сліз пролили дружини, кохані, отримуючи так звані « похоронки». А скільки дівчат залишилось без пари, скільки юних хлопців полягло у боях, не познавши смаку першого поцілунку, скільки ненароджених душ так і не прийшли в цей світ.

Учень: А согодні, щоб такого не сталося з нами, ми не повинні втрачати віру в кохання, у себе, у людей, у Батьківщину. Ми повинні берегти і наш внутрішній світ, і перш за все, ми повинні берегти наше мирне життя.

Але навіть у воєнні часи зароджувались найсвітліші почуття, як це було у відомої акторки Валентини Сєрової та великого поета Костянтина Симонова.

Відеорепортаж « Кохання»

Валентина Сєрова – одна з яскравих зірок радянського кіно. Вона була музою і сильним коханням поета Костянтина Симонова. Вони познайомилися в 1939 році на виставі, де Сєрова грала головну роль.Симонов ходив майже на кожну її виставу, але підійти не наважувався. Вона підійшла сама.Зав`язався бурхливий роман. Навіть Велика Вітчизняна війна не могла їм перешкодити. Симонов пише в цей час свій вірш « Жди меня», який знав напам`ять кожний солдат, який захищав Батьківщину, кожна жінка, яка чекала чоловіка, брата, сина з війни.

Жди меня, и я вернусь.

Только очень жди,

Жди, когда наводят грусть

Желтые дожди,

Жди, когда снега метут,

Жди, когда жара…

Жди меня, и я вернусь,

Всем смертям назло.

Кто не ждал меня, тот пусть

Скажет: - Повезло…



Цей вірш він присвятив своїй коханій. Для воєнного покоління нашої Батьківщини він був символом кохання. Десятки віршів він присвячує Валентині Серовій. Всім відомий цикл таких віршів « С тобой и без тебя», в якому поет оспівує свої почуття до коханої.

И встречусь я в твоих глазах

Не с голубой, пустой,

А с женской, в горе и страстях

Рожденной чистотой.
Не с чистотой закрытых глаз,

Неведеньем детей,

А с чистотою женских ласк,

Бессонницей ночей...
Будь хоть бедой в моей судьбе,

Но кто б нас ни судил,

Я сам пожизненно к тебе

Себя приговорил.
Проте|однак| любов Симонова до Валентини|вичитував| не була взаємною. Так|та|, вона приймала його залицяння, але|та| говорити «кохаю|люблю|» і ставати дружиною|жінкою| не квапилася|поспішала|. Тому коли весною 42-року під час виступу|вирушання| в госпіталі для вищого комскладу вона познайомилася з|із| генералом Рокоссовським, то відчула, що закохалася. Сильно, шалено, не звертаючи увагу на оточуючих.|спроможності| Проте|однак| це не перешкодило Симонову, який звичайно ж, про все знав, зробити в 1943 році Валентині пропозицію руки і серця|речення|, а їй|любити| - прийняти її|речення| і стати дружиною|жінкою| поета, драматурга. Що змусило|примусило| її так вчинити|поступити|, залишилося загадкою. Можливо, Валентині захотілося простого людського, як не банально це звучить, щастя, затишку.|отця| Вони пережили разом війну. Він – сміливий, відважний, пишучий прекрасні вірші, був їй вже близьким і коханим. Симонов, часто виїжджаючи |виїздить| у відрядження, писав Валентині щодня. «Немає життя без тебе. .. Я так нудьгую|скучаю| без тебе, що не допомагає ніхто і ніщо».

А потім сталося те, з чим Сєрова не змогла примиритися. Симонов почав писати офіційні, «заказні» статті для Сталіна та партії, приймав участь в компанії проти космополітів. Все це зробило його занадто подозрілим та жорстоким. Настали тяжки часи для Сєрової.Останнєю краплею була відправка сина Сєрової від першого браку в інтернат до Сибіру. Валентина почала випивати і втратила все: кохану людину, роботу, друзів, її позбавили батьківських прав та помістили в психіатричну лікарню. Константин Симонов не зміг повернути її до нормального життя. Він просто пішов від неї та доньки до іншої жінки, яка повністю підтримувала його політичні погляди. Саме тоді написав Симонов останній вірш, присвячений Сєровій:

Я не могу писать тебе стихов
Ни той, что ты была, ни той, что стала.
И, очевидно, этих горьких слов
Обоим нам давно уж не хватало…

Упрёки поздно на ветер бросать,
Не бойся разговоров до рассвета.
Я просто разлюбил тебя. И это
Мне не даёт стихов тебе писать.
В 1975 році Валентина Сєрова раптово померла. Симонов на похорони так і не прийшов, але прислав 58 троянд, рівно стільки, скільки їй виповнилося б років через декілька днів. Константин Симонов пережив її на 4 роки. Перед смертю він сказав їх спільній доньці: « Те, що було у мене з твоєю матір`ю, було самим більшим щастям і самим більшим горем в моєму житті».

Звичайно, війна не може перешкодити такому почуттю, як кохання. Але хто знає, якби склалася доля цих закоханих людей і яке майбутнє було д у їхнього почуття , якби вони жили у мирний час.



Гра « Перевертиш»



Пригадаймо кінофільми та пісні , присвячені Великій Вітчизняній війні:

1. В спокойствии стоит много молодежи. – В бой идут одни старики.

2. Брошу тебя. – Жди меня.

3. Тринадцать веков зимы. – Семнадцать мгновений весны.

4. И два в лесу мирных жителя. – И один в поле воин.

5. В сентябре 88- го… – В мае 44–го…

6. Бодрствуют равнины светлые. – Спят курганы темные.

7. Иванушка – Катюша

8. Стоят цапли. – Летят журавли.
Учитель: А тепер ми хочемо повернутися до нашого проблемного питання : « Що особисто ти можеш зробити для збереження миру?»

( обговорення за круглим столом)

Бібліотекар: Я знаю, що пройдуть роки, змінюватимуться люди, покоління і настане той час, коли зовсім не залишиться живих свідків того страшного лихоліття, але я впевнена, залишиться пам’ять про них, про їхні подвиги, про ту жорстоку і бездушну війну, яка забрала життя мільйонів людей, принесла лихо і горе на нашу українську землю. І від нас усіх залежить, щоб це залишилося у пам’яті наступних поколінь. Бо без пам’яті немає майбутнього.
Уклонімося ж тим, хто поліг у бою… Хто покрив рідну землю собою.

Давайте пом’янемо загиблих хвилиною мовчання

(хвилина мовчання)
7. « Яскраве довкілля»

Учитель: Ми вважаємо, що є ще велика цінність, яку дає нам мирне життя – це яскраве довкілля.Тому ми випускаємо на небо свого голуба - голуба яскравого довкілля. Адже мир – це і чисті лани, і тихий шепіт листя на деревах, і легкий аромат квітів, і усміхнені міста, які тягнуться до мирного неба.

( учитель «випускає» на небо голуба яскравого довкілля )

Бібліотекар: Подивіться на наше небо, на наших голубів і зрозумійте, що мирне життя надає нам такі можливості, про які забувати неможливо, що мирне життя має багато яскравих моментів, що людина повинна насолоджуватися кожною хвилиною свого життя.

( демонстрація відеороліку « Мирне життя»)

Учитель:Отже, ми хочемо вам сказати:

  • Мирне життя – це багатство, не розтрать його.

  • Мирне життя – це краса, милуйтеся нею.

  • Мирне життя таке чудове, не загуби його, це твоє життя,

борись за нього.

Схожі:

Тема. Прикметник: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль
Ось так швидко плине час. На зміну одній порі року приходить інша, одне покоління людей змінює наступне. Але ніколи не зникне, не...
План Основи права мирного врегулювання спорів Засоби мирного врегулювання спорів
МП); засоби мирного врегулювання спорів (викладені в ст. 33 Статуту ООН); і поза правові засоби примусового характеру, передбачені...
Проблема мирного врегулювання з Японією після 2-ї світової війни. Проблеми мирного врегулювання
ДКК змінили на далекосхідна комісія, основною метою її стало формування принципів щодо післявоєнного врегулювання з Японією. Причому...
ЖИТТЯ І ТВОРЧІСТЬ ПАНАСА МИРНОГО
Миргороді на Полтавщині. Незначною була освіта Панаса Рудченка, бо після кількох років навчання в Миргородському парафіяльному, а...
Особливості невербальної комунікації у прозі Панаса Мирного на прикладі усмішки
Романи Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» та «Повія» відзначаються яскравими зразками використання невербальної комунікації...
Тема: Краса і сила кохання як матеріал художнього осмислення. Узагальнений...

Проблеми мирного врегулювання з колишніми союзниками Німеччини у...
ША Бернс, Міністр закордонних справ Великобританії Бевін, Міністр закордонних справ Франії Бідо, і Міністр закордонних справ Китаю...
Гідність людини як духовна краса
У листі братові Михайлу відразу після невдалої страти, він пише: «Я не сумовитий і не впав духом. Біля мене будуть люди, і бути людиною...
Творчість М. В. Гоголя та Панаса Мирного. Високий гуманізм письменників...
Тема. Творчість М. В. Гоголя та Панаса Мирного. Високий гуманізм письменників у зображення трагічної долі «маленької людини» в повісті...
Cценарій до свята 8 березня
ВЕДУЧИЙ: ( звертаючись до глядача ). Чарівність, аромат, краса, ніжність – усе це
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка