Природа нам про все розповідає, лише треба зрозуміти її тиху і мудру мову


Скачати 85.85 Kb.
Назва Природа нам про все розповідає, лише треба зрозуміти її тиху і мудру мову
Дата 07.04.2013
Розмір 85.85 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи
1 клас
Зрозумій природу

Природа нам про все розповідає, лише треба зрозуміти її тиху і мудру мову.

Уважно подивись навколо себе. Дерева, зорі, птахи відкриють тобі багато таємниць.Люби і бережи природу! (28 слів)

Осінній гай

Після душного літа настала золота осінь. Навкруги чисте й прозоре повітря. По синьому небу біжать легенькі хмарки. Осінній гай дуже красивий восени. Бережи його і не засмічуй!

(28 слів)

Водойми

На Землі стає все менше чистої води.Щоб зберегти воду чистою, на підприємствах будують очисні споруди.

Оберігати водойми дорослим допомагають школярі. Щоб водойми не замулювались, на берегах ставків і річок вони висаджують рослини.(33 слова)



2 клас
Конотоп

У неділю до клубу зійшлося майже все село. Радились, як урятувати річку. Береги обсадили ще восени. Школярі всерйоз зайнялися пошуками джерел. Старі люди допомага­ли в цьому. Ще взимку діти разом з Іваном Михайловичем склали карту джерел. Діючі позначили голубими кружальцями.(41 слово)

А.Давидов

Квітка

Вранці Оля йшла до школи. Біля дороги вона побачила ромашку. Оля простягнула руку, щоб зірвати квітку. Та раптом дівчинка побачила на пелюстці краплину роси. А в краплинці горить сонечко і блакитне небо.

Задивилась Оля на краплинку роси й не зірвала квітки.(42 слова)
Берізка

Усе в лісі радіє, а берізка плаче. Під гарячим сонячним про­мінням по стовбуру тече сік. Здається, що це сльози берези. Люди надрізують кору дерева і збирають сік у пляшки. А деревце без со­ку гине.

Сік у берези — як кров у людини. Бережіть красуню! (44 слова)

3 клас

Беріз

Берізонька

Біля мого вікна росте струнка білокора берізка. Навесні вона одягає ніжно-зелене вбрання, прикрашається сережками. Влітку дерево шумить розкішними зеленими вітами. Восени берізка у золотому платті, а взимку — у білому, немов снігуронька. Красива берізка у будь-яку пору року! Бережіть її і вона щедро віддячить вам! (47 слів )


Джерельце

Якось у лісі нас застала злива. Ми сховалися під великим деревом. Раптом вітер ущух. Виглянуло сонечко. Стало дуже тихо. Тільки десь зовсім близько щось видзвонює. Ми прислухались. Та це ж дзюрчить лісове джерельце. Воно прокинулось після дощу. Ми знайшли його у траві і прочистили. Тепер з нашого джерельця люди п'ють воду.(51 слово)


Бережіть ліси!

Лісник — людина вчена. Знає кожне дерево, кожну травинку. Для своїх зелених друзів він і лікар, і сторож.

Сам ліс також сторож. Він береже поля від засухи, захищає від злих вітрів. Його коріння не дає водяним потокам розмивати зем­лю. Ліс зберігає кришталеву воду річок і джерел.

Бережіть ліси! Вони щедро віддячать за людську доброту. (53 слова)


Як врятувати річки?

Надворі весна. Дзюрчать полями численні струмочки. На своєму шляху вони повняться силою і вливаються в річку бурхливими потоками. Напоєна надмір річка шаленіє, люто б'є в береги, відхоплює кусень за куснем зеленого лугу. Таке сумне явище найчастіше буває там, де вирубано ліси. Єди­ний порятунок — насаджувати уздовж річок дерева та по­новити колись вирубані ліси.(54 слова)

П.Утевська

Квіти

Квіти прикрашають парки, сквери, приносять людям радість. На жаль, не всі це розуміють. Є люди, які приходять до лісу чи парку не милуватися його красою, а нищити. Вони наривають цілі оберемки квітів, від чого природа стає біднішою. Милуйтесь квіточкою, дивлячись на неї, а не зриваючи. Не полінуйтеся нахилитися до неї і вдихнути ніжний аромат.(54 слова)

Криничка

Ігор дивився, як під лопатою діда збиралася вода. Вона струмочком почала збігати на луки. Нарешті дідусь закінчив роботу, вставив лісу в криничку. Минуло кілька хвилин. Вода стала чистою і прозорою. Дідусь узяв кухлик, вимив його у струмочку, а потім наповнив криничною водою. Ігор пив смачну холодну воду. Він радів, що криничка знову ожила.(55 слів)

Сонце

Життя без сонця неможливе. Якщо воно перестане світити, зелені рослини загинуть, бо вони не можуть жити без тепла і світла. Тваринам нічим буде живитися. Все живе замерзне від холоднечі. Але цього не станеться, бо Сонце — зірка, яка випромінює у простір силу-силенну тепла й світла. Воно набагато більше від Землі, та через велику відстань здається маленьким.(56 слів)

А. Давидов


Цілющі рослини

Лікарські рослини дуже потрібні і корисні.Ці рослини зникають через те, що люди зривають їх для букетів. Зриваючи квітки, вони зни­щують майбутні плоди, а отже, й нові рослини. Лікарські рослини мають цілющі властивості. Часом це теж призводить до зменшення їхньої кількості. Лікарські рослини треба збирати так, щоб не зашкоди­ти природі.

Бережіть рослинний світ свого краю!(57слів)



4 клас
ЛІСИ-НАШІ ДРУЗІ

Зрубаний ліс приносить людям багато користі. З дерева будують будинки, виготовляють меблі, папір для книжок і зошитів.

Але живі дерева ще більше дають людям радощів: у лісі легко дихається, парки прикрашають наші міста і села,

очищають повітря.

Ліси в горах допомагають людям боротися з наводненням, затримують бурхливі гірські потоки. Лісові смуги захищають посіви від гарячих вітрів, що висушують поля.

А скільки ягід, грибів, горіхів дарує нам ліс!(67 слів)

(За К. Меркульєвою)

Рослини в небезпеці

Рослини в небезпеці! Їх необхідно охороняти. У нашій державі прийнято Закон про охорону рослин­ного світу. Створено Червону книгу рослин України.

Рідкісні рослини вирощують у ботанічних садах, охо­роняють у заповідниках. Але охороняти потрібно не тільки рослини Червоної книги, а й усі, що нас оточують.

Збереження рослинного світу залежить і від тебе, від того, чи будеш ти додержувати правил поведінки в природі. (59слів)
Допомога

Ми прийшли до лісу на прогулянку. Йдемо широкою просікою. Обабіч високі дерева. А під ними кущі та моло­денькі деревця. Як же привільно їм тут ростетьея! Та не зав­жди. Що з отим деревцем? Одна його гілка обмащена гли­ною і перев'язана мішковиною. Якась лиха людина зламала гілку. І бідолаха б усохла. Та знайшлися чиїсь добрі руки, які надали деревцеві допомогу. (59 слів) П. Утевська

Чудовий ліс

Чудовий ліс ранньою весною. Гнучкі гілки беріз густо вкриті смоляними бруньками. Молоденькі осики вишикувалися на га­лявині сонного лісу. Вони з нетерпінням чекають весняного тепла.

До старої ялини підлетіли птахи. Гілки легенько загойдали­ся. Із стиглих шишок полетіло легке насіння. У повітрі пахне смолою. Біля веселого струмочка красується верба. Над її золо­тавим пушком дзижчать працьовиті бджоли. М'яким мохом поріс старий пеньок. На сонячній галявині стоїть кремезний дуб. Ско­ро все зазеленіє і зацвіте. Ліс — багатство нашої країни. Бе­режіть ліс! (76 слів)

(За О. Копиленком.)

Прокидаються дерева

Пробуджуються від сну дерева. Зігріті сонцем, вони напов­нюються соком. Рух соку означає, що коріння дерев починає всмоктувати воду з ґрунту. Вода розчиняє запаси різних речо­вин, якими харчуються дерева до появи бруньок.

Солодким соком люблять ласувати дятли. Вони роблять у корі кленів, беріз або осик маленькі дірочки. Через них до­бираються до смачної рідини. Ті дірочки швидко загоюються і шкоди дереву не завдають. А ти, коли зламаєш гілку, принесеш велику біду дереву. Бережи їх!(77 слів)


Збережемо повітря

чистим

Наша держава дбає про чистоту повітря. В Україні прийнято Закон про охорону повітря. Він вимагає, щоб на всіх підприємствах встановлювалися спеціаль­ні фільтри, пиловловлювачі. Вони затримують отруй­ні й радіоактивні речовини, пил, сажу, гази.

Щоб зберегти повітря чистим, люди переобладну- ють автомобілі. Замість бензину в них використо­вується газове пальне. Паровози, які працювали па вугіллі, замінено на електровози.

Незамінними помічниками людини в очищенні повітря є рослини.

Кожне дерево і кущ, посаджені тобою, очища­тимуть повітря не лише твого села чи міста, а й усієї планети.(78слів)




ДНІПРО-СЛАВУТИЧ

Колись давно Дніпро називали

у народних піснях і легендах Славутичем.

По Дніпру плавали запорізькі козаки на великих дерев'яних човнах, що звалися чайками. Спускалися вниз до Чорного моря, воювали проти турків і татар.

Уже багато років на Дніпрі працюють потужні електростанції, що несуть струм і світло в міста та села. Дніпровську воду після очищення подають по підземних трубах у наші квартири. . ; . Обов'язок кожного — берегти ріки, не забруднювати їх. Від них залежить наше життя і добробут.(75 слів)

(Із «Сходинок» )
Річка в гості поспішає

За селом біжить річка. Наталчин дідусь Гордій змайстру­вав човен і частенько катає на ньому онуку та її друзів.

Якось посідали діти в човен і попливли...

Рівно пливе річкою їхній човен до нових будинків ве­ликого міста.

А річка біжить собі та біжить. Хвилі на ній легко розтягнулися, Буг грає на величезному баяні. І все навколо витанцьовує. Легко, красиво кружляють білі чайки, лілії, зе­лений очерет, кучеряві верби, човен.

Аж ось і сонце піднялося високо над землею. Воно гаряче пригріло її. (82 слова)

Л. Вишневецький

Усе живе потребує допомоги

Усе живе в лісі потребує особливої уваги людини.

У повітрі пурхає безліч синиць, дроздів, стрижів, соловїв. Вони винищують шкідників і виховують нове покоління захисників зеле­них насаджень.

Линяють літньої пори гуси, качки, тетеруки, глухарі. Ці великі птахи на якийсь час втрачають здатність літати.

У лосів, оленів, козуль з'являється малеча. Зовсім беззахисна лежить вона серед високої трави.

Не тривожте звірів і птахів! Не галасуйте, не співайте, не включайте приймачів у лісі! Послухайте краще його чарівну музику. Будьте справжніми друзями живої природи! (84 слова)
Ялинка

Були ми в лісі якраз напередодні Нового року. Й натрапили на струнку ялинку. Такої красивої ми досі не бачили. Та ще й прикрашена.

— Тут, певно, лісові мешканці Новий рік зустрічати­муть...— пожартував Олег. — А я думав, що так лише в казці буває.

А втім, на ялинці не було якихось особливих прикрас.На гілках червоніли дві стрічечки, зав'язані бантиками, сріблилося кілька кульок із фольги, гойдався голубий метелик, зроблений з обкладинки учнівського зошита.Посередині ялинку оперізував паперовий ланцюг.

(85 слів) Є.Шморгун

Скарбниця природи

Мешканців лісу не можна тривожити шумом, криком. Не слід смітити в лісі. Збираючи ягоди чорниці, пам'ятайте, що не можна виривати кущики з корінням.

Не можна руйнувати мурашники, пташині гнізда. Де є мурашники — дерева менше хворіють,а без пташиної пісні ми не почуємо весни.

Ліс — це велика скарбниця природи. Треба оберігати його багатства, вміло їх використовувати. Ліс відкриє свої таємниці лише тому, хто приходить до нього як друг. Що більше ви будете знати про ліс, то більше любитимете його. А того, кого любиш, і сам ніколи не скривдиш, і іншим не дозволиш.(88 слів)




Міністерство освіти і науки України

Навчально – виховний комплекс№6,, Перспектива”





Упорядковано

вчителями початкових класів

Федько С.П. та

Добровольською М.В.

м. Жовтих Води

Схожі:

Проектні технології порятунок вітчизняної освіти
Це диво, з яким нам пощастило зустрітися. Але бути батьком, матір’ю, вчителем не лише щастя, а й відповідальність. І ми з вами, мусимо...
Стандартизація та управління якістю Навчальний посібник Зміст
Але сама природа дає нам хороші приклади геніальної стандартизації. Так, відомо, що вся фантастична різноманітність живих істот на...
Як зрозуміти дитину?
Кімната, в якій ра ніше вміщувався весь світ, звужується, у життя входять інші поняття: вулиця, місто, країна, планета, Всесвіт....
Біосфера це середовище нашого життя, це та природа, яка нас оточує,...
Біосфера це середовище нашого життя, це та природа, яка нас оточує, про який ми говоримо в розмовній мові. Людина перш за все своїм...
ТЕМА 1
Тому, щоб зрозуміти сутність аналізу, необхідно, перш за все, розглянути філософське розуміння теорії пізнання
Що таке природа?
Погляньте у вікно, все що ви там бачите зима, дерева, кущі, птахи на гіллі назвіть, одним словом
Несподівана смерть Тараса Шевченка
Тараса Шевченка 10 березня 1861 року, мов громом вразила не лише земляків поета, а всіх, кому дороге було його ім’я та правдиве слово....
Гарна мова запорука всебічного та гармонійного розвитку дитини
Берегти, плекати мову треба змалку, бо добре відомо: чим багатший словниковий запас людини, тим краще її мовленнєвий розвиток
Тренінге заняття для старшокласників
Питання майбутнього стало пріоритетом не лише дорослих. Наразі успішна адаптація в суспільстві можлива лише за умови чітко визначених...
Замість передмови
Тому нам, дорослим, треба передусім задовольнити природну допитливість дитини, її інтерес до нав­колишнього світу, сприяти щоденному...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка